Mourinho: A holnapi meccsen Ibanez, és még 10 másik játékos játszik majd

Mourinho: A holnapi meccsen Ibanez, és még 10 másik játékos játszik majd

A vasárnapi vereséget követően a Roma holnap idegenben a Sassuolo ellen próbálhat meg javítani.

Milyen választ vár holnap a játékosoktól? Tekintettel arra, hogy Lorenzo Pellegrini most sérült, Cristian Volpato helyettesítheti őt a kezdőben? Mit gondol a játékos azon döntéséről, hogy visszautasította az ausztrálok válogatott meghívóját?

"Volpato játszhat holnap, de az egyetlen játékos, akiről megerősítem, hogy kezd, az Ibanez. A holnapi csapatban Ibanez és 10 másik játékos lesz."

"Ami Volpato döntését illeti a válogatottal kapcsolatban, az elsősorban személyes döntés, nem pedig klubügy. Edzőként tartózkodom attól, hogy ilyesmibe belekeveredjek."

"De azt megértem, hogy ez még csak a karrierje kezdete, és az a tény, hogy itt a Románál fejlődik, és több percet játszik - egymást követő mérkőzéseken játszik, ellentétben a tavalyi szezonnal, amikor a Verona ellen játszott, és lényegében ennyi volt - azt jelenti, hogy jelenleg egy olyan fejlődési szakaszban van, ahol a jövője építésére kell koncentrálnia, és nem bizonyos döntésekre, amelyeket talán mások előre akarnak hozni, hogy felgyorsítsanak egy olyan folyamatot, amelyet nem kellene felgyorsítani."

"Ami a holnapi napot illeti, ugyanazt a reakciót várom, amit mindig várok, amikor ez a csapat elveszít egy meccset. Ez egy jó emberekből álló csapat, olyan emberekből, akik rosszul viselik, ha veszítenek. Tudjuk, hogy valahányszor elveszítünk egy játékost, egy kicsit küszködünk, és nehezen találjuk meg a megfelelő megoldást, de a végén mindig kitalálunk valamit."

"Nagyon nehéz mérkőzésre számítok, egy nagyon jó csapat ellen, amely az elmúlt szezonban két nagyon nehéz meccset okozott nekünk. És ebben a szezonban még több tehetségük van, mint a tavalyi szezonban. De azt várom a srácoktól, hogy minden energiájukat beleadják, hogy újra mosolyogni tudjunk, mert az elmúlt két napban nem ezt tettük."

Visszatérve Roger Ibanez témájára...

"Nincs hova visszatérni. Már beszéltem róla. Holnap Ibanezről és még tíz másik játékosról lesz szó. Túl azon, hogy mi lehet a kérdése, ez a válasz. Nagyon tisztelek valakit, aki az első naptól kezdve, hogy idejöttem, mindent beleadott. És nem egy alkalommal, még akkor is, amikor volt néhány problémája."

"Tavaly volt egy időszak, amikor ő volt az egyetlen középső védő, mivel Chris Smalling sérült, Gianluca Mancini és Marash Kumbulla pedig eltiltott volt. Minden egyes meccsen ott volt. Amikor a szezon elején Sevillába mentünk a Real Betis ellen, a meccs reggelén láttam őt, és azt gondoltam, hogy lehetetlen lesz, hogy játszhasson. És mégis játszott. Ő az a játékos, aki mindig a frontvonalban van."

"Amikor nyerünk, mindannyian együtt nyerünk. Amikor veszítünk, mindannyian együtt veszítünk. Számomra ő érinthetetlen. Nincs több mondanivaló. Azt hiszem, segít, hogy alig olvasok újságot, és soha nem nézem a közösségi médiát. Mert az Instagramomon kívül, ahol hülyeségeket teszek közzé, csak a szórakozás és néhány nevetés kedvéért, nem olvasok semmit. Ez segít nekem - de ő szerintem érinthetetlen. Holnap ő lesz az egyik játékos és még tíz másik".

Van magyarázat arra, hogy a Romának miért van jelenleg jobb mérlege idegenben, mint az Olimpicóban ebben a szezonban?

"Otthon három olyan meccs volt, ahol nem rúgtunk gólt: Napoli, Atalanta és Lazio. Most már sírhatok egy kicsit, nem igaz? A többi edző csak sír, sír, sír, sír, én pedig soha nem teszem: szóval nekem is meg kell engedni, hogy néha megtegyem. Mindhárom meccs a legkreatívabb játékosunk [Paulo Dybala] nélkül zajlott, aki a legtöbb gólt lőtte, a legtöbb helyzetet teremtette meg, és a legtöbb kreativitással rendelkezik a pályán. Az a játékos, aki tudja, hogyan kell feloldani egy mélyen ülő védelmet, ahogy az Atalanta is játszott aznap."

