Manolasz: Az Inter és a Napoli elleni meccsek kulcsfontosságúak lesznek

Manolasz: Az Inter és a Napoli elleni meccsek kulcsfontosságúak lesznek

A válogatott görög játékos a Roma TV-nek adott hosszabb interjút.

A Roma a szezon eddigi részében folyamatosan javuló teljesítményt mutatott és Manolasz bízik abban, hogy a csapat az előtte álló nehéz meccseken is képes lesz tartani a formát.

Ha megnézzük a Torino elleni őszi, majd a mostani mérkőzést, akkor kijelenthető, hogy ez utóbbi Roma teljesen más. Látszik, hogy sokkal magabiztosabbak és határozottabbak vagytok.

 "Az első meccsen nem voltunk jó formában. Jól kezdtünk és voltak helyzeteink is, aztán egyre több problémát okoztak nekünk. Viszont ahogy a mostani meccseken is látható volt, a csapat sokkal keményebb, sokkal egységesebb és fizikálisan erősebb. A játékstílusunk és a mostani Roma is más."

Fel tudod idézni azt a pillanatot, amikor megváltozott a szerencsétek?

"Napról napra minden meccsen és edzésen javulunk. Ezzel az új, három védős rendszerrel sokkal tömörebbek vagyunk hátul, ennek pedig az az eredménye, hogy az ellenfelek nehezebben tudnak behatolni a védelembe. 10 mérkőzésen nem kaptunk gólt a bajnokságban, sajnos pont legutóbb a Torino ellen kaptunk egyet, pedig azzal meglett volna a tizenegyedik.

A három védős rendszerrel mi változott meg speciálisan?

"Mindig kiegyensúlyozottak vagyunk és nem hagyjuk az ellenfeleket kontrázni. Mindig van egy plusz ember, aki képes kijavítani az egyik csapattárs hibáját. Folyamatosan kisegítjük egymást és ettől lesz a Roma hátul sokkal szilárdabb."

Ha már a csapattársaidról beszélünk a védelemben, akkor Federico Fazio az, aki eléggé meglepett mindenkit.

"Erősek és megfelelően technikásak vagyunk hátul. Azt nem mondhatom, hogy bárki jobb lenne a másiknál. Mondjuk mikor Fazio érkezett, akkor az öregnek a negyedik, vagy ötödik választása volt csak. Az ő érdeme, amiért ilyen önbizalmat gyűjtött és ennyire fantasztikusan játszik. Dicséret illeti, hiszen egy nagyon alázatos és jó srácról van szó, akik iszonyat keményen dolgozik."

Mire összpontosított az edző, hogy erre a szintre értetek?

"Azt nem fogjuk elárulni, hogy miként állunk fel az adott ellenféllel szemben. A legtöbbször jól tanulmányozzuk őket és ezt ültetjük át a gyakorlatba. Eddig ez nagyon jól működik."

Hogy van az, hogy ugyanaz a védelem, amelyik a szezon elején rengeteg gólt kapott, most a csapat legerősebb része?

"Az egész csapatot elismerés illeti azért, hogy ilyen kevés gólt kapunk, nem csak a védelmet. Ha mindenki jól dolgozik, akkor mindenki jobban is fog szerepelni, nem csak mi hátul. A jó védekezés köszönhető a középpálya és a csatársor szintén jó munkájának. A védelemben nekünk hinnünk kell a saját képességeinkben és saját magunkra kell összpontosítanunk, viszont a futball csapatjáték, ezért mindig úgy kell gondolkodni, hogy 11 játékos alkotja a csapatot."

A támadó szekció is termeli közben a gólokat...

"Igazán erősek vagyunk elől. Láthattuk, bárki játszik - Salah, Perotti, El Shaarawy, Nainggolan, Totti - mindenki képes meccset eldönteni."

A Torino elleni meccsen sokan úgy vélték, hogy te voltál a meccs legjobbja. Hogy megy most a játék?

"Nyugodt vagyok és folyamatosan azon dolgozok, hogy minél jobb legyek. Mindig a maximummal próbálom segíteni a csapatot abban, hogy elérje azt a célját, amit megérdemel."

