Mourinho: A kulcsfontosságú döntések kifizetődtek

Mourinho: A kulcsfontosságú döntések kifizetődtek

Végig szenvedett a Roma a genovai esőben, végül a csereként pályára küldött Afena-Gyan két góljával sikerült megnyerni a mérkőzést.

Kezdjük azokkal a képekkel, amelyeken Felix Afena-Gyan az első gólja után átfutott a pályán, hogy megölelje...

"Megígértem neki, hogy ha betalál, veszek neki egy pár cipőt, amit nagyon szeret, és ami 800 euróba kerül. Szóval odajött hozzám, és azt mondta, hogy ezt ne felejtsem el! Holnap reggel elmegyek és megveszem őket."

"Aztán holnap utána a Primavera játszik - és sajnálom Alberto De Rossit, de Felix nem fog velük játszani."

Milyen meccs volt ez? Szoros első félidő, aztán végül sikerült feltörni a Genoa védelmét...

"Rengeteg holtpont - de minőségi futballal, és mi domináltunk. Mindig mi irányítottunk, sokat birtokoltuk a labdát - amit jól is járattunk. Sok játékos nagyon jól teljesített, de szerintem Mkhitaryan ebben a szerepkörben fantasztikus meccset játszott. Mindig mi irányítottunk, és jól megakadályoztuk a Genoa ellentámadásait."

"A második félidőben még mélyebbre álltak be, így még kevesebb volt a hely, és emiatt azt gondoltam, hogy talán Felix valami mást fog nyújtani. És akárcsak a Cagliari és a Milan ellen, ő is bejött, és azonnal gondot okozott az ellenfélnek az energiájával és fizikalitásával. Úgy gondoltam, hogy ma talán tud segíteni, és végül nagyon sokat segített. De az egész csapat jól játszott."

Mik voltak az első gondolatai, amikor először látta Felixet edzésen?

"A Primavera a közelünkben edz, igaz, műfüves pályán - ami hátrányt jelenthet néhány fiatal játékos fejlődése szempontjából. Felix, további négy vagy öt másik játékossal együtt, a szezon kezdete óta velünk edz. Amikor először láttam őt, azt hiszem a legnagyobb benyomást a kapu előtti nyugalma tette rám."

"Ha a technikáját tekintve talán nem is egy egyéniség, a kapu előtt halálos. Az alázatossága is lenyűgözött, mert az új generáció tagjai között gyakran találni olyan gyerekeket, akik azt hiszik, hogy már mindent tudnak, akikben nincs meg ez az alázat. De ő pont az ellenkezője. Magába szívja a hozzáállásunkat, az enyémet és a csapattársaiét is. Látszik, hogy mindenkitől tanul. Jó látni ezt a fejlődést. Egyszerűen csak sajnálom De Rossi edzőt, mert elvesztette Felixet - bár biztos vagyok benne, hogy ő is nagyon örül a fiúnak."

Érezhető volt, hogy Felix nyitottá tette a játékot. De egy olyan mérkőzésen, ahol nagyon keményen kellett dolgozni az egész pályán, az olyan játékosok, mint Stephan El Shaarawy is nagy hatással voltak az áldozatvállalásuk és a munkabírásuk tekintetében.

"Teljesen egyetértek. Amikor Felix bejött, megváltoztatta a játék menetét. Bejött egy olyan csapat ellen, amelyik már sokat futott, elfáradt, mert a legtöbb labdát mi birtokoltuk. Még anélkül is, hogy sokat alkottunk volna, és nyilvánvalóan gól nélkül, Tammy [Abraham] és [Eldor] Shomurodov beletette a munkát és folyamatosan futott. Rick Karsdorp nagyon-nagyon jól játszott."

"El Shaarawy hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy alkalmazkodjon a játékunkhoz - mert ő egyértelműen egy klasszikus szélső, egy támadó, és ezen a meccsen nagyon keményen dolgozott értünk. De ebben a fiúban [Felixben] is megvan ez az intenzitás. Shomurodovból kifogyott a benzin, így ő bejött, és másfajta élességet adott a csapatnak."

