Mourinho: A fejlődéshez idő kell, de vasárnaponta győzni kell

Mourinho: A fejlődéshez idő kell, de vasárnaponta győzni kell

Holnap este a Stadio Olimpicóban kezdi meg a Fiorentina ellen a bajnoki menetelést a Roma.

Milyen állapotban van a csapat a hétközi mérkőzés után?

"A győzelmek mindig segítenek a regenerálódásban. Amikor nyersz, a fáradtság nem egészen olyan, mint egy vereség után. És ez jó dolog számunkra. A mérkőzésen sem történt újabb sérülés, még apró ütések sem. Szóval jól vagyunk."

"Készen állunk, még akkor is, ha csak 48 órája, hogy játszottunk. De a mai sport ilyen, viszont az, hogy a csapat kerete elég mély, az segíthet nekünk a nehezebb pillanatokban. A Trabzonspor ellen láthattuk, hogy milyen különbséget jelent az intenzitásban, ha már játszottál néhány küzdelmesebb meccset."

"Holnap nem fogok sok változtatást eszközölni, játszanunk kell, és játékperceket kell szereznünk a lábainkban. Ott van ez a meccs, a Trabzonspor, majd a Salernitana az első nemzetközi szünet előtt. Menni kell előre..."

A Roma-szurkolók tudnak segíteni abban, hogy a Roma csökkentse a különbséget a többi csapattal szemben?

"Természetesen, a szurkolóknak hatalmas szerepük van. A szenvedélyük óriási. Ezt ellenfélként is éreztem. Már több mint egy éve, hogy a szurkolók nem tudtak bemenni a stadionba, és ha tényleg kiveszik a részüket mellettünk, akkor sokkal nehezebb lesz a Fiorentinának pozitív eredménnyel hazamenni."

Azt mondta a héten, hogy még mindig "hiányzik valami", hogy a klubot felpörgesse, vagy hogy az elvárások alacsonyabbak maradjanak?

"Most már csak a holnapi három pont hiányzik. Három pont, ami nekünk és a Fiorentinának is elérhető. Mi akarjuk ezeket a pontokat, a játékosaink is akarják, győzni akarunk, ez az, amire gondolok."

"De értem a kérdését. Megpróbáltam elmagyarázni [akkor], hogy mire gondoltam, amennyire csak tudtam. Azt mondtam, hogy az átigazolási tevékenységünk reaktív volt, a felmerülő igények alapján. Emiatt nem szerződtettünk néhány olyan játékost, akik az eredeti elképzeléseim, elemzéseim részét képezték, hogy mi lehet fontos a csapat kiegyensúlyozásához."

"Azonban, ha egy klub olyan fantasztikusan reagált a piac által felvetett problémákra, mint mi, akkor nincs jogom bármiféle nyomást gyakorolni saját magunkra. És továbbra is egy kulcsszó mögé bújok mindebben: "idő". Az idő a projektünk kulcsa."

"Az idő az a szó, amely ide hozott engem Rómába. Nehéz lesz nagyot ugrani. Az én feladatom a munka, a munka azokkal a játékosokkal, akik jelenleg vannak. És aztán, hogy időt kapjak arra, hogy erre építsek. Ha most nem tudunk erre építeni, akkor majd januárban, ha januárban nem tudunk, akkor majd a következő nyáron. Remélem, hogy ez volt az utolsó alkalom, hogy erről beszélünk."

"Azonban, hogy megismételjem, rendkívül elégedett vagyok a klub által a piacon tett erőfeszítésekkel, valamint azzal, ahogyan velem és ezzel a projekttel kapcsolatban álltak. Nincs jogom többet kérni. Azzal fogunk dolgozni, amink van, azzal a pozitív érzéssel, amit szeretek látni. Minden meccsre úgy megyünk ki, hogy nyerni akarunk; nem lesz olyan meccs, ahol nem akarunk nyerni."