Hatalmas tapsot kaptál legutóbb, amikor Spalletti lecserélt. Mennyire fontos a szurkolók támogatása?

"Nagyon fontos és még mindig nincsenek kint azok a szurkolók, akik az első évemben kijártak a kanyarba. Hatalmas hozzáadott értéke van egy telített Curva Sudnak, a pályán pedig ezt még jobban lehet érezni. De sajnos a légkör már nem az a régi szenvedélyes és sokkal nehezebb úgy, hogy nincsenek mögötted a szurkolók. Köszönöm a szurkolóknak, hogy megtapsoltak. Ők mindig mögöttem álltak én pedig ígérem, mindent megteszek a csapatért."

Viszont idegenbe nagyon sok szurkoló elkísér benneteket, mint ahogy majd most Milánóba is.

"Idegenben mindig velünk vannak, nagy kár, hogy pont otthon nem. Nyerni akarunk értük, roppant fontos lenne."

Az Inter nagyon jó formában van jelenleg. Mit vársz a meccstől?

"Az Inter elleni meccsek mindig nehezek, mert a milánói csapat nagyon jó, ráadásul egy remek edzővel mostanában sikeresek is. Nehéz meccsre számítok, de hiszek abban, hogy ha elvégezzük a feladatunkat, akkor nyerhetünk."

Stefano Pioli nagyon rövid idő alatt megváltoztatta a csapatát.

"Amikor egy csapat 11 meccsből 8-at megnyer és csak a Juventustól kapnak ki érdemtelenül, akkor mindenképpen dicséret illeti az edzőt. Erősek, egységesek és mostanában alig kapnak gólt. Ismétlem, nehéz meccs lesz, óvatosnak kell lennünk, mert az Inter az Inter."

Mauro Icardit leszámítva kitől tartasz még?

"Mindig mondtam, hogy nem tartok senkitől. Nekem a feladatomat kell elvégeznem. Nyilvánvaló, hogy Icardi top játékos, ahogy Perisic, Candreva és a többiek is. Viszont nekünk nem szabad tartani senkitől. Mi a Roma vagyunk és a győzelemért megyünk Milánóba is."

Előny lehet az Inter számára, hogy nem kell három naponta mérkőzést játszaniuk?

"Nincsenek kifogások, minden meccsen a maximumot kell nyújtani. Láthatták az elmúlt meccseken is, ahol elvileg fáradtnak kellett volna lennünk. Versenyképes a keretünk, ezért lehet rotálni a csapatot, mert bárki képes a másik helyére lépni. Ennek tekintetében nincs kifogás."

Serie A, Európa Liga, Olasz Kupa: miként tudtok az összesre koncentrálni és megbirkózni a fáradtsággal?

"Úgy, hogy profi és egészséges életet élünk. Meg kell találni a lehetőséget a kemény edésre és a pihenésre. Szerintem ebből a szempontból minden játékos a maximumot nyújtja és szerintem ez látható a pályán is."

Mit gondolsz, a következő időszak lesz az, ahol minden eldőlhet?

"Igen, nehéz időszak ez, kemény meccsek és teljes elkötelezettség. Szerintem az Inter és a Napoli elleni meccsek kulcsfontosságúak lesznek."

Ráadásul a Roma úgy fog játszani, hogy már ismerni fogja az ellenfelek eredményeit. Mennyire lehet ez nehézség?

"Amikor a csapat mentálisan erős, akkor nem számít. Ha jól játszanak, akkor nézzük majd őket. Nekünk magunkkal kell foglalkoznunk, nem másokkal. Ha mindig nyerünk, meglátjuk hol leszünk majd az év végén."

Hogyan értékeled az eddigi római szereplésedet?

"Örülök, hogy egy ilyen remek csapatban játszhatok. Az első szezonomban másodikok, a másodikban harmadikok lettünk. Jó döntés volt a Romához igazolni, nem bántam meg. Remélem, hogy tudom folytatni ezt a játékot és a szurkolók elégedettek lesznek."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Manolasz, Serie A, Inter