Mourinho: A Juventus elleni csapat kezd holnap

Mourinho: A Juventus elleni csapat kezd holnap

Mivel mind Zaniolo, mind Karsdorp egészséges, ezért Mourinho a Juventus elleni csapatot küldi holnap pályára a Napoli ellen.

Luciano Spalletti azt mondta, hogy ez egy sorsdöntő mérkőzés lehet mindkét csapat számára - egyetért ezzel? És mi a helyzet Rick Karsdorppal és Nicolo Zanioloval?

"Mindkét játékos jól van, játékra alkalmasak. Ugyanaz a csapat lesz, amelyik a Juventus ellen is pályára lépett - Karsdorp és Zaniolo is jó formában van."

"Sorsdöntő meccs lesz? Nem hiszem, legalábbis számunkra nem. Eddig jól megy a bajnokság, a teljesítményünk talán egy kicsit pozitívabb, mint az eredményeink. Eddig 15 pontunk van, de talán ennél többre is rászolgáltunk volna. Szóval szerintem ez nem fordulópont, hanem egy olyan meccs, amit meg akarunk nyerni."

"Ez nyilvánvalóan nagyon nehéz lesz, mert egy olyan csapat ellen játszunk, amelyik eddig minden meccset megnyert, és nagyszerű formában van. De ettől függetlenül számunkra ez egy olyan meccs, amit meg akarunk nyerni."

A Roma három olyan játékossal - Kumbulla, Diawara, Carles Perez - kezdte a csütörtöki, Bodo elleni mérkőzést, akik több mint 70 millió euróba kerültek a klubnak. Milyen hibákat követtek el? Miért nem felel meg néhány játékos a Roma játékának? És vajon néhányan közülük javulhatnak-e, és végül hasznos opcióvá válhatnak-e a jövőben a csapat számára?

"Mindenekelőtt nem igazán szeretnék konkrét játékosokra hivatkozva válaszolni, ahogyan azt Ön tette Kumbulla és Perez említésével. De megragadom az alkalmat, hogy mondjak valamit, mert már most látom - a sajtótájékoztató ilyen irányba halad -, hogy a kérdés előbb-utóbb el fog hangzani."

"Sokan vannak, akik nevetnek azon, amit a Romával tettek. Friedkinék egy olyan helyzetet örököltek, ahol rengeteg hibát követtek el mások. Tiago Pinto is ezt örökölte. A tulajdonosok rengeteg pénzt költöttek arra, hogy megpróbálják megoldani a sok hibát, amit olyan emberek követtek el, akik nevetnek, és néhányan közülük szinte biztosan nevetnek a zsebükben lévő pénzzel is."

"Igaza van: sok pénzt költöttek el. Pénzt költöttünk arra, hogy megpróbáljunk tisztázni néhány dolgot, és megteremtsük a megfelelő feltételeket egy sikeres projekt megépítéséhez. Egy olyan projektet, amelynek időre van szüksége. Amikor valaki olyasmit ír, hogy 'Mourinho nem elégedett a tulajdonosi körrel', akkor az hazugság, ennél nagyobb hazugságot aligha lehetne kitalálni."

"Mourinho több játékost akar? Igen, Mourinho akar, mint minden más edző. Mourinho kiegyensúlyozott csapatot akar, minden posztra két-két játékossal, két azonos szintű játékossal, hogy minden meccsen tudjon rotálni és öt cserét végrehajtani egy órán belül? Igen, de Mourinho nem egy seggfej. Mourinho nagyon tiszteli Friedkinéket és Tiagót, és pontosan azért döntött úgy, hogy elfogadja ezt a munkát a Románál, mert megértette, hogy mivel jár a helyzet."

"Mindenekelőtt egy ilyen eredmény egyszer fordul elő az életben - és akár 7-1-re vagy 8-1-re is végződhetett volna, ha öt-tíz perccel többet játszunk. De ezért csak én vagyok a felelős. Nem a játékosok, nem a tulajdonosi kör, nem Tiago. Ez az enyém, és csakis az enyém. Mert én döntöttem úgy, hogy olyan csapatot állítok ki, amely kockáztatta a vereséget. Nyilván nem gondoltam, hogy ilyen katasztrófa lesz. De a felelősség az enyém."

"Jó szándékkal tettem: a sérülésektől való félelem miatt, a műfüves pályával kapcsolatos félelmek miatt, az időjárással kapcsolatos félelmek miatt, és az összes eddigi meccsünkkel kapcsolatos félelmek miatt, valamint a félelmek miatt, hogy nem minden posztra van két játékosunk. Azért tettem, mert arra gondoltam, hogy utána a Napoli, a Cagliari és a Milan elleni meccsekre kell felkészülnünk. És tévedtem. A felelősség az enyém, és csakis az enyém. Nem a játékosoké, nem a tulajdonosi köré. Az enyém."

