De Rossi: Végig meccsben voltunk, ez nagyon kellett a végén

De Rossi: Végig meccsben voltunk, ez nagyon kellett a végén

A Roma nagyon nehéz mérkőzésen végül az utolsó pillanatokban szerzett góllal mentett pontot Firenzéban vasárnap este.

Mennyire változtatta meg a dolgokat Gianluca Mancini öt perc után kapott sárga lapja? A sárgán kívül miért volt annyi gond a Roma első félidei játékával?

"Nem hiszem, hogy ez csak Mancini sárgájának volt köszönhető. Részben a hozzáállásunk miatt volt, amiatt, hogy annyi második labdát és rengeteg légi párharcot nyertek meg ellenünk, valamint amiatt, hogy néhány döntésem nem teljesen segítette a csapatot."

"Nem volt jó első félidőnk - minden szempontból gyenge volt. A szünet után sokkal jobbak lettün, de még mindig nem sikerült a labdabirtoklásunkat helyzetekké alakítani. Ezen még dolgoznunk kell."

Mire utalsz, amikor a döntéseidről beszélsz?

"Amikor a dolgok nem mennek jól, elemezni kell, hol rontod el. Három mérkőzésünk volt közvetlenül az európai kupameccsek után, és a Feyenoord elleni kettő, valamint a Brighton elleni mérkőzések után mindegyik első félidőben - a Frosinone ellen, a Torino ellen és ma a Fiorentina ellen - gyengén teljesítettünk."

"Ezeken a meccseken, amelyek kupameccseket követtek, három védős rendszerrel állítottam fel a csapatot, hogy nagyobb szilárdságot biztosítsunk. Láthattuk, hogy a játékosoknak erre valójában nincs szükségük, és talán jobban meg kell majd ezt a kérdést vizsgálnunk. Amikor azt látom, hogy a játékosaim fáradtak, talán visszatérek ahhoz a rendszerhez, amiben sokáig biztonságban érezték magukat, ahol sikerült szinte verhetetlenek lenniük, mert egy olyan Roma mellett gólt lőni, amelyik öt védővel védekezett, igazi kihívás volt. Legalábbis én így emlékszem rá. Ehelyett láthatjátok, hogy éppen azon vagyok, hogy eltávolodjak egy ilyen rendszertől, és ezt legközelebb alaposan át kell gondolnom."

Amikor lecserélted Mancinit, Rick Karsdorpot is elküldted bemelegíteni. Gondoltad, hogy rögtön négyvédős alakzatra váltasz? Mennyire volt fontos ma a vereség elkerülése, akár csak a morál szempontjából is?

"Igen, Karsdorpot és Celiket is elküldtem bemelegíteni, mert azonnal négyvédős alakzatra akartam váltani, de aztán eszembe jutott, hogy ez egy olyan változtatás, amit később is megtehetek. Nem volt túl sok magasság a csapatban, és ez látszott is - szenvedtünk mind a pontrúgásoknál, mind a hosszú labdáknál. Dean Huijsen egy magas srác, aki  akár szélsőhátvédként is tud játszani, lehetővé tette számomra, hogy ne pazaroljak el egy cserét, ha vissza akarok váltani. Szóval, gondolkodtam azon, hogy ilyen típusú cserét hajtok végre, de úgy döntöttem, hogy Deanre cserélem."

"A vereség elkerülése egy ilyen mérkőzésen jelentős, nem csak a bajnoki pozíciónk, hanem az öltözői morál növelése szempontjából is. Nem szeretem ünnepelni a döntetleneket, de egy nagyszerű csapat ellen szereztünk egy pontot, akik nagyon jól játszottak, egy nehéz stadionban, ahol sok csapat veszít. A végsőkig meccsben maradtunk, megfelelő hozzáállást mutatva."

"Néha egy hosszú szezonban ilyen meccsekkel kell szembenézni. Lehet, hogy a végén elveszíted vagy döntetlenre hozod őket - és ez nem csak a pontokról szól a tabellán, hanem arról is, hogy a srácokkal együtt töltsünk el néhány percet a szurkolók előtt. Ezekre a pillanatokra van igazán szükségünk."

A Roma 68%-ban birtokolta a labdát, és általában a Fiorentina szokott ilyen számokat elérni. Azzal, hogy a második félidőben 4-3-3-ra váltottatok, 20 métert toltatok előre, és elkezdtétek irányítani a játékot. Mindenekelőtt minden játékosod higgadtságot mutatott. Ez a második félidő lenyűgözött minket, az elsőhöz képest.

"Ez a csapat jó benyomásokat hagyott bennem az elmúlt meccseken, azzal, ahogyan játszottak, ahogyan a labda nélkül mozogtak. Úgy gondolom, hogy nem lőttünk eleget kapura, tekintve, hogy a második félidőben mennyit birtokoltuk a labdát - ezen még dolgoznunk kell."