"Nem is beszélek a Lazio-meccsről, mert az csak egy tökéletes példa egy olyan csapatra, amely úgy játszik, hogy ha az én csapatom így játszana, a média megölne érte. De a lényeg mindig az, hogy nyerjünk, és pályafutásom során rengeteg meccset nyertem így játszva. Nekünk, amikor hiányzik az a bizonyos játékos, nehéz dolgunk van."

"A Napoli meccs egy kicsit más volt. A Napoli úgy jött hozzánk, hogy meg akarta nyerni a meccset. Természetesen ők is jól védekeznek, jó védőik vannak. De azon a meccsen nekünk is megvoltak a lehetőségeink. Egyszerűen nem mindig könnyű nekünk azokkal a tulajdonságokkal, amelyekkel a mi csapatunk rendelkezik."

"Ha megnézzük a legutóbbi meccsünket, ha nem tévedek, akkor nagyjából ugyanazzal a csapattal játszottunk, mint az előző szezonban, Mady Camarával Henrikh Mkhitaryan helyén. Ez azt mutatja, hogy az a nagyszerű átigazolási ablak, ami nekünk volt, köszönhetően a sok kemény munkának, erőfeszítésnek, odaadásnak és áldozatvállalásnak, köszönhetően az ügyvezető igazgató és maga a klub sok jó munkájának, ez az átigazolási ablak most nincs a pályán."

"Dybala, az alapvető játékosunk - nekem is sírnom kell egy kicsit - hány meccsen nem játszott? Az összes többi topcsapat ellen még nem játszott egy meccset sem."

"Az Inter ellen viszont játszott, és gólt lőtt, és megnyertük a meccset. Az Inter ellen játszott, és adott egy asszisztot, és döntetlenre hoztuk a meccset. De a három hazai meccs egyikén sem játszik, és ez bajba sodort minket."

"Aztán ott van Lorenzo, aki egy kicsit sokoldalúbb, és ha kell, a középpályán is tud játszani. De ő a másik, akiben megvan az a szikra, ami beindítja a dolgokat a pályán. Túl sokat játszik, túl sok percet, és bajba került. Minden egyes meccsen játszik. És így időnként, minden olyan játékos esetében, akinek volt már egy kis izomproblémája, akkor néha beleütközik egy-egy problémába."

"Ő sem volt minden meccsen 100%-os állapotban. De voltak olyan meccseink is, ahol, ha egyszer betaláltunk, akkor elképzelhetetlen volt, hogy veszítsünk, mert mi egy stabil és összetartó csapat vagyunk - eltekintve néhány meccstől, mint például az Udinese, ami totális katasztrófa volt."

"Mi egy kompakt csapat vagyunk, amelyik gyűjtögeti a pontokat. A pontjainkkal jelenleg ugyanannyi van, mint az előző szezonban 15 meccs után. Ez azt jelenti, hogy ha a Sassuolo ellen vagy a Torino otthonában gyűjtünk néhány pontot, akkor 15 meccs után kettővel, eggyel, néggyel vagy akár hat ponttal is több lehet, mint a tavalyi szezon ugyanezen szakaszában." 

Jelenleg hárommal több van, mint a tavalyi szezonban...

"A 15. meccsről beszélek, amikor kezdődik a szünet. És az eddigi nehézségeket figyelembe véve ott leszünk. Tesszük a dolgunkat. Megpróbálunk túllépni a problémáinkon. De nem titkolhatjuk el, hogy van néhány."

Elégedett azzal, ahogy az egyes játékosok a tiranai döntő óta fejlődtek? Úgy érzem, hogy néhányan, Smallingot leszámítva, nem igazán léptek előre...

"Nem teljesen értek egyet ezzel. Szerintem Mancini idén jobban teljesít, mint a tavalyi szezonban: kiegyensúlyozottabb és kontrolláltabb a pályán, és már kevesebb sárga lapot kap."

"Azt is gondolom, hogy Ibanez, leszámítva azt a hibát a legutóbbi meccsen, sokkal következetesebben játszik. Azt hiszem, van valami, ami általánosan befolyásolta a dolgokat: három középpályást veszítettünk el [Tirana óta]. Három. És mindhármat nevezhetnénk kezdőnek: Mkhitaryan, Jordan Veretout és Sergio Oliveira."

"Gini Wijnaldum még egy teljes meccset sem játszott. Tehát a központi középpályán csak ketten vagyunk, nem hárman. És ebből a kettőből az egyik egy olyan fiú, aki csak az átigazolási időszak utolsó napján csatlakozott [Mady Camara]. Egy fiú, aki apránként fejlődik, de még mindig csak ismerkedik a csapat játékstílusával, támadásban és védekezésben egyaránt. Fejlődik, de még mindig tanul."

