Dzeko a Romáról, Spallettiről és minden másról

Dzeko a Romáról, Spallettiről és minden másról

A játékos az Il Messaggero-nak adott hosszabb interjúban beszélt a Romáról, Spallettiről és minden más érdekesről.

Az első nehéz év után Dzeko idén már 20 gólnál jár az összes sorozatot tekintve és elismerte, ebben hatalmas szerepe van Luciano Spallettinek.

A játékos a városról tett benyomásával és a római élettel kezdte az interjút.

"Róma csodálatos város, különösen a manchesteri és wolfsburgi élet után. Igaz elég nehéz autóval közlekedni, mert az utcák úgy néznek ki, mint Sarajevo utcái a bombázások után. Látható, hogy a városban vannak problémák. Sok pénzt kell az utakra költeni, ezt egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni."- kezdte Dzeko.

Körbe tudsz sétálni a városban egyáltalán?

"Nem könnyű. Párszor bementem a központba, jól felöltözve, hogy ne ismerjenek fel, sapkában és szemüvegben. Emlékszem, amikor a City-vel itt játszottunk Rómában, akkor a kutya sem nézett rám, bárhová elmehettem, ahová csak akartam. Most már nincs így. Mikor a Juventus ellen gólt szereztem, másnap hétfőn tudtam egy gyorsat sétálni a Via Condottin. De ez még nagyon az elején volt. De Róma az még mindig Róma. Manchesterben nagyon sokat esett az eső és szinte alig lehetett a barátnőkkel kimenni sétálni az utcára. Itt minden nap kimehetsz, ez sokkal jobb hely a gyerekkornak például. Spalletti mondta egyszer, 'Rómában jó az élet' és ebben teljesen igaza van."

Nehéz ebben a légkörben dolgozni?

"Általánosságban elmondható, hogy nehezebb, mint bárhol máshol."

Túl sok a kritika?

"Angliában kevesebb volt a nyomás. Amikor nem játszol jól, akkor várható a kritika. Ez a játék része és én ezt el is fogadom. Róma hasonlít Boszniához, ott az emberek nem kritizálnak, szinte sértegetnek. Szóval én hozzászoktam ehhez. Ha van három jó meccsed egymás után, majd egy rossz, akkor újra elkezdenek sértegetni. Szinte csak várnak a megfelelő alkalomra."

Szóval az emberek túlságosan rosszak itt?

"Én csak arra emlékszem, amit magam tapasztaltam meg és emlékszem, ha jól játszom egész meccsen, de kihagyok egy lehetőséget, akkor mindenki arról a kihagyott helyzetről fog beszélni. Semmi másról. Tavaly ez végül kihatott Spallettire is, mert a végén már kihagyott engem."

Van olyan kihagyott lehetőség, ami különösen megmaradt benned?

"Próbálok nem a múlton rágódni és a kihagyott helyzetekkel foglalkozni, de a Palermo elleni megmagyarázhatatlan volt."

Azt hogy sikerült?

"Az az egész szezonbeli formámat foglalta össze egy mozdulatba, amiben akkor voltam. Amikor jött a beadás, nem én voltam ott, nem az én lábam volt az. Egyszerűen nincs rá magyarázat. Ilyen még sosem fordult elő velem előtte. Sok helyzetet kihagytam életem során, de ilyet még nem. Aztán szereztem két gólt azon az estén, de azokról senki nem beszélt ezután. Mindig csak a hibáimat emlegetik."

Melyik a kedvenc gólod?

"Amelyiket a Juventus ellen szereztem, az első. Nagyon fontos, hogy azonnal letedd a névjegyet, amikor egy új klubhoz igazolsz. Nagyon szeretek gólokat szerezni és remélem, hogy még többet tudok majd szerezni."

Igaz az, hogy Silvano Martina, aki Buffon menedzsere és édesapád barátja is egyben, kérte, hogy igazolj a Juventusba?

"Silvano nagyon fontos ember az életemben és nagyon sok más dologról beszélgetünk. Igaz, hogy volt arra lehetőségem, hogy a Juventushoz igazoljak, de végül a Romában kötöttem ki és ennek örülök."

Visszatérve a Juventus elleni gólodhoz, mit gondolsz, végül miért nem sikerült jól a szezon?

"Nem volt megfelelő a felkészülési időszakom, mert el akartam hagyni a Cityt és ezért a barátságos meccseken nem játszottam. Aztán 2-3 hónap után a fizikális felkészültségem visszaesett a Románál és egyszerűen nem álltam úgy készen, mint most."

Megfordult a fejedben a távozás gondolata?

"Amikor nem játszol, akkor előfordul, de aztán úgy döntöttem, maradok és végül egyre jobban meggyőződtem a döntés helyességéről. Még a Chievo elleni utolsó hazai meccsünkön, amikor nem játszottam, azt mondtam magamnak: 'Nem hagyom el a klubot'. Ez az én döntésem volt, senki nem kért arra, hogy maradjak. Ez egy olyan kihívás volt, amit meg akartam nyerni. Szabadságra mentem, egy időre elfelejtettem mindent, majd visszatértem és nekiálltam a munkának."

Régebbi klubjaidnál szintén mindig volt egy alig értékelhető első évad, amit aztán egy sokkal jobb második követett. Miért van ez?

