Dybala: A klub világossá tette, hogy micsoda ambíciói vannak

Dybala: A klub világossá tette, hogy micsoda ambíciói vannak

Kedd este egy nagyszabású esemény keretein belül megtörtént Paulo Dybala bemutatása Rómában.

Mielőtt azonban válaszolt volna az újságírók kérdéseire, Tiago Pinto vezérigazgató hivatalosan is üdvözölte Dybalát a klubnál.

"Ha viccelődhetek olaszul, nagy öröm, hogy 'La Joya' itt van velünk." - mondta Pinto.

"Ahhoz, hogy egy olyan játékost, mint Paulo, a Romához hozzunk, nagyon sok csapatmunkára van szükség, és emiatt úgy érzem, elsősorban a tulajdonosoknak kell köszönetet mondanom, amiért részt vettek a tárgyalásokon, az edzőnek, aki elég fontos szerepet játszott az egész ügymenetben, de Paulo egész csapatának is, akik véleményem szerint nagyon sokat segítettek abban, hogy ez a partnerség létrejöjjön."

"Ami Paulót illeti, nem hiszem, hogy szavakra van szükségem ahhoz, hogy elmagyarázzam, milyen kvalitásokkal rendelkezik. Az elmúlt napokban örömmel láttam a beilleszkedését és a csapattal való interakcióit. Ez azt mutatja, hogy valódi vágya, hogy jót tegyen a Romának."

"Számunkra nagy öröm, hogy egy ilyen kaliberű játékos érkezett a Romához. Az érkezése a projekt hitelességét és ambícióját mutatja."

Egy olyan klubhoz csatlakozol, ahol egy nagyon elkötelezett tulajdonos, egy olyan edző, akit nem kell bemutatni, és egy olyan csapat van, amely rálépett a győzedelmes útra. Itt az ideje, hogy emeljük az ambíciók szintjét; kezdve azzal, hogy a bajnoki címre való pályázásról beszélünk?

"Úgy gondolom, hogy valószínűleg még korai lenne a bajnoki címről beszélni. Itt mindenki részéről nagy a vágy. A Roma megnyert egy fontos trófeát, amire a jövőben nagyobb célokat lehet építeni. Úgy gondolom, hogy a klub sokat fejlődött az elmúlt években, különösen az edzővel együtt érkezett játékosok miatt. Vannak nagy célok, amelyeket meg kell próbálni elérni."

"Mindenki nyerni akar, és úgy gondolom, hogy nekünk is ezt kell célul kitűznünk: meccsről meccsre győzni. Aztán a továbbiakban majd meglátjuk, hol tartunk és hogyan teljesítünk, hogy különböző célokra összpontosíthassunk."

"De ami a bajnoki címet illeti, jelenleg úgy gondolom, hogy vannak csapatok, amelyek egy kicsit előttünk járnak. Ennek ellenére lehajtjuk a fejünket, keményen, nyugodtan és koncentráltan dolgozunk majd, és meccsről meccsre vesszük a dolgokat."

Hogy érzed, elárult az Inter?

"Nem, egyáltalán nem. Attól a pillanattól kezdve, hogy lejárt a szerződésem a Juventusszal, az ügynökeim rengeteg csapattal beszéltek, és az újságírók is sok-sok csapattal összeboronáltak. Jó a kapcsolatom az Inter igazgatójával, Giuseppe Marottával."

"Sok csapattal voltam kapcsolatban, de aztán egy bizonyos ponton az ügyvezető, Pinto Torinóba jött, és sok minden megváltozott."

Taktikai szempontból inkább második számú csatárnak vagy játékmesternek tartod magad? És ettől eltekintve, mennyire volt fontos a José Mourinhóval folytatott telefonbeszélgetés, hogy meggyőzzön téged arról, hogy a Romához csatlakozz?

"Ami az első kérdést illeti, csak azt tudom mondani, hogy a döntés az edzőn múlik. Biztos vagyok benne, hogy minden egyes mérkőzés alapján megtalálja a legjobb megoldást mind számomra, mind a csapat számára. Kész vagyok mindkét poszton játszani, ott, ahol szükség van rám."

"Ami az edző hívását illeti, nagyon örültem neki. Az első beszélgetésünk az általános igazgatóval együtt történt. Aztán egy nap váratlanul írt nekem, és még egyszer beszéltünk. Volt szerencsém találkozni a klubelnökkel és a fiával, beszéltem az ügyvezetővel, ismertem néhány játékost. Azt mondanám, hogy mindannyiuk hívása, a szeretet, amit irántam tanúsítottak, nagyon fontos volt számomra."

