Juric: Most össze kell fognunk

Juric: Most össze kell fognunk

Az Udinese elleni mérkőzés előtt megtartotta első sajtótájékoztatóját Ivan Juric, a Roma hétközben kinevezett vezetőedzője.

A tulajdonosok elvárása a Bajnokok Ligájába bejutás. Milyen technikai elemzésel rendelkezik a csapatról, és milyen változtatásokat fog végrehajtani?

„Úgy gondolom, hogy különösen tavaly, Daniele De Rossi alatt a csapat megmutatta, hogy bárkivel képes felvenni a harcot, és igazán jó futballt játszott. A Daniele alatti nyolc-kilenc hónap alatt nagyon sok olyan futballkoncepciót láttunk, amit én szeretek: három védővel játszani és agresszívnek lenni. Ebből sok mindent átvehetünk. Most meg kell próbálnunk mindent egybegyúrni azzal, hogy agresszívek vagyunk és jól tartjuk meg a labdát.”

Milyen játékra lehet majd számítani? Mit gondol, hogy fog menni?

„Az Udinese az első négy meccsen megváltoztatta a mentalitását. Nagyon jól teljesítenek, és vonzó futballt játszanak olyan játékosokkal, akik a múltban felvillantották fizikai és technikai képességeiket, de most különösen jól teljesítenek."

„Úgy látom, hogy az Udinese jelenleg az egyik legerősebb csapat a Serie A-ban. Nagyon kemény meccs lesz. Ragyogó teljesítményt nyújtanak, és sok pontjuk van már. Mindenféle gólt lőnek, és lenyűgöző fizikalitást mutatnak.”

Megfelel az Ön által elképzelt játékstílushoz a rendelkezésre álló csapat? Vagy egyes játékosok tulajdonságai miatt újra kell gondolni majd néhány koncepciót?

„Ahogy korábban említettem, abból, amit tavaly láttam, különösen a Daniele alatti első szakaszban, ami jó ideig tartott, egy nagyon agresszív Romát láttam, és úgy tűnt számomra, hogy a játékosok képesek erre. Innen kell továbblépnünk, mert a fizikai erőnél vagy a futásnál, higgyék el nekem, sokkal inkább a helyezkedésről és a megértésről van szó. Még a Torinónál is voltak olyan játékosok, akik talán nem voltak megfelelőek a tulajdonságaik alapján, de az intelligenciájuknak és a helyezkedésüknek köszönhetően nagyon jól teljesítettek."

„Az elmúlt napokban azt vettem észre, hogy ehhez biztosan kell egy kis idő, de a csapat képes rá. Képesek magasan letámadni és kezelni bizonyos helyzeteket. Talán nem rögtön az egész meccsen, de fázisokban. Hiszem, hogy ez a tulajdonság, amit nagyon szeretek, és szerintem mindenki szeret, megmarad.”

Elfogadott egy rövid távú szerződést. Több mint 200 Serie A-s mérkőzéssel a háta mögött, ez pályafutása nagy lehetősége?

„Úgy gondolom, hogy minden lehetőség fontos. Már 14 éve dolgozom az ifjúsági labdarúgásban, a Serie C-ben, a Serie B-ben és a Serie A-ban. Természetesen a Roma a legnagyobb klub, ahol edzősködtem, és tagadhatatlan, hogy ez egy nagyszerű lehetőség."

„Amikor ilyen lehetőségek adódnak, az ember nem gondol szerződésekre vagy bármi másra. Be kell bizonyítanod, hogy képes vagy egy nagyszerű csapat vezetésére. Ez az én nézőpontom. A csapatot elnézve úgy gondolom, hogy jól teljesíthetünk.”

Beszélt a tulajdonossal? Mit kértek, mit kell elérnie ez alatt a 8 hónap alatt a Roma edzőjeként?

„A tulajdonosi kör nagyon egyértelmű és nagyon közvetlen volt. Véleményem szerint strukturális változáson mennek keresztül, ami azt jelenti, hogy a csapat sokkal fiatalabbá válik. Fiatal játékosokat hoztak, akiket fejleszteni és nevelni kell. Van egy tapasztalt játékosokból álló mag, jó a keverék, és még sok munka vár ránk. Eredményeket és játékosfejlesztést kértek, emelve a csapat általános színvonalát.”

Van konkrét cél?

