De Rossi: Senkivel nem vagyok elégedett

De Rossi: Senkivel nem vagyok elégedett

A szakember természetes módon az egész csapat teljesítményével nem volt elégedett, miután hazai pályán kikapott a Roma az Empolitól.

Mi hiányzott ma este?

„Először is, szeretném visszanézni a mérkőzést, de itt és most elmondom, hogy hiányzott az energia és az intenzitás, különösen az első félidőben. Lassan járattuk a labdát, mindig hátrafelé passzoltunk, és nem nagyon mentünk előre. Amikor közvetlen futballt játszottunk - ahogyan én eleve szerettem volna, hogy így álljunk a meccshez-, akkor elég veszélyesek tudtunk lenni, és ekkor Artemnek is akardtak lehetőségei, ő is veszélyesebb tudott lenni elől."

„Ha olyan csapat ellen futballozol, amelyik szeret és tud is mélyen visszaállva védekezni, az nagyon keményen meg fogja büntetni, ha nem járatod a labdát gyorsan, ha lomha vagy, körülményes, és ha elveszted a labdát azonnal lekontráznak. Az első félidőben megérdemelten szereztek vezetést. Aztán ott van az is, hogy a szerencse nem a mi oldalunkon állt.”

Mit kell tenni ahhoz, hogy a Roma újra megtalálja a tavalyi szezonban mutatott identitását?

„Gyorsabbnak kell lennünk. Manapság a labdarúgásban gyorsan kell mozogni, és nekem jól meg kell választanom azokat, akik gyorsan mozognak."

Talán a Romának jobban kellett volna koncentrálnia a szélsőjátékra, különösen annak fényében, hogy van egy olyan középcsatár, mint Dovbyk, aki úgy tűnik, eléggé küszködik elől, mert nem kap rendes labdákat.

„Igen, abszolút. A szélső védőik gondot okoztak nekünk. Már 20 perc után kértem, hogy változtassunk, de semmi nem változott, aztán átrendeződött kicsit a felállás. Egyetértek azzal, hogy Artemnek szüksége van jó, megjátszható labdákra a tizenhatoson belül, segítségre van szüksége a pálya közepén, mert ha csak ő foglalja el ezt a területet, akkor lehetetlenné válik számára, hogy a tizenhatoson belül helyzetbe kerüljön. Ez vonatkozik a felépített játékra is, különösen akkor, amikor háttal áll a kapunak az utolsó harmadban. Sok felvételt láttunk róla, amikor a Girona csapatában játszott, ahol a labdát magasan tartotta, és a csapattársaknak adta le, hogy aztán szélről beadhassák azokat. Azt hiszem, ezt ma is megtette néhányszor."

„Jobb kiszolgálásra van szüksége, jobban kell edzenünk, és sok mindent meg kell tennünk, ami jobb teljesítményhez vezethet. Azonban megismétlem, a második félidőben nem alkalmaztunk különösebben semmilyen taktikát - kétségbe voltunk esve.”

(Giancarlo Marocchi, korábbi középpályás, aki most a DAZN-nek dolgozik) Középpályásként megpróbálok kiállni a játékosokért. Amikor sok támadó középpályás jön feléd, akkor kezdődik a veszély: ez alatt azt értem, hogy az ellenfél megpróbál megfosztani téged a labdabirtoklástól, a csapatod feljebb megy a pályán, a védőid kimozdulnak, és akkor kezdődik a veszély. Sokszor láttam ezt megtörténni.

„Megakadtunk a labdabirtoklásban. Arra kértem a csapatot, hogy ezt kerüljék el, és ezt ismételgettem a félidei szünetben. Azonban talán ez volt az oka annak, hogy elvesztettük a labdát, és hogy nem tudtunk hatékonyak lenni támadásban. Az ellentámadásoknál azért voltak nagyon veszélyesek, mert nem voltunk óvatosak a védekezésünkkel. Sokat dolgoztunk rajta, de nyilvánvalóan még többet kell dolgoznunk rajta."

„De nem arról van szó, hogy mit csináltak a középpályásaink vagy a támadóink, még akkor sem, ha a védőink hihetetlen teljesítményt nyújtottak. Az első félidőben kicsit gyengék voltak, de aztán a második félidőben kitartottak. Nagyon jól teljesítettek.”

Nehéz Dovbykot, Paulo Dybalát, Mattias Soulét és Lorenzo Pellegrinit egy csapatba illeszteni? Azért lehettek a kontráik sikeresek, mert nehezen találtátok meg az egyensúlyt, vagy ez csak a fittségen múlott?

„Dovbyk, Dybala és Pellegrini nem tud segíteni abban, hogy elkerüljük az ellentámadásokat - a mögöttük lévő játékosoknak agresszívebbnek kell lenniük, szabálytalanságokat kell elkövetniük, és meg kell próbálniuk elkerülni, hogy a játék szétnyúljon. Ha nem dolgozunk ezen, akkor ez sok meccsen meg fog történni. Az elmúlt szezonban a csapatok túl hamar lőttek a kapunkra, miután elvesztettük a labdát - sokat dolgoztunk azon, hogy fejlődjünk ezen a téren, de ma nem láttunk ebből szinte semmit.”

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Empoli, Ser