Mourinho: A csalódottságot motivációvá kell változtatnunk

Mourinho: A csalódottságot motivációvá kell változtatnunk

A Roma holnap az Udinese ellen javíthat, miután legutóbb a Verona vendégeként elszenvedte első vereségét.

A Verona elleni meccs megmutatta, hogy a Roma az igazán fizikális meccseken, a sok egy az egy elleni harcra épülő meccseken nehezen fog boldogulni ebben a szezonban. Meg tudja oldani ezt a problémát valahogyan, vagy végül szükség lesz januárban egy újabb igazolásra?

"Az átigazolási ablak bezárult, de mégis az átigazolási piacról akarnak velem beszélni! Nem fogom megtenni, nem fogok átigazolásokról beszélni. Nyilván elemezni fogjuk ezt a témát, de nem oszthatok meg mindent, amit elemzünk. Értem a kérdést, de nem fogok válaszolni rá. Még az első részre sem - nem akarok arról beszélni, hogy a csapat bizonyos körülmények között szenved. Ugyanúgy nem csatlakoztam az eufóriához, amikor hat győzelmet arattunk, most sem fogok belemenni a "nagy problémákról" szóló beszédbe."

"Elvesztettünk egy meccset, nem játszottunk jól. És ami engem illet, ennél többet nem kell mondanom. A játékosaimnak aztán igen, nyilván részletesen kielemeztük a mérkőzést, de még akkor is úgy tettük, hogy a jövőbe tekintettünk, és nem egy olyan meccsre visszatekintve, amelyet már elvesztettünk, és amely miatt már három pontot elvesztettünk."

Ön egy olyan edző, akinek rengeteg tapasztalata van, aki mindent megnyert, amit csak meg lehet nyerni. Egy ilyen vereség után, amire kevesen számítottak, mennyi időbe telik, mire rájön, hogy ez egyszeri eset, vagy egy nagyobb probléma tünete?

"Miért várták ezt olyan kevesen? Mert az azt megelőző három meccset megnyertük? Talán azért, mert itt túl könnyen eufóriába esnek, ha nyerünk, és aztán depresszióba, ha veszítünk. Ebbe nem fogok belekeveredni. Mindannyian láttatok már őrülten ünnepelni [a Sassuolo ellen] egy különleges győzelem után, egy számomra különleges napon, egy különleges percben, különleges módon... de ilyen módon eddig csak egy percig láttatok engem két hónap alatt. Csak egyszer. Ezt leszámítva mindig nyugodtnak, kiegyensúlyozottnak láttatok, soha nem voltam eufórikus, soha nem mondtam, hogy egy olyan csapat, amely az előző szezonban 29 ponttal maradt le az első helyről, megnyerheti a bajnokságot. Ezt még sosem hallhatták tőlem."

"És most sem fogják látni, hogy az ellenkezőjét teszem, csak azért, mert elvesztettünk egy meccset. Talán túl őszinte vagyok, talán a meccs után azt mondhattam volna, hogy 'A játékvezetőnek nem kellett volna sárga lapot adnia Veretoutnak, ez hatással volt rá és arra, hogy hogyan tudott játszani a meccs hátralévő részében'. Vagy beszélhettem volna az esőről, ami nem segített, vagy a pálya állapotáról. Talán túl őszinte voltam, amikor azt mondtam: "Nem játszottunk jól, hibáztunk. Talán a döntetlen igazságos lett volna mindenki számára; de vesztettünk."

"Én megtartom az egyensúlyt. Tudtam, hogy milyen volt, mielőtt idejöttem. Pontosan a tapasztalat, az érettség és az egyensúly miatt vagyok itt. Hogy három megnyert meccs után - három meccs, nem harminc - ne hozzam túlságosan lázba a szurkolókat. Ezek voltak a szavaim. És most ugyanígy, hogy elmondjam a szurkolóknak, hogy ne legyenek túlságosan csalódottak. Sok munka vár ránk, rengeteg tennivalónk van."

"Olyan csapatok közé próbálnak minket tenni, amelyek az elmúlt szezonokat 15, 20, 25 ponttal többet szereztek, mint mi. Ehelyett inkább hagyni kell minket. A jó és a rossz pillanatokban is. A jó pillanatokban ne mondják, hogy a bajnoki címre is esélyesek vagyunk - mert még nem vagyunk. Ismét az én szavaim: Csak arra vagyunk jók, hogy megnyerjük az előttünk álló következő mérkőzést. Ennyi az egész."

