Fonseca: A saját hibáink miatt szenvedünk

Fonseca: A saját hibáink miatt szenvedünk

A Roma mestere szeretné, ha a Fiorentina ellen nem követne el a csapat hibákat.

Holnap este az Artemio Franchiban lép pályára 20:45-kor a Roma a Fiorentina vendégeként.

A védelem újabb vizsga elé néz szerda este. A Roma mindössze a 13. legjobb védelemmel rendelkezik a bajnokságban. Smalling és Kumbulla mikor térnek vissza?

"Igazak a statisztikák. A csapat kicsit többet szenved annál, mint amit elvárunk, de szerintem nem árt tisztában lenni dolgokkal. Nézzük meg például a legutóbbi mérkőzést. Hány olyan veszélyes helyzete volt a Milannak, amit szervezett támadásvezetés után alakítottak ki? Nem sok. Ebből a szempontból szervezettek voltunk, nem voltak komoly támadásaik."

"És itt jönnek a problémák, hogy a saját gondjainkat mi magunk generáljuk. Túl sokat hibázunk, és ez már más meccseken is előfordult. Ez nem szervezttség kérdése, ez rossz döntésből fakad, apró pillanatok, mikor választani kell, rosszat választunk. Ez amiatt is van, ahogy a csapat játszik, de mi így akarunk játszani."

"Ami a játékosokat illeti, Kumbulla kész játszani, és holnap kezdeni is fog, Smalling is már a keretben lesz, de ő még nincs olyan állapotban, hogy 90 percet végigbírjon."

6 napon belül a holnapi lesz a 3. mérkőzés. Ezekben a helyzetekben máskor már rotálta a játékosait, ezt teszi majd Mayorallal is?

"Nem, Borja fog holnap kezdeni. Való igaz, hogy sok meccsünk van mostanában, és az EL-ben akartunk kicsit rotálni, de a csonka védelmünk miatt sajnos nem tudtuk pihentetni Karsdorpot, Spinazzolát, Cristantét és Mancinit. Holnapra viszont tervezek 2-3 változtatást."

Ki lesz a kapus?

"Pau Lopez."

A jobb csapatok ellen Mayoralnak nem megy, mit gondol, mi ennek az oka?

"Ne felejtsük el, hogy az olasz futball nagyon nehéz a csatárok számára. Azt se felejtsük el, hogy a srác nemrég igazolt ide, és még mindig sokat kell tanulnia. Ennek ellenére már szerzett jó pár gólt. Az a baj, hogy ha gólokat szerzel, akkor nagyszerű vagy, ha nem, akkor meg borzasztó. Ugyanez a helyzet Dzekoval."

A 3-5-2-es felállás megoldhatná a védekezési problémákat?

"A Milan ellen is használtuk ezt a felállást, szerintem ez teljesen nyilvánvaló volt. A baj az volt, hogy sokat hibáztunk, és ilyen előnyt nem adhatunk egy ellenfelünknek sem. Viszont ha a védekezésünk egészét nézem, akkor szervezettek és kiegyensúlyozottak voltunk."

Vasárnap a gólt egy hátulról indult támadás végén szerezte a csapat. A Milan második gólja viszont azt követően született, hogy Pau Lopez eladta a labdát. Az, hogy bevonják a kapust is a játékba, előny, vagy inkább hátrány?

"Szerintem fontos a kapust is bevonni a játékba, inkább az a fontos, hogy mikor tehetjük ezt meg, és mikor nem. Amikor az ellenfél letámad, akkor nem kockáztathatunk. A Milan góljánál nem voltunk nyomás alatt, az egy hiba volt, egy elrontott passz."

A csapatban sokkal kevesebb gólt szereztek a cserék, mint más csapatoknál. Miért van ez?

"Ezek csak számok. Én ezt így nem tudom értékelni. Nekem nincsenek ilyen számaim, de úgy gondolom, hogy az esetek 90%-ban, mikor cseréltem, már nyerő helyzetben voltunk. És ha nem szereztek gólt, akkor az azért volt, mert előtte már szereztünk."

"Ezekkel edzőként nem tudok annyit foglalkozni, nekem más tényezőket is figyelembe kell vennem. Sokszor a cseréim inkább azt a célt szolgálják, hogy a védekezésünket segítsem, és ne kapjunk gólt."

Miért akarja a nagyok ellen is mindig ugyanazt játszani a Roma? Nem lenne jobb némi meglepetést beletenni?

"Ezzel nem értek egyet, és elmondom miért. Ha megnézzük, Olaszországban 7 csapat is pályázik a BL-helyekre. Az Inter mindig ugyanazt játssza, a Milan mindig ugyanazt játssza, az Atalanta mindig ugyanazt játssza, és a Napoli, meg a Juventus is mindig ugyanazt játssza. Változik a csapatuk identitása? Nem."

"Egy valami változik, a mérkőzés stratégiája. Például mi rendszerint az a csapat vagyunk, amelyik magasan letámadja az ellenfelet. A Milan ellen ezt csináltuk? Nem, és ennek oka volt. De a csapat identitása ettől még nem változott. Az erős csapatoknak erős identitásuk van."

"Plusz ebben az erőltetett menetben nincs semmire idő, csak a pihenésre."

Milyen a hangulat a vasárnapi vereség után?

"A csapat mindig jó választ adott a vereségek után. Sosem csüggedtünk, és ez számomra nagyon pozitív dolog. Mindig megértették, hogy mit kell kijavítani, miben kell javulni. Készen állnak a holnapi meccsre is, aztán hogy nyerünk, vagy döntetlen, esetleg vereség lesz a vége..."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Fonseca, Fiorentina, Serie A