"Nem tudom, hogy miért fordul elő ez, de igen, mindig ez volt."

Számodra mi változott azzal, hogy Rudi Garcia távozott és jött helyette Luciano Spalletti?

"Két különböző edző. Mielőtt a Romához igazoltam, sokan mondták nekem, hogy nagyon nehezek az edzések Olaszországban. Erről sokat beszéltem Mancinivel is és ő mondta, hogy készítsem fel magam keményen. Stevan Jovetic is ugyanezt mondta. Aztán mikor megérkeztem Rudi Garcia volt az edző és teljesen másképpen voltak a dolgok, mint ahogy leírták. Részben a mi hibánk is volt, mert sokunknak voltak fizikai problémái, fáradtak voltunk és ezért Garcia nem akarta, hogy túledzettek legyünk. Aztán a meccsen meg már nehezen tudtunk végig jól teljesíteni. 70 perc után mindannyian elfáradtunk. Kicsit keményebbnek kellett volna lennie velünk, amilyen Spalletti, aki mindig biztosítja magát afelől, hogy ne legyen könnyű dolgunk. A Roma remek csapat, mindig nyernünk kell, de sehová nem jutunk akkor, ha nem készülünk fel rendesen. Ezt szeretem Spallettiben, nagyon sokat vár el tőlünk, mindenkitől 100%-ot kíván mind edzésen, mind meccsen."

Tetszett, amikor azt mondta, hogy kicsit puhány vagy?

"Ez teljesen normális. Ő mindig többet akar tőlem és csapattól is. Focisták vagyunk, egyben emberek is, ezért vannak érzéseink, ezért persze szívesebben hallanék tőle dicséretet időről időre. Nem mintha rosszakat mondott volna rólam. Szeretnék javulni és a szavai motiválóan hatnak rám."

Mi Spalletti erőssége és gyengesége?

"Megvan a személyisége. Egy edzőnek meg kell tudni mutatni, hogy ki a főnök és ő ehhez ért. Kicsit olyan, mint Magath a Wolfsburgnál. Spalletti minden áron nyerni akar és ez a Romának jó. Rómában nem könnyű, mert amikor sorozatban háromszor nyersz, akkor olyan, mintha a bajnoki címet nyerted volna meg, de ha egyszer kikapsz, akkor az maga a teljes csőd. Ez nem jó. Spalletti minden apró részlettel foglalkozik és azt akarja, hogy az edzéseken is minden tökéletesen működjön. Mindig azt mondja, hogy ha sikeresek akarunk lenni, akkor úgy is kell edzeni."

A Serie A-t hogyan hasonlítanád azokhoz a bajnokságokhoz, ahol eddig játszottál?

"A Premier League a legjobb, de az Olaszországban eltöltött másfél év alatt sokkal több dolgot tanultam, mint abban a 8 évben, amit Németországban és Angliában együtt eltöltöttem. Itt minden teljesen más, itt sokkal nagyobb a kihívás. Nagyon sokat segített volna az, ha itt tudtam volna játszani, mielőtt Angliába mentem."

Szóval azt gondolod, hogy a Serie A sokat segít abban, hogy játékosként fejlődj?

"Ez így van, köszönhetően az olyan edzőknek, mint Spalletti, aki talán a legjobb, akivel valaha dolgom volt. És ezt akkor is így gondoltam, amikor nem itt játszottam. Ezért is azt gondolom, hogy ha ő lett volna az edzőm, mielőtt Angliába szerződtem, akkor sokkal többet fejlődtem volna és sokkal jobb lennék."

Sokkal nagyobb figyelmet kap a technikai és taktikai része a játéknak?

"Taktikai szabályok vannak és ezek roppant fontosak egy középcsatárnak, mert megtanulják, hogy miként mozogjanak."

Akkor te nem vagy az, aki csak álldogál a tizenhatoson belül?

"Nem, én nem vagyok olyan, aki áll a tizenhatoson belül és csak várja, hogy megérkezzen a labda. Szeretek mélységből indulni és résztvenni a támadásban. Szeretem kiszolgálni a társaimat is. Fiatal játékosként jobbszélső voltam és Shevchenko volt a példaképem. Akkor szerettem meg, amikor mesterhármast szerzett a Nou Campban a Barcelona ellen."

Szóval akkor nem Marco van Basten, ahogy sokan Boszniában mondták?

"Az emberek vele hasonlítanak össze, de számomra a fiatalkori Sheva volt az igazi és egyetlen."

Volt ajánlatod Kínából, de visszautasítottad. Miért?

"Egy karriered van csak és még nem érzem magam öregnek. Még sokáig elég magas szinten szeretnék játszani. Anyagilag biztosan jól jártam volna, de itt is jól keresek és elégedett vagyok azzal, aki itt vagyok. A Romát választottam és szeretnék nyerni valamit ezzel a csapattal. Arra még nem gondoltam, hogy mit fogok csinálni, ha abbahagyom a focit, mert még az elég messze van."

Örülnél annak, ha a Roma igazolna még egy csatárt? Az emberek mindig azt mondják, hogy kell valaki Dzeko mellé.

"Én csak azt tudom mondani: Szeretek játszani, de időről időre jól jönne egy kis pihenés."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Dzeko, interjú