Di Francesco: A derbi mindennél többet jelent, és ezt tudjuk

Di Francesco: A derbi mindennél többet jelent, és ezt tudjuk

A Roma a Frosinone elleni győzelemmel hangolódott a holnapi derbire, míg a Lazio egy négy meccses győzelmi sorozatot követően várja a szombati találkozót.

A Roma a Frosinone legyőzésével végre megszakította rossz sorozatát. A derbi jó lehetőség lesz arra, hogy a csapat végleg megváltoztassa a dolgokat?

"Hosszú a szezon, de a holnapi meccs nagyon fontos számunkra, miközben lehetőség egyben arra is, hogy folytassuk a pontok gyűjtögetését. A derbi egy egyszeri, és semmivel össze nem hasonlítható meccs, ezért megfelelő határozottsággal kell hozzáállnunk. A három pont megszerzése felélesztené a szurkolók lelkesedését."

A Frosinone elleni meccs a taktikában is változtatást jelentett?

"Ez akár kiindulópont is lehetne. Van még munka vele, de két különböző játékrendszerben vagyunk képesek játszani. Persze sok múlik a játékosok pályán nyújtott hozzáállásán, hiszen ez az, ami döntő lehet, függetlenül a formációtól."

Hogy van Manolasz, felépült?

"Még meg kell néznünk, mert még kicsit érzékeny volt a lába. Hamarosan eldöntjük majd, hogy fog-e játszani. Egyelőre kétséges."

Amennyiben De Rossi kezdeni fog, úgy az lesz neki sorozatban a negyedik meccse. Érdemes ilyen áldozatot hozni?

"Itt nincs szó feláldozásról. Ő minden meccsen játszani szeretne, ahogy mindenki. Mindenki nagyon örülne annak, ha 5 meccset játszhatna sorozatban, azonban De Rossi ebben is teljesen más a többiektől. Ő nem egy sprinter, mint Ünder, ő sokkal inkább egy hosszú távú játékos. De Rossi esetében sokkal inkább fordul elő mentális fáradtság, de az biztos, holnap ő lesz a csapatkapitány."

Még mindig úgy gondolja, hogy a Roma versenyben lehet a bajnoki címért?

"Jelen pillanatban nem vagyunk ilyen állapotban, de előre kell néznünk, és napi szinten fejlődnünk kell. Én hiszek benne, hogy csapatként sokat fejlődhetünk, és szépen lassan visszatérünk a helyes útra. Elkeserítő látni, hogy hol állunk most, de keményen kell dolgoznunk, és vissza kell kapaszkodnunk."

Mennyire fontos a derbi a saját jövőjét illetően?

"A Roma jövője szempontjából nagyon fontos, én pedig a Romát képviselem, nem magamat. Ez egy nagy klub, és én maradni szeretnék. Mindent megteszek annak érdekében, hogy a csapat folyamatosan fejlődjön."

Milyen befolyással lehet egy ilyen meccsre, mint a holnapi, Stephan El Shaarawy?

"El Shaarawynak jól megy most a játék. A következetesség volt az a terület, amiben mindig volt lehetősége fejlődni, és most már látni rajta a megfelelő javulást, hozzáállást. Remek játékos, amit hétről hétre meg is kell mutatnia."

De Rossi és Nzonzi lehet az oszlopa a 4-2-3-1-es formációnak?

"Vannak más játékosaink is, akik képesek azokat a posztokat betölteni - Cristante és Pellegrini például. Őket lehet variálni."

Úgy tűnt, a szurkolók Önt kihagyták akkor, amikor tüntettek. Büszke erre?

"Szerintem ők mindenkire dühösek voltak, rám is. Nem érzem, hogy engem kihagytak volna belőle. Nekem is mondtak dolgokat, de a Kanyar kiállt mellettem. Ez jó dolog, de én azt akarom, hogy a játékosokat tapsolják meg, ne engem. Ők legyenek azok a szrárok, akik megnyerik a meccseket. A szurkolók holnap szokás szerint a csapat mögött lesznek, de ez részben rajtunk is múlik: nekünk kell feltüzelnünk őket azzal, hogy megpróbáljuk kontrollálni a mérkőzést, és minden egyes labdáért megküzdünk. Ezt nem mindig tettük meg, de most nem tehetünk másként."

Nem gondolja, hogy némi teherlevétel segítene Cristantén és Pellegrinin?

"Általában ez van a fiatal játékosokkal. Minél kevesebb terhet teszel rájuk, annál könnyebben javul a teljesítményük."

Kolarov igen mélyről érkezett a Frosinone elleni negyedik gól előtt. Az ilyen típusú mozgásból igen keveset láttunk eddig, előfordulhat, hogy emiatt sem volt meg a megfelelő egyensúly a csapaton belül?

"Voltak ilyen mozgásaink. Persze De Rossival és Nzonzival kevesebb a felfutás, de azt kértem, hogy mindenki legyen részese az ilyen mozgásoknak. Kolatov a középpályán is egy lehetőség az adottságai miatt, de voltak ettől függetlenül ilyen mozgásaink például Cristante révén a Chievo ellen, de Pastore is sokszor megindult így. De Rossitól és Nzonzitól azt fogom kérni, hogy kicsit többször fussanak majd fel."

Hogyan lehet hátul szilárdan védekezni Pastoréval és három csatárral a csapatban?

"Nagyon sok meccs vár ránk, én pedig mérlegelem a lehetőségeimet, amit holnap is látni fognak. Nagyon fontos, hogy csapatként megmaradjon végig az egyensúly. De Rossival és Nzonzival megakadályozhatjuk az ellenfelet abban, hogy betörjön a középpályánkra, így a kontrák is tovább tartanak."

Mit gondol, miben jobb most a Lazio a Románál?

"Olyan tapasztalt játékosokat igazoltak, mint Badelj, Correa és Acerbi, akik mindig magas szinten futballoztak. A tavalyi év sikereire alapozva vágtak neki az idei évnek egy speciális formációval, az eredmények pedig jönnek. Ettől függetlenül nekünk magunkkal kell foglalkoznunk, és hogy javuljon a játékunk."

Dzeko mindössze a Torino ellen volt meccset eldöntő ember, azóta semmi.

"Engem az érdekel a legjobban, hogy mennyire veszi ki a részét a támadások felépítéséből, és mennyire akar segíteni a csapatnak. Holnap kezdeni fog, és biztos vagyok abban, hogy kiveszi majd a részét a játékból, ahogy mindig is szokta a tétmeccseken. Engem kevésbé érdekel a személyes teljesítménye, sokkal inkább az, mit ad a csapatnak, mit tesz hozzá a játékhoz."

Santon eléggé magabiztos volt a Frosinone ellen. Használható lesz akár a középpálya szélén Alessandro Florenzivel?

"Szerintem Alessandro jobb szélső védőként, mint fent a középpályán. Szerintem ő egyike azoknak a játékosoknak, akik az oldalvonalhoz közel tudnak a legjobban teljesíteni. De ha választanom kellene, akkor azt mondom, inkább szerepeljen szélső csatárként, mint középpályásként. Itt van nekünk Karsdorp is. Neki még van mit fejlődni, de már egyre jobb az edzéseken. Santon ügyes volt a Frosinone ellen, de az emberek meccsről meccsre megváltoztatják a véleményüket. Én tudom, hogy ő milyen játékos, ő pedig megmutatta ezt a Frosinone ellen."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Di Francesco, Lazio, Serie A