Fonseca: Ezt az utat kell folytatnunk

Fonseca: Ezt az utat kell folytatnunk

A Roma holnap 15 órakor a Genoa vendégeként lép pályára a Stadio Luigi Ferrarisban.

Hogyan áll majd fel a támadószekció úgy, hogy Edin Dzeko nem szerepelhet? Mayoral veszi át a szerepét?

"A két játékos teljesen más karakter. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy Dzeko mennyire fontos láncszeme ennek a csapatnak, ráadásul jó formában volt, a Fiorentina ellen is jól játszott."

"Holnap Borja fog kezdeni, és ez semmiben nem befolyásolja a csapat támadószellemét, a hozzáállás, az ambíciónk ugyanaz lesz."

Sok csapat hajt az első négy helyre, apró különbségek dönthetnek. Ezt figyelembe véve, egy olyan játékos, mint Mayoral, készen áll kezdőként pályára lépni bármelyik meccsen a Romában?

"Azt tudni kell, hogy a Serie A teljesen más bajnokság. Ha van egy olyan játékosunk, mint Pedro, aki ennyire gyorsan tudott alkalmazkodni, és ennyire tapasztalt, akkor az hatalmas bónusz. De egy fiatal játékosnak, mint Borja, időre van szüksége, ez teljesen normális. Ugyanez a helyzet Carles Perezzel és Gonzalo Villarral."

"Adni kell nekik időt, hogy hozzászokjanak a Serie A-hoz, és emellett lehetőséget is kell kapniuk, hogy fejlődjenek."

Hétfőn tárgyalják a Verona-Roma mérkőzést. Bízik az ítéletben?

"Erről már beszéltem, mindenki számára világos, hogy ebből nekünk semmi előnyünk nem származott. Hiba történt, de a büntetés nem lehet ugyanolyan, mintha bármilyen előnyünk származott volna a szerepeltetéséből. Emiatt magabiztos vagyok."

Az elmúlt szezonban januárban eléggé elhalványult a Roma, reméli, hogy most ez nem fog újra megtörténni?

"Csak az számít, ami most van. Számomra a jövő most a holnapi meccs, arról pedig nem tudok beszélni, hogy mi fog, vagy esetlen mi nem fog megtörténni januárban, hiszen november van. Csak a következő meccs számít, ami nagyon fontos, nehéz meccs lesz."

Úgy tűnik, hogy a csapat fejlődik, a játékosok egyre specifikusabb szerepköröket kapnak, van, aki üres területekt készít elő, van, aki szépen visszazár. Így van ez?

"Ezt a két dolgot nem szabad szétválasztani. Ez egy folyamat. Vannak olyan játékosaink, akik megpróbálnak helyet találni, megpróbálnak üres területekre befutni, és vannak azok, akik megpróbálják eljuttatni oda a labdát. De ez egy csapatfolyamat, ezért nem szedhetjük külön őket. A csapat megérti, hogy mit kell csinálnia."

Gondoltak arra, hogy nem engedik el a játékosokat a válogatottakhoz, ahogy ezt egyes klubok teszik összhangban az új FIFA-szabályokkal? Mit gondol erről a klub elnöke?

"Ezzel kapcsolatban az illetékes hatóságra bízom a döntést."

Henrikh Mkhitaryan szinte Borja Mayoral mellett játszott csütörtökön az EL-mérkőzésen, akár holnap is ez lehet a felállás főleg úgy, hogy Borja kezdeni fog?

"Nagyon sok szó esett már erről, a döntésem nem Borja Mayoralnak szólt, hanem magának a meccsnek, a játékstílusnak, és az ellenfelünknek. Ennyi. Nem arról volt szó, hogy Borjának legyen egy társa."

A szezon eddigi egyik negatívuma azok az alkalmi hibák, amit a játékosok elkövetnek, mikor hátulról próbálják kihozni a labdát...

"Minden meccsre úgy készülünk, hogy letámadjuk az ellenfelünket, és ez teljesen másként működik akkor, ha az ellenfél emberfogást alkalmaz, vagy ha zónavédekezést használ, vagy akár ezt a kettőt keveri. Én azt akarom, hogy a csapatom bátor legyen, futballozzon, még akkor is, ha nyomás alatt vannak. Az a játékos, amelyik nem bátor, az nem szerepelhet ebben a csapatban. És annak ellenére, hogy követünk el hibákat, én örülök annak, hogy bátran tudunk játszani."

A csapat három meccs óta nem kapott gólt. Változott valami a védekezésben?

"Fontos megjegyezni, hogy a védekezés az egész csapat érdeme. Ha nem támadunk le hamar, az ellenfél térfelén, akkor sokkal nehezebb lesz a védekezés később mélyen. Szerintem a csapat jól csinálja, jól védekezik, minden játékoson látszik, hogy szeret letámadni, és védekezni. Fontos, hogy ne kapjunk gólt, de az érdem ilyenkor az egész csapaté, nem csak a hátsó alakzaté."

Hányast adna az elmúlt meccsdömpingen a Roma teljesítményére?

"Ennek még nincs vége, hiszen itt van mindjárt a holnapi meccs. Eddig jók voltunk, de a múlt semmit nem számít, ha nem folytatjuk a jövő építését. A jövő pedig a holnapi meccs, hasonló hozzáállásra, csapatszellemre lesz ott is szükség."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Fonseca, Genoa, Ser, Serie A