"A másik Nemanja Matic, aki nem azért jött ide, hogy Bryan Cristante mellett játsszon, de gyakran találta magát Cristante mellett."

"Sajnos voltak ezek a váratlan problémák, mind idén nyáron, mind tavaly nyáron. Mert amikor Spinazzola megsérült az Eb-n, akkor erre váratlanul reagálnunk kellett, és az átigazolási időszakban olyan irányba kellett elmennünk, amit nem igazán akartunk. Sajnos voltak ilyen jellegű sérüléseink."

"De most sokat sírok, és nem szeretek ennyit sírni. Inkább azt mondom: Oké, ezek a problémák megnyitották az ajtókat mások előtt. Volpato számára, aztán tavaly Zalewski számára is, és idővel Edoardo Bove számára is. És most elmondom, hogy ne legyen meglepetés, hogy Benjamin Tahirovic hamarosan megkapja a lehetőségét, és lehet, hogy akár úgy is, hogy kezdőként lép pályára - mert láttam, hogy sokat fejlődött, mióta velünk edz. Pozitívan tekintünk a dolgokra."

"De lássuk csak, még van két meccsünk a szünetig. Meglátjuk, hány pontot tudunk szerezni, és meglátjuk, hogyan néz ki a tabella a szünetben, még ha nem is egészen a szezon felénél járunk. Logikusabb lett volna, ha a szezon felénél tartjuk a szünetet."

"Visszatérve a kérdésre, hogy ne kerülgessem - vannak olyan játékosok, akiktől többet vártam? Igen. Nem titkolhatom, nem mondhatom, hogy elégedett vagyok egyes játékosok fejlődésével"

"De azt el tudom titkolni, hogy melyek azok a játékosok - mert edzőként egyénileg kell beszélnem a játékosaimmal, amikor mondanivalóm van számukra..."

A viselkedés szempontjából is? Például Rick Karsdorp egyenesen a játékoskijáró felé tartott, amikor vasárnap lecserélték...

"Visszajött. Két perccel később már vissza is jött. Nem tudhatják, hogy mi volt a baja."

Talán könnyíteni ment ki magán?

"Nem, maga nem tudja, hogy mi volt a dolga. Nem tudja, hogy jeget kapott, mert állandó fájdalmai vannak - ő egy olyan fiú, akinek, ha nincs térdsérülése, vagy csípőproblémája, akkor láza van. Két perccel később láttam őt a kispadon. Nem láttam semmilyen magatartásbeli problémát. Nem ez a probléma."

"A probléma, amit látok, és amin javítani lehet és kell, az annak elfogadása, hogy ez az egész egy másfajta kihívás, mint az előző szezonban. A mentalitás javulása, a felelősségvállalás, a nagyobb ambíció... annak szükségessége, hogy ne elégedjünk meg azzal, hogy elértük ezt a szintet, és elégedjünk meg azzal, hogy megpróbáljuk tartani ezt a szintet."

"És most nem Karsdorpról beszélünk, hanem általánosságban. Ezen a szinten ez a feladat. Ha például 2010-ben elégedett lettem volna a pályafutásommal..."

Akkor már visszavonult volna...

"És talán jó okom lett volna arra, hogy elégedett legyek mindazzal, amit addig elértem. Azt hiszem, egy játékos esetében ugyanez a helyzet: mindig meg kell találnod a módját, hogy még többet hozz ki magadból, egészen az utolsó napodig."

Gondolkodik azon, hogy egyáltalán változtasson a felálláson - talán már holnap? Az előbb azt mondta, hogy Nemanja Matic és Bryan Cristante nem az a párosítás, amit elképzelt, akkor miért jött le Camara a derbin?

"Jó kérdés. Mert Wijnaldum nem volt ott, mert Mkhitaryan nem volt ott. Azzal játszol, amid van. Sajnos nincs túl sok játékosunk, és amikor problémák vannak a csapaton belül, akkor nagyobb nehézségekbe ütközünk. Ennyi. A forma nem rajtam múlik, hanem a játékosokon és azokon a tulajdonságokon, amelyekkel rendelkeznek."

Tammy Abrahamról gyakran beszélnek a góltermése kapcsán, de tavaly nagyjából ugyanannyi gólt szerzett, mint most. Idén viszont úgy tűnik, hogy általában kevesebbet vesz részt a játékban...

"Ezt a kérdést jó lenne feltenni neki. Ő az ideális személy, aki válaszolhatna: 'Igen, van problémám, nem, nincs problémám, igen, hiányoztam, nem, nem hiányoztam, a világbajnokságra gondolok' ... Nem tudom. Ő a megfelelő személy, hogy válaszoljon erre. Meg kell várnia, hogy sajtótájékoztatót tartson, hogy feltehesse neki ezt a kérdést."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Sassuolo, Serie A