Di Francesco: A Plzen nagyon erős fizikálisan, ezért nekünk technikailag kell jobbnak lennünk

Di Francesco: A Plzen nagyon erős fizikálisan, ezért nekünk technikailag kell jobbnak lennünk

Kedd este 9 órakor a Roma hazai pályán fogadja a Viktoria Plzen gárdáját a Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában.

A Frosinone és a Lazio elleni meccsek jók voltak arra, hogy megállítsa a csapat körüli negatív hangulatot. Most viszont már arra kell törekedni, nehogy elbízza magát a csapat.

"A derbi után azt mondtam a srácoknak, hogy mindenki maradjon a földön, és ezt többször is kihangsúlyoztam. Folytatnunk kell a munkát, nincs megállás. Szombaton remekül játszott a csapat, és a derbi megnyerése kicsit olyan, mintha két meccset nyertél volna meg, de nem szabad elszállni. Következetesnek kell lennünk mind a mentálsi felkészülést, mind a teljesítményünket illetően. Arra a teljesítményre viszont lehet építeni."

Mi Florenzi legjobb posztja?

"Florenzi bárhol játszani fog, de a legjobban a szélső védő posztján érzi magát. Aztán persze én döntöm el, hogy hol szerepeljen. Tavaly nagyszerűen teljesítettünk Florenzivel a szélen, de mindkét poszton képes játszani, szóval ha pályára tud lépni, akkor az hatalmas előny számunkra."

Fog változtatni a formáción annak fényében, hogy sem De Rossi, sem Pastore nem léphet pályára?

"Régebben nagyon sok munkát fektettem a 4-3-3-as felállásba, és most sokat foglalkozom a 4-2-3-1-es formációval. Ugyanabban a meccsben képesek vagyunk váltani a két formáció között. Mikor Cristante beállt a Lazio ellen, átváltottunk 4-3-3-ra, majd végül 5-3-2-vel fejeztük be azt. Sokszor az egész az ellenféltől függ, és bármikor lehet a meccsen változtatni. Ez egy plusz lehetőség, amivel élni tudunk."

Aleksandar Kolarov lényegében törött lábbal játszott a Lazio ellen. Ez a fajta hozzáállás az, amit a játékosaitól elvár?

"A meccs után nem is gratuláltam neki emiatt, mert nem akartam felhívni rá a figyelmet, de a hírek így is napvilágot láttak. Aleksandar brilliánsan játszott. Nagyon játszani akart, és holnap is játszani akar. Kétséges a szereplése, de majd meglátják, hogy milyen kezdőcsapatot választok."

Justin Kluivert készen áll arra, hogy Bajnokok Ligája meccsen lépjen pályára?

"Akár ott lehet a kezdőcsapatban is."

Edin Dzekónak változtatnia kellene a hozzáállásán?

"Edinnek csak a gól hiányzik, hiszen ez az, ami egy csatárt éltet. Én elégedett voltam a derbin mutatott teljesítményével, kivéve 10 percet, de azon kívül rendben volt. Az első gólban döntő érdemei voltak, és nagyon sok más fontos helyzetben cselekedett jól. Én nagyon örülök annak, hogy a rendelkezésemre áll, mert ő nagyon fontos játékos. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan újra betalál, és akkor végre kicsit nyugodtabb lesz."

Dzeko kevés gólja taktikai problémából ered?

"Mit kellene tennem? Játszassam mélyebben? Voltak gólszerzési lehetőségei, és hamarosan lesznek újabbak. Általában nagy gólokat szerez, de most egy kis gól is nagy segítség lenne számára. Annak örülök, ha a csatárok gólokat szereznek, mert az önbizalmat ad nekik, és olyankor a védekezésben is többet segítenek. A gól nagyon sok tényezőn múlik, de amikor gólt szerzel, olyankor a fejed megtisztul mindenféle kétségtől."