"Mindig is úgy gondoltam, hogy meg tudjuk nyerni a meccset, bár néha átfutott az agyamon a gondolat, hogy talán döntetlen lesz a vége, és ez frusztráló lett volna - még akkor is, ha a játékosok hozzáállása és a győzelem iránti vágyuk továbbra is pozitív érzéssel töltött el. Még a Venezia ellen is jól játszottunk, de több nehéz eredményen vagyunk túl, és azt hiszem, még a játékosok is érezték egy kicsit a nyomást a mostani meccs előtt."

Hogy van Nicolo Zaniolo - miért nem játszott? Hogyan látja, hogy illeszkedik a ma használt formációba?

"Az igazság az, hogy ez a csapat nem arra épült, hogy abban a rendszerben játsszon. De ugyanezt a kérdést feltehetnék Carles Perezről, vagy Stephan El Shaarawy-ról, vagy Mkhitaryanról is - végül is a jelenlegi problémáink miatt meg kellett találnunk a módját annak, hogy természetes balhátvéd nélkül játszhassunk. Mit kellett volna tennünk? Nem könnyű a helyzetünk."

"Nico számára a legjobb pozíció ebben a rendszerben az lenne, ha a két csatár egyikeként játszhatna, de egy kicsit nagyobb térrel. És ez az, amire a második félidőben gondoltam; a Genoa még mélyebbre állt vissza, és fáradt volt, de beásták magukat, hogy megőrizzék az egy pontot, ami igazán értékes lett volna számukra. De kevesebb térrel és több védekező játékossal úgy éreztem, hogy Felix közvetlenebb és veszélyesebb lehetőség lenne."

"De ott voltam a kispadon, és a tapasztalatom birtokában mindent megfigyeltem - és egy dolgot vettem észre, ami megragadott, hogy a játékosok mindannyian ünnepelték a gólokat, az elsőt és a másodikat is. És Zaniolo ott volt a közepén, ami számomra a negatív hozzáállás pontos ellentétének tűnt - ez azt mutatja, hogy csapatjátékos, és az is akar lenni. És csütörtökön vagy vasárnap, vagy esetleg mindkettőn, biztosan lesz lehetősége játszani, mert ő egy nagyszerű játékos."

Most már kicsit nyugodtabban látja a dolgokat?

"Nyugodtabb vagyok, mert nyertünk. Nagyon jól dolgoztunk a héten. Szombaton a sajtótájékoztatón azt mondtam, hogy a héten elvégzett munka a kukába került - de ez nem volt igaz. Jordan Veretout tettem Bryan Cristante helyére, majd Mkhitaryant helyeztem oda. Úgy éreztem, hogy Micki a technikai képességeivel és a tapasztalatával mindent meg tud csinálni, amit végül is ő csinált. Az egyetlen dolog, ami nem egészen sikerült neki, az a gól - de tényleg nagyon sok területet lefedett, és véleményem szerint ő volt a legjobb játékos a pályán."

"Szóval ez pozitívum volt, mert három technikás játékossal játszottunk a középpálya közepén, akik jól mozgatták a labdát, és megpróbálták előre is vinni azt. Szóval nagyon örülök, hogy megvan ez a lehetőség. A mai nap egyike azoknak a napoknak, amikor egy edző jó érzéssel megy haza, mert minden, amit kitalált, végül bejött."

Milyen volt látni Andrij Sevcsenkót?

"A mérkőzés előtt találkoztunk. Adott nekem egy szép ajándékot, egy hagyományos ajándékot, amit Angliában az edzők szoktak, amikor otthon játszanak: megajándékozzák a másik edzőt egy üveg vörösborral. Sokáig beszélgettünk, a játékvezetővel is."

"Nyilvánvalóan a meccs után örültem magamnak és sajnáltam őt. Ha egy nap megver engem, akkor örülni fog magának, és egy kicsit sajnálni fog engem. De a lényeg, hogy volt alkalmunk beszélgetni egy kicsit, és hogy szerelmes ebbe az őrült dologba - mert manapság egy kicsit őrültnek kell lenni ahhoz, hogy az ember edző legyen. De örül ennek a kihívásnak, és remélem, hogy sokat fog nyerni."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Genoa, Serie A