Fonseca: A mentalitás a legfontosabb

Fonseca: A mentalitás a legfontosabb

A Romára komoly feladat vár a Serie A 11. fordulójának nyitómérkőzését, miután a Napoli együttesét fogadja a Stadio Olimpicóban.

Gianluca Mancini visszakerül a védelembe ezúttal?

"Meglátjuk holnap. Ma nem akarok arról beszélni, hogy holnap ki fog kezdeni, szóval ne is kérdezzenek erről, mert nem fogom elmondani."

Amennyiben marad az eltiltása, mennyire fogja a Napoli játékát befolyásolni, hogy Carlo Ancelotti nem lehet ott a kispadon?

"Ancelotti nagyszerű edző, aki a legjobb csapatoknál bizonyított már, én nagyon tisztelem őt. Remélem, hogy holnap ott lesz a kispadon."

Nagyon jól működik a védekezés mostanában. Mi a helyzet Spinazzolával és Juan Jesussal?

"Mindketten bevethetők. Az én döntésem volt, hogy nem szerepeltettem Spinazzolát az Udinese ellen, de mindketten a rendelkezésemre állnak."

Az igazi Javier Pastorét látjuk most? Milyen állapotban van? Képes ennyi meccset játszani?

"Pastore helyzete számomra teljesen egyértelmű, az egész a fizikális állapotról szól. Most jól játszik, és mivel nincs túl sok alternatívánk jelen pillanatban, ezért szükségünk van rá."

Az emberek egyre többet beszélnek Mert Cetinről, aki mikor beállt, jól játszott. Milyen játékos ő? Van arra esély, hogy több lehetőséget harcoljon ki magának?

"Igen, van rá esély. Jó srác, aki minden nap sokat tanul. Ő is egy lehetőség lesz számunkra."

Várta volna, hogy a szezon ezen szakaszában a Napoli előtt lesznek?

"Számomra az a legfontosabb, hogy mindig pozitívan állunk a mérkőzésekhez. Amennyiben az elmúlt két meccshez hasonló lesz a hozzáállásunk, akkor több esélyünk lesz meccseket nyerni, mert ez teszi lehetővé, hogy küzdjünk, és jól játsszunk a meccseken."

A Romát elég sok játékvezetői hiba, és elég komoly sérüléshullám súlytotta a szezon ezen szakaszában. Ez segíthetett a csapatnak összekovácsolódni, és megmutatni, hogy van tartása?

"Pár játékos valóban azért kapott lehetőséget, mert sok volt a sérült, de a legfontosabb, hogy megmutattuk, igen ambiciózusak vagyunk, és ez folyamatosan látszódik is. Szerintem fontos, hogy ez látszódjon a játékosokon."

A holnapi egy ki-ki meccs lesz a Bajnokok Ligáját érő helyekért?

"Számomra most csak a holnapi meccs számít, ahol egy remek csapattal találjuk magunkat szemben, és tényleg semmi másra nem tudok most gondolni, csak erre."

Két évvel ezelőtt már játszott a Sarri féle Napoli ellen, mennyiben volt más az akkori csapat a mostanitól?

"Nem szeretek összehasonlítgatni. A Sarri vezette csapat nagyon jó volt, de azóta változtak a játékosok és az edző személye is, ráadásul más futballt játszanak. Mindkét csapat jó, persze más-más karakterisztikával."

Az Udinese elleni meccs után úgy tűnt, a szurkolók teljesen a csapat mellé álltak. A harmadik gól előtti kontratámadás már a Fonseca féle futball volt?

"Szerintem a játékosok a fontosak, nem én. A Roma a fontos. Szeretem, ha a csapataim sokat birtokolják a labdát, és sokat dolgozunk azon, hogy ezt nagyon hatékonyan tegyük, de csak az számít, hogy a játékosok megértsék, sokat kell küzdeni, harcolni, és az egész meccsen végig futni. A mentalitás a legfontosabb. A csapatommal azon dolgozunk, hogy még ambiciózusabbá tegyük a játékosokat. Kluivert gólja egy nagyon szép támadás végén született, a saját tizenhatosunktól hoztuk ki a labdát, gyors támadást vezettünk, és ezek azok, amiken sokat dolgozunk edzéseken."

Chris Smalling leigazolása kinek az ötlete volt? Mit gondol, sikerült beilleszkednie a Serie A-ba?

"Az első alkalommal, mikor felmerült Smalling neve, akkor Petrachi szólt, hogy lehetőségünk lenne leigazolni. Chris remekül beilleszkedett, és jól is játszik. Remek játékos, aki nagyon fontos láncszeme a csapatnak."

A Napoli ellen mélyebben védekezik majd a csapat, hogy ezzel is megnehezítse a dolgukat, és hogy ne tudjanak gyorsan a védelem mögé kerülni?

"Nem, mi mindig arra törekszünk, hogy csapatként tömörek, egységesek maradjunk, és messze a saját tizenhatosunktól védekezzünk. Holnap is így fogunk tenni. Tudjuk, hogy nagyon jó csapat, de meg kell próbálnunk őket minél távolabb tartani a kapunktól."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Fonseca, Napoli, Serie A