"Kikaptunk, és azt akarják, hogy elemezzem a veronai meccset. Nem tudok ebbe belemenni. A hétfő a csapat számára szabadnap volt, de számomra és a stábom számára nem. Reggel 10-kor már itt voltunk. Egész nap dolgoztunk, elemeztünk és készültünk. Másnap megérkeztek a játékosok, és elemeztük a játékot, megbeszéléseket tartottunk egyénileg és csapatként is. Visszamentünk dolgozni. Most egy újabb nehéz mérkőzést próbálunk megnyerni, ezúttal az Udinese ellen. Mindketten megpróbáljuk megnyerni ezt a mérkőzést."

"Szóval nyugodtak, kiegyensúlyozottak maradunk. Én is nyugodt vagyok. Hogy egy kicsit kevésbé vagyok boldog? Ez normális, ez természetes, amikor elvesztettél egy meccset. És erről is beszéltünk már. Ezt a csalódottságot motivációvá kell alakítanunk. Nem pedig a csalódottságot depresszióvá. Ha nekünk már egy meccs elvesztése után is "nagy problémánk" van, akkor képzeljük el, mi van azokkal a csapatokkal, akik kettőt vagy hármat veszítettek, vagy döntetlent értek el. Tehát nyugodtak maradunk."

Milyen konkrét nehézségeket vár a holnapi mérkőzéstől? Az Udinese is egy komoly hazai zakó után készül a holnapi találkozóra.

"A pontszámot tekintve fájdalmas, igen, de a teljesítményt tekintve nem. Egy nagyon jó csapat, a Napoli ellen játszottak, de felállt helyzetekből kaptak gólt, és az első gól is kicsit furcsa volt. De a szervezettségüket és a játékukat tekintve, mind a Juventus elleni első meccsen, mind a Napoli elleni meccsen megmutatták, hogy egy masszív csapat, amely tudja, hogyan kell játszani és hogyan kell védekezni. Véleményem szerint kemény csapat."

"Ha ismét öt védővel játszanak, akkor az egy kicsit más rendszerű lesz, mint amit a Veronától láttunk. Fizikailag erősek, van néhány minőségi játékosuk és néhány kreatív játékosuk is. Nehéz meccs lesz számunkra."

Csökkent volna a védelem szilárdsága a szezon eleji helyzethez képest?

"Ha nem lett volna ennyi dolgunk a kezdetektől fogva, akkor ahelyett, hogy hároméves szerződést adtak volna nekem, a tulajdonosok három hónapot adtak volna, és megkértek volna, hogy addigra oldjak meg mindent. Nem pedig három évet. És akkor abban a három hónapban mindent elrendezhettem volna. De amikor azt mondom, hogy én, akkor természetesen magunkra gondolok: magamra, a játékosokra, az edzői stábra. Nehéz három hónap alatt nagy lépéseket tenni. Három hónap alatt lehet javítani egy olyan csapaton, amelynek már sok eleme megvan. Abban a helyzetben aztán hozhatsz valami olyan személyes dolgot, ami segíthet egy jól bevált csapatnak egy újabb lépést tenni."

"De amikor egy játékosokból álló csoport még nem igazán kialakult csapat, akkor nem várhatod el, hogy három hónap alatt mindent javíts. Ha a Sassuolo ellen elszórt lehetőségek a saját támadói ambícióink következményei, akkor ez számomra nem probléma. Nem az. Ugyanez a helyzet, ha azért veszítünk el egy meccset, mert túl nagy ambíciót és győzni akarást mutattunk. Néhány mérkőzésen kockázatot vállaltam néhány cserével, de akkor tudtam, hogy mit csinálok. Lehet, hogy a Sassuolo elleni meccsen a cserék után végül nyertünk, de veszthettünk is volna, vagy 1-1-es döntetlen is lehetett volna. Ez nem probléma számomra. Ami probléma, hogy három gólt kapunk egy meccsen."

