Mourinho: Az átigazolási piac most nem lényeges

Mourinho: Az átigazolási piac most nem lényeges

A Roma a Hellas Verona vendégeként lép pályára szombat este.

Kezdjük a legújabb érkezővel: Sarder Azmoun. Ön csodálja őt, mint embert, az általa képviselt álláspontokért. Miért őt választotta az új csatárnak? Még mindig van egy üresedés a támadósorban - Romelu Lukaku fogja betölteni? A Chelsea most hajlandó meghallgatni a kölcsönajánlatokat.

"Azmoun még nem is a Roma játékosa, így nem igazán tudok róla beszélni. Még nem vagyok az edzője. Rómában van, de nem vagyok biztos benne, hogy eljutott-e a Villa Stuartba, nem tudom, hogy aláírta-e a kipontozott vonalat, nem láttam még Roma-mezt viselni."

"Ami Lukakut illeti - ő a Chelsea játékosa. Anélkül, hogy kitérnék a kérdés elől, mindenhol vannak edzők és klubok, akik játékosokat szeretnének szerződtetni, akiknek a listájuk élén vannak célpontok. Rengeteg olyan klub van, többek között Olaszországban, de inkább Angliában, ahol egy játékos profilját emelik ki, és aztán egy összeillesztésre törekszenek. Mi más helyzetben vagyunk. Amit az általános igazgató mondott nekem, az az, hogy ő az egyik csatárunk, nem az egyetlen csatárunk. Más helyzetben vagyunk."

"Ha Azmoun fitt, akkor képes lehet a hasznunkra lenni. Nagyszerű munkát végzett a Zenitnél, nemcsak a bajnokságban, hanem Európában is. A Bayer Leverkusennél nem alakultak jól a dolgai, ezért is van a piacon kölcsönben. Ha ő az egyik csatárunk és fitt, akkor segíthet. Amikor a sportigazgató Azmount javasolta nekem, azt mondta: "Egy másik csatárt is le fogunk szerződtetni." Ez zene a fülemnek. Ha a másik újonc egy első osztályú csatár, akkor Andrea Belotti, Azmoun és ez a harmadik opció hármasával jó opcióink lennének támadásban. Én nyugodt vagyok, kivárom és meglátjuk. A holnapi meccs most fontosabb, mint az átigazolási piac. Ezt a hetet a szombati mérkőzésre való felkészüléssel töltöttük."

Milyen Veronára számít? Háromezer Roma szurkoló fogja támogatni a csapatot.

"Nem lesz könnyű dolgunk velük. Bár az Olimpicoban múlt vasárnap telt ház volt, nem sok szurkoló buzdította igazán együtt a csapatot. Meleg nap volt, így talán jobban érdekelték őket, hogy a félidőig eljussanak, hogy felfrissítsék magukat vízzel, sörrel vagy egy e-cigaretta elszívásával."

"Ami a szombati meccsel kapcsolatos elvárásaimat illeti, az elmúlt két szezonban, amikor odamentünk, az elsőt elveszítettük, a másodikat pedig Cristian Volpato utolsó perces góljának köszönhetően megnyertük. Van egy nagyszerű új edzőjük, aki másfajta futballt játszat a csapattal, mint a 2022-23-as Verona. Még nem tudjuk, hogy ez a csapat igazodik-e az edző elképzeléseihez, vagy a játékstílus inkább a múltéhoz lesz hasonlatos, de mindkét opcióra készen állunk."

"A perzselő hőség okozta nehézségek ellenére jó hetet zártunk a felkészüléssel. Míg Lorenzo Pellegrini és Paulo Dybala visszatértek a keretbe, addig Renato Sanches kihagyja a mérkőzést, mert van egy kisebb sérülése. A szezonban eddig egy pontot szereztünk, és szeretnénk 3 ponttal hazatérni Veronából."

Úgy döntött, hogy nem nevezi meg a csatárt, akit Tiago Pinto megemlített...

