Di Francesco: Nagyon oda kell holnap figyelnünk

Di Francesco: Nagyon oda kell holnap figyelnünk

Megtartotta szokásos mérkőzés előtti sajtótájékoztatóját Eusebio Di Francesco, aki komoly odafigyelést vár holnap a csapatától.

Mit gondolsz, a csapat hogy képes túljutni ezen a rengeteg mérkőzésen? Hol látsz előrelépést?

"A srácok számos területen sokat fejlődtek és besöpörtünk remek eredményeket. Voltak meccsek, ahol jól játszottunk végig, de volt olyan is, ahol kevésbé voltunk következetesek. Elégedett vagyok a játékunk fejlődését illetően, egyre jobban és ügyesebben tudjuk a labdát felvinni, valamint végig egységesek vagyunk, viszont labdabirtoklásnál még jobban össze kellene zárnunk. De folytatjuk a munkát."

Vincenzo Montella igaz barátjának nevezett és sok sikert kívánt neked. Milyen a kapcsolatod vele?

"Olyan, mintha a testvérem lenne mindazért, amiken együtt keresztülmentünk, kezdve még az Empolinál, amikor nagyon fiatalok voltunk és próbáltuk letenni a névjegyünket. Az évek során folyamatosan kapcsolatban maradtunk. A futballban rengeteg barátom van és Vincenzo olyan, mintha a testvérem lenne. Én is a legjobbakat kívánom neki."

Milyen közös emléked van 2001-ből, amikor megnyertétek a bajnokságot?

"2 évig a szobatársam volt. Nagyon szemtelen és vidám srác volt, és ilyennek maradt meg edzőként is. Megmaradt a kommunikációs képessége és ez is része annak, amiért jó edző. Tudja, hogy mit kell mondani az öltözőben, és nagyon jól alkalmazkodik a játékosaihoz annak érdekében, hogy a maximumot hozza ki belőlük. Lehet, hogy változtatott a játékrendszeren, de a filozófiája ugyanaz maradt, ami nem más, mint legyőzni az ellenfelet."

Holnap olyan két csapat mérkőzése lesz, amelyiknél komoly változások voltak. A Milánnál rengeteg az új játékos, míg a Románál az edző személye változott.

"Szerintem ebből a meccsből nagyon sokat fogunk tanulni. Nem fog semmiről sem dönteni, de fontos abból a szempontból, hogy felzárkózhatunk a közvetlen élbolyhoz. A Roma megváltoztatta a játékfilozófiáját, ami idővel, kemény munkával és a jó eredményekkel megnövelte az önbizalmunkat. Remélem, hogy holnap ez segítségünkre lesz. Igaz, hogy a Milan sok helyen változott, de minőségi játékosok érkeztek."

Mi a helyzet Cengiz Ünderrel? Mit gondolsz, készen áll egy olyan meccsre, mint a holnapi?

"Egyértelműen készen. Már tanulja az olasz nyelvet és ez nagyon fontos, de a fő lényeg az, hogy érti a futball nyelvét. Megpróbálok nem túl nagy terhet rátenni a fiatalokra, de azzal tisztában vagyok, hogy ő egy remek lehetőség akkor is, ha nem kezdő."

Az elmúlt négy évben rengeteg térd- és izomsérülés történt a Románál. Mi lehet ennek az oka?

"Ez túl bonyolult ahhoz, hogy most belemenjünk. Elég sok sérültünk volt, és a súlyos sérülések visszavezethetőek a rengeteg meccsre, amiket játszottunk. A pálya talaja egyáltalán nem olyan durva itt, mint volt mondjuk a Sassuolónál. A sebesség az már másmilyen és például a 4 órás út Bakuba komoly gondokat képes okozni. De nem lenne helyes egy dolgot kiemelni és arra fogni az egészet."

"Amikor focizol, akkor azzal tisztában vagy, hogy kisebb sérülések előfordulhatnak, amikor megpróbálod a tempót növelni. Ezért is fontos, hogy a játékosok egészséges életmódot folytassanak. Az én feladatom az, hogy erős munkamorált vezessek be."

A Milan a bajnoki cím egyik esélyesének volt beharangozva, míg a Romát leírták. Ez bosszant, vagy motivál téged?

"Ez nekem semmit nem számít. Nekem csak az fontos, ami a pályán történik, az eredmények és a hozzáállás. Nekem oké, ha nem vagyunk esélyesek, mert az azt jelenti, hogy kisebb a nyomás és a teher rajtunk. Amúgy is mindenki túl sokat vár el tőlünk, és ha szeretnénk nagyok lenni, akkor holnap bizony nyernünk kell. Csak így törhetünk egyre magasabbra."

Manolasz azt mondta, ha nyertek Milánóban, azzal a többi csapatnak üzenne a Roma. Egyetértesz ezzel?

"Ha nyerünk, a szalagcímek tele lesznek azzal, hogy a Roma visszatért az élmezőnybe, újra versenyben van a bajnoki címért. Ez az, ahol szeretnénk lenni és rendben van, hogy ezt akarjuk elérni. Az eredmények határozzák meg az emberek gondolkodását. Ettől függetlenül folytatnunk kell a munkát, hogy az élmezőnyben maradjunk. Fontos a helyes gondolkodásmód, nem szabad arrogánsnak lennünk, csak el kell hinnünk, hogy képesek vagyunk elvenni a három pontot egy ilyen remek csapattól. Teljesen jó hozzáállás az, ha a célunk a 3 pont megszerzése a Milan ellen."

Hogyan magyarázható az meg, hogy Nainggolan nem kap meghívót a belga válogatottba?

"Technikai szempontból Radja az egyik legjobb játékos Európában. Minden edző a saját játékrendszerére támaszkodva hozza meg a döntését. Sajnálom Radját, de remélem, ez még jobban motiválja, hogy még jobban teljesítsen a Romában. Én nagyon örülök annak, hogy ő a játékosunk."

Az emberek azt mondják, hogy Rómában hamar elfogy a türelem az edzővel szemben, de láthatjuk, hogy mi a helyzet Milánóban, vagy éppen Münchenben...

"Magatokat kell megkérdeznetek a türelemről. Ancelottit elküldték, sajnálom, de már most szóba jött a neve 4-5 másik top csapatnál. Megértem, hogy a cél az újságok eladása, de néha az emberek kicsit túllőnek a célon. Még csak szeptember van, túlságosan elhamarkodottan hoznak ítéletet egyesek 5 meccs alapján."

Láttad Francesco Totti gólját a pénteki barátságos meccsen?

"Nem, nem láttam, de ő nem vesztett semmit a klasszisából. Ha kártyázik, akkor is a legjobb. Bármit csinál, mindenben a legjobb."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Di Francesco, Milan, Serie A