"Még egyszer mondom, az ellenfelet is figyelembe kell venni. Pont abban a pillanatban kaptuk a második gólunkat, amikor a legjobban játszottunk. Nekem is az volt az érzésem, hogy megnyerhetjük a meccset, ahogyan alakult a meccs. De a második góljuk kivette a szelet a vitorlánkból."

"Voltak egyéni bravúros pillanatok is. Arról beszélek, amit a srácok tettek, akik a végső egyenlítő gól megszerzésében közreműködtek, és a kapusunkról, aki kivédte a büntetőt, és meccsben tartott minket."

Ha már a gólnál tartunk, Llorente az edzéseken is ilyen lövésekkel rukkolt elő? Mancini megértette, hogy miért vették le?

"Diego egy minőségi játékos - védőként szinte elpazarolták. Hatalmas képességei vannak a lábával, és remekül olvassa a játékot. Már korábban is megmutatta a pályafutása során, hogy képes ilyen gólokat lőni. Evan Ndicka egy remek passzt adott neki fejjel, de még be is kellett rúgni, és ő csodálatosan befejezte a mozdulatot. Csodálatos teljesítmény, és természetesen az edzéseken már dolgoztak rajta! Igazán gyönyörű volt."

"Ami Mancinit illeti, ezt nem is kell vele megbeszélnünk. Teljesen egyértelmű volt - a Fiorentina szurkolói kétségbeesetten akartak még egy lapot adatni neki, úgy tomboltak folyamatosan, mintha gólt rúgott volna a csapatuk. Ez nem taktikai kérdés volt önmagában - ez azért volt, hogy elkerüljük a kiállítást. Nem néztem meg a felvételeket, és a tényleges játékszabályoktól eltekintve a hazai szurkolók befolyása olyan erős volt, hogy hamarosan piros lapot kaphatott volna."

Hogy van Paulo Dybala? Mit szóltál Houssem Aouar teljesítményéhez?

"Dybala nagyszerűen játszott, és olyan pozíciókban is kereste a labdát, amelyek kevésbé felelnek meg annak, amit általában csinál. Még a rá jellemző területről is eltért, hogy megpróbálja segíteni a csapatot a játék felépítésében. Emberről emberre üldöztek minket, és nem tudtunk kibújni a nyomásuk alól. Levették a pályáról, de nem mondta, hogy tényleg valami baj van. Egyszerűen csak fáradt volt, ami érthető, tekintve, hogy mennyit játszott."

"Ami Aouart illeti, szerintem ő egy top játékos. Szép gólt lőtt, és örülök neki, mert ez önbizalmat ad neki. Az első félidőben ő is küzdött, szenvedett, mint mindenki más, de örülök, hogy 90 percet játszott. A futballista kvalitásain túl olyan srác, aki megérdemli, hogy a csapat tagja legyen: mindig mindent belead az edzéseken."

"Megérti, hogy tetszik, ahogyan az elmúlt hetekben teljesít - amikor csatlakoztam, ő egy kicsit más játékos volt. Örülök neki a gólja miatt, mert úgy gondolom, hogy egy magabiztos Aouar nagy előny számunkra."

Aouar nagyszerű hozzáállást mutatott [A DAZN felvételeket mutat arról, ahogy Aouar visszaszerzi a labdát (a szerk.). Ez egy olyan ponton történt, amikor a Roma szenvedett - 20 méteres sprintet csinál. Ez egy pozitív hozzáállás, és azt hiszem, ez az, amit látni akarsz.

"Abszolút. Megmutatom a játékosaimnak is ezt a felvételt, mert ez az, ami a különbséget jelenti. Mégis, ez nem elég. Különösen az első félidőben sok második labdát, sok fejpárbajt veszítettünk."

"Az előrejátékuk nagyon közvetlen volt, és ha olyan tüzes hozzáállással játszanak, mint Aouar ebben a videóban, akkor talán még többet tartottuk volna a labdát, nem beszélve a holt labdás helyzetekről."

"Mindent kielemzünk, de nekem tetszett ez a klip Aouarról. Nagyon tetszett, hogy amikor a meccsnek gyakorlatilag vége volt, a sarokrúgást alacsonyan végezte el, és Zalewski futása lehetővé tette, hogy legyen még egy utolsó esélyünk."

"Ez azt jelentette, hogy egy fontos ponttal megyünk haza, nemcsak azért, mert egy nagyszerű szerelést, majd egy nagyszerű keresztlabdát, majd egy nagyszerű gólt szereztek, hanem azért is, mert mindenki mindent beleadott a végsőkig, és ezzel lehetővé tette, hogy legyen egy utolsó lehetőségünk a gólszerzésre."

 

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Fiorentina, Serie A