"Ez túl sok. És ha idegenben kétszer is betalálsz, akkor nyerned kellene. Nem döntetlennek kellene lenned, hanem nyerned kellene. Ezen a meccsen akkor igen, védekezés szempontjából volt néhány problémánk. Nem fogok most belemenni ezekbe, mert azt hiszem, hogy Luca Gottit is érdekelheti. Ez normális. De azt elismerem, hogy nem játszottunk jól azon a meccsen."

"Akár döntetlent is játszhattunk volna, ha Davide Faraoni nem lövi élete gólját a meccs egy olyan szakaszában, amikor éppen csak egyenlítettünk, és kezdtünk feljönni. De nem akarok kifogásokat keresni. A játékvezető jó volt. Nem fogom hibáztatni a pályát, az esőt. Vesztettünk. És most holnap újabb meccset kell nyernünk."

Hogy van Matias Vina? Riccardo Calafiori pótolhatja - vagy egy megbízhatóbb hátvéd vásárlásán gondolkodik?

"Vina nem fog játszani holnap, így Calafiori egy lehetséges opció. De ne feledjük, hogy ő még nem játszott sok meccset a Serie A-ban. Ő egy lehetséges opció számunkra, mint klub számára. De ha ugyanezt a kérdést felteszik négy-öt csapatnak a Serie A-ban, akik erősebbek nálunk, akkor talán nem ugyanezt mondják, hanem azt mondják, hogy van két olyan játékosuk, akinek több tapasztalata van a posztra. De nekünk most ő van."

"A Verona ellen kicsit bátortalan volt, de összességében kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott szerintem. Amikor arról beszélünk, hogy védekezésben egy kicsit küszködött, akkor azt is mondanám, hogy én mindig azt várom a hátvédjeimtől, hogy egy kicsit több önbizalmuk legyen. És ebbe az irányba haladunk. Ő egy 19 éves, tehetséges, de kevés tapasztalattal rendelkező játékos. Természetesen időre lesz szüksége ahhoz, hogy teljes értékű játékossá váljon."

Cristante és Veretout terhelését továbbra is a cserékkel fogja kezelni, figyelembe véve, hogy mennyi mérkőzés vár a csapatra?

"Vannak csapatok, amelyek képesek így gondolkodni. Nekünk ez egy kicsit nehezebb. Néhány poszton könnyebb, mert több különböző játékos van, akiknek a minősége, tapasztalata, munkabírása, ritmusa azonos - de vannak olyanok, ahol számunkra kicsit nehezebb ezt a fajta rotációt megvalósítani. Általában nem szoktam megmondani, hogy ki fog játszani, de holnap Cristante és Veretout is kezd majd."

Az Ön tapasztalatai alapján, az eufóriáról és a depresszióról szóló beszédek közepette, hogy érzi, ez olyasvalami, ami hatással lehet a játékosokra? Még inkább a közösségi média korában?

"Csak a játékosaimat tudom irányítani, azt nem tudom irányítani, hogy az újságírók mit írnak, vagy hogy mit gondolnak a szurkolók. Csak a hozzám legközelebb állókat próbálhatom befolyásolni, és nyilván a játékosok az elsők között vannak."

"Tetszett, amit az öltözőben láttam az eddigi győzelmek után, és a vereség után egy olyan öltözőt láttam, amely megtartotta az egyensúlyt. A Sassuolo elleni győzelem után egy kicsit ünnepeltünk, de szerintem ez normális. A vereségünk után az öltöző egy kicsit levert volt, de anélkül, hogy túlzásba vittük volna, és ez tetszett. Most már visszatértünk a munkához, újra koncentráltak vagyunk."

"Ezt a csalódottságot motivációvá kell változtatnunk. De a dolgok kiegyensúlyozottságával, és ez fontos. Már mondtam, hogy egy szezon nem egy autópálya. A szezon egy országút, kanyarokkal, emelkedőkkel és lejtőkkel, és koncentráltan, figyelmesen, de ugyanakkor higgadtan kell vezetni. Ez nem egy autópálya."

"Talán a szezon a legjobb csapatok számára autópálya, azok számára, akik nyernek, nyernek, nyernek. Talán a Bayern München, vagy a Paris Saint-Germain számára, de számunkra ez nem autópálya. Szóval nyugodtak maradunk. Lassan, lassan haladunk majd az utunkon."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Udinese, Serie A