De Rossi: Mindenki nagyszerűen játszott

De Rossi: Mindenki nagyszerűen játszott

A Roma a Monza ellen megszerezte 6. győzelmét is De Rossi irányítása alatt.

Mi lehet még ebből a Romából?

"Ez volt a ma esti Roma. Most a csütörtöki Romát kell kidolgoznom. Ha ezek a srácok olyan jól tudnak teljesíteni, mint ma, akkor minden meccsen így játszhatnak, mert fantasztikus futballisták."

"A közeljövőre kell koncentrálnunk: a csütörtöki, az azt követő és az azt követő meccsre."

Hogyan sikerült ilyen rövid idő alatt ilyen összetartó csoportot létrehozni?

"Nyilvánvalóan már korábban is szoros volt a kapcsolat. Én nem csináltam semmit. Ez egy olyan csapat, amelyik tavaly például egy fantasztikus sorozatot követően európai kupadöntőbe jutott. Ezt nem lehet megtenni egy összetartó csapat nélkül."

"Továbbra is először emberekkel, majd labdarúgókkal fogok dolgozni. Igyekszem őszinte, nyílt, és becsületes lenni, ha látok valamit, ami nem tetszik. Aztán pedig edzősködöm. Én választom ki a csapatot. A srácok fantasztikusan viselkednek velem, és nagyon örülök, hogy velük dolgozhatok - nemcsak a munka miatt, hanem azért is, ahogyan érzem magam velük."

"Nyilvánvalóan volt egy kis előnyöm, mert néhányan közülük korábban a csapattársaim voltak, így már akkor is jó hangulatban voltak, amikor csatlakoztam. Úgy tettek, mintha én lennék az edzőjük, de talán részben azért segítettek, mert az volt a közös élményünk, amikor még csapattársak voltunk."

Milyen munkát végzett Lorenzo Pellegrinivel? A teljesítménye és a statisztikái önmagukért beszélnek.

"Fizikailag, taktikailag és technikailag is dolgoztunk. Megpróbáltam megosztani vele a futballról alkotott elképzeléseimet. Nagyon hiszek ebben a játékstílusban, de azt is tudom, hogy nagyon fittnek kell lenned ahhoz, hogy ezt a gyakorlatban is meg tudd valósítani. Tetszik, hogy ma jobban játszott, mint az előző meccsen, és most jobb volt, mint az azt megelőző meccseken."

"Tetszik, hogy az egész csapat - nem csak Lorenzo - megfogadja az ötleteimet. Megértik, hogy mennyi erőfeszítés, mennyi futás és labdán kívüli mozgás kell ahhoz, hogy ezt a fajta futballt játsszuk, amit ma nagyon jól csináltunk. Máskülönben csak végtermék nélküli játékról van szó."

Hihetetlen munkát végeznek - 20 gól az elmúlt hét meccsen, hihetetlen támadószekció. Úgy gondolom, megteremtetted a megfelelő körülményeket ahhoz, hogy ezek a játékosok teljes mértékben kifejezhessék magukat. Mennyi munkád van ebben a 20 gólban?

"Remélem, hogy nagy része a mi munkánknak köszönhető, de nem tudom. Megpróbálok egy meglehetősen támadó csapatot felállítani, mert tudom, hogy vannak olyan játékosaim, akik bármikor képesek gólt lőni. Nem arról van szó, hogy beszélgetek Pellegrinivel az edzésen, és azt mondom neki, hogy csinálja meg azt a futást, amit csinált. De aztán a második gólt - Lukaku gólját - egy kicsit többet gyakoroltuk."

"Úgy gondolom, hogy a játékosainknak vannak bizonyos tulajdonságaik, amelyeket ki kell használnunk. Próbálom őket úgy szervezni, hogy minél többet legyen náluk a labda, és ha lehet, minél gyorsabban a kapu közelébe kerüljünk."

"Amikor az egyes játékosok teljesítményéről beszélek, akik segítettek nekünk ebben a sorozatban - ami még mindig semmi -, azt gondolhatjátok, hogy Dybala szabadrúgásáról, Lukaku góljáról vagy Pellegrini szép góljáról beszélek. De ebben a csapatban, amikor egy játékos megsérül - és remélhetőleg semmi komoly -, akkor megfordulsz, és ott van egy török válogatott játékos, aki arra vár, hogy beálljon, egy olyan játékos, akinek nem adok játékidőt, de aki mindig 200 mérföld per órával edz, és amikor bejön, akkor olyan teljesítményt nyújt, mint ma Zeki Celik. Ezek azok az egyének, akikről beszélek - azok az egyének, akik kevésbé láthatóak, akik holnap kevésbé kerülnek a címlapra, de akik végső soron segítenek neked nyerni, segítenek ott végezni, ahol szeretnél, segítenek megnyerni a bajnokságot, vagy feljebb kerülni a tabellán, ha ezért küzdesz." 

Ha negatívumot akarunk találni, akkor a védekezés nem volt tökéletes az első félidőben. Tudjátok, milyen fontosak az apró részletek, és ezen még dolgoznotok kell.

"Abszolút. Még a legjobb teljesítményben is mindig van min dolgozni. Ma nem kaptunk gólt egy oldalvonalról érkező keresztlabdából, de a második félidőben majdnem kaptunk, ott nagy szerencsénk ovlt."

"Mindenen dolgoznunk kell, de úgy gondolom, hogy már most látunk némi javulást abban, hogy egységként kompaktak maradunk, magasan nyomunk, és védekezésben is olvassuk a játékot. Ez határozottan nem elég, és amikor topcsapatok ellen játszunk, megnehezítik a dolgunkat, és megfizetnek majd nekünk, ha nem vagyunk tökéletesek."

A Roma-szurkolók számára a legjobb dolog az, hogy Dybala fitt és folyamatosan jól játszik.

"Igen, elégedettek vagyunk a mindennapi munkájával: dolgozik és élvezi. Amikor nem dolgozik és lábadozik, akkor figyeli és támogatja a csapattársait edzés közben. Szép példát mutat, de ez nem csak róla szól - bármelyikükről elmondhatnám ezt. Mindannyian zseniálisak. Nyilvánvaló, hogy az ő esetében a profizmusa mellett és amellett, hogy újra megtalálta a fittségét, a tehetségét is megmutatja, ami egyedülálló. Ezt nem lehet tagadni."

A Romának 2017 óta nem szerzett két csatára kétszámjegyű gólt. Fontos ez ahhoz, hogy a csapat bejusson a Bajnokok Ligájába?

"Mindannyiunknak gólt kell szereznünk. Sok emberre van szükségünk a gólszerzéshez. De elkerülhetetlenül minden csapatban szükség van arra, hogy a sztárjaid úgy teljesítsenek, ahogyan teszik. De ahogy mondtam, nem szeretek a csatárokról beszélni, mert szerintem ma mindenki kiváló volt."

"Mindig szeretem kiemelni, hogy a cserék milyen jól játszottak. A sztárok csak akkor tudják vinni a csapatot, ha megfelelő támogatást kapnak maguk mögött, egy szilárd gerincet és a megfelelő hozzáállást mindenkitől."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Monza, Serie A