"Nem nevezett meg senkit konkrétan. Azt mondta a héten, hogy ő és a klub a lehető legjobban azon fog dolgozni, hogy egy olyan játékost hozzon, aki valami mást tud nyújtani, mint a jelenlegi játékosállományunk. Mondtam nekik: "Semmi nyomás, a csapattal való munkámra fogok koncentrálni."

Nem aggódik amiatt, hogy sem Azmoun, sem Leandro Paredes és Sanches nincs meccséles állapotban?

"Ezt a kérdést már érintettem. Ha egy olyan játékosért kopogtatunk egy klub ajtaján, aki éppen fantasztikus szezonon van túl, kizárt, hogy megengedhetnénk magunknak egy ilyen játékost. Vannak klubok, akik határozott nemet mondanának, míg mások olyan pénzügyi feltételeket javasolnának, amelyek a Roma helyzetét tekintve lehetetlenek lennének számunkra. Ilyen kérdésekben a saját sávunkban kell maradnunk, és ezzel az emberek tisztában vannak."

"Meglepetés, hogy Renato nem játszhat holnap? Nem, nem meglepetés, tekintve, hogy az elmúlt két szezonban hogyan alakultak a dolgai. Ha Renato magas színvonalon játszott volna, és sérülésmentes lett volna, akkor biztosan kezdő lenne a PSG-nél, és soha nem került volna kölcsönbe a Romához. Ugyanaz a helyzet, mint a Dybala-helyzet a tavalyi szezonban - nagyon sok klubnak voltak kétségei a fittségével kapcsolatban, és így sikerült őt szerződtetni. Ez a mi valóságunk. Az ilyen játékosokkal való együttműködés specialistái lettünk, olyanokkal, akiknek fantasztikus múltjuk és potenciálisan fantasztikus jövőjük is van. Szakértők vagyunk ebben, abban, hogy kihozzuk belőlük a legjobbat, és olyan stabilitást biztosítunk számukra, hogy visszatérhessenek a korábbi színvonalukhoz. Erről szól a munkánk. Tehát nyugodjon meg, és tartsa alacsonyan az elvárásokat. Az embereknek nem szabadna olyan elképzeléseket kapniuk, amelyek túlmutatnak azon, amire a Roma képes."

"A lehető legkeményebben fogunk dolgozni. Talán mindannyian meglepődtek, hogy ma és a múlt héten is nyugodt voltam, és ez jövő héten is így lesz. De mindegy is, ami fontos, az a holnapi meccs."

A csatár szerződtetésének prioritásától eltekintve, számít más jövés-menésre?

"Ami a távozó játékosokat illeti, megvárjuk, hogy Szaúd-Arábia lecsap-e ránk. Ebben a tekintetben bármi megtörténhet. A csapatunk javulhat vagy romolhat mostantól az átigazolási ablak zárásáig, ez a kockázat. Majd meglátjuk. Négy középhátvédünk van. Három jobbszélsőnk van, akik közül az egyik a jobbhátvéd posztját töltötte be. Ha sikerül valakit szerződtetnünk, akkor nagyszerű. Ha nem, akkor így folytatjuk."

"Sokat beszélgetek a játékosokkal. Azt akarom, hogy motiváltak legyenek, különösen azok, akik kevesebb játékidőt kapnak. Lesz egy pont, amikor a hozzájárulásuk döntő fontosságú lesz. Ola Solbakken nem szerepelt a szezonnyitón, és holnap is a kispadon ül majd. Ez egy hosszú szezon, és mindenkire szükség lesz valamikor."

Ha a Roma képes lesz szerződtetni egy újabb csatárt, akkor milyen célokat tudnak kitűzni csapatként? Két kiváló nemzetköz szezon után egy csatár szerződtetése lehet az a lökés, amivel bebiztosíthatják a negyedik helyet?

"Ha csak mi javulnánk, az egy dolog lenne. A kérdés az, hogy más csapatok is ezt teszik. Ami a célokat illeti, nem tudok a következő meccs megnyerésén túl gondolkodni. Számomra ez így van."

