Mourinho: A derbit csak tökéletes játékkal lehet megnyerni

Mourinho: A derbit csak tökéletes játékkal lehet megnyerni

Első római derbijére készül a portugál mester, miután holnap a Roma a Lazio vendégeként lép pályára 18 órától.

Eddig 119 derbin vett részt négy különböző országban. Mit gondol, ez a mostani miben lesz más? És milyen hozzáállást szeretne látni a csapatától?

"Ti ismeritek az összes statisztikát, én nem foglalkozom velük. Ahogy annak idején mondtam, csak azért tudtam az 1000. meccsemről, mert a sajtó elkezdett erről beszélni."

"Ezek olyan meccsek, amik miatt egy edzőnek nem kell aggódnia, itt nincs gond sosem a motivációval. Nem kell gondoskodni arról, hogy a játékosok megfelelően összpontosítsanak. Tehát ezek nagyszerű meccsek."

"Talán az Udinese meccs miatt egy kicsit jobban kellett aggódni, mert előfordulhatott, hogy egyesek jobban koncentráltak már a derbire, mint az Udinese meccsre. De a derbinél ez soha nem probléma - mindenki 100 százalékban a meccsre koncentrál. Ezért is nagyszerű meccs, és ezért is nagyszerű felkészülni rá."

"A csapatomtól csak ugyanazt várom, amit az első naptól kezdve elvártam tőlük. Azért játszunk, hogy nyerjünk. Tudjuk, hogy nem nyerhetünk mindig, mert tudjuk, hogy a másik oldalon mindig van egy olyan csapat, amelyik ugyanúgy nyerni akar, mint mi. De a hozzáállás, amit a csapatomtól látni akarok, mindig ugyanaz. Győzni akarunk. És amikor nem nyerünk, akkor is azzal az érzéssel akarok lejönni a pályáról, hogy a fiúk mindent beleadtak. Ezt várom el."

Ez a jelenlegi Roma a legkevésbé tehetséges együttes, amelyet 2004 óta edzőként irányított. Ettől lehet ez pályafutása egyik legnagyobb kihívása?

"Ez egy másfajta kihívás. Itt nincsenek kétségek. Attól kezdve, hogy először beszéltem a tulajdonosokkal és az általános igazgatóval, soha nem voltak kétségek bennem."

"Tudjuk, hogy kik vagyunk, tudjuk, hogy mit akarunk csinálni és hova akarunk eljutni. A múltban edzősködtem néhány klubnál, ahol rengeteg kétség merült fel. Itt ezek a kétségek nem léteznek. És amikor nincsenek kétségek, akkor nem ez a legnehezebb kihívás."

Zdenek Zeman mindig azt mondta, hogy a derbi csak egy újabb mérkőzés. Rudi Garcia pedig azt szokta mondani, hogy a derbin nem játszani kell, csak megnyerni. Ön hova tartozik ebben a tekintetben?

"Tisztelem Zeman urat, és tisztelem Rudit is, úgyhogy nem fogok odamenni és ítélkezni a szavaik felett, vagy azt mondani, hogy egyikükkel jobban egyetértek, mint a másikkal. Szerintem az a legfontosabb, hogy kevesebbet beszéljünk és többet játsszunk. A meccs előtt lehet sokat beszélni, de aztán a szavaidat elfújja a szél. Miért kell beszélni?"

"Az igazság pillanata odakint van, a pályán. Nem itt bent. Azért vagyok itt, mert ez egy kötelezettség, ez egyfajta tiszteletadás az újságírók és azok munkája iránt, és azok iránt az emberek iránt, akik olvassák, amit írnak, és hallgatják a válaszokat. De a szavak csak szavak. Minden, ami számít, az a holnap. Ott a pályán. Az első sípszótól kezdve."

Lorenzo Pellegrini nem játszik a derbin. Ő a legfontosabb játékos mind támadásban, mind a védekezésben. Van más játékos a csapatban, aki holnap mindkét feladatot el tudja látni?

"Nekünk csak egy Pellegrinink van. Nem akarok erről beszélni. Számomra most nem könnyű Pellegriniről beszélni. Azt is mondhatnám, hogy a holnapi meccs igazából az Udinese meccs utolsó percében kezdődött: mert az egy dolog, hogy van Pellegrini, és az, hogy nincs, az egy másik. Fontos támadásban, védekezésben, letámadásban. Beszélhetünk pusztán a futballról, így, de beszélhetünk a vezetésről, a befolyásolásról, a kommunikációról - arról, hogy jó kapitánynak lenni, bármiről, de a lényeg, hogy Pellegrini holnap nem fog játszani."

"Azt hiszem, a kérdés arra is vonatkozik, hogy képet kapjunk arról, ki játszhat helyette, hogy megtudjuk, hogyan próbáljuk meg megtalálni a megfelelő megoldást a távollétére. De ezt nem fogom megmondani. Nagyon őszinte leszek, és csak annyit mondok, hogy 'No comment', nem mondom el, hogyan fogunk játszani, vagy hogy mely játékosok jöhetnek szóba."

Mit gondol a Roma-szurkolókkal való kapcsolatról, összehasonlítva más helyekkel, ahol már tapasztalt derbit?

"Ezen a héten az ragadott meg leginkább, hogy a szurkolók teljes mértékben a játékosok mögött álltak az Udinese elleni meccs előtt, még a veronai vereség után is. Ez azt mutatja, hogy van egyfajta kötődés. Néha három győzelem után ez a kötődés kicsit mesterséges lehet - néhány rossz eredmény után gyorsan el is tűnhet. Akkor úgy érkeztünk a meccsre, hogy vesztettünk, nem is játszottunk jól, de az utcán, ahogy a buszon ültünk a meccsre menet, a pályán, amikor küzdöttünk, amikor emberhátrányba kerültünk, amikor láthattuk volna, hogy a meccs elúszik... minden ilyen pillanatban éreztük a köteléket."

