Mourinho: Arra kell koncentrálnunk, hogy minél előrébb végezzünk

Mourinho: Arra kell koncentrálnunk, hogy minél előrébb végezzünk

A válogatott mérkőzések utáni szünetet követően a Roma a Sampdoria vendégeként lép pályára vasárnap késő délután.

A bajnokság vasárnap a Sampdoria ellen folytatódik. Mindenki rendelkezésre áll, beleértve azokat a játékosokat is, akik nemzetközi kötelezettségeik miatt távol voltak? Mi a helyzet Nicolo Zanioloval és Leonardo Spinazzolával?

"A Spinazzolával kapcsolatos hírek jók, bár nekem úgy tűnik, mintha azt próbálnák kideríteni, hogy pontosan mikor térhet vissza a pályára, de szerintem ezt lehetetlen megmondani. Már több hónap telt el azóta, hogy utoljára a csapattal edzett. Most fog újra elkezdeni velünk edzeni, apránként, lassan építjük fel a dolgokat."

"De mindannyian elégedettek vagyunk a dolgokkal: a játékos, az orvosi csapat ... mindazonáltal legyünk nyugodtak. Nem tudjuk és nem is akarjuk azt mondani, hogy holnap, vagy a jövő héten, vagy a szezon utolsó hetében már újra bevethető lesz. Nyugodtak vagyunk. A játékos nagyon elégedett a fejlődéssel, és ez a legfontosabb."

"Zaniolo sérült, sérülten tért vissza a válogatottól. Csütörtökön tért vissza egy izomsérüléssel, és az elmúlt három napban nem edzett. Így nyilvánvalóan ennek az az eredménye, hogy holnap nem áll a rendelkezésemre."

"A többiekkel kapcsolatban nincsenek problémák. Az egyetlen dolog az, hogy Gianluca Mancinit hogyan kezeljük, de ő korán, hétfőn tért vissza, és csütörtökön már újra velünk edzett. Még azok is, akik elég későn érkeztek vissza, mint Matias Vina és Felix Afena-Gyan, mindannyian rendben vannak."

"Jordan Veretout sem ezen a héten, sem ma nem edzett a csapattal. Nem kell olyat mondani, amit amúgy sem mondhatok, de holnap nem lesz elérhető."

Zaniolónál maradva, mi a helyzet vele most? A derbin a kispadon ült, a Macedónia elleni olasz meccsen a lelátón volt, majd a következő meccsen csak 45 percet játszott...

"Tudtam, hogy a második kérdés vele kapcsolatos lesz. Csak rólunk akarok beszélni, nem akarok arról beszélni, hogy mi történt a válogatottal. Én így szeretem megközelíteni a dolgokat."

"Ha van néhány kérdés a világbajnokságról, akkor megelőzöm azokat, és egyszerűen csak azt mondom, hogy nagyon sajnálom, hogy Olaszország nem lesz ott. Ha Olaszország Portugáliával került volna szembe a döntő rájátszásában, akkor nyilvánvalóan örültem volna, ha Portugália továbbjut a világbajnokságra. De én itt dolgozom Olaszországban, tisztelem az ország játéktörténelmét, és nagyon sajnálom, hogy Olaszország nem lesz ott."

"Amikor a játékosaim elutaznak a válogatotthoz, nem akarom kommentálni azt, hogy mi történik ott. Ami Zaniolót illeti, csak annyit tudok mondani, hogy sok olyan játékos van, aki időnként a kispadon ül a klubjainál. Ez normális, ez természetes. De más kluboknál és más menedzsereknél nem látom ezt a fajta kérdést."

"Zaniolo azért ült a Lazio ellen a kispadon, mert úgy döntöttünk, hogy más megközelítést alkalmazunk; a cél az volt, hogy megnyerjük a meccset, és ez sikerült is. Semmi többről nincs szó. Ezután elment a válogatotthoz, és ezt nem fogom kommentálni. Csütörtök reggel jött vissza Trigoriába ezzel a hajlítóizom-problémával. Nem tudjuk befolyásolni, hogy mi történik a válogatottal - mondhatnék erről valamit, de nem akarok. Tudtam, hogy ez lesz a második kérdés, de nem akarok erről többet mondani."

