De Rossi: Pontokra van szükségünk!

De Rossi: Pontokra van szükségünk!

A Roma mestere tisztában van azzal, hogy a Bajnokok Ligáját érő helyezések eléréséhez pontokra van szükség, még a Juventus ellen is.

A csütörtök sokat kivett a csapatból, és nincs sok időd a regenerálódásra. Hogy álltok az energiaszintek kezelésével?

"Az elejénél tartunk, még úgy is, hogy a meccs már majdnem a nyakunkon van. Ma folytatnunk kell a srácok fizikai állapotának felmérését, és mérlegelnünk kell néhány kisebb problémát, amik vannak. Amikor csütörtökön és vasárnap játszol, elég nehéz sokat készülni a taktika és a kondíció szempontjából. De ez a csapat az elmúlt szezonokban hozzászokott ahhoz, hogy hosszú európai sorozatban vesz részt. Nincs sok meccsünk hátra, és mindig nagyon kevés időnk van felkészülni a következőre, de ez a jó és a rossz oldala annak, ha egy csapat sokáig jut a nemzetközi kupaporondon. Tegnap csak beszélgettünk. Egy vereség után a pszichológiai aspektus miatt hajlamos az ember arra, hogy másnap kicsit jobban fáj, sokkal fáradtabbnak érzed magad. Ha nyersz, másnap mindenki jól van, és újra játszani akar. Ma alaposan megnézzük, mi történt, bár nem hiszem, hogy igazi sérültjeink lennének."

Massimilaino Allegrit gyakran nevezik eredménycentrikus edzőnek. Mit kezdesz egy olyan csapattal, mint a Juventus?

"Először is, Allegri egy olyan edző, akivel nagy tisztelettel kell szembenézni, mert olasz futballtörténelmet írt, és még mindig a legmagasabb szinten vezeti a csapatát."

"Egy kicsit azért is vagyok érzékenyebb vele szemben, mert korábban együtt játszott az apámmal. Apám mesélt arról, amikor ez a fiatal, nagyon ígéretes játékos vele játszott. Szóval mindig is rajta tartottam a szemem a pályafutása során. Az eredménycentrikus, vagy szép foci vitába már nem fogok belemenni. Erről már megosztottam a gondolataimat. Ez még csak nem is vita a könyvemben. Még csak néhány hónapja edzősködöm, és máris rájöttem, milyen nehéz meccset nyerni és végigjátszani egy bajnokságot."

"Soha nem tudnám kevésbé tisztelni az olyan edzőket, mint ő, Mourinho és Ancelotti. Ők futballtörténelmet írtak, és még mindig a legmagasabb szinten edzősködnek."

"Ami a Juventust illeti, úgy kell velük szembenézni, mint bármely más csapattal: jó felkészüléssel, tudással és tudatossággal, hogy ki ellen játszol. Az utóbbi időben nem a legjobb eredményeket produkálták. Váltakoztak a nagyon jó teljesítmények és az olyanok, ahol küszködtek. Szeretnék megszerezni azt a Bajnokok Ligája-helyet."

"Szükségünk van a pontokra, és tudjuk, hogy meg tudjuk szerezni őket, különösen, hogy otthon játszunk. Minden játékosunknak kivételes teljesítményre van szüksége, és a szurkolóknak is. Szükségünk van rájuk, hogy még négy-öt meccsen keresztül hajtsanak minket, hogy a végéig egymás mellett tudjunk maradni, ahogy mindig is tettük."

Hogy van Paulo Dybala? Tud játszani? Egy holnapi győzelemmel a Roma két pontra megközelítheti a Bolognát és háromra a Juventust.

"Néha szeretem megtartani magamnak a dolgokat, és nem avatom be az embereket a csapatunkról szóló hírekbe, de ezúttal tényleg nem tudom, milyen állapotban vannak a srácok. Néhány óra múlva találkozom velük. Elég könnyű edzést tartunk majd, és felkészülünk a mérkőzésre. Holnap reggel lesz még egy fél óránk, hogy véglegesítsük a terveinket - ez olyasmi, amit általában nem szoktunk csinálni, de ezúttal megtesszük."

"A felállást sem mondtam még el nekik. Mindenesetre Paulo, amellett, hogy ő maga is egy volt Juventus-játékos, jól van. Szomorú, hogy kikaptunk, ahogy mindannyian azok vagyunk. Sokat futott, de fizikailag nagyon jól néz ki. Ő az a játékos, aki a leginkább meglepett engem kondíció szempontjából. Technikai szinten nincs meglepetés - mindannyian láttuk, hogy mire képes az elmúlt hónapokban."