„Igen, a Roma, a klub egésze számára a cél a Bajnokok Ligája elérése, és az, hogy hosszú ideig ott maradjunk.”

Mi a véleménye a Roma első négy bajnokijáról?

„Voltak jó és rossz dolgok. Ugyanezeken a meccseken láthattunk pozitív pillanatokat, amikor a csapat jól futballozott, és olyanokat, amikor ez nem így volt. Ezt biztosan nem szabad eldobni. Úgy gondolom, hogy Daniele általánosságban nagyszerű munkát végzett, és ez vonatkozik a játékosok szervezésére és viselkedésére is, akik hozzászoktak ahhoz, hogy nagyon keményen dolgozzanak. A csapat fizikailag kiváló formában van."

„Mindenképpen szeretném bevezetni azt, amit már említettem a korábban látottak alapján, és úgy gondolom, hogy ezt meg is tudjuk valósítani.”

Milyen a csapat mentálisan?

„Amikor az edzők elveszítik a munkájukat, az eredményeknek mindig van valami köze hozzá, ahogy Daniele is mondta, amikor átvette a csapat irányítását. Ha nem érsz el eredményeket, akkor azt kockáztatod, hogy kirúgnak - ez már csak így megy. És ez itt is megtörtént."

„Az az érzésem, hogy a csapat mindent megadott Daniele-ért. Néha átveszed az irányítást, és érzed, hogy gondok vannak körülötted. Itt nem ezt érzékeltem. A csapat mindent megtett az edzőért. Nem voltak problémák, nem volt probléma. Azt hiszem, az egyetlen ok az eredmények voltak, mint minden edző esetében a világon."

A Romának van egy fantasztikus játékosa: Paulo Dybala. Hogyan látja, miként illeszkedik a taktikai tervébe?

„Én is láttam az előző négy mérkőzést. Paulo intelligens, és védekezésben is remek munkát végez - mindig jól helyezkedik. Mindannyian ismerjük a kvalitásait. Szeretném őt jobb oldali csatárként játszatni, így a bal lábára is be tud majd fordulni."

„Az elmúlt napokban láttam, hogy mindkét fázist nagyon jól csinálja. Egyértelmű, hogy nem kell 100 méteres sprinteket futnia. A védekező munkát azonban nagyon alaposan végzi. Nem látok semmilyen problémát a játéknak ezen az oldalán. Támadásban pedig, ha fitt, még ezekben a napokban is egy nagyszerű minőségű játékost látunk."

Mivel Dybala és Matías Soulé négy meccsből egyet játszott együtt, játszhatnak-e együtt Artem Dovbykkal, vagy ez csak egy játékon belüli opció?

„Együtt játszhatnak. Szerintem Dybala azért nem játszott, ami történt vele. Abszolút igen, mindketten játszhatnak együtt, semmi probléma”.

Általánosságban milyennek találta a Roma védelmét? És a három védő közül Mario Hermoso kezdhetne?

„A védelem jól felépített. Néhányan közülük hozzászoktak ahhoz is, hogy háromvédős rendszerben játszanak. Hermoso számára ebben a felállásban a bal oldal lehet opció, ehhez hozzászokott - sokat játszott már ott. Ő és Hummels nagyon jól teljesítettek az edzéseken, még nincsenek csúcsformában, de a következő három meccsen lesznek lehetőségeik."

„Ahogy már mondtam, a védelemben néha sokat beszélünk a fizikalitásról, de vegyük például Rodriguezt, aki fizikalitás nélkül három évig nagyon magas szinten teljesített az intelligenciájának köszönhetően. Nagyon fontos a fizikalitás, a szerelések megnyerése, de ugyanilyen fontos az intelligencia, a helyzetek megtalálása, a megfelelő pillanatban való beavatkozás, a mozgás. És néha még a kisebb fizikai erővel rendelkező játékosok is nagyon jól tudják értelmezni a szerepüket.”

Várható, hogy Nicola Zalewski a következő napokban a csapatban lesz?

„Úgy gondolom, hogy a dolgok a megfelelő módon alakulnak. Ő egy olyan játékos, akit kedvelek. Elkezdett a csapattal edzeni, és jó irányba halad."

„Véleményem szerint nagyon fontos része lehet abban, hogy hogyan alakul az egész szezon.”

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Juric, Udinese, Ser