"Elvileg akkor is a győzelemre fogunk törekedni, amikor olyan csapatokkal játszunk, akik erősebbek nálunk."

Hogyan áll hozzá a holnapi meccshez? Megnézte a Fiorentina legutóbbi néhány barátságos mérkőzését, vagy inkább azt, hogy a Spezia hogyan játszott Vincenzo Italiano alatt?

"A Fiorentina két nagyszerű edzőt választott a nyáron - először Gennaro Gattusót, majd Vincenzo Italianót. Szóval gratulálok nekik, jól választottak."

"A mérkőzéselemzőinkkel mindent tanulmányoztunk, amit csak lehet. Ismerjük a veszélyeket. Minőségi játékosaik vannak, minőségi edzőjük, aki hozzám hasonlóan nemrég érkezett. Ha egy edzőnek volt egy ideje egy klubnál, hogy megvalósítsa az elképzeléseit, akkor más lehet a veszély. De mindezek után Italiano jó edző, én is jó edző vagyok... és úgy gondolom, hogy mindkét csapat már most is elég jól játszik, figyelembe véve az eddigi kevés együtt töltött időt."

Nem aggódik az olaszországi pályák színvonala miatt, különösen az Ön által jól ismert angliai pályákhoz képest. És Tammy Abraham is játszik holnap?

"Angliában az éghajlat nagyban hozzájárul a pályák minőségéhez, és ez más szempontból is igaz - ezért kicsit nehéz összehasonlítani Angliát más helyekkel. Ugyanakkor azt mondom, hogy a Chris Smalling sérülésével és a pálya minőségével kapcsolatos morgolódások némelyike számomra teljesen igazságtalan."

"A pálya nem volt jó a múlt héten [a Raja Club elleni mérkőzésen], és kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy holnap is jó lesz-e - de bízom azok szakmaiságában és büszkeségében, akiknek a feladata, hogy dolgozzanak rajta. Az biztos, hogy a következő héten, amikor a Lazio otthon játszik, a pálya még jobb állapotban lesz számukra. Szóval, egy kis nyomást kell gyakorolni mindenki részéről, nem csak az én Instagramomról, amit eléggé szabadon használok. Gondolok valamit, és csak posztolom. Senki nem tud engem irányítani, még Luca [a klub sajtófőnöke, Luca Pietrafesa] sem."

"De mindegy is, az olaszországi pályáknak jobbnak kell lenniük. Ha briliáns futballt akarunk látni, akkor briliáns pályákra van szükségünk, amelyeken játszhatunk."

"Ami Abrahamot illeti: holnap ott lesz a csapatban. Ezen a héten nem edzett a csapattal, egyedül edzett, mert ezek a jelenlegi szabályok. De játszott a Chelsea-nél az előszezonban, és úgy gondolom, fizikailag készen áll a játékra. Nehéz hét volt ez számára az utazással, az orvosi vizsgálatokkal és a papírmunkával, amit alá kellett írnia. De velünk lesz."

"Három csatárunk van - Borja Mayoral, ő, Eldor Shomurodov - és nagyon örülök, hogy itt vannak."

Bryan Reynolds fejlődése hol tart? És mit tud mondani Alessandro Florenzi távozásáról?

"Reynoldsról még nem sokat tudok mondani - még csak egy hónapja dolgozunk együtt. Fizikailag nagyszerű adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy hátvéd legyen, ez egyértelmű. Taktikailag és technikailag még fejlődnie kell, de teljesen más környezetből érkezik, így ez normális. Soha nem játszott még Európában, még nagyon fiatal."

"Ami Florenzit illeti, szeretnék neki sok sikert kívánni a szezonra - remélem, boldog lesz Milánóban, bár azt is remélem, hogy végül mögöttünk végez. Egyszer beszéltünk együtt, és akkor világosan megmondta, hogy mit szeretne, és ez az volt, hogy Milánóba menjen. A klub meghallgatta a játékos kívánságát, ami az volt, hogy mehessen."

Ön gyakran említette az "idő" szót. Ma azt mondta, hogy e szó mögé fog bújni sokszor. A múltban, az összes klubbnál, ahol eddig dolgozott, az idő mindig "most" volt, tehát a Románál változtattak ezen, vagy saját maga változott meg?

"Azt mondtam, hogy az "idő" szó mögé bújok, hogy megússzam az önök kérdéseit... A Roma egy óriási klub, egy olyan klub, amely a történelmét, a szurkolói bázisát és a városát tekintve egy szinten van azokkal, amelyeknél a pályafutásom során dolgoztam."

"De a másik szempont mindig a projekt jellege. Amikor a Chelsea-hez, az Interhez, Milanhoz vagy a Real Madridhoz mentem, az ottani projektek mind egyértelműek voltak: győzzünk most. Most, nem holnap. De a Roma más helyzetben van."

"A klub már jó ideje nem nyert, és az elmúlt szezonban is messze végzett az élvonaltól, de még a negyedik helytől is. Tehát egyértelműen ennek megváltoztatása időbe telik. A számok beszélnek, és a számok azt mondják, hogy évek óta nem nyertünk, és sok pontot kell behoznunk a riválisainktól. Tehát még egyszer mondom: idő."

El tudja magyarázni, hogyan áll a hátvédekhez? Csütörtökön láttuk, hogy mindkét szélső hátvéd sokat passzolt előre, bár a beadások nem mindig jöttek be...

"Egy viccel kezdem. Angliában mindig azt szoktam mondani, hogy hiányolom az olaszországi sajtótájékoztatókat, mert itt többet beszélünk a taktikáról - míg ők csak a vitákról akarnak beszélni. Most viszont, hogy visszatértem Olaszországba, nem akarok a taktikáról beszélni, mert ti túl jók vagytok benne!"

"Ettől eltekintve azonban igazad van. Törökországban rengeteg beadásunk volt, és sokat elrontottunk, ez igaz. Különböző módon lehet eljutni ugyanarra a célpontra."

"A futball megváltozott, nem lehet csak egyféleképpen játszani. Így megnehezíted az ellenfél dolgát. Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, meccseket kell nyernünk, és ahhoz, hogy meccseket nyerjünk, gólokat kell lőnünk. Ahhoz, hogy gólokat szerezzünk, be kell jutnunk az utolsó harmadba, és ennek különböző módjai vannak."

"Az, hogy egy labdát be tudsz adni, általában olyan tulajdonság, amivel egy játékos vagy rendelkezik, vagy nem. Néha azonban az önbizalomról van szó, vagy egy szerencsétlen időszakról. Ha megnézem Rick Karsdorpot, Matias Vinát vagy Riccardo Calafiorit, azt mondhatom, hogy mindannyian tudják, hogyan kell jól beadni. De Trabzonban Henrikh Mkhitaryan volt az, aki az első gólnál beadta a labdát, és ő nem egy hátvéd. Szóval megpróbáljuk felépíteni a támadójátékunkat, hogy többféle lehetőségünk legyen."

"Sok belső munkával, a színfalak mögött végzett láthatatlan munkával és idővel, akkor az eredmények is jönni fognak. De még egyszer mondom: a vasárnapok a győzelemért vannak."

Mely olaszországi csapatok vannak jelenleg a Roma előtt?

"Ti már tudjátok, ez egy könnyű kérdés. A bajnoki táblázat magáért beszél. Amikor csak néhány pont van a csapatok között, akkor lehet azt mondani, hogy egy szinten vannak, de amikor 25 pont a különbség, vagy 16 vagy 17... hagyjuk..."

"Mi magunkra akarunk koncentrálni. De a megközelítés nem változik. Mindig meg akarjuk nyerni az előttünk álló mérkőzést. És amikor olyan csapatok ellen lépünk pályára, amelyek az előző szezonban felettünk végeztek, ez a megközelítés nem fog változni. Megpróbálunk majd nyerni."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Fiorentina, Serie A