Mennyiben más a 4-2-3-1-es felállás Lorenzo Pellegrinivel, mint Javier Pastoréval a pályán?

"Zaniolo és Coric is képes ott játszani. Ráadásul Coricról szinte semmit nem tudnak, és régóta nem látták, pedig az utóbbi időben hihetetlen sokat fejlődött az edzéseken. Az egész a játékos tulajdonságain múlik. Ha Pastore játszik ott, akkor nyilvánvaló, hogy kevesebb futást kérek tőle. Ő sokkal inkább egyedit tud hozzátenni ahhoz a poszthoz a technikája révén. Ebben a felállásban viszont sokkal jobban együtt kell mozognia a csapatnak, mint a 4-3-3-as felállásban."

Nzonzi fontos láncszeme a középpályának?

"Amikor Steven csatlakozott hozzánk, szinte el sem kezdte a felkészülést. Sokszor az emberek azt hiszik, hogy ha sokat játszik valaki, akkor tud formába lendülni, de nagyszerű ellenpéldát tudok ezzel kapcsolatban mutatni: Davide Santont. Lényegében nem is játszott meccset, majd játszott kétszer 90 percet két egymást követő meccsen. Ha nem edzett volna rendesen, akkor soha nem lett volna képes ilyen teljesítményre. A helyes edzésmennyiség vezet a pályán mutatott jó teljesítményhez. Az emberek azt állították, hogy fizikálisan rossz formában voltunk, de mit tudtam volna változtatni 6 napon belül? A futball arról szól, hogy a pályán fizikai, technikai és mentális képességeket mutatsz be. Ha ez a három dolog nincs meg, nem jutsz messzire."

Úgy tűnik, hogy a 4-2-3-1-es felállás bevált, viszont hiányzik pár játékos most. Ez azt jelentheti, hogy visszatér a 4-3-3-hoz?

"Nem szeretek túl sokat változtatgatni, de bizonyos helyzeteket meg kell tudni érteni. Sokat beszélnek a Viktoria Plzen együtteséről, és szerintem a cseh csapat igen nehéz ellenfél lesz. Nagyon erősek fizikálisan, Krmencik személyében van egy nagyon jó csatáruk, aki nagyon jól képes kihasználni az üres területeket. A formációtól eltekintve úgy kell játszanunk, hogy képesek legyünk felvenni velük a versenyt, amit csak úgy tudunk megtenni, ha technikailag föléjük növünk. A formációnk pedig nem ettől fog függeni. Holnap azok fognak pályára lépni, akik a legjobb formában vannak."

Robin Olsen már jobban kommunikál a védelemmel?

"Olyan bajnokságból érkezett, ahol a futball totálisan különbözik az olasz bajnokságtól. Nagyon sokat dolgozott, és már nagyon jól bánik lábbal is a labdával, sokszor megpróbálja nem csak előrebikázni azt, emellett sokszor mutatja magát a csapattársaknak. Még kicsit javulnia kell abban, hogy feljebb mehet, mikor támad a csapat, de tudva azt, hogy az ellenfél akár megpróbálhatja 50-60 méterről is átemelni. Tanulja a szabályainkat és a nyelvünket, mert ez utóbbi elengedhetetlen a jó kommunikációhoz."

Luca Pellegrini kész arra, hogy kezdjen egy meccsen?

"Luca Pellegrininek még sokat kell dolgoznia, és nem szabad elszállnia. 15 percet kapott már Serie A meccse, hiszen a Frosinone ellen 3:0-nál állt be, ami nem volt véletlen, mert megérdemelte. Ezeken a meccseken akár majd kezdhet is, ő is egy olyan lehetőség, amit figyelembe veszek, mert sokat fejlődött. Az egész rajta múlik. Sokszor nem is az edző dönti el a kezdőt, hanem a játékosok maguk, a képességeik, és hogy mennyire állnak a csapattársak rendelkezésére."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Di Francesco, Viktoria Plzen, Bajnokok Ligája