Jose Mourinho: A befejezésekkel vannak komoly gondok

Jose Mourinho: A befejezésekkel vannak komoly gondok

A Roma fordulatos mérkőzésen végül 3:2-es vereséget szenvedett az újonc Venezia otthonában.

Rengeteg lövése volt ma a Romának, több, mint a Veneziának. Hiányzott a csapatból az az élesség, amit a meccs előtt kért?

"Nehéz az élességről beszélni. A meccs történetének kulcsfontosságú része a támadójátékunk volt: rengeteg lehetőséget alakítottunk ki, és rengeteg olyan helyzetet, amit én 'félmegnyílásoknak' nevezek - amikor igazán veszélyes területre kerülsz, de aztán nem vagy képes megcsinálni azt a végső passzt, ami gólt eredményezne."

"Nagyon könnyű volt veszélyes helyzetekbe kerülnünk: Karsdorp legalább 20-szor vagy még többször került ilyen területre, ahogy El Shaarawy is. És aztán rengeteg lehetőségünk volt a központi területeken; két jó mozgású csatár, két támadó középpályás Pellegrini és Veretout személyében, akik mindig támogatást nyújtottak. Szóval a meccs történetének egy része a támadójátékunk - nehéz megmagyarázni, hogy ennyi támadás mellett hogyan tudtunk csak két gólt szerezni."

"A meccs történetének másik része, egy kisebb része, a második és a harmadik kapott gólunk - mert az elsőt egy előkészítésből kaptuk. Tegnap ilyen forgatókönyvvel dolgoztunk, és ma elrontottuk. A harmadik gól egy rosszul megítélt lesreállításból jött, amire nem tudtunk megoldást találni."

"Aztán van egy másik rész, egy kis rész, de szerintem a játék kulcsfontosságú része: A Venezia második gólja. Óvatosnak kell lennem, ezért megtartom magamnak a gondolataimat, mert nem akarom elmondani, hogy szerintem mi történt."

Gondolom a játékvezetésre gondol...

"A második gólnál? Beszélhetünk olyan játékosokról is, akiknek taktikai szabálytalanságokért sárga lapot kellene kapniuk... de ezek apró részletek. Persze azt is mondhatom, hogy rengeteg lehetőségünk volt arra, hogy 3-1-re alakítsuk az eredményt, ezek közül El Shaarawy lehetősége volt a legnagyobb."

"De a valóság az, hogy 2-1-re vezettünk, és a meccset kézben tartottuk... aztán megtörtént ez. Nem akarok ennél többet mondani. Csak annyit szeretnék mondani, hogy a mérkőzés egy nagyon fontos pillanatáról beszélünk. Ennyi."

A klub vagy a szakírók tévedtek, amikor azt sugallták, hogy ez a csapat képes a legjobb négy közé kerülni? Vagy még nem sikerült megtalálni a legjobb egyensúlyt a csapat számára?

"Önnek megvan a saját véleménye, nekem pedig az enyém."

Szerintem ez a csapat valószínűleg a hatodik helyen fog végezni [Giancarlo Marocchi, a Sky Sport Italia szakértője].

"Edzőként mindig az a véleményem, hogy egy kis ambíciót és motivációt kell átadni a csapatodnak - nem csak a játékosoknak, hanem nekem is. Tehát ha azt mondom, hogy a legjobb négy közé jutás a cél, amiért küzdeni kell, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a csapat egy top négyes csapat."

"Soha nem mondtam, hogy méltóak vagyunk a legjobb négy közé jutásra, de továbbra is azt fogom mondani - egészen addig a pontig, amíg ez matematikailag lehetséges -, hogy a legjobb négy a cél, amiért küzdünk."

"De néhány okból kifolyólag az elmúlt néhány szezonban a hatodik és hetedik helyen végeztünk, míg a nyári átigazolási időszakban végzett munka, amit csináltunk, az én véleményem szerint és a belső véleményünk szerint is az eseményekre reagálva végrehajtott munka volt, azzal a céllal, hogy megerősítsük a csapatot ott, ahol kellett. Nem hiszem, hogy ez a csapat jobb lenne, mint a tavalyi szezonban: tapasztalt játékosokat és hasznos válogatott játékosokat veszítettünk el."

"Ma például a két hátvéd a kispadon Filippo Tripi és Bryan Reynolds volt. Az első a Primaverából érkezett, míg a másik, mennyi is, két vagy három meccset játszott a Serie A-ban? Ma Bruno Peres vagy Juan Jesus hasznos lett volna."

"Az átigazolási időszak reaktív volt, és én abszolút részese voltam ennek, a klubbal és az általános igazgatóval együtt. Mert reagálnunk kellett."

"A kapus egy tervezett lépés volt: én kértem. A balhátvéd esetében, mivel elvesztettük Spinazzolát, szintén reagálnunk kellett, és ugyanez volt a helyzet Tammy Abraham esetében is, miután Edin Dzeko elment. A többi játékos a tavalyi szezonból való."

"Nem hiszem, hogy ez a szezon az a szezon, amikor a bajnokságban célokat kell kitűznünk. Számomra, mint edzőnek, akinek három éve van arra, hogy dolgozzon itt a dolgokon, ez lehet a fájdalmas növekedés szezonja - de egyben egy nagyon-nagyon fontos szezon is, hogy megértsek néhány dolgot, amit nem tudhattam, mielőtt idejöttem. Már most többet értek, mint két vagy három hónappal ezelőtt."

"Ami a Roma új egyensúlyát illeti, a csapatoknak fel kell építeniük egy modellt és egy játékstílust - és amikor olyan csapatod van, ahol nincs két hasonló játékos minden poszton, akkor még edzőként is nagyon reaktívnak kell lenned. Ma például azon túl, hogy a támadófázisban nagyon jól teljesítettünk - minden bizonnyal elég jól ahhoz, hogy nyerjünk -, nehezen tudtunk bármit is hozzátenni a kispadról akkor, amikor Karsdorp megsérült és sárga lapot kapott."

"Nézzük meg az Intert: ha Darmian sárga lapot kap, vagy nehéz helyzetbe kerül, akkor Dumfries bejöhet. Ha Kjaer az AC Milannál kap egy sárgát vagy lesérül, akkor Romagnoli jöhet be. Ezer hasonló példát tudnék hozni."

"Még mindig építenünk kell a csapatunkat. De ettől függetlenül, amíg ez matematikailag lehetséges, addig az lesz a célunk, hogy harcoljunk az első négy helyért. A cél nem azonos a lehetőségeinkkel."

"Ami az egyes epizódokat illeti ezeken a meccseken ... talán egy nap majd teljesen megértem. Mert mindig vannak dolgok, amelyek idővel lelepleződnek - így talán egy nap majd megértem."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Venezia, Serie A