Di Francesco: A megelőzés a legjobb megoldás

Di Francesco: A megelőzés a legjobb megoldás

A Roma mestere leszögezte, a klub megelőző intézkedéseket fog hozni annak érdekében, hogy ne legyen újabb térdszalagsérülést szenvedő játékos.

A Roma holnap este a Bolognát látja vendégül a Stadio Olimpicóban, azonban Di Francesco biztosan nem számíthat majd Rick Karsdorpra, aki ma délelőtt sikeres térdműtéten esett át.

Mit gondolsz, mi okozta Karsdorp sérülését?

"Mielőtt bárkit is hibáztatni kezdenénk, érdemes előbb a probléma megértésének módjait keresni. Van jó pár remek szakember itt azért, hogy ezek ne fordulhassanak elő újra. Sajnálom nagyon a srácot, és a legjobbakat kívánom neki. Azért is rossz, mert nagyon bíztunk benne, alig vártuk, hogy játszhasson, főleg azért is, mert igen kényes poszton szerepel."

Mi a helyzet Defrellel?

"Önbizalomra van szüksége. Mivel csatár, gólokat kell ehhez szereznie. Minden játékosra szükségünk van, szóval a góllövő cipőjét kell megtalálnia. Eddig feláldozta magát a csapat érdekében, és biztos vagyok benne, hogy továbbra is így tesz majd. Remélem, hogy kifizetődik majd neki az, hogy mindent meg akar tenni a csapattársaiért és az edzőért. Önbizalomra van szüksége, ehhez támogatni kell, aztán jönnek majd a gólok is."

Szombaton előfordulhat, hogy középcsatárként lép pályára?

"Nem tudom, játszhat akár középcsatárként, de szélsőként is. Az biztos, hogy játszani fog. Holnap az összes játékos fizikai állapotát megnézem majd olyan szemmel is, hogy kedden a Chelsea lesz az ellenfél. Viszont most egyetlen és egyértelmű célunk van, a Bologna legyőzése. Ezt követően fogunk csak másra koncentrálni."

Dzeko játszani fog? Fáradt talán, és itt lenne a lehetőség a pihentetésére?

"A Crotone ellen nem volt éppen brilliáns formában, de ennek ellenére még így is veszélyes volt. Lőtt egy kapufát, és folyton a tizenhatoson belül volt. Nem tudom még, hogy pihentetem-e majd, erről majd később döntök."

Szorosan Ed Lippie és Darcy Norman teljesítmény edzők mellett dolgozol? Milyen szerepet töltenek be a terveidben?

"Egy csapat vagyunk, ezt mondtam a Chelsea meccs előtt is. Az edző a felelősség kulcsfigurája. Norman és Lippie remek szakemberek, akik rengeteg időt töltenek Trigoriában. Reggeltől estig dolgoznak azon, hogy az egész csapat fejlődjön, javuljon. Ha mindenki összefog, az orvosi csapat, és az edzői stáb, akkor biztos vagyok benne, hogy elérjük céljainkat. Jelenleg elég sok a váratlan sérülés, de szeretnénk konstruktívan hozzáállni, és megtalálni a helyes megoldást."

"Egységesnek kell maradnunk. Lehet, hogy a jövőben másfajta döntéseket kell meghoznunk, de jelen pillanatban én, és a csapatomnak is maximálisan megbízik az itteni emberek munkájában. A játékosok aggódnak amiatt, hogy lesérülhetnek? Kérdezzék meg őket, hogy mikor lesznek ők a következők. Ők is maximálisan hisznek abban a munkában, ami itt folyik. Nekem is szétment a térdem a 2000-01-es szezonban, éppen amikor bajnokok lettünk. Előfordul. Sajnálatos, mert a srác éppen visszatért a pályára egy sérülésből, amit még a Romához igazolása előtt szedett össze."

Milyen döntéseket lehet hozni a szezon közepén annak érdekében, hogy a dolgok megváltozzanak?

