Di Francesco: Valamin egyértelműen változtatni kell

Di Francesco: Valamin egyértelműen változtatni kell

A Bologna Federico Mattiello és Federico Santander góljaival magabiztos, 2:0-ás győzelmet aratott a Roma felett.

A játékot és az eredményességet illetően is válságban a csapat. Miért?

"Ha tudnám, megmondanám Önöknek. A kemény munka kifizetődő - mindannyian megpróbáljuk megtalálni a válaszokat, és ez az, amire nagyon oda kell figyeljek. Eddig sajnos nem eléggé ügyeltem rá, ezért én vagyok az egyik, akit okolni lehet. Végül mindig úgy is a számokról beszélünk."

"Ha a Bologna ellen 72%-ban birtoklod a labdát, akkor tudhatod, hogy nem a filozófiával van a gond, de ez azt jelenti, hogy az egy az egy elleni játékban képtelen vagy megverni az ellenfeled, így nem tudsz létszámfölényt kialakítani. Amikor elvesztesz minden párharcot egy olyan meccsen, ahol háromszor többet birtolkod a labdát az ellenfelednél, akkor csak saját magadat hibáztathatod. Ha nem vagy képes kihasználni az adódó lehetőségeket, akkor ott valami hiányzik."

"Én nem keresek kifogásokat, az nem én vagyok, de a megoldást nekem kell megtalálnom. Nem tudom elmondani, hogy a felállást illetően mit fogok tenni, de a részemről ez arról szól, hogy a megfelelő embert kell megtalálnom, nem pedig a megfelelő játékost."

Mennyi időre lesz szüksége a csapatnak ahhoz, hogy kilábaljon ebből a helyzetből?

"A lehető leghamarabb meg kell találnunk a megoldást. Az egy-egy elleni játék nem a taktikáról szól, ez arról szól, hogy bele akarod-e tenni a lábad a labdába, és megvan-e benned a kellő kegyetlenség. Ez az, aminek egy játékosnak meg kell lennie legbelül. Egy csomó dolgot mondhatnék most, amivel egyesek egyetértenének, mások nem. Bennem viszont megvan a vágy, hogy megváltoztassam a mostani helyzetet."

"A Milan ellen egy nagyon könnyű gólt kaptunk a ráadásban, pedig már úgy tűnt a második félidőben, hogy meg is nyerhetjük a meccset. A mostani meccsen mindig hiányzott 1 méter. 280 beadásunk volt, mikor szinte csak Edin Dzeko volt bent megjátszható. Ez nem az, amit én akarok."

"A játékosok gólt akartak szerezni, de közben nem voltak elég élesek, pedig az edzéseken sokat foglalkoztunk ezzel. A látottak alapján változtatni fogok dolgokon, és ha a dolgok leülepszenek, akkor megtalálom majd a megfelelő megoldást. Egy dolog viszont biztos, elvesztettük a védekezési szilárdságunkat, és a hibák is innen erednek."

Mi hiányzik?

"A futballban következetességre van szükség. Furcsa módon most sokkal többet tudtam a csapattal dolgozni a szezon előtt, de ettől teljesen megőrültem; nagyon sok támadó és védekező mozgást gyakoroltunk folyamatosan, de nem sikerült úgy végrehajtani, ahogy szerettük volna. Ezért gondolom, hogy valamin változtatni kell. Efelől nincs kétség."

"Vannak bizonyos dolgok, amiket nem tudok elfogadni, például, amikor valaki mozdulatlanul áll. Ma azért választottam Ivan Marcanót, mert amikor gyors egymásutánban jönnek a meccsek, akkor nem választhatod folyton ugyanazokat a játékosokat. Tavaly minden meccsen 6 játékost cseréltem, de mindenki ugyanabba az irányba húzott, és nagyon sok labdát szereztünk az ellenfél tizenhatosa környékén, de ezek a dolgok azok, amiket nem tudsz megtenni, ha nincs meg benned ehhez az akarat."

Talán az is probléma, amikor az ellenfélnél van a labda?

"Ezzel teljesen egyetértek, ez az, ami a különbséget okozza. A futballban a védőknek mindig a legrosszabbra kell felkészülniük, hiszen bármikor elvesztheted a labdát. Ezen a meccsen nagyon lassúak voltunk, mindig későn avatkoztunk be, és nem tudtuk megakadályozni, hogy megtörténjenek dolgok. Ők csak kontrázni akartak, mi pedig nem tehetjük meg, hogy olyan labdákat adunk el, amiket tettünk az ellenfél térfelén. Be kell fognunk a szánkat, és keményen dolgozni."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Di Francesco, Bologna, Serie A