A Roma a lehetséges 33 pontból 18-at szerzett az Európa Ligában való szereplés mellett. Nyilvánvaló, hogy ez a sorozat hatalmas erőfeszítést igényel - és nem csak a Roma számára. A Leverkusen elleni első mérkőzés eredményének fényében, amely némileg kompromittálta a pozíciótokat, jobb, ha választotok? Változnak a prioritások?

"Ha a helyzetünk 'némileg kompromittálódott', az azt jelenti, hogy nem kompromittálódott. Nyilván nehezebb, mint volt, és már így is nagyon nagy feladat volt. Most oda kell mennünk, és eredményt kell elérnünk egy olyan csapat ellen, amely 47 mérkőzés óta nem kapott ki. Tudjuk, hogy nagyon nehéz lesz, de meg tudjuk csinálni. A Roma már megcsinálta korábban, és más csapatoknak is sikerült már hasonló bravúrokat végrehajtaniuk. Az Atalanta néhány hete 3-0-ra verte a Liverpoolt idegenben. A futballban bármi megtörténhet. Ha az első mérkőzés első fél órájában néhány dolog fordítva alakul, akkor egészen más lett volna a forgatókönyv."

"Ugyanez vonatkozik a visszavágóra is: ha az első 30 percben betalálunk, ki tudja, hogyan alakulnak a dolgok. Ez egy álom számunkra és a szurkolóink számára. Érezzük, hogy mennyit jelent ez nekik, így nem engedhetjük meg magunknak, hogy furcsa érvelést alkalmazzunk. A kondíciónkkal azért kell gazdálkodnunk, mert a bajnokság is fontos számunkra, Bajnokok Ligája-helyeken kell végeznünk. Döntéseket fogunk hozni, mert nem állíthatjuk be ugyanazt a kezdő XI-et, amelyik csütörtökön játszott. De egyik célt sem adjuk fel."

Vannak különleges emlékeid a Juventus elleni meccsekről?

"Nagyon sokszor játszottam ellenük. Nem számítottam erre a kérdésre. Emlékszem, egyszer játszottunk ellenük a Stadio Delle Alpiban, és hátrányban voltunk. A második félidőben álltam be, és Jonathan Zebina egy késői góllal egyenlített, amivel 2-2 lett a vége. Nagyon fiatal voltam, és abban a korban egy jó eredményt elérni egy nagyszerű csapat ellen nagy dolog volt, és úgy éreztem, mintha egy álmom valósult volna meg."

"Emlékszem, hogy 3-2-re nyertünk Torinóban a hóban, majd a visszavágót otthon 1-0-ra elveszítettük, de így is továbbjutottunk.

"Rengeteg pillanat, és sok elveszített meccs is. Jó emlékeim vannak. A legrosszabb talán egy 2009-es vereség után volt, amikor egy Felipe Melóval és Diegóval felálló Juventus ellen kaptunk ki, én pedig gólt lőttem, de utána Luciano Spalletti lemondott. Az egy nagyon kemény hét volt számunkra."

"Ezek azok az emlékek, amik megmaradtak bennem. Rengeteg mindent felsorolhatnék, de nincs kivételes emlékem. Mindenesetre nagyszerű ellenfelek, és jó velük játszani az Olimpicóban. Tudjuk, mit jelent ez a szurkolóinknak, és számunkra is rengeteg múlik ezen."

Visszatérve a csütörtöki mérkőzésre, a meccsről szóló elemzések egy része szerint a Bayer Leverkusen leckét adott a futballból. Szerettem volna megkérdezni a véleményed erről, és arról is, hogy a rendelkezésetekre álló alternatívák alapján holnap esetleg rotálsz-e.

"Ez a munka nem fog megváltoztatni. Legalábbis eddig nem változtatott meg. Nem fogok idejönni és a saját dicséretemet zengeni vagy a mellkasomat verni, amikor látom, hogy a mérkőzések sokkal szorosabbak, mint amennyire látszanak sokszor. Látom, hogy egyesek nem nagyon elemzik a meccseket technikailag. Nem rólad [Daniele Lo Monaco újságíró] beszélek, mert veled néha taktikai vagy technikai kérdésekről beszélek, de az eredmény eltorzíthatja az emberek látásmódját. Néha elvakítja az embereket, néha pedig segíti az újságírót abban, hogy azt mondja, amit mondani akar. Például amikor fel akarnak engem nagyítani és lesajnálni Pioli-t, mert nem tudták kivárni, hogy a milánói sajtótájékoztatón Pioli is beszéljen, és így egy 1-0-s idegenbeli győzelemről azt mondják - ami nagyszerű eredmény és nagyszerű teljesítmény volt természetesen -, hogy "Pioli leckét kapott a futballból", mert El Shaarawy-t jobbról balra cseréltük, ami nem rakétatudomány."

