Izgatottan várja Mourinho a Juventus elleni összecsapást

Izgatottan várja Mourinho a Juventus elleni összecsapást

A válogatott szünet után rögtön egy vérbeli rangadó vár a Romára Torinóban.

Mi a helyzet Tammy Abrahamel? Láthatjuk őt holnap a meccsen?

"Holnap meglátjuk, hogy Tammy játszik-e vagy sem. Ma nem sokat edzett, egyáltalán nem sokat, de a csapattal fog utazni."

"Holnap kell eldöntenünk, hogy játszhat-e, a kispadon ülhet-e, vagy a lelátón lesz. De napról napra jobban van. Meglátjuk holnap."

A másik kétséges játékos a csapatban Matias Vina...

"Semmi kétség, ő jól van."

A Juventus nem kezdte túl jól az idei szezont - Ön szerint még vissza tudnak szállni a bajnoki címért folyó versenyfutásba?

"Ezt a kérdést Allegrinek kell feltenni, nem pedig nekem. Ha azonban az én válaszom érdekli, akkor nyilvánvalóan igent mondok. Ők egy igazán jó csapat, amelyik mindig a bajnoki címért küzd és minden meccset meg akar nyerni. Nem csak egy 11 jó játékosból álló csapat, hanem egy 20 fős keret, egy nagyszerű edzővel, aki rengeteg tapasztalattal rendelkezik. Egyértelműen nagyon erős bajnoki esélyes csapat a Juventus."

Gonzalo Villar kikerült a holnapi keretből?

"Miért mondja, hogy kikerült? Furcsa számomra, hogy konkrétan róla kérdez, amikor 23 játékos van a csapatomban. Miért ő és nem valaki más?"

Mert tavaly sokat játszott, idén pedig alig szerepelt.

"De ez nem jelenti azt, hogy nincs a csapatban. Lehet, hogy valaki látta őt távozni Trigoriábból fél órával ezelőtt, és rossz következtetést vont le. Benne van a keretben. Holnap nem fog kezdeni, de a kispadon ott lesz."

"Ő egy olyan srác, aki keményen és jól dolgozik. Kemény erőfeszítéseket tesz, hogy alkalmazkodjon ahhoz, ahogy én látom a futballt. Nagyon keményen dolgozik azon, hogy megváltoztassa a játékát az előző szezonhoz képest, amikor a Romának öt embere volt hátul. Elégedett vagyok vele. Jönnek majd a lehetőségei. Lehet, hogy már holnap is lesz egy. De a kispadon fog kezdeni."

A holnapi mérkőzésen a bajnokság két legsikeresebb edzője csap össze. Mi motiválja az Allegri elleni meccsek előtt? És egyetért azzal a megkülönböztetéssel, amit az emberek a "risultatisti" (eredményorientált edzők) és a "giochisti" (teljesítményorientált edzők) között tesznek?

"Számomra ez egy furcsa vita. Azokat nevezik 'risultatistáknak', akik megnyernek dolgokat. Úgy tűnik, mintha ezt a kifejezést negatívan használnák, pedig pont az ellenkezőjének kellene lennie. Nem nevezhet 'risultatistának' valakit, aki még soha semmit nem nyert a pályafutása során."

"Szóval számomra ez egy téves fogalomnak tűnik. Én is nyertem már dolgokat, ahogy Max is, és ezt pozitívan kell értékelni. Hálás vagyok, ha valaki 'risultatistának' nevezhet."

"Ami a kérdés másik részét illeti, holnap nem Max és köztem zajlik a csata - hanem a Roma és a Juventus között. Jó lesz látni őt a meccs előtt, és a meccs után is. Ott van köztünk a kölcsönös tisztelet."

"Az évek során sokat láttuk egymást különböző UEFA-rendezvényeken Svájcban. Nem lehet ezt nagy barátságnak nevezni, mert nem tartjuk olyan rendszeresen a kapcsolatot, de kedvelem Maxot, mint embert, és jó a kapcsolatunk. Jó lesz látni őt, és örülök, hogy újra dolgozik. Egy olyan edzőnek, mint ő, nem szabadna túl sokáig távol lennie a labdarúgástól."

Milyen fogadtatásra számít holnap a stadionban? Nem tart attól, hogy Daniel Orsato lesz a játékvezető?

"Kezdjük a játékvezetővel - és ez vonatkozik Orsatóra vagy bármelyik másik bíróra. Minden mérkőzés előtt mindig elégedett vagyok azzal, bárki is legyen a játékvezető, nem aggódom amiatt, hogy mi történt a múltban. Gyakran még az sem zavar, hogy tudom, ki a játékvezető - mindegyikükben megbízom, és mindig azzal a meggyőződéssel érkezem, hogy mindannyian jól végzik a dolgukat, és a legjobbat akarják kihozni magukból."