"Nem látom, hogy Allegrihez intéznének kérdéseket, hogy miért nem játszik Bernardeschi, vagy Inzaghi, ha Edin Dzeko a kispadon tölt egy meccset. Nekem úgy tűnik, hogy van ez a megszállottság Zaniolo iránt."

"Hívja fel Zaniolót, beszéljen a környezetével ... ők elmondják remélem az igazat. Az igazság pedig az, hogy ezzel a sérüléssel tért vissza a válogatottból."

Meg tudná magyarázni, hogy az olasz labdarúgás miért küzd mostanában?

"Van egy véleményem, de nem akarom megosztani. A két különböző időszak alatt itt szerzett tapasztalataimon alapul, valamint az Angliában és Spanyolországban szerzett tapasztalataimon - de ezt nem akarom megosztani. Nem lenne tisztességes."

"Ha valaki, akinek intézményes szerepe van az olasz labdarúgásban, megkérdezi a véleményemet négyszemközt, akkor szívesen beszélek vele erről, mert három évet töltöttem Olaszországban, és mindig nagyon boldog voltam itt. Szóval elérhető vagyok és hajlandó vagyok elmondani a véleményemet. De nem fogom ezt megtenni csak azért, hogy tápláljak egy nyilvános vitát."

Az idei szezonban a Roma úgy tűnik, hogy a jó eredményeket - mint például az Atalanta és az Empoli elleni győzelmek - gyakran döntetlenek követték a következő mérkőzésen. Aggódik emiatt a derbi után, és hogyan dolgozik ezen?

"Néha egy döntetlen egy mérkőzésen nem jelent katasztrófát. Néha még annak is következménye, hogy olyan ellenféllel kell szembenézni, aki megnehezíti a dolgunkat, aki 'pontot akar rabolni', és megtalálja a módját, hogy ezt meg is tegye. Tehát néha a döntetlen nem az a katasztrófa, amire gondol."

"De ettől függetlenül egyetértek azzal, hogy néha előfordul az ilyesmi olyan csapatokkal, amelyek nem igazán szívták magukba azt a mentális megközelítést, ami ahhoz szükséges, ha valóban nyerni akarsz valamit. De ha már megvan ez a mentalitás, akkor megérted, hogy mennyire fontos minden egyes pont."

"Tegnap a csapattal beszéltünk egy kicsit erről, és arról, hogy az egyetlen derbi, amire most gondolnunk kell, az a következő szezon derbije, és az még messze van. Most a következő mérkőzésre kell koncentrálnunk, a Sampdoria ellenire, és a nehézségekre, amelyekkel szembe kell néznünk - beleértve egy jó edzőt és olyan hazai szurkolókat, akik nagyon szeretik a csapatukat."

"Ők egy olyan csapat, amelynek még pontokra van szüksége ahhoz, hogy biztos legyen a bennmaradás ebben a szezonban. Szóval ha nyerni akarunk, akkor ez biztosan nem az a hely, ahová elmehetünk, és nem játszhatunk azon a szinten alul, amire tudjuk, hogy képesek vagyunk. Oda kell mennünk, és nagyon jól kell játszanunk, ha nyerni akarunk."

A derbin nyújtott teljesítményt figyelembe véve, lehet, hogy a Tammy Abraham mögötti két játékos állandó felállássá válik? És gondolkodik azon, hogy a következő szezonban is marad a háromvédős rendszer?

"Miután tegnap hallgattam a rádióban, sokkal keményebb és agresszívebb kérdésre számítottam. Nem számítottam ilyen egyenes kérdésre. Úgy tűnik, hogy a rádióban nagyon agresszív és erőszakos, itt viszont fél feltenni a kérdéseit."