"A futball az eredményeken alapul. Néha azért, mert az emberek ezt választják, máskor pedig azért, mert nincsenek meg az eszközeik ahhoz, hogy egy kicsit jobban elemezzék és megértsék a játékot. Ezt olyan emberként mondom, aki valóban ért a futballhoz, és anélkül, hogy bárkit is meg akarnék sérteni."

"Ha elemzek egy filmet, akkor azt mondom, hogy tetszett-e vagy sem, hogy tetszett ez vagy az a színész vagy színésznő. A feleségem aztán lehet, hogy megjegyzést tesz a fényképezés egy olyan aspektusára, amit én észre sem vettem. Ez a foci: az eredmények egy bizonyos irányba orientálják az embereket. És néha lehet, hogy ez lehetőséget kínál valakinek, aki három hónapig várta, hogy azt mondja, hogy egy másik edző felülmúlta a teljesítményemet."

"Ezt leszámítva az ellenfél edzője nagyon jó. Nagyon jól felkészült a mérkőzésre, és voltak olyan periódusaik, amikor jól játszottak. Nagyon jók, de az első fél órában szerintem mi voltunk a jobbak."

"Ami a kérdés második részét illeti, néhány játékosunkat nélkülözhetetlennek tartom a formájuk és a mostani csapattípusunk miatt. Ez egy bizonyos módon épült fel, nem sok olyan játékos van, aki szereti az egy-egy elleni játékot, akinek megvan az a kirobbanó tempója, aki halálos az egy az egy elleni harcban, mint néhány Bayer Leverkusen játékos. Szóval például amíg Dybala játszhat, addig játszatni fogom. Lehet, hogy nem olyan gyors, mint például Frimpong, de a klasszisával és a képességeivel számbeli fölényt tud teremteni. Átvágja magát az ellenfelek presszingjén, és bármikor képes egy négyzetcentiméteren belül gólt szerezni."

"Nem arról van szó, hogy a tartalékok vagy az alternatívák nem elég jók, de amikor ilyen elképesztő képességű futballistákat látok, hajlamos vagyok ragaszkodni hozzájuk. Majd a szezon végén meglátjuk, hogy helyesen cselekedtem-e."

Látod a lehetőséget és az alapokat arra, hogy hasonló modellt építs a Románál, mint amit a Bayer Leverkusen csinált, tekintve, hogy Te is a szezon közepén érkeztél, mint tavaly Xabi Alonso?

"Mindenképpen. Éppen tegnap beszéltem a tulajdonosokkal. A 'modell' szót használták, és én is ezt a szót használtam. Egy csapat, amely még soha nem nyert semmit Németországban - itt most nem a Realról vagy a PSG-ről beszélünk. Egy csapat, amely soha nem nyert semmit, és eladott játékosokat, hogy újjáépüljön. De jó irányba dolgoztak."

"Amikor modellről beszélek, akkor azokra a fizikai, technikai és egyéni tulajdonságokra is gondolok, amelyeket júniusban keresni fogok. De ehhez most még egy kicsit korai. Ahogy már korábban is mondtam, az a csapat, amelyikkel rendelkezem, képes arra, hogy megfelelően végigvigye ezt a szezont. Ha megnézzük a teljesítményt, a megszerzett pontokat, a játékosok edzésen és mérkőzéseken mutatott hajlandóságát és elkötelezettségét, a játékperceket, tisztelnem kell ezt a csapatot. Az, hogy júniusban esetleg bizonyos tulajdonságokat keresünk, normális, mert minden edző bizonyos dolgokat akar a csapatában, de ez nem jelenti azt, hogy a Leverkusen játékosai mind jobbak, mint a mieink."

"Az én játékosaim juttattak el idáig, és hihetetlen dolgokat tettek, amiket soha nem fogok elfelejteni. Azt fogom kérni tőlük, hogy az utolsó öt meccsen adjanak bele mindent, aztán, mint minden más edző, tervezni fogok a következő szezonra, és bizonyos tulajdonságokat fogok kérni, amikor a nyári igazolásokról van szó"."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Juventus, Serie A