Fonseca: Elől még mindig sokat kell fejlődnünk

Fonseca: Elől még mindig sokat kell fejlődnünk

Vasárnap este a Hellas Verona vendégeként lép pályára a Roma a Serie A újabb fordulójában.

A csütörtöki meccs jót tett a csapatnak, de milyen veszélyeket rejteget a veronai találkozó?

"Az isztambuli meccs már a múlt, most már semmi mással nem szabad foglalkozni, csak a Verona elleni mérkőzéssel. Nehéz meccsre számítok, hiszen a Hellas nagyon agresszíven védekezik, valamint jól kontrázik. Nekik van a bajnokságban a második legjobb védelmük, amit nem szabad elfelejteni, szóval nehéz dolgunk lesz."

Mennyire változtak meg a dolgok azzal, hogy visszatért sok játékos?

"Sokkal jobb, ha mindenki egészséges. Persze nehezebb választani, hogy ki játszon, de azért jobb, ha mindenki a rendelkezésemre áll."

Henrikh Mkhitaryan képes végigjátszani egy meccset?

"Készen áll a játékra, de még nem tud egy egész meccset végigjátszani. Egyre jobb állapotban van, jól teljesít az edzéseken is, és ő az a típusú játékos, aki bármikor képes segíteni a csapatnak. De jelenleg fizikálisan nem bír 90 percet."

Ki lesz a jobb szélső védő?

"Három lehetőségünk is van: Santon, Spinazzola és Florenzi. Alessandro készen áll a játékra, az elmúlt pár napban velünk edzett. Amikor kijelölöm a kezdőcsapatot, akkor figyelembe veszem azt is, hogy ki az ellenfél, és milyen meccsre számíthatunk."

Többet várt Justin Kluiverttől? Miben tud még fejlődni?

"Amikor a Romához érkeztem, akkor a védekezésben kellett sokat fejlődnie. Ezen nagyon sokat dolgoztunk, és most már teljesen más játékos olyankor, amikor nincs nálunk a labda. Ő egy nagyon okos, fiatal srác, akinek folyamatosan fejlődnie kell abban, hogy jó döntéseket hozzon a támadó-harmadban. Folyamatosan fejlesztjük ezt is, de egyre jobb."

Mancinit pihentetni fogja?

"Nem, Mancini játszani fog."

Sokszor beszél a bátorságról, és az ambicióról. Ezek ennyire fontosak?

"Mindkettő nagyon fontos. Mindig úgy kell játszanunk, hogy ez folyamatosan a fejünkben van, mert ez kell egy csapatnak."

Van valami olyan, amiben különösen szeretné, ha fejlődne a csapat?

"Már jobb formában vagyunk, hiszen sokan visszatértek a sérüléseikből, de folytatnunk kell a kemény munkát, mert rengeteg területen kell fejlődnünk. A védekezésünk sokat javult, de szeretném látni, ha sokkal többet dominálnánk a játékot. Ez persze nem könnyű Olaszországban. Ha az ember megnézi a labdabirtoklási százalékokat, akkor nem talál túl nagy különbséget a csapatok között. Én azt szeretném, ha kicsit többet birtokolnánk a labdát, és több időt töltenénk az ellenfél tizenhatosa körül. A szervezett támadásainkat kell még gyakorolnunk."

Cristante hamarosan visszatér, továbbra is gondolkodnak a középpálya megerősítésében?

"Nem, nem áll szándékunkban Cristante posztjára igazolni."

Amadou Diawara visszatérésével a 4-2-3-1-as felállást könnyen 4-3-3-ra cserélhetik azzal, ha Pellegrini kimegy a szélre.

"Mint mindig, minden a játékosok tudásán múlik. Én szeretem Pellegrinit kicsit előrébb, a jobb szélen játszatni, de nagyon sok taktikai dolgot kell figyelembe venni, amiket most nem fogok itt megosztani."

A Verona az Atalantához hasonlóan védekezik. Dolgoztak azon külön, hogy miként kell az ilyen csapatok ellen játszani?

"Ez igaz, sok a hasonlóság, főleg a védekezésben. Ezen is dolgoztunk például a mai tréningen, de nem fogok belemenni a részletekbe, mert akkor a Verona mindent tudni fog rólunk. Lényeg, felkészültünk az olyan csapatok ellen, akik szoros emberfogással játszanak."

Edin Dzeko csütörtökön Chris Smallingnak adta adta a csapatkapitányi karszalagot. Mi ennek az üzenete?

"Mondhatnám, hogy az én döntésem volt, de nem. Ott nem volt a pályán sem Florenzi, sem Pellegrini, sem Fazio, vagy Kolarov. Nem voltam én sem biztos abban, hogy ki lehetne a csapatkapitány, de Dzeko úgy döntött, hogy neki adja. Szerintem helyes döntés volt. Néha nem kell megmondanod a játékosnak, hogy mit csináljon, ők maguktól is tudják, hogy ki a vezér a pályán."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Fonseca, Hellas Verona, Serie A