Fazio: Hinnünk kell abban, hogy képesek vagyunk nyerni valamit

Fazio: Hinnünk kell abban, hogy képesek vagyunk nyerni valamit

A Genoa elleni sikert követő reggelen Federico Fazio a Roma Radio-nak adott interjút.

A Roma újabb mérkőzést úszott meg kapott gól nélkül, ami többek között az argentin védő teljesítményének is köszönhető.

Federico, amióta itt vagy a klubnál, igen szilárdnak és nyugodtnak tűnsz.

"Igen, én minden meccshez így állok hozzá. Az is igaz, hogy néha elég kemény vagyok a meccseken, de nekünk futballistának jó az ilyen meccseket látni."

Nehéz meccs volt a tegnapi, de a Roma jól játszott.

"Igen, Genova nagyon nehéz helyszín és a pálya talaja sem volt valami jó állapotban. Nekünk viszont mindenáron nyernünk kellett és a bajnokság szempontjából ez a három pont nagyon fontos volt. Úgy játszottunk, ahogy kellett és készen álltunk a harcra. Nagyon jó látni, hogy a csapat összefogva együtt küzdött és tett meg mindent a sikerért."

Egészen a közelmúltig az emberek arról beszéltek, hogy a Romát jó nézni, ahogy játszik, ellenben most nem túl szép a játék. Sokkal szilárdabbak vagytok most?

"A mester kimondottan erre fekteti a hangsúlyt most. Azt kérte tőlünk, hogy legyünk élesek, egységesek és tartsunk össze. Nem volt könnyű az ellen a Genoa ellen megmutatni a helyes hozzáállást, amelyik megverte a Juventust, a Fiorentinát és a Milánt is. Nehéz volt, de végül sikerült megmutatni, hogy nem csak szép játékkal lehet nyerni. Ezt a formát kell folytatnunk."

Mi a véleményed Szczesny utolsó pillanatokban bemutatott remek védésével kapcsolatban?

"Lucas Ocampost lövésénél Szczesny brilliánsan védett. 2 perc volt hátra és gyakorlatilag a meccs utolsó lövése volt az. Borzasztó lett volna, ha döntetlen lett volna végül a meccs, de szerencsére Szczesny a helyén volt és bebizonyította újra, hogy mindannyian hozzátesszük a magunkét a három pont megszerzése érdekében."

Hogyan értékelnéd a bajnokságot a felénél?

"41 pontot gyűjtöttünk az első felében, ami lehetne több is, de például Cagliariban is elvesztettünk párat. Ez volt Empoliban is, bár az nem egy szokványos meccs volt, mert a kapusuk ott hihetetlenül védett. Más alkalmakkor pedig játszhattunk volna jobban, de a szezon második felében még lehetünk jobbak. A bajnoki címért folytatott harc továbbra is nyitott, nagyon sok pontot lehet még gyűjteni. Meg kell céloznunk a bajnoki címet, de mindig csak a következő meccsel szabad foglalkoznunk."

A Roma többször játszott 3, valamint 4 védős rendszerben. Melyik fekszik neked jobban?

"A bajnokságban rendszeresen váltogatjuk a rendszert. Az edző nagyon jól fel tudja készíteni a csapatot az éppen aktuális ellenféllel szemben. Nagyon jól tanulmányozza a meccseket és sokat lehet tőle tanulni."

Mire van szüksége a Romának ahhoz, hogy nyerjen valamit?

"Azt hiszem az elején annak a megszokása hiányzott, hogy képesek vagyunk minden meccset megnyerni. A csapatnak meg kell szoknia, hogy mindig nyer. Ennek teljesen normális dologgá kell válnia a fejekben. Hinnünk kell magunkban. És nem csak nekünk, hanem a szurkolóknak és mindenkinek, aki itt dolgozik. Hinnünk kell abban, hogy képesek vagyunk nyerni valamit, legyen ez a Serie A, vagy az Európa Liga, ami szintén nagyon izgalmas sorozat."

Az egyik cél tehát az Európa Liga. Milyen fajta kihívás az? Mit jelentett neked akkor, amikor a Sevillával megnyerted?

"Ez egy remek sorozat. Az elmúlt 10 évben 5 alkalommal nyerte meg a Sevilla és ez sokat lendített a csapaton nem csak mentálisan, hanem a mutatott játékot illetően is. Rá kell csak nézni a spanyol bajnokság tabellájára, ahol a Sevilla a Real Madrid mögött a második. Ez az, amit a sorozat megnyerése nyújtani tud. Az Európa Liga jó módja lenne annak, hogy nyerjünk valamit és ezért mindent meg is kell tennünk. Számomra is hatalmas dolog lenne, ha harmadik alkalommal is lehetőségem lenne megnyerni. Ráadásul akkor jövőre a Bajnokok Ligájában indulhatnánk."

A tegnapi meccs egyik kiemelkedő jelenete volt az, amikor a vezetés megszerzését követően intettél a többieknek, hogy mindenki gyűljön össze.

"Hinnünk kell magunkban. Amikor megszereztük a vezetést, igaz csak egy öngóllal, páran nem érezték úgy, hogy ünnepelni kellene.  De végül nyertünk ezzel a góllal és ezt a gólt úgy kellett ünnepelni, mintha a valaha szerzett legszebb találat lett volna."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Fazio, Serie A, Genoa