Gondolja, hogy egy holnapi győzelem eltöröl mindent, ami Norvégiában történt?

"Ha 6-1-re nyernénk a Napoli ellen, az sem törölne el semmit. Nem törölné el azt az érzést, ami bennem van, nem törölné el azt az érzést, hogy felelős vagyok, mert másképp kellett volna csinálnom dolgokat. És már elmondtam, hogy a következő, Bodo elleni mérkőzésen a szokásos első csapat fog játszani. És akkor, ha azon a meccsen valaki megsérül, az nagy kár lesz."

"De itt Trigoriában nagyon keményen dolgozunk, de ittl is van valami, amit örököltünk; egy olyan sérüléssorozat, amit még soha életemben nem láttam. A Romának olyan sérüléssorozata van az elmúlt négy-öt évben, amilyet még soha nem láttam. Ez olyasvalami, amire nagyon figyelünk, sokat foglalkozunk vele, és ebben a tekintetben és ezen a szinten biztosítanunk kell, hogy sokat javuljon. Ezért nagyon keményen dolgozunk ezen, mint egy csoport: az orvosi csapat, a sporttudományi csapat, a fitneszedzők és jómagam. Nagyon koncentrálunk erre, az adatokra, a statisztikákra és a regenerálódásra, amit végzünk."

"És ez a szempont is arra késztetett, hogy a csütörtöki meccs volt az a pillanat, amikor néhány játékost pihentetni kellett, és néhány másik jó játékosnak is lehetőséget kellett adni. Mert azok a játékosok, akik azon a meccsen játszottak, jó fiúk, olyanok, akik keményen dolgoznak, és olyanok, akik kiérdemelték a játéklehetőséget. De amikor Ukrajnába mentünk, akkor is voltak lehetőségeink, de az egy másik csapat volt - Smalling, Cristante és Pellegrini is játszott, és a csapat kiegyensúlyozott volt."

"Már hat pontunk van, aztán elmentünk Norvégiába, ahol a pálya mesterséges, ami mindig megijeszti egy kicsit az embereket. Úgy gondoltam, ez az egyetlen lehetőség, hogy pihentessek néhány játékost. Tévedtem. Az én hibám, csak az enyém. Sajnos ez most már a Roma történelmének része marad, és nem tudok mit tenni ellene. Az én történelmem része is marad, és ezt megérdemlem."

Egy újabb negatív eredmény esetén mit gondol, a szurkolók itt is a projekt mögött állnak majd?

"Nem gondolok negatív eredményre."

Az elmúlt két szezonban a Roma mindössze négy meccset nyert meg nagy csapatok ellen - fennáll a veszélye, hogy ez komoly pszichológiai problémává válhat a csapat számára?

"Ezzel nem értek egyet. A számok igazak, de nem értek egyet. Véleményem szerint csak egy probléma van: az elmúlt két szezonban a hatodik és a hetedik helyen végeztünk a bajnokságban. Ez az egyetlen dolog, ami engem érdekel."

"Ha ebben az első szezonban jobban teljesítünk, mint a tavalyi szezonban - és nem nyerünk meccset a többi nagy csapat ellen -, akkor az szerintem nem probléma."

"Szeretek a nagy csapatok ellen pályára lépni, szeretek Torinóban a Juventus ellen játszani, vagy egy olyan Napoli ellen, amely eddig minden meccset megnyert. Nincs problémám a múltbeli eredményekkel, szerintem ez egy nagyon korlátozó gondolkodásmód. Nem fogok belemenni ebbe az egészbe. Holnap a Napoli ellen lépünk pályára, és szemtől szemben fogunk állni velük, megpróbálunk nyerni."

Spalletti egy dühös Romára számít vasárnap. Vajon a düh az, amit egy ilyen meccs előtt a csapattól vár?

"Nem vagyok babonás, nem vagyok olyan ember, aki túl sokat gondolkodik az ilyesmin. Számomra minden nagyon objektív, minden pragmatikus. Nem érdekel, mi történt három nappal ezelőtt, egyáltalán nem érdekel. Ez egy nagyszerű csapat elleni mérkőzés lesz, egy nagyszerű edzővel. Nehéz meccs lesz számunkra, és nem hiszem, hogy nekik is könnyű lenne, mert a Romának nagyszerű játékosai vannak, és nagyszerű edzője is, így nem lesz könnyű dolguk."

