De Rossi: Hosszú út áll még előttünk

De Rossi: Hosszú út áll még előttünk

A Roma hazai pályán szenvedett vereséget egy igen fontos meccsen a Bolognával szemben.

Ez a mai nem a szokásos Roma volt. Mi a véleményed a meccsről?

"Ez így van. Talán nem voltunk olyan élesek, mint máskor, de egy olyan csapat ellen játszottunk, amelyik jól futballozik. Nem könnyű őket tartani, mivel sokat mozognak."

"Vannak olyan meccsek, amikor nem megy a befejezés. Voltak olyan időszakok, amikor szinte minden lehetőségünket kihasználva nyertünk meccseket, és az ellenfelünknek több lövése volt, mint nekünk. Így történt ez ma is. Elismerésem a Bolognának, mert egyáltalán nem érdemtelenül nyertek. Ők is kivették a részüket a játékból. A statisztikákat nézve eléggé kiegyenlített volt a meccs. Az első félidőben, amíg még döntetlen volt, mi tűntünk veszélyesebbnek. Aztán megkaptuk az első gólt, ami után kicsit több energiát kellett mozgósítanunk, mint máskor."

"Kicsit felpörögtünk, de nem hagyhatjuk, hogy egy helytelenül kiosztott sárga lap [Leo Paredesnek] - mert nem volt igazságos - így megviseljen minket. Nem emiatt vesztettünk, de nem izgathatjuk fel magunkat emiatt. Ez és a rögtön utána kapott gól egy kicsit kizökkentett minket a helyes útból. De a srácok a végéig kitartottak a teljesítményük mellett."

Nem gondolod, hogy a csapat mentálisan kissé elfáradt?

"Nem, mert az nagy probléma lenne. Felnőttek vagyunk, tapasztaltak vagyunk, és már régóta végezzük ezt a munkát. Hozzászoktunk a pozitív érzelmek kezeléséhez, és hozzá kell szoknunk a negatív érzelmekhez is. Eddig mindig jól teljesítettünk a közvetlen riválisaink elleni mérkőzéseken. Elég kimerítő mérkőzéseken vagyunk túl, és mentális szempontból jól kezeltük őket."

"Ma nem játszottunk valami jól. A második félidőben, 3-1-nél a Bologna tűnt jobb csapatnak, de a mérkőzés hátralévő részében és a lehetőségek tekintetében szerintem kiegyenlített volt a játék."

Nem gondolod, hogy a csapat mentálisan kicsit elragadtatta magát, és végül elpazarolta az energiát?

"Igen, magam is játékos voltam, és előfordulhat, hogy felpörögsz, de ez nem befolyásolhatja a játékodat. Mindezek után, ha megnézzük a számokat és a teljesítményt, mindig meccsben voltunk. Talán nem voltunk olyan jók, mint általában, de a srácok soha nem adták fel."

"Ha tökéletesek akarunk lenni, és ha folytatni akarjuk ezt a sorozatot, ami szerintem három hónappal ezelőtt kezdődött, akkor a különböző pillanatokat kell tudnunk kezelni. Nem csak arról beszélek, hogy nem szabad felhúzni magunkat egy-egy sárga lap miatt. Egy tapasztalt csapatnak nem szabadna a 44. percben kapitulálnia, és fel kellene ismernie, hogy miután 2-1-re visszajöttünk, a játék tehetetlensége a mi javunkra változott, és volt időnk egyenlíteni. A harmadik gól teljesen elvette a szelet a vitorláinkból."

"Nincs panaszkodom a játékosaimra azon kívül, hogy megmagyarázom a hibáikat, amelyeket megpróbálunk javítani. Az általános hozzáállásunk - eltekintve attól, hogy felhúztuk magunkat - olyan volt, amilyet megszoktam ezektől a srácoktól, és ezt köszönöm nekik."

Mennyire fontos, hogy egy olyan játékos, mint Sardar Azmoun újra gólt szerzett?

"Van néhány nagyon jó csatárunk, különböző kvalitásokkal. Tammy Abraham ma keményen dolgozott. Nem lehetsz mindig a legélesebb, amikor ilyen hosszú kihagyás után térsz vissza. Egy sérülés után mindig vannak hullámvölgyek."

"Azmoun még csak most tért vissza, így nem gondoltam, hogy bölcs dolog lenne rögtön a kezdőbe dobni őt. Tudtam, hogy mindketten játszanak majd a mérkőzés egy részén. Örülök, hogy gólt szerzett, mert fontos játékos számunkra, egy minőségi játékos. Más, mint a másik két csatár, és nagy segítségünkre lesz, ahogyan Tammy is - aki múlt csütörtökön végigdolgozta a meccset."

Hogyan fogod menedzselni a csapatot az Udine, a Napoli és a Leverkusen közeledtével?

"Nem sok segítséget kaptunk az energiánk menedzselésében, de ez egy másik kérdés, és nincs értelme újra foglalkozni ezzel. Nem igazán a fizikai energiáról van szó, amikor csak 20 percet kell játszanod. Egy újabb trigoriai edzés valószínűleg fárasztóbb lenne. Inkább az utazás okozta mentális fáradtságról van szó, és arról, hogy két nap múlva újabb mérkőzésre kell készülnünk. Az nem lesz könnyű. Úgy teszünk majd, mintha ez egy Európa Liga-meccs lenne, amit mindig csütörtökön játszunk."

"Elvesztettünk egy meccset, szomorúak vagyunk, de nincs veszve semmi. Még hosszú út áll előttünk a Serie A-ban és Európában. Még két csata választ el minket a döntőtől. Egy olyan csapat ellen játszunk, amely még nem kapott ki, talán az egyetlen a világon. Tudjuk, hogy nehéz lesz, de nagyon pozitívak vagyunk, eltekintve a ma esti eredménytől."

Mekkora veszélyt jelent az Atalanta a Bajnokok Ligája-helyekért folyó versenyfutásban?

"Óvatosak vagyunk és mindenkit tisztelünk. Mögöttünk vannak, egy ponttal és egy meccsel kevesebbel, amit a szezon végén játszanak majd, ha minden eldőlt. Tudjuk, hogy ez egy nehéz út - a kezdetektől fogva az volt. Nem az volt a problémánk, hogy hány pont van köztünk és a negyedik hely között, hanem az, hogy hány csapat van előttünk."

"Amikor sok csapat van előtted, akkor az egyikről kiderülhet, hogy különleges, mint a Bologna, és hihetetlenül hosszú sorozatot futhat. Az olyanok, mint az Atalanta is visszajöhetnek, a Lazio pedig már három pontra van. Mennünk kell tovább. Nincs sok meccs hátra, és mindegyik nehéz lesz. Tudtuk, hogy sok élvonalbeli csapattal kell majd megküzdenünk."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Bologna, Serie A