"Kimondom a nyilvánvalót: az Inter, a Milan, a Napoli és a Juventus is versenyben van a bajnoki címért. Egy bajnoki címért küzdő csapatnak logikusan a legjobb négy között is kell végeznie. A Lazio ezt tette 2022-23-ban, és nagyon jól teljesített a bajnokságban, és sokszor élvezte az európai kitérőket is. Az Atalanta sokat fektetett be, a Fiorentinának egyértelmű ambíciói vannak, és az, hogy egy játékosért tett 42 millió eurós ajánlatot visszautasítottak, sokat elmond. Ha egy klub 42 millió eurót plusz 3 millió eurós kiegészítést kínálna nekünk az egyik játékosunkért, akkor mi nem tudnánk nemet mondani, a Fiorentina mégis megtette, ami sokat elárul a szándékaikról."

"Ha megkérdezné tőlem, hogy szerintem hol végezhet a Roma a jelenlegi csapattal, azt mondanám, hogy az ötödik és a nyolcadik hely között, a Lazióval, az Atalantával és a Fiorentinával küzdve. Így áll a helyzet. Ha képesek vagyunk egy kiemelkedő szezonra, és az első négyben végeznénk, akkor az fantasztikus lenne. Remélem, hogy ha ezt nem érjük el, az azért van, mert annyira lefoglalt minket az, hogy messzire jussunk Európában. Szeretnénk messzire jutni az Európa Ligában."

Mikor tér vissza Renato Sanches? Csak a szombati meccset hagyja ki, vagy legközelebb a nemzetközi szünet után láthatjuk? Játszhat Cristante Paredes mellett a középpályán?

"Szerintem Renato a nemzetközi szünet után tér vissza. Lehet, hogy lesz meglepetés, de úgy gondolom, hogy az orvosi múltját ismerve nem lenne helyes út, ha túl hamar erőltetnénk őt. A szünet után lesz esélye arra, hogy teljesen felépüljön a kis izomproblémájából, és a stáb is jobb formába tudja majd hozni."

"Arra számítottam, hogy a kérdés arra vonatkozik, hogy Pellegrini képes-e együtt játszani  Aouarral, de azt kérdezte, hogy Cristante játszhat-e Paredes mellett. Én azt mondom, hogy a jó játékosok mindig tudnak együtt játszani. Az edzőn múlik, hogy megtalálja a megfelelő megoldást, hogy jól tudjanak együtt játszani."

Gondolt már arra, hogy esetleg változtasson a felálláson, és négyvédős hátsó alakzattal játsszon, ezzel is növelve a védekezésben elérhető pozíciókat?

"A Salernitana ellen csináltuk ezt egy kicsit, amikor Smalling lement, és Cristante játszott ezen a poszton. Nyilvánvaló, hogy Bryan rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyekkel a középpályás zónába kerülhet, de a hátsó négyesbe is bekerülhet."

"Azzal, ahogy a hátvédek játszottak, hasonló volt, mint egy hátsó hármasban, de valójában ez egy négyvédős felállás volt. Ez olyasmi, amivel megpróbálkozhatunk. Szombaton öt védővel fogunk játszani, majd pénteken a Milan ellen lépünk pályára. Aztán vége, és nem játszunk többé csak egyszer egy héten. Jelenleg nagyszerű lehetőségeink vannak a középpályán: Bryan, Paredes, Lorenzo, Aouar, Renato, [Edoardo] Bove. Majdnem két név minden posztra."

"Aztán ott van a különböző kombinációk lehetősége, amelyek működhetnek. Attól is függ, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a csatáraink. Egy második Dybala lehet Lorenzo vagy Aouar. Talán ha Dybala nem játszik, akkor egyikükben gondolkodhatunk, mint kreatív csatár. A középpályás opciókkal nagyon elégedett vagyok. Kár Renato miatt. Valami, ami hiányozni fog, az az ő intenzitása. Nem vagyunk egy gyors csapat. Egy bizonyos tempóban játszunk, ami nem olyan gyors. Visszagondolva arra, amikor [Nicolo] Zaniolo révén elvesztettük azt a képességünket, hogy hátulról be tudjunk menni az üres területekre, és intenzitással és erővel játsszunk, ha Renato fitt marad, akkor nagyon fontos játékos lehet számunkra."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Hellas Verona, Serie A