Dzeko: Még szélsőként kezdtem

Dzeko: Még szélsőként kezdtem

A csatárral a klub hivatalos médiája készített interjút, melyben többek között a pályafutásáról beszélt.

A 30 éves játékos eléggé sikeres pályafutást tudhat maga mögött, hiszen német bajnok volt a Wolfsburggal és Angliában a Manchester Cityvel. A karrierjét a bosnyák Zeljeznicar csapatában kezdte, majd onnan szerződött a cseh Teplicéhez.

Dzeko jelenleg Mauro Icardi társaságában vezeti az olasz góllövőlistát 12 meccsen szerzett 10 góljával.

Ki volt a példaképed gyerekként?

"Gyerekként Andrij Sevcsenko. Akkoriban nagyon sok olasz bajnokit néztem, mert a legjobb bajnokság volt és ő volt a legjobb csatár. Emlékszem a Milánban játszott meccseire, de persze a Dinamo Kijevben eltöltöttekre is, amikor mesterhármast szerzett a Nou Campban a Barcelona ellen. Talán akkor láttam először őt, de már nem emlékszem pontosan, mert elég régen volt. De számomra ő volt az első."

Kipróbáltál más sportot is?

"Az iskolában kosárlabdáztam az iskolai csapatban. Aztán atletizáltam - 1000 méter és hasonló távokon - de a futball volt az elsőszámú. Mindig csak focizni akartam, de azt kell mondjam, visszaemlékezve iskolásként inkább mindig kosaraztam az iskola után. Nagyon sok NBA és bosnyák válogatott mérkőzést néztem."

Gyerekként milyen poszton játszottál?

"Mikor játszani kezdtem 7-esként játszottam, azaz szélsőt. De nem is tudom, igazából mindig gólokat szereztem már kiskorom óta, szóval furcsa, hogy miért ott kezdtem, de aztán úgy döntöttek, hogy a kapu elé tesznek és akkor elkezdtem ontani még jobban a gólokat. Juniorként a Zeljeznicarban játszottam."

"10 évesen kezdtem focizni. Amikor végetért a háború, apám levitt a Zeljeznicarhoz. Ez mindenkinek nehéz időszak volt, de elkezdtem játszani és most láthatják, hogy 20 év elteltével hol tartok."

Milyen emlékeid vannak az első profi mérkőzésedről?

"Nem emlékszem a legelső profi meccsemre, talán egy idegenbeli meccs lehetett, ahol 2:1-re kikaptunk. Az edző az utolsó 10 percre küldött csak be és azt kérte, hogy lőjek két gólt. Sajnos nem sikerült, a meccset pedig elvesztettük. Azt hiszem ez volt az első meccsem."

Melyik meccsre emlékszel a legjobban?

"Talán az első meccsre a bosnyák válogatottban. 2007 volt, hazai pályán játszottunk Törökország ellen és nekem ez volt a legelső válogatott meccsem. 2:1-re vesztésre álltunk és én az első félidő hosszabbításában kiegyenlítettem."

"Nagyon szép gólt szereztem, ez volt az első a válogatottban, majd végül 3:2-re nyertünk. Ezt a meccset sosem fogom elfelejteni."

Ki volt a legkellemetlenebb ellenfeled a pályafutásod során?

"Nehéz megmondani. Nagyon sok nagyon jó védő ellen játszottam, sokszor a kisebb csapatok ellen még nehezebb is volt játszani, ahol olyan védők játszottak, akik nem annyira híresek. Emiatt nem is tudom, hogy ki volt a legkeményebb."

"De ha egyet mondani kellene, akkor talán Sergio Ramost mondanám. A Manchester Cityben, a Romában és a válogatottban is nagyon sokszor játszottam ellene. Ő egyértelműen ott van a legjobb védők között, akik ellen játszottam."

És ki volt a legjobb játékos, aki a csapattársad volt?

"A másik nehéz kérdés. Nagyon sok jó csapattársam volt, de talán a legjobb David Silva volt. Úgy hívtam, hogy a 'kis varázsló', mert ez a srác brilliáns dolgokat tudott a lábával, akárhány labdát kapott, azt tökéletesen levette és tovább passzolta."

"Mindannyian csodáltuk a képességeit és technikai tudását."

Melyik a kedvenc stadionod?

"A Santiago Bernabeu az egyik legcsodálatosabb stadion. Van még rengeteg szép, mint a Nou Camp, de a Bernabeu valamiért nagyon különleges. Saját történelme van és ahogy megtervezték, azok a gyorsan emelkedő, magas lelátók, a kanyarok...az egész nagyon lenyűgöző."

Kik voltak a legmeghatározóbb személyek a pályafutásod során?

"A szüleim. 10 évesen kezdtem focizni, talán a többi gyerekhez képest, akik 5-6 évesen kezdik, egy kicsit későn, és a háború után nekem és a családomnak is elég nehéz volt."

"De a szüleim levittek a klubhoz, elkezdtem az edzéseket és a szüleim azóta is mögöttem állnak jóban és rosszban. Nekik köszönhetem a legtöbbet mindazért, amit elértem a pályafutásom során."

És végül mi a legjobb abban, hogy futballista vagy?

"Számomra a fociban a legjobb dolog a gólszerzés. Az az érzés, amikor a labdát a hálóba juttatod, az szinte hihetetlen és leírhatatlan."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Dzeko