Di Francesco sajtótájékoztatója a Verona elleni meccs előtt

Di Francesco sajtótájékoztatója a Verona elleni meccs előtt

A Roma holnap este az újonc Hellas Veronát fogadja a Stadio Olimpicóban.

A Verona egy sebezhető csapat. Ez teszi őket olyan veszélyessé?

"Teljes mértékben oda kell koncentrálnunk erre a meccsre és részben azért, mert a Verona is szeretne nyerni. Az Inter elleni vereséget követően nekünk sem lehet más célunk, csak a győzelem. Nagyon fogunk figyelni holnap, de mindennél jobban megpróbálunk majd gólokat szerezni és minden lehetséges módon problémát okozni az ellenfelünknek. Nyilvánvaló, hogy ez a csapat potenciálisan jobb, mint a Verona, ezért határozottnak és agresszívnek kell lennünk, keresnünk kell az üres területeket és mindent meg kell tenni, hogy gólokat rúgjunk. Nem szabad félvállról venni ezt a meccset."

Visszatekintve a Roma elmúlt meccseire, hol kell javulni?

"A mentalitásunkban és abban a képességünkben, hogy sokkal célzottabbak legyünk. Nem volt sok idő begyakorolni a mozgásokat, ezért megkértem a játékosaimat, hogy ahogy csak tudják, tartsák be azt, amit kértem. Az Atletico ellen elég magas százalékban birtokoltuk a labdát, de nem voltunk eléggé célzottak, direktek. Sokkal élesebbnek, harapósabbnak kell lennünk és jobban támadnunk kell az ellenfél területeit."

Kezdeni fog Florenzi?

"Eljött az ő ideje: kezdeni fog holnap. Hosszú utat tett meg, most pedig látnunk kell, hogy miként teljesít éles meccsen, de én biztos vagyok, hogy ragyogó teljesítményt fog nyújtani, mert láttam, hogy mennyire motivált."

Patrik Schick a keretben lesz?

"Igen, Schick a keret tagja. Van egy kisebb izomhúzódása, ami azt jelentette, hogy pár edzést ki kellett hagynia. Most nincs benne 90 perc, sem azokban, akik nem olyan régóta edzenek újra velünk, de mint lehetőség, ott lesz a kispadon. Csereként nagyon segíthet a csapatnak."

Mi a helyzet Rick Karsdorppal? Stephan El Shaarawy tud kezdeni?

"Shaarawy készen áll kezdeni. Karsdorpnak is izomhúzódása van, amire jelenleg figyelnünk kell, ezért egyelőre kértem, hogy hagyja abba az edzéseket, viszont reméljük, hogy mihamarabb újra visszatér a csapathoz."

Radja Nainggolan azt nyilatkozta, hogy te olyan edző vagy, akinek van karaktere. Mit gondolsz erről?

"Eddig hivatalosan 270 percet játszottunk tétmeccsen és szerintem a semmiből csinálunk ügyet. Mindenki azt ír le, amit akar. Én csak azt tudom mondani, hogy rugalmas vagyok és a pályafutásom során már hozzászoktam ezekhez. Jó ilyen szavakat hallani, mert ezek megerősítik azt, amiben eddig is hittem és soha nem volt kétségem felőle."

Hogyan lehetne elérni, hogy Edin Dzeko úgy teljesítsen, ahogy az elmúlt szezonban? Mi a véleményed a meccs utáni nyilatkozatáról?

"Néha kimondasz olyan dolgokat a pillanat hevében, amiket nem kellene. Nem tetszett, de egyenes beszéd volt. Szerintem Edinnek keményebben kellene dolgoznia a csapatért, persze ez sosem könnyű egy csatárnak, amikor nem tud gólokat szerezni. De ne felejtsük el a meccseket, az Atalanta ellen betaláltunk, majd az ellenfél védekezésre kényszerített bennünket. Az Atletico ellen mindenki azt állítja, hogy rosszul játszottunk, de 45 percig partiban voltunk egy olyan csapattal, amelyik kétszer játszott BL döntőt, kétszer volt elődöntős és egyszer negyeddöntős az elmúlt 5 évben. Alkalmanként többször is megjátszhatóvá kellett volna tennie magát és ha egy csatár ezt teszi, akkor neki is minden könnyebb lesz. A kirohanása rosszkor jött, de intelligens srácról van szó és erre rá is jött. Az edző az, aki lát, olvas és megpróbál kitalálni dolgokat, majd ott a lehetősége, hogy változtasson, ha jónak véli. Minden olyan tulajdonsággal rendelkezem, ami ahhoz kell, hogy meghozzam a szükséges pillanatban az adott döntést."

