Gonalons: Meccseket kell játszanom

Gonalons: Meccseket kell játszanom

Az első teljes római évét követően folyamatos játéklehetőségre vágyik a francia középpályás.

Maxime Gonalons a Roma TV-nek adott interjúban elárulta, sokkal több meccsre lenne szüksége ahhoz, hogy igazán megmutathassa valódi tudását.

Hogy érzed magad az edzőtáborban?

"Örülök neki, hogy elkezdődött a felkészülés, és hogy együtt lehetek a régi, valamint az új csapattársakkal. Már egy hete vagyunk együtt, és lehetőségünk volt a kemény munka mellett kicsit átélni a tavalyi szezon pillanatait, miközben arra fektettük a hangsúlyt, ami nem annyira működött az elmúlt szezonban."

Mielőtt a Romáról beszélnénk, Franciaország vasárnap megnyerte a világbajnokságot. Mit szóltál hozzá?

"Gyakorlatilag az összes játékost ismerem, akik ezt a csapatot alkották, amelyik történelme során másodszor lett világbajnok. Hatalmas élmény volt végigélni még televízión keresztül is, Greggel együtt néztük itt, és mindketten nagyon boldogok voltunk. Gratuláció jár nekik, mert csodálatos és nagyszerű az, amit elértek, és remélem, hogy még további hasonló sikerek követik majd a mostanit."

Visszatérve a Romára, az első évedben komoly szerepet játszott a sérülésed, ami kicsit visszavetett. Milyennek ítéled meg az első szezonod?

"Tudtam, hogy az első év több szempontból is nehéz lesz. Először is mert 17 évig játszottam ugyanannál a klubnál, ahol felnőttem és mindenkit ismertem. Emiatt kis időre volt szükségem, de idéntől már tisztában vagyok bizonyos dolgokkal. Az idő arra késztetett, hogy kicsit másképp is megismerjem magam. Persze szerettem volna, ha jobban alakulnak a dolgok, de majdnem 2 hónapig sérült is voltam, viszont most már sokkal jobban alakul minden. Jobban érzem magam, az elmúlt fél évben a nyelvet is sokkal jobban megtanultam, megismertem, és már megértem ezt a játékstílust is, ami teljesen más, mint amihez a Lyonban hozzászoktam. Most készen állok az új szezonra, és a szabadságom alatt is erre készültem."

Nem vagy szomorú amiatt, hogy nem születtél kicsit korábban, hiszen a Lyon összes komoly sikere azelőtt volt, hogy Te állandó játékosa lettél a csapatnak? Valamint az olasz futball tényleg annyira más, mint a francia?

"Nos, a csapat tagja voltam, de mindenkinél fiatalabb, viszont még így is sikerült belülről megtapasztalnom mindent, hogy nem voltam kezdő. Viszont lehetőségem volt néhány igen komoly Bajnokok Ligája találkozón pályára lépni, valamint a bajnokságban játszottam többször is a PSG ellen például. Most a Roma játékosa vagyok, és elmondhatom, hogy azért eléggé hasonlít egymáshoz a két bajnokság. Sokszor beszéltem a taktikai és fizikai szempontokról, és az igaz is, hogy itt a taktika valami egészen más... ez a legfontosabb dolog. Itt minden csapat hihetetlenül felkészült. Ez az, amiben különbözik a két bajnokság, és amit nekem meg kellett szoknom. Most már nagyon jól értem, hogy miként játszanak a csapatok, és azt is tudom, hogy miért mondják az olasz futballra, hogy nagyon taktikus."

Di Francesco mindig jókat mondott rólad, különösen az előre játékoddal kapcsolatban. Milyen a kapcsolatod vele? Érződik, hogy bízik benned? Hiszen te olyan típusú játékos vagy, akit nagyon kedvel...

"Igen, tudjuk, hogy a mester imádja a direkt, előre mutató játékot. Ez a Lyonnál teljesen másként volt. Ott a labdabirtoklásra alapult a játék, itt a Románál a gyors támadásokra alapozunk, amit én kedvelek. Szeretek előre menni, hiába vagyok védekező középpályás, és hiába az elsődleges feladatom a labdaszerzés. De emellett nagyon fontos az is, hogy megjátsszam a labdát. Ebben is sokat kellett fejlődnöm, és remélem, hogy sikerült is. Az edző szerencsére nagyon sok jó tanácsot ad, érzem a bizalmát, ahogy a klub is bízik bennem, és ez az, amire szükségem van, innentől pedig csak a legjobbamat kell nyújtanom a pályán, hogy a belém vetett bizalmat megháláljam."

A posztodnál fogva nem próbálsz gólokat szerezni, vagy ez inkább mentális dolog?

"Ebben is javulnom kell. Igaz régebben szereztem pár gólt, de tudom, hogy távoli lövésekből többet is szerezhetnék. Az én posztomban kicsit nehezebb a gólszerzés, mint azoknak, akik előrébb játszanak, de ha lehetőségem nyílik rá, akkor meg kell próbálnom. Az edzéseken már jól megy, és most már itt az ideje, hogy a meccseken is ugyanúgy menjen."

Milyen a kapcsolatod Pastoréval, aki ellen többször is játszottál Franciaországban?

"Ő az a típusú játékos, aki rengeteg problémát tudott okozni. Jó párszor játszottam ellene, és igaz, hogy nagyon intelligens játékos. Nagy izgalommal vártam, mikor megtudtam, hogy ide igazol, mert nagyon sokat adhat ennek a csapatnak a tudásával, a tapasztalatával."

A szezon során volt olyan időszak, amikor sokan azt mondták, az év végén távoznod kellene a Romából. Aztán ahogy közeledett a szezon vége, egyre jobban játszottál sorozatban 5-6 meccsen is. De gondoltál-e valamikor is arra, hogy csomagolj és távozz?

"A legjobb az, ha megmutathatom magam, ehhez pedig folyamatosan játszanom kell. Minden harmadik napon játszanom kell, így volt ez a Lyonnál is. Régen minden edzőmnek elmondtam azt, hogy én egy díesel motor vagyok. Játszanom kell, hogy egyre jobb legyek. Viszont tudtam, hogy egy nagy olasz klubhoz érkeztem, ahol a csapatkapitány játszik a posztomon, így tudtam, hogy nem lesz könnyű dolgom. Viszont voltak olyan időszakok, amikor elmondhattam, próbáltam a lehető legjobban játszani. Tudom, hogy ennél sokkal jobb is tudok lenni, és tudom, hogy az én posztomon vannak olyan szituációk, amikor sokkal óvatosabbnak kell lenni. Sokszor hajlamos vagyok kockázatos passzokba belemenni. Oda kell figyelnem arra, hogy csökkentsem ezeket a hibalehetőségeket, de a legfontosabb az, hogy a pályán a lehető legjobbat nyújtsam."

Találtál már olyan helyet itt, ahol lehet horgászni?

"Ahh, még nem!"

A világbajnoki döntőt nézve szekáltad Coricot, vagy a végén egyszerűen kezet fogtál vele?

"Sokat ugrattuk a két másik francia barátunkkal, Defrellel és Biandával. Nem volt boldog, nyilvánvaló. De egy döntőben mindig lesz egy győztes, és egy vesztes. És a legfontosabb az, hogy most mi nyertünk."

Forrás: chiesaditotti.com

Címkék: AS Roma, Gonalons, interjú