"Ebben az esetben egy olyan játékvezetőről van szó, akinek nagy tapasztalata van a játékban, és ennek örülök. A meccsek után néha kiderül, hogy hibáztak, és én nem örülök neki - lehet, hogy kritizálom őket, de ez normális, azt hiszem. De a meccsek előtt nincs problémám azzal, hogy ki a játékvezető, és ez holnap sem lesz másképp."

"Ugyanolyan fogadtatásra számítok a stadionban, mint mindig - vagy talán egy kicsit más lesz, nem igazán tudom. A legutóbbi ottani meccs végén egy bizonyos módon reagáltam, és az emberek ezt egy kicsit furcsának találták. Az emberek csak erre a reakcióra koncentráltak, ami körülbelül 10 másodpercig tartott, és elfelejtették az azt megelőző 90 percet. Manapság mindig egy bizonyos fajta hozzáállásról beszélünk, az emberek tiszteletéről, és azon az estén mindezt elfelejtették 90 percre. De én már régóta a futballban vagyok, ez számomra nem téma."

Hogy van Eldor Shomurodov és Borja Mayoral?

"Mindketten jól vannak. Ha játszaniuk kell, akkor játszhatnak. Számunkra ez nem kérdés. Van néhány olyan posztunk, ahol, ha elveszítünk egy játékost, akkor igazi problémáink vannak - olyanok, amilyenek a legnagyobb csapatoknak nincsenek. A mi esetünkben, ha Tammy nem tud játszani, akkor van két másik játékosunk, akik tökéletesen készen állnak arra, hogy beugorjanak, mindenféle probléma nélkül."

A Juventus a szezon legnagyobb meccse lesz? Másik téma: örül annak, hogy a Newcastle szurkolói Önt emlegetík, mint következő menedzser?

"A Newcastle-ről nincs mit mondanom. Abszolút nincs mit mondanom. Az egyetlen dolog, amit mondhatok, hogy sok-sok éven keresztül együtt dolgoztam a Newcastle történetének egyik legfontosabb alakjával, Sir Bobby Robsonnal. És emiatt mindig is volt egyfajta érzelmi kötődésem a városhoz és a szurkolótáborhoz. De ez nem több ennél. Itt vagyok, nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek, 100%-ban erre a projektre, a Friedkin-projektre koncentrálok."

"Ami a Juventus elleni meccseket illeti, azt hiszem, ez egyike azoknak a meccseknek, amelyeken az ember a legjobban szeret részt venni. Számomra ott nincs negatív érzés. Minden pozitív. Szeretek a legnagyobb meccsek részese lenni. Még mindig csak három pontról van szó, de szeretek a legtehetségesebb csapatok, a legjobb játékosok ellen játszani... ez mindig egy olyan kihívás, amit nagyon szeretek."

Az elmúlt szezonban a Roma 16 ponttal végzett a Juventus mögött. Gondolja, hogy sikerült ezt a lemaradást egyáltalán csökkenteniük?

"A szezon csak néhány hete kezdődött. Néha nehéz nekem válaszolni ezekre a kérdésekre, mert úgy érzem, mindig ugyanazt ismétlem. Ők a Bajnokok Ligáját próbálják megnyerni, mi pedig a Konferencia Ligát. Egy dolog, ha egy csapat 10 év alatt 9 bajnoki címet nyert, és egy másik dolog, ha 10 év alatt 0-at. Az a csapat már évek óta együtt dolgozott Maxszel, még ha volt is egy kétéves szünet, és ez más, mint egy olyan csapat, amelynek edzője csak három hónapja érkezett."

"Egy dolog egy 25 fős, nemzetközi színvonalú, tapasztalt játékosokból álló csapat, és egy másik egy 13-14 fiatal játékosból álló csapat, akik próbálnak fejlődni, tanulni és elérni ezt a szintet. Van különbség. Amikor azonban elkezdődik a meccs, akkor minden mást elfelejtünk. Nekünk pedig mindenekelőtt arra kell figyelnünk, hogy mindezt elfelejtsük. Megfelelő hozzáállással, személyiséggel és bátorsággal kell odamennünk, hogy megpróbáljuk megnyerni a meccset."

Allegri egy olyan edző, aki tényleg tudja, hogyan kell olvasni a játékot és ennek megfelelően reagálni...

"De ez nem azért van, mert ő egy 'risultatista', hanem mert ő egy igazán jó edző. Gondolják, hogy beállnak majd mélyen védekezni, hogy onnan gyors kontrákkal kerüljenek mögénk? Ez normális, ez a játék része. Azt akarják majd, hogy a játékot egy bizonyos módon játsszák. Én azt szeretném, hogy ne felejtsük el az identitásunkat - nem akarom, hogy naivak legyünk. Nem akarom, hogy olyan játékkal ajándékozzuk meg a Juventust, amilyet ők akarnak játszani. Meg kell próbálnunk megnehezíteni az ellenfél dolgát."

"Én is szeretem olvasni a meccseket és ennek megfelelően reagálni, változtatni a dolgokon, de nekem nehezebb ezt hatékonyan csinálni, mint neki. Sokkal nehezebb."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Juventus, Serie A