Mik azok a legfontosabb dolgok, amelyeket a klub el tudott mondani?

"Az első kérdésem az edzőhöz az volt, hogy mi lesz a célunk. Én szeretek nyerni, ő is szeret nyerni, és itt sok olyan játékos van, aki pályafutása során már nyert nagy trófeákat."

"Ahogy folytattuk a beszélgetést, egyre jobban átjött néhány olyan tényező, amit ti már láthattatok: a profizmus, amivel a klub dolgozik a dolgokon, valamint a lelkesedés és az energia, ami a játékosok és mindenki között van, aki a klubért dolgozik."

"Az edző tudása, valamint a játékosok önbizalma és hite nagyon fontos lesz ahhoz, hogy folyamatosan fejlődjünk és kövessük a kitűzött céljainkat. Igyekszem majd mindig a legjobbat nyújtani, és átadni mindazt a tapasztalatot, amit az évek során gyűjtöttem, hogy továbbra is győzni tudjunk."

Mi tűnt fel eddig a legjobban a Roma-szurkolókban? Ha a Juventus elleni mérkőzésen gólt szereznél, ünnepelni fogsz?

"Azt hiszem, a második részre csak egy válasz lehet: nyilvánvalóan nem."

"Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi történik ma este a bemutató eseményen. A közösségi médiának köszönhetően rengeteg kapcsolat alakult ki a klub és a szurkolók között, ez sokkal közelebb hoz minket a szurkolókhoz, és a szenvedélyük és ragaszkodásuk biztosan nem maradt észrevétlen előttem, még mielőtt aláírtam volna."

"Tudom, hogy ennek a klubnak rendkívül szenvedélyes szurkolótábora van, és a szurkolók mindig hallatják a hangjukat. Úgyhogy már alig várom, hogy ma este találkozhassak velük."

Miközben a futball egyre inkább fizikai játékká válik, te maradsz a kivétel - egy olyan játékos, aki egy kis fantáziát visz a játékba. Úgy gondolod, hogy a Roma az ideális hely számodra, hogy kifejezd a tulajdonságaidat?

"Való igaz, hogy a futball sokat változott ebből a szempontból; mostanában olyan játékosokat látunk, akik fizikálisabbak és gyorsabbak, de kevesebb a cselezés és az ügyesség. De ami számít, az a végeredmény."

"Győzni akarok, mindenki győzni akar, és ez kell, hogy legyen az elsődleges cél. Ezen túl aztán igen, vannak bizonyos tulajdonságaim, amelyekre egész pályafutásom során támaszkodtam, és keményen fogok dolgozni azért, hogy azt tegyem, amit az edző akar tőlem. De úgy fogok játszani, hogy az a csapatot segítse."

Milyen különbségeket vettél észre a Roma és a Juventus között, ha vannak ilyenek? És a Francesco Tottival folytatott beszélgetések befolyásolták-e egyáltalán a döntésedet?

"Nem régóta vagyok itt, sok új emberrel találkozom: Még meg kell tanulnom mindenkinek a nevét, aki körülöttünk dolgozik, rengetegen vannak. De azt tapasztaltam, hogy a klub minden szempontból nagyon szervezett, mindenki mindenben segít - nekem és a családomnak is -, így nagyon elégedett vagyok azzal, ahogyan gondoskodnak rólam."

"Láttam Francescót Samuel Eto'o jótékonysági meccsén. Ott, az öltözőben beszélgettünk egy kicsit, de nem volt olyan egyértelmű a helyzet, mint most, akkor még nem dőlt el hol folytatom. Akkoriban nagyon elismerően beszélt a Romáról. De az elmúlt napokban nem beszéltünk."

Lehetséges, hogy a legjobb Paulo Dybalát láthatjuk majd itt?

"Nyilvánvaló, hogy ezen dolgozom. Mindig, minden nap. Remélem, hogy ez így lesz. Próbálom magam a lehető legjobb állapotba hozni, hogy ezt elérjem. Mostantól a világbajnoki szünetig sok meccs lesz. Úgyhogy megpróbálok mindent megtenni, minden követ megmozgatni, hogy jobb legyek."