"Van egy csomó tudományos dolog, amire figyelni lehet annak érdekében, hogy megelőzzük az ilyen sérüléseket. Ezeket most megpróbáljuk együtt megtenni. Most sokat kell dolgoznunk, és keveset beszélni ahhoz, hogy megtaláljuk a megoldást."

Izgatottan várod már, hogy a fiaddal nézz farkasszemet? Mit mondasz majd neki, ha találkoztok?

"Csak nevetni tudok, mert mikor megkérdezem, hogy fog-e játszani, akkor folyton azt feleli, hogy nem tudja, mert nem akarja előre elmondani. Ez szép, kicsit érdekes, de izgalmas is. Eléggé furcsa a játékosaimnak róla beszélni és Di Francescónak szólítani a Federico helyett. Nagyon büszke és elégedett vagyok azzal, amit csinál, de lehet még ennél is jobb. Bár remélem, hogy majd csak a holnapi meccs után."

A jobbszélső csatárt minden más poszthoz képest jobban rotáltál eddig. Ez véletlen, vagy még mindig keresed a tökéletes jobbszélsőt?

"Ez nem véletlen, ez tény. Schick és Defrel sérült volt elég sokáig, emiatt elég sokat kellett változtatgatni. Ünder egy nagyon izgalmas, fiatal játékos, aki előtt hatalmas jövő áll. Kezdi megszokni a munkafolyamatokat és az olasz nyelvet. Viszont közben a bal oldalon sokkal tisztább a helyzet, ott sokkal tapasztaltabb játékosok vannak, addig a jobb szélen próbálom megtalálni az egyensúlyt és a megfelelő játékost. Ez jelenleg a helyzet, és meggyőződésem, hogy ez még párszor elő fog fordulni, erről biztosíthatok mindenkit."

A Romában van a többi élcsapathoz képest a legtöbb változás. Ez a csapatod egyik előnye lenne? Milyen befolyással bír ez a csapat fejlődésére?

"Amikor a fejlődésről és rotálásról beszélünk, akkor úgy helyes, ha kimondjuk, a játékosoknak szükségük van a rotálásra ahhoz, hogy fejlődjenek. Ez a fejlődésnek a helyes, ideális útja. Amikor én kiválasztok egy játékost, akkor azt azért teszem, mert tudom, hogy a játékos alkalmas a feladatra, és képes hozzátenni a magáét a csapathoz. Azt pedig, hogy ez előny, vagy sem, az eredmények döntik el. Keményen dolgozom azon, hogy csapatként fejlődjünk, és legyünk eredményesek. 6 napon belül 3 meccsünk lesz, így elkerülhetetlen, hogy ne változtassak. Sokan mondták, hogy a Crotone meccs nagyon gyenge volt, amivel részben tudok egyetérteni, mert igazából csak annyi hiányzott, hogy nem tudtuk megfelelően lezárni a meccset."

Az összes térdszalagszakadásos játékos, aki itt szenvedte el a sérülését, nem volt még 25 éves, amikor megtörtént. Számításba veszitek-e a kort?

"Ez elég érdekes, erre még nem is gondoltam, de figyelembe fogjuk venni. Rengeteg tényező van. A megelőzés kulcsfontosságú a helyzet javításában, meg kell találnunk a megelőzés helyes útját. Több megoldás kell, ami segíthet."

Radja Nainggolan ebben a szezonban már játszott támadó középpályást, és védekező középpályást is. Hol a legjobb?

"Az én szememben a legfontosabb az, hogy játszik, mert nagyon jó játékos. Számos poszton bevethető. Nagyon jól mozog a szélek között, iszonyat veszélyesen lő, és képes remekül támadni. Nyilvánvaló, hogy mindig lehet még jobb, de a legfontosabb, hogy a csapatért játszik. Lőhetne gólt kicsit rendszeresebben, talán ez az egyetlen dolog, ami hiányzik, de nem volt szerencséje sem, mert sokszor eltalálta már a kapufát. Én elégedett vagyok a játékával."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Di Francesco, Bologna, Serie A