Mourinho: Át kell vészelnünk ezt a nehéz időszakot

Mourinho: Át kell vészelnünk ezt a nehéz időszakot

A portugál tréner elismerte, hogy csapatának nehézségei vannak a kapu előtt a helyzetkihasználással.

Hiába nyert a Roma a Lecce ellen 2:1-re, a hazai csapat végig szenvedett a 70 percen keresztül emberhátrányban futballozó vendégek ellen.

Jól kezdett a csapat, átvette a kezdeményezést, majd megszerezte a vezetést. Még a második gólt is megszerezhettétek volna... de aztán, miután 10 emberre fogyatkoztak, a Lecce lezárt minden területet. Még 2-1-nél is sokszor kétséges volt a győzelem...

"Nem sok olyan meccsre emlékszem a pályafutásom során, amikor emberelőnyben játszottunk és ahol azt akartam, hogy minél hamarabb vége legyen a meccsnek. Fárasztó egy este volt. Egyértelműen fizikailag volt fárasztó, talán mentálisan is egy kicsit - mert kemény dolog csütörtökön, majd vasárnap játszani."

"Az Udinese és az Atalanta mai meccsét nézve láthattuk a különbséget, amikor nem játszol hétközben - más intenzitás volt azon a meccsen. De ez nem kifogás, mert ahogy mondta, jól kezdtük a meccset, ambícióval és intenzitással, nyomást gyakoroltunk rájuk, és jól visszaszereztük a labdát."

"Azt mondja, hogy 10 ember ellen nehezebb volt, mert lezárták a területeket. De szerintem azért volt nehezebb, mert rosszul irányítottuk a játékot. Az volt az érzésem, hogy amikor fáradtak vagyunk, úgy tűnik, hogy inkább bonyolítjuk a dolgokat magunk számára, ahelyett, hogy egyszerűen játszanánk. Nem láttam félelmet a játékosaimon, de ahogyan megnehezítették a dolgukat... Egy plusz játékossal többet kell mozgatni a labdát és megtalálni az üres területeket."

"Hosszú átlós labdákat indítottunk egy szervezett, alacsony védelmi vonal ellen ... miért adjuk el így a labdát? És amikor a labdát a csatárokhoz juttattuk, csak Belotti volt stabil a labdával. A többiek mindannyian itt-ott beleértek, majd elvesztették a labdát. Nem tetszett, ahogy a labdabirtoklással gazdálkodtunk."

"Arra számítottam, hogy a Lecce megvárja az utolsó öt percet, hogy az eredmény függvényében elkezdjen óvatoskodni. Igaz, hogy voltak lehetőségeink, hogy 3-1-re alakítsuk az eredményt, de akár ők is megszerezhették volna az egyenlítő gólt egy szögletből vagy egy szerencsésen a kapuba tartó labdából. A döntetlen katasztrófa lett volna, szerencse, hogy nem ez történt."

"Az Atalanta ellen nagyon jól játszottunk, mégis kikaptunk. Ma nem játszottunk jól és nyertünk. A bajnoki tabella a pontok alapján alakul, de nyilván örültem volna, ha ma este is jól játszottunk volna. De ahogy az elején is mondtam, a fáradtság is közrejátszott. De a fáradtság ellenére jobban is menedzselhettük volna a dolgokat."

Hogy van Paulo Dybala?

"Sajnos azt kell mondanom, hogy nem néz ki jól, valószínűleg közelebb áll a rosszhoz, mint a nem jóhoz."

Fennáll a veszélye, hogy a Roma szurkolói csak 2023-ban láthatják őt újra?

"Nem vagyok orvos, és nem beszéltem az orvossal, de tapasztalatból és abból, amit megértettem a Paolóval való beszélgetésből azt mondom, hogy nagy valószínűséggel igen."

Lehet a kapu előtti helyzetkihasználáson dolgozni, vagy ez inkább fejben dől el?

"Egy kicsit mindkettő. Lehet dolgozni rajta az edzéseken, és ezt sokat tesszük, egyénileg és csoportosan is, de azt hiszem, jelenleg inkább mentális dologról van szó."

"Még az edzéseken is, amikor az egyik csatár hibázik, nagyon kritikusak magukkal szemben, és negatívan gondolkodnak. Ez egy kicsit aggaszt engem. Nyilvánvalóan gólokat kell szereznünk ahhoz, hogy meccseket nyerjünk, de a góljaik meg fognak érkezni: Tammynek és Belottinak is. Ők a végén több gólt fognak lőni, mint Zaniolo, még ha neki is kell még néhányat lőnie."

"Ami engem aggaszt, a fáradtságon túl - ami valós, nem kifogás -, az a mérkőzések rossz menedzselése. Két érintés, egy érintés, ritmusváltás, várni, hogy az ellenfél kiessen a ritmusából. Sokat tanulmányozzuk az ellenfelet, és tudjuk, hogyan akarnak presszingelni, és hol találhatunk tereket."

"Néhányszor, amikor néztem a meccset, elkezdtem arra gondolni, hogy az olaszom nagyon rossz lehet - mert a játékosok tényleg nem érthetnek engem, mert pontosan az ellenkezőjét csinálják annak, amit mondok nekik. De talán ez is a fáradtság következménye."

"Át kell vészelnünk ezt a nehéz időszakot. Amikor Mkhitaryan és Veretout távozott a szezon elején, Wijnaldumot azért szerződtettük, hogy ő legyen az az ember, aki középen játszik, hogy más ritmust és változatos lehetőségeket adjon a csapatnak a középpályán. Amikor elvesztettük őt, akkor kezdtek jönni a problémák."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Lecce, Serie A