Nem aggódsz amiatt, hogy a csapat leereszt a második félidőben? Ez lehet erőnléti probléma? Mikortól láthatjuk majd azt a mozgást, amit szeretnél látni a csapattól?

"Láthatták, hogy az Inter ellen 70 percig hogyan játszottunk. Ami hiányzik, az a következetesség. Szerintem az Atletico ellen is jól játszottunk, csak egyszerűen komoly helyzetet nem tudtunk kidolgozni, miközben ők folyamatosan veszélyesnek tűntek, akárhányszor átjöttek a mi térfelünkre. A második félidei csapatot nem ismertem fel, emiatt is változtattam. Szerintem erről nem is kell többet beszélni. Sosem egyforma két meccs. Azzal tökéletesen tisztában vagyok, hogy fizikálisan javulnunk kell. Perotti van a legjobb állapotban, aki már a kezdetektől velem van. Biztos vagyok benne, hogy az egész csapat hamarosan eléri a legjobb fizikai állapotát. De ha arra gondolnak, hogy a Romának minden meccsen 90 percen keresztül kellene uralnia a játékot, akkor az lehetetlen. Időnként vissza kell állni, de a fejlődés az lesz, ha nem kapunk majd 3 gólt úgy, mint az Inter ellen."

Meglepett vagy amiatt, hogy milyen kétkedéssel fogadják a csapatot mostanában?

"Képmutató lennék, ha azt mondanám, hogy az vagyok. De szerintem ez túl korai még, viszont a játék része. Az a pár év, amit eltöltöttem itt elég volt ahhoz, hogy már semmi nem lep meg. Elmondták, hogy mik jelentek meg a meccs után, pedig én mindenkivel helyesen viselkedtem. Amit írtak az nem igaz, az elnök mindenkinek gratulált és az elmaradt büntető miatt volt mérges. A bolhából csináltunk elefántot. Nincs mit hozzátenni. Habár elég nagy a negatív hangulat, én alapvetően pozitív ember vagyok, és mindent megteszek annak érdekében, hogy eredményesek legyünk és jó teljesítményt nyújtsunk."

Fel lehet úgy normálisan készülni egy szezonra, hogy tengerentúli turnéra kell mennie a csapatnak?

"Nem fogok kifogásokat keresni a turné miatt. Minden nagy csapat turnézott, csak a Napoli nem. Persze az előny, ha nem kell utaznod, de helyesen kell dolgozni. A játékosoknak nem könnyű elsajátítani az új eljárásokat. Ahogy a munka erősödik, a játékosoknak úgy kell hozzászokniuk bizonyos mechanizmusokhoz. Az Atletico elleni meccsen a csapat már kezdte használni az új rendszert, de egyelőre három meccs alapján túl korai ítéletet mondani."

Fogod rotálni a csapatot? Cengiz Ünder játszani fog?

"Talán az is előfordulhat, hogy kezdeni fog a holnapi meccsen. Egyértelmű, hogy a nyelvi korlátok egyelőre komoly tényező olyankor, ha be kell illeszkedned. Cengiz remek képességekkel rendelkezik, fiatal, nagyon kedvelem, de neki még időre van szüksége. Viszont akár kezdhet is holnap. Ami a rotálást illeti, arra figyelni kell, hogy a csapat egyensúlya megmaradjon, ezért nem szabad a dolgokat túlságosan megváltoztatni. Talán Florenzivel és pár másik játékossal egy-két dolgot megváltoztatok, de erre szükség is van a szezon során. Jelenleg van pár játékos, aki messze van a legjobb erőnléti állapotától, de döntéseket kell hoznom annak érdekében, hogy egy kis életet leheljek a csapatba."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Di Francesco, Serie A, Verona