De Rossi: Hinnünk kell abban, hogy képesek vagyunk nyerni

De Rossi: Hinnünk kell abban, hogy képesek vagyunk nyerni

Az első igazán komoly erőpróba vár a De Rossi vezette Romára, miután szombaton az Inter ellen lép pályára a csapat.

Milyen meggyőződéssel, elképzelésekkel és bizakodással készülsz a listavezető Inter elleni mérkőzésre?

"Azzal a magabiztossággal, amire a topjátékosoknak szükségük van - és nekünk van belőle bőven. Magabiztosság, intelligencia, és az a tudat is, hogy kivel fogunk szembenézni."

"Egyetlen csapat sem verhetetlen, és ez az Interre is igaz. Mindannyian egyetértünk abban, hogy ők a Serie A legjobb csapata."

"Tudjuk, hogy ez egy jóval nagyobb falat ahhoz a három meccshez képest, amit az érkezésem óta nyertünk. Magasabbra kerül a léc. A tervezésnek sokkal aprólékosabbnak kell lennie - a felkészülésünk erre a mérkőzésre más, hiszen egy olyan csapat ellen lépünk pályára, amely megszokta, hogy sokat birtokolja a labdát és dominálja a mérkőzéseket."

"Azzal is tisztában kell lennünk, hogy vannak olyan időszakok, amikor ők is szorításban lehetnek. Vannak eszközök arra, hogy felborzoljuk a kedélyeiket, mint minden mérkőzésen. Miközben tisztában vagyunk azzal, hogy egy félelmetes csapat ellen lépünk pályára, azt is tudjuk, hogy mi magunk is egy topcsapat vagyunk, amely képes nagyszerű teljesítményt nyújtani"."

Tudom, hogy kapcsolatban álltál Giacomo Losi családjával, amiért nem vettél részt a temetésén. Szeretném tudni, hogy mi történt ott, részedről és a Roma részéről.

"Elmondom, mi történt velem. Én nem kérdeztem. Nem kérdeztem, hogy mikor és hol volt. Az előző napi meccsünk és a meccs utáni tevékenységek miatt elterelődött a figyelmem, így elkövettem ezt a hibát. Ez egy súlyos hiba, amit nagyon megbántam. De ez nem egy "döntés" volt, nem rosszhiszeműen tettem. Bosszant, és sajnálom, hogy nem tudtam elbúcsúzni tőle."

"Ha két hónappal ezelőtt halt volna meg, amikor még nem én voltam a Roma edzője, semmi sem változott volna. Ez nem a protokoll vagy a munkaköröm követéséről szól, hanem a vele való kapcsolatomról.

"Tudom, hogy miről szólt ez a kapcsolat. A fia nagyon hasonlít rá - elvégre az alma sosem esik messze a fájától -, és a reakciója miatt láttam, hogy nagyon hasonlít Giacomóra. Nagyon jól tudja, hogy milyen kapcsolatunk volt. Nagyon sajnálom, hogy nem búcsúztam el tőle, de nem folytatom tovább. Nem tudom, mi mást tehetnék még. Ez egy komoly mulasztás a kapcsolatunk miatt."

"Olvastam néhány verziót az eseményekről, de valójában nem voltam elfoglalva, és ezért ez még jobban bosszant. Egész nap nem csináltam semmit. Hazajöttem, olvastam valamit a közösségi médiában Matteo De Rose [a laroma24.it szerkesztője] által, és megláttam ezeket a fotókat a temetésről, és arra gondoltam: "Ezt nem hiszem el." Beszéltem azonban Roberto Losival, aki nagyszerűen viselkedett velem, és azt hiszem, a legfontosabb dolog az volt, hogy beszéljek vele és bocsánatot kérjek tőle."

"Ami a Roma múltjának legendáihoz való viszonyomat és a Roma történelme iránti tiszteletemet illeti, azt hiszem, sok más alkalommal is volt már, amikor ezeket a dolgokat jól csináltam. Ezúttal figyelmetlen voltam, bocsánatot kértem, és remélem, hogy ezzel vége."

Visszatérve a mérkőzés témájához, ez kétségtelenül különleges alkalom lesz Romelu Lukaku számára. Milyen teljesítményt vársz tőle? Gondolod, hogy különösen fel lesz tüzelve, mivel korábbi munkaadója ellen lép pályára?

"Megpróbálom elválasztani a dolgok érzelmi oldalát a labdarúgástól. A játékosaim szívével és fejével kell kommunikálnom, de a bennük lévő futballistával is. Örülnék, ha úgy játszana, mint a Cagliari ellen."

"Nyilvánvalóan nagyobb kihívás lesz, mert egy jobb ellenféllel állunk szemben, de nagyon tetszett a Cagliari elleni teljesítménye. Igazi csapatjátékos volt: jól tartotta meg a labdát, jelentős megmozdulásokat indított el, a hátul futásaival szétfeszítette a Cagliari védelmét, és volt 5, 6, 7 kapura lövése. És ha Romelunak minden meccsen ennyi lövése lesz, akkor sok gólt fog szerezni."

"Ami az egyéb dolgokat és az érzelmek szerepvállalását illeti - ő már nem gyerek, így képes lesz kezelni. Néha, amikor a korábbi csapatod ellen játszol, gólt lősz ellenük, és villogsz. Vannak máskor, amikor gyengébb teljesítményt nyújtasz, és úgy tűnik, hogy az alkalom felülkerekedett rajtad, de néha egyszerűen csak egy topcsapat ellen játszol, és természetes, hogy kevesebbet látod a labdát, hogy kevésbé vagy benne, hogy kevésbé játszol jól."

Ez a Roma, amit joggal nevezel topcsapatnak, többek között az a jellemzője, hogy a Serie A nagy klubjai ellen szenved. Csak a Napolit vertétek meg, és ha a Bolognát is ebbe a sorba vesszük, akkor kilenc meccsből hatot veszítettetek el a topklubok ellen. Mi az oka ennek? A hozzáállásotokon múlik, vagy csak véletlen egybeesés?

"A futballban nincs olyan, hogy véletlen - nem hiszek benne. Arra kérsz, hogy kommentáljam azokat a meccseket, amikor nem én voltam az edző, olyan pillanatokat és meccsfelkészüléseket, amelyekhez ugyanolyan perspektívából láttam, mint te - szurkolóként, megfigyelőként."

"Ezek a statisztikák azonban egy történetet mesélnek el - nem lehet vitatni őket. Lássuk, hogyan állunk holnap, és hogy fennmaradnak-e ezek a problémák. Amikor erős csapatok ellen játszol, megvan az esélye annak, hogy veszítesz, vagy jobban játszanak nálad. Ettől függetlenül mi magunk is jó csapat vagyunk, és előbb-utóbb eljön a mi időnk, hogy a Serie A felsőházában szereplő csapatok ellen is csúcsformát nyújtsunk."

"Azt is tudjuk, hogy a pályán a futball beszél. Az Inter egy topcsapat, ahogy a Milan is, a Juventus pedig újra lendületben van. Ami a Romát illeti - legalábbis ami engem illet, én még csak most csatlakoztam -, megpróbálunk elindítani egy ciklust, és nem tudjuk, meddig fog ez tartani, de szeretnénk mind a játékosoknak, mind a körülöttünk lévőknek bizalmat adni, hogy újra olyan csapat vagyunk, amely sok ilyen nagy meccset megnyer."

"Ami az Intert illeti - akikkel mindig is számolni kellett - sokszor legyőztük őket a amikor még játszottam. Ugyanez vonatkozik a Milanra és a Juventusra is, a Napolira és így tovább. Ha a statisztika nem nekünk kedvez, megpróbáljuk ezt visszafordítani."

Lehet, hogy ez egy mentalitás probléma?

"Olyan játékosokról beszélünk, akik a Manchester United sztárjai voltak, akik világbajnokok, akik elhódítottak egy Copa Américát a Maracanában Brazília ellen, akik megnyerték az Európa-bajnokságot Anglia ellen a saját pályájukon, akik annyi hatalmas meccset nyertek topcsapatok ellen."

"Sértő lenne a játékosokra nézve azt sugallni, hogy mentalitásbeli problémáik vannak, amikor topcsapatokkal kell szembenézniük. A helyzet az, hogy az ilyen csapatoknak megvannak a maguk nagyszerű játékosai, és néha ők érvényesülnek a sztárok felett - néha ilyen forgatókönyveknél ez akárhogy is alakulhat. Megpróbáljuk elérni, hogy ezúttal a Roma legyen az, aki győzni fog."

"Ami a mentalitást illeti, nem hiszem, hogy a játékosaimnak bármi problémájuk lenne. Máskülönben nem futottak volna olyan karriert, amilyet futottak, nem nyerték volna meg azokat a dolgokat, amiket megnyertek topcsapatok ellen, amit szinte minden futballistám megtett."

Pályafutásod során többször kerültél szembe az Interrel, mint bármelyik másik csapattal. Van olyan emléked, amelyik kiemelkedik számodra?

"Sok olyan szezon volt, amikor fej-fej mellett harcoltunk velük, a Scudetto és a Coppa Italia dicsőség volt a tét. Egy ideig kétszemélyes lóverseny volt. Egy maroknyi Coppa Italiát és egy Olasz Szuperkupát leszámítva a Nerazzurri mindig az élen végzett, így egyértelműen ők voltak a jobbak."

"Kellemes emlékeim vannak azokról az időkről. A rivalizálás szenvedélyes és tüzes volt, de a pályán mindig tisztelet uralkodott a játékosok között. Azt hiszem, ez ma is így van. Kicsit sajnálom, hogy már játszottunk az Interrel és a Milannal is, és hogy nem megyek vissza a San Siróba. Ez a legizgalmasabb hely, ahol futballozni lehet, kivéve természetesen az Olimpicót. Jó lesz újra találkozni néhány Inter-játékossal, akikkel nemzetközi szinten egy öltözőben játszottam."

"Úgy gondolom, hogy a holnapi mérkőzés méltó lesz azokhoz a 2008 és 2010 közötti klasszikus találkozókhoz. Az a célunk, hogy ismét az élmezőnyben küzdjünk velük, ahol a különbség egy-két pont lesz, nem pedig a mostani húsz."

Mennyire változtathatja meg Chris Smalling visszatérése a Roma védelmének összetételét? Mi a helyzet Renato Sanches-szel - ő is a középpálya meghatározó részévé válhat?

"Ő is része a csapatnak, mint minden más játékos. Tekintettel az előttünk álló mérkőzések mennyiségére, a csapat minden tagjára támaszkodni fogunk. Ez a két játékos újra formába lendül, közelebb kerül a csapattársaik szintjéhez. Erre azért volt szükségük, mert nem sokat edzettek a csapattal."

"Mindenesetre edzenek, edzés után pedig a kondíciójukon dolgoznak. Visszatér a játékmentalitásuk, a hozzáállásuk és a kondíciójuk. Nyilvánvalóan nem sokat láttam még belőlük a pályán, de tetszik, amit eddig láttam. Biztos vagyok benne, hogy fontosak lesznek számunkra."

Amikor egy olyan csapat ellen készülsz, amelyik - papíron - jobb nálad, akkor szerintem a tiszteletet szem előtt kell tartanod, de csak egy bizonyos pontig, és biztos vagyok benne, hogy dolgoztál azon, hogy ne legyen kisebbrendűségi komplexusod. Ebben az értelemben Stephan El Shaarawy-ról akartam kérdezni, akinek központi szerepe van, hiszen mióta te vagy az edző, folyamatosan játszik, míg előtte inkább csak csere volt.

"Igazad van abban, hogy az egyik legnehezebb feladat mind az edző, mind maguk a játékosok számára, hogy olyan csapattal kell felvenni a harcot, amely a bajnoki táblázat szerint jobb nálad. Tiszteletet kell mutatnod, de egy kis pimaszságra is szükséged van, mert nem mi vagyunk az új fiúk a blokkban - mi vagyunk a Roma. Otthon játszunk, 65 ezer szurkolóval a lelátón. Ha túl sok tiszteletet mutatsz, az könnyen átfordulhat félelembe, és a félelemtől meccseket veszítesz. Intelligensnek kell lenned, a stratégiáddal, a taktikáddal és a mentális megközelítéseddel is."

"Holnap lesznek olyan időszakok, amikor be fognak minket szorítani, ahogy az várható, amikor nagyobb csapatok ellen játszol. Amikor a számítógépen készülsz a meccsre, mindig nálad van a labda, és elpusztítod őket, de aztán kimész a pályára, ami már nem a számítógép, és ők mozognak, és nem engedik, hogy nálad legyen a labda, mert olyan jók."

"Tudatosnak és érettnek kell lenned ahhoz, hogy felismerd, hogy lesz az az 5, 10, 15 perc, amikor esetleg hagynak egy kis levegőhöz jutni. De ha hagyod őket, és ebből 30, 40, 50 perc lesz, akkor felajánlod magad nekik, és átadod nekik a győzelmet."

"Ki kell mennünk oda, és hinnünk kell abban, hogy nyerhetünk, mert ez igaz. Nem arról van szó, hogy hinnünk kell valamiben... ez egy álom. Győzni tudunk. A Sassuolo például megverte az Intert."

"Hosszú távon, egy 38 meccses bajnoki szezonban megmutatták, hogy nem tudjuk tartani velük a lépést. A számok ezt mutatják. De egy egyszeri mérkőzésen teljesen elhiszem, hogy nyerhetünk, ahogyan azt is teljesen elhiszem, hogy küzdhetünk, mert bármelyik csapatnak meg tudják nehezíteni a dolgát, bárkit képesek megverni. Játszottak már a Lazio, a Napoli, a Juventus, a Fiorentina, és a Milan ellen... Ha mindet megnyerik, az azt jelenti, hogy jobbak, mint