Mourinho: A derbin a szurkolókért kell játszani

Mourinho: A derbin a szurkolókért kell játszani

A Roma holnap délután 18 órakor a városi rivális Lazio ellen lép pályára a Stadio Olimpicóban.

A két csapatot jelenleg mindössze 1 pont választja el a tabellán.

Miért mindig más a derbi, mint a többi meccs? És ami a csapathíreket illeti, mindenki visszatért már erre a meccsre?

"Mindenki visszatért és rendelkezésre áll, egyedül Spinazzola az, akire nem számíthatok. A többiek közül mindenki készen áll a játékra."

"Ez egy derbi. Soha nem olyan, mint más meccsek. Egyszerűen csak van benne valami több. Egész pályafutásom során, 20 éven keresztül voltak derbik. Az első a lisszaboni derbi volt a Benfica és a Sporting Lisszabon között, a legutóbbi pedig ez a római. De az érzelmek közepette van egy kis deja vu - mi is hozzászoktunk már egy kicsit."

Ez a derbi lesz az első a járvány után, ahol a stadion gyakorlatilag tele lesz. Vajon ez hozzáad valamit az egész látványossághoz?

"Még jobbá teszi a látványt. Néhány derbit játszottak már zárt kapuk mögött, vagy a szurkolók sokkal nagyobb korlátozásával, mint amekkora a látogatottság lehetett volna. De most visszatérünk a normalitáshoz közeli állapothoz, ahol meg lehet majd mondani, hogy melyik csapat játszik "otthon" és melyik "idegenben".

"A futball szurkolók nélkül nem futball. Egy derbi szurkolók nélkül nem derbi. És ezért lesz jobb a látvány holnap, ez nem kérdés."

A Roma és a Lazio korábbi edzője, Zdenek Zeman a héten egy interjúban azt mondta, hogy a Lazio a mérkőzés esélyese, Mourinho pedig csalódást okozott ebben a szezonban. Hogyan reagál erre?

"A válaszom lehet, hogy olyan lesz, amire nem igazán számítanak - de a válaszom az, hogy egy edzőnek, akinek 25 trófeához fűződik a neve, nem kell válaszolnia egy olyan edzőnek, akinek két Serie B-címe van, és ez az összes, ami az önéletrajzában van. Erre nem tudok válaszolni."

"Ha a kérdést Giovanni Trapattoni vagy Fabio Capello valamivel kapcsolatban tette volna fel nekem, akkor talán válaszolnom kellene rá. De Zeman esetében nem kell válaszolnom."

A Vitesse Arnhem elleni csütörtök esti mérkőzés után sokat beszélt arról, hogy a csapat képes mélyre ásni. Ez lesz az egyik legfontosabb tulajdonsága ezen a derbin?

"Ez minden mérkőzésen fontos, nem csak a derbin. Amikor azt mondom, hogy megtanultunk mélyre ásni, az az elmúlt meccseken látottak miatt van. Ez ott van előttünk. Ez történt az Atalanta, a Vitesse, az Udinese és a Sassuolo ellen is."

"Mindegyik meccs egy bizonyos ponton a mérleg nyelvén volt, ahol vagy a rugalmasságot próbálod megtalálni, hogy megtartsd a győztes pozíciót, vagy az erőt, hogy hátrányból visszajöjj. Nekünk ez sikerült. Ezt tettük az idei szezon első derbijén is; 3-2-re nyertek, de mi a végsőkig meccsben voltunk, és próbáltunk jobb eredményt elérni."

"A csapatunknak megvannak a maga kvalitásai és a korlátai, de egy dologban nem tudok szemrehányást tenni nekik. Még az idei szezon legjelentősebb meccsén is, ami a negatív emlékeket illeti, a Juventus ellen; még azon is döntetlent játszhattunk volna, miután 4-3-ra alulmaradtunk. Szóval, ahogy mondtam, ha ennek a csapatnak van egy tulajdonsága, akkor az az, hogy a végsőkig harcban tudnak maradni, és mindig reményt adnak arra, hogy a végeredményt megváltoztathatják."

Egy statisztika szerint pályafutása során 98 derbin vett részt. Melyik volt a legszenvedélyesebb derbi, amit átélt?

"98? Mamma mia. Számomra mindegyik fontos volt. Számomra, amikor egy derbin vezénylem a csapatom, nem magamra vagy a játékosaimra gondolok, hanem azokra az emberekre, akik évek óta a vérükkel élik meg és éltetik a derbit. Láttam a lisszaboni derbit a Benfica edzőjeként, majd a Porto menedzsereként szembesültem a Benficával. Nem tudom azt mondani, hogy egyik jobb vagy rosszabb, mint a másik."

"A derbik azok derbik. Nem gondolhatsz magadra edzőként vagy játékosként, hanem a többiekre kell gondolnod. És ezek a többiek a legfontosabb emberek minden futballklubnál  - ők a szurkolók. Szóval ezért nem tudnám kiválasztani a számomra legszenvedélyesebb derbit. Most éppen ez, mert azért vagyok itt, hogy a Roma-szurkolókat képviseljem."

Pedro ebben a szezonban eddig kilenc gólt szerzett. Visszatekintve, inkább megtartotta volna őt a csapatában? Miért döntött úgy, hogy elengedi őt?

"Nem akarok ezzel különösebben foglalkozni; ha van valaki, aki el tudja mondani a történetet, akkor az Tiago Pinto [a klub általános igazgatója]. Ha kilenc gólt szerzett ebben a szezonban, akkor az nagyszerű neki és jó a Laziónak."

Kilenc hónapja vam a Románál. Van olyan aspektusa az eddigi időszaknak, ami igazán megfogta, vagy amire talán nem számított?

"Az első dolog, ami igazán mély benyomást tett rám, az a szeretet, amit mindenki tanúsított irántam, még mielőtt idejöttem volna. Általában, amikor valaki egy új klubhoz csatlakozik, ki kell érdemelnie ezt a szeretetet. Mindent meg kell adnod ahhoz, hogy kiérdemeld ezt a szeretetet."

"Ez alkalommal ezt a szeretetet már azelőtt kimutatták nekem, hogy idejöttem volna, még mielőtt elkezdtem volna izzadni az edzések tervezésén. A szurkolóknak igazán különleges szíve van, hogy ilyen szeretetet adnak anélkül, hogy előtte bármit is kaptak volna cserébe."

A Roma ebben a szezonban többet birtokolta a labdát idegenben, mint otthon, ahol a csapat gyakran tűnt kompaktabbnak. Ön melyik változatot részesíti előnyben a két verzió közül?

"A Roma azon változata, amelyet jobban kedvelek, az a Roma, amelyik nyer - és ezt akarom holnap, egy olyan Romát, amelyik nyer."

Mi a helyzet Lorenzo Pellegrinivel?

"Egy napig otthon volt lázasan. Nem akarom azt mondani, hogy most 200%-os állapotban van, de ma minden gond nélkül tudott edzeni. Fejben rendelkezésre áll és készen áll a játékra. Ez nem blöff, nincs színlelés arról, hogy játszani fog-e vagy sem. Játszani fog."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Lazio, Serie A