"Több éves tapasztalatom van a Juventusnál, egy olyan csapatnál, amelyik hozzászokott a győzelemhez, és ahol ezt az igényt rögtön az érkezésed után átadják neked."

"Szóval megpróbálok majd az öltözőn belül is a lehető legtöbbet hozzátenni, különösen, hogy fiatal csapat vagyunk: Megpróbálom majd felhasználni a tapasztalataimat, hogy segítsek a csapatnak nyerni, és abban is, hogy pozitívak és koncentráltak maradjunk a nehezebb pillanatokban, amelyek biztosan eljönnek majd az év során bizonyos pontokon."

Úgy gondolod, hogy az elmúlt szezonban igazságtalanul kritizálták a teljesítményedet?

"Normális, hogy vannak kritikusok. Nyilvánvaló, hogy ha egy olyan csapatban játszol, mint a Juventus, akkor mindig többre és többre lesz igény. Nyilván szerettem volna több gólt lőni és több percet játszani a pályán, de sajnos néhány sérülés miatt nem voltam rá képes."

"Úgy gondolom, hogy ahogy az év véget ért, a statisztikáim a legjobbak között voltak több kategóriában is, nem csak a gólok és a gólpasszok tekintetében. Eltekintve azoktól az időszakoktól, amikor sérült voltam, a statisztikáim ott voltak a legjobbak között."

Mesélnél egy kicsit arról, hogyan végződtek a dolgok a Juventusszal?

"Úgy gondolom, hogy Arrivabene néhány dologban világosan fogalmazott. Októberben aláírásra kész megállapodásunk volt, de aztán a klub azt kérte, hogy várjunk. Márciusban közölte velünk a klub, hogy nem leszek része a jövőbeli terveiknek. Tehát nem pénzügyi kérdés volt, ahogy sokan mondták. A klub az edzővel együtt más döntéseket hozott. Így alakult a dolog. Én azt mondtam nekik, hogy ha ez volt a döntésük, akkor nincs vele semmi problémám."

Sokan javasolták, mondták, hogy Róma lesz a tökéletes hely számodra. Mit gondolsz erről?

"Sokat beszélgettem az ügyvezetővel, az edzővel, sőt az elnökkel is. Nagyon sok bizalmat kaptam tőlük. Tudva, hogy eddig hogyan építették fel a Romát, nem sok kétségem volt."

Sok szó esett már a szerződésedben szereplő záradékról. Ez valamilyen módon az egymás iránti bizalom megnyilvánulása - abban az értelemben, hogy ha jól mennek a dolgok, akkor a partnerség folytatódik? És van-e olyan vágyad, hogy hosszú ideig maradj a klubnál?

"Én csak a pályára gondolok, és arra, hogy jól teljesítsek. Azt hiszem, ez a kérdés talán jobban illik az ügyvezetőhöz, vagy az ügynökeimhez. Én csak arra gondolok, hogy egyre jobb formába lendüljek az edzéseken és jól játsszak. Remélhetőleg ami a jövőben történik, az mindenkit boldoggá tesz."

Mi a véleményed Nicolo Zaniolóról? Mennyire lesz fontos megtartani őt, ha a klub a bajnoki címért szeretne harcolni?

"Mindenki ismeri Zaniolót, a kvalitásait és azt, hogy mit tud nyújtani. Beszéltem vele egy kicsit, és ez az ő döntése. Nyilvánvalóan mindannyian a legjobb játékosokat szeretnénk magunknál tudni. Tudjuk, hogy mit tud nyújtani, de nem akarok beleszólni a jövőjéről szóló vitákba. Ezt neki kell átgondolnia."

Hároméves szerződést kötöttél a klubbal. Gondolkodsz azon, hogy valamikor a három év alatt átveszed a 10-es számú mezt?

"Mindannyian tudjuk, ki volt az utolsó játékos, aki ezt a mezszámot viselte. Részemről hatalmas tisztelet övezi őt."

"Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon fontos mezszám a szurkolók számára is. Számomra is nagyon fontos a 21-es szám: viseltem a válogatottban és akkor is, amikor a Juventusszal kezdtem trófeákat nyerni. Szóval remélem, hogy ez lesz az a szám, amit akkor is viselni fogok, amikor a Romával elkezdek trófeákat nyerni."

"Senki sem tudja, mit hozhat a jövő, de most nagyon boldog vagyok, hogy a 21-es számot viselhetem."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Dybala