"Nagy örömömre szolgál majd, hogy a meccs előtt és után nevetgélhetek és beszélgethetek 'Spallettone-val'; barátok vagyunk, mindig jól kijövünk egymással. Nem fogom elfelejteni a csütörtöki meccset, de ha kell, akkor azt inkább elveszítem, mert úgy gondolom, hogy már hat ponttal még mindig jó helyzetben vagyunk a továbbjutáshoz a Konferencia Ligában."

"Ez a vereség a tabella szempontjából nem katasztrófa - már hat pontunk van, és még két hazai meccsünk van hátra. Szerintem továbbjutunk, és úgy gondolom, hogy van esélyünk arra, hogy messzire jussunk a bajnokságban. Inkább veszítek el egy meccset 6-1-re, mint hatot 1-0-ra. De ettől függetlenül azt a meccset nem fogjuk elfelejteni."

A Bodo elleni meccs után úgy tűnt, hogy az Ön megjegyzései nagyon különböznek Tiago Pintoéitól. Ez csak az eredmény miatti csalódottságból fakad, vagy többről van szó?

"Amikor megnyertük az első négy meccsünket zsinórban, azzal viccelődtem, hogy meglátogatom a Szent Péter-bazilikát [hogy szerencsét hozzon a sérülésekkel]. Mondok egy példát, talán Max Allegri nem fog túlságosan megharagudni rám: ha Chiellini megsérül, akkor De Ligt játszik, ha Alex Sandro elfárad, akkor Mattia De Sciglio játszhat. Ugyanezt mondhatnám Simone Inzaghiról és a játékosairól is. Néhány poszton vannak azonos szintű tartalékok, máshol viszont nincsenek."

"Építünk egy csapatot, de ezt a csapatot még építenünk kell. És ehhez több átigazolási ablakra és több pénzre van szükségünk. A tulajdonosoknak, akik hihetetlen erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy minden szinten fejlesszék a klubot, tiszteletet kellett kapniuk azért, amit tesznek. Amikor az emberek azt mondják nekem, hogy bajom van velük ... bajom van velük?! Én tisztelem őket. És úgy gondolom, hogy a Roma-szurkolóknak is tisztelniük kell, és hinniük kell abban, amit csinálnak. És ne rólam beszéljenek, mert ma én vagyok az edző, holnap pedig más lesz, mert a futball már csak ilyen. De az olyan embereket, mint ők, és mint Tiago, tisztelni kell - mert ők építik a klub jövőjét."

"És, még egyszer mondom - édesanyám mindig azt mondja, hogy ahogy öregszünk, elveszítjük a szűrőnket - rengeteg ember van odakint, akiknek tele van a zsebe pénzzel, tele van jutalékkal, dupla jutalékkal, bónuszokkal, aztán ... arrivederci. Amikor szükséged van rájuk, ezek az emberek már nincsenek itt. És ki fizet ezért? Friedkinék fizetnek ezért, Tiago fizet ezért, és Mourinho fizet ezért, miközben a kispadon ül."

"De az én dolgom az is, hogy őszinte legyek, és azt mondjam, hogy a csütörtöki döntések az enyémek voltak, és így a felelősség is az enyém mindazért, ami történt. Hagyjuk békén Friedkinéket és Tiagót, hagyjuk őket, hogy elvégezzék a munkájukat, mert csodálatos munkát végeznek."

"Ha januárban vagy jövő nyáron képesek lesznek még egy kicsit segíteni nekem - ha úgy gondolják, hogy képesek rá -, akkor az nagyszerű, köszönöm szépen. De én itt vagyok velük. És holnap a kispadon nem lesznek rossz játékosok, nem lesznek ott rossz játékosok, de néhányan közülük ennek ellenére nagyon fiatalok - még csak 17, 18, 19 évesek. Holnap Filippo Missori is ott lesz a kispadon - ő még csak 17 éves."

A Napoli általában 4-2-3-1-es felállásban játszik, a szélső játékosok befelé vágnak, hogy teret adjanak a hátvédeknek. Megkéri a csatárait, hogy úgy védekezzenek majd egy kicsit, hogy lezárják ezeket a helyeket?

"Szerintem a Napolinak egyformán aggódnia kell Zaniolo és Henrikh Mkhitaryan miatt. Igaza van, ők jók: Insigne, Politano, Lozano. De Zaniolo, Mkhitaryan és El Shaarawy is jó."

"Nincsenek problémáink a pálya azon részén. Nyilvánvalóan tiszteletben kell tartanunk az ellenfeleink erősségeit, és a támadás az egyik ilyen, többek között. De Spalletti elég bölcs ahhoz, hogy tudja, hogy aggódnia kell miattunk."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Napoli, Serie A