Itt vagyok, nincs semmi probléma. Beszélhetünk helyette a rádióról...

"Nem, semmi gond. Három védővel játszunk hátul, ami stabilitást adott nekünk, és elég jól illeszkedett néhány játékosunkhoz - például El Shaarawyhoz és Zalewskihoz. Egyikük sem hátvéd, de ebben a rendszerben szélsőhátvédként is tudnak játszani. A csapat kényelmesen érzi magát három hátvéddel, és ez egy olyan szilárd alapot adott nekünk, amire már jó ideje nem volt példa."

"Holnap igen, így fogunk játszani. A következő szezonban azonban nem tudom, mert ez sok mindentől függ.

"És nem arról van szó, hogy két játékossal játszottunk Tammy mögött: ez egy olyan dinamika, amely a szituációtól függően változik, és attól, hogy az ellenfél hogyan próbál meg játszani ellenünk. A derbin jól kielemeztük az ellenfelet, és úgy döntöttünk, hogy Sergio [Oliveira] és Bryan [Cristante] olyan pozícióba kerüljön, ahol megpróbálhatnak megfékezni két olyan nagyszerű játékost, mint Luis Alberto és Sergej Milinkovic-Savic. Ezért úgy döntöttünk, hogy Mkhitaryant és Pellegrinit játszatjuk ebben a szerepkörben, de vannak mások is, akik szintén képesek erre, mint Felix és Shomurodov. És akkor még nem is említettük Zaniolót, aki holnap nem lesz bevethető. De van néhány különböző lehetőségünk ott."

Mennyire fontos, hogy a csapat minél tovább harcoljon az ötödik helyért?

"Ez nem olyasmi, ami megváltoztatja a mentalitásomat vagy a munkához való hozzáállásomat a játékosokkal. A játékosok számára teljesen egyértelmű, hogy ebben a szezonban az ötödik, hatodik, hetedik vagy nyolcadik helyen végezhetünk. Nem mindegy, hogy ötödikek, vagy nyolcadikok leszünk, mert nagyon nagy különbségekkel jár: az ötödik hely az Európa Ligát jelenti, a nyolcadik pedig azt jelentené, hogy a következő szezonban nem lesz európai szereplés. Ezért kell tehát gondoskodnunk arról, hogy továbbra is azon legyünk, hogy minél több pontot gyűjtsünk, és minél előkelőbb helyen végezzünk a tabellán."

Van egy virtuális táblázat a várható gólok tekintetében, amely a szezon ezen szakaszában a harmadik helyre teszi a Romát. Ez azt sugallja, hogy a csapat elég veszélyes előrefelé - mit gondol erről?

"Most mondta, hogy virtuális. Sajnos ez csak virtuális. De miután ezt mondtam, ezeket a statisztikákat lehet értelmezni, és segíthetnek abban, hogy másképp gondolkodjunk a dolgokról. Tudjuk, hogy mi egy olyan csapat vagyunk, amelyik lehetőségeket teremt, amelyik veszélyes lehet támadásban, és amelyik már ebben a szezonban más eredményeket is elérhetett volna."

"De ez mind virtuális, míg a futball egy nagyon objektív és egyszerű dolog: ha többet lősz, többet nyersz és több pontot szerzel. Így kell néznünk a dolgokat. Vannak olyan statisztikák, amelyek különböző betekintést nyújtanak, de ez nem igazán újdonság számunkra. Megpróbálunk nyerni, megpróbálunk jól játszani. Néha sikerül, néha nem."

"Amire igazán szükségünk van, az a következetesség. És ezt kezdjük összeállítani; már kilenc meccs óta veretlenek vagyunk zsinórban a bajnokságban. Talán itt-ott szerezhettünk volna még néhány pontot, és a döntetleneket győzelmekké változtathattuk volna. De ez nem baj, van még mit tenni és van min dolgozni".

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Sampdoria, Serie A