"Úgy gondolom, hogy a szurkolók megérdemlik a legjobbat, amit adni tudunk nekik. De úgy gondolom, hogy a fiúk is megérdemelnek mindent, amit a szurkolók adhatnak nekik. Most éppen ez történik. A szurkolók megadják a játékosoknak, amit megérdemelnek, a játékosok pedig azzal mutatják ki tiszteletüket, hogy mindent beleadnak a pályán. 100%-ban úgy érzem, hogy a szurkolók megértik, hogy a csapat keményen edz és keményen játszik, és garantálja a szenvedélyüket."

2010-ben megnyerte a Scudettót, részben a Lazio elleni mérkőzésnek köszönhetően, ahol a Lazio szurkolói arra kérték a játékosaikat, hogy veszítsenek [hogy megakadályozzák a Roma címvédését]. Ez segített megérteni, hogy milyen mély ez a rivalizálás?

"Még csak néhány hónapja vagyok itt. Egy kicsit többet kell átélnem, jobban meg kell értenem a részleteket. Egy dolog megfigyelni, egy másik dolog benne lenni és megérteni az egészet. A rivalizálás nagyszerű dolog. 100%. Ha te vagy a Real Madrid edzője, és a Barcelona nem fogja megnyerni a bajnokságot, akkor a Barca-szurkolók biztosan azt akarják, hogy az Atletico Madrid nyerje meg a címet. Ha Portugáliában vagy és a Porto edzője, akkor a Benfica biztosan azt akarja, hogy a Portón kívül bárki más nyerje meg a bajnokságot. Ez normális egy rivalizálásban, ettől lesz nagyszerű. És ezért mondom azt, hogy szeretek derbiken játszani."

"Megtiszteltetés, hogy egy újabb újabb derbin játszhatok. Kiváltság lesz, hogy több tudást szerezhetek ezen a tapasztalaton keresztül. Hogy igazán megértsem, mit jelent a rivalizálás. De túl magán a derbin és azon, hogy mit jelent, azt szeretném, ha a csapatomban meglenne az az éhség, hogy megnyerje a derbit. Nem ez az egyetlen célunk ebben a szezonban."

"De arra a 2010-es meccsre emlékszem, hogy végül 2-0-ra nyertünk. Ami a Lazio szurkolóit illeti, érezni lehetett, hogy nem igazán buzdították a csapatukat. De ott is nyertünk, ahogyan sok más meccset is megnyertünk a szezon során."

Eddig még nem veszett össze senkivel, nem úgy, mint a múltban. Megváltozott egy kicsit?

"Adjon okot arra, hogy bárkivel is összevesszek. Adjon okot rá! Még mindig nem volt. Az egyetlen dolog, ami igazán bosszantott, az Pellegrini piros lapja. De ez már megtörtént. Mit tehetnék? Menjek és vitatkozzak a bíróval? Aztán kiküld, és holnap még a kispadon sem lehetek a derbin."

"Amikor eljön az idő, természetesen, amikor csak lehet, akkor megtörténhet - de nem kell keresnem az emberekkel való veszekedést. Tisztelem őket. A többi edzőt, a játékosokat, a játékvezetőket. Az a bíró [csütörtökön] fiatal volt, rosszul ítélte meg, de legközelebb jobb lesz. Ott van Rocchi, hogy segítsen neki javulni. Szóval nincs okunk vitatkozni senkivel."

Hogyan érhetik el a periférián lévő játékosok, hogy több lehetőséghez jussanak?

"Nem fogok vitatkozni, de a kérdés, amit feltett nekem, ha csak úgy felcserélnénk, ha 20 játékosnak adnék lehetőséget, állandóan cserélgetve, akkor azt kérdeznék, hogy miért nem tud egy egységes csapatot összeállítani? Ez mindig így van."

"A szezon elején nincs fáradtság, nincsenek kondicionális problémák, van egy kis idő, mielőtt elérnéd azt a pontot, amikor rotálni kell. Szóval azt hiszem, a legkézenfekvőbb dolgot teszem. Megérkeztem ide, másképp játszunk, mint korábban, és ezzel egy kis következetességet kell kialakítanunk. Meg kell szereznünk a magunkba vetett bizalmat. Sok játékos, aki jelenleg nem játszik, nagyon fiatal, még nem áll készen arra, hogy azonnal a csapatba lépjen, nekik is szükségük van egy kis időre és türelemre. Azt hiszem, ez mind a dolgok normális folyamatának része."

Mind a Roma, mind a Lazio elég támadó szellemű felállásban kezd holnap. De vajon holnap mi lesz fontosabb, a jó védekezés, vagy a jó támadás?

"Egy ilyen mérkőzésen mindenre szükség van. Amikor nálunk van a labda, játszani akarunk, előre akarunk nyomulni, és megpróbálunk gólt szerezni, ha tudunk. Amikor nincs nálunk a labda, akkor tisztelettudónak kell lennünk. A Lazio egy jó csapat, akik támadó focit játszanak. Nekünk védekeznünk kell. Nagyon nehéz megnyerni egy meccset, ha csak a játék egyetlen szakaszában játszol jól. Ha nyerni akarunk, akkor végig jó teljesítményt kell nyújtanunk. Egy nagyon jó csapat ellen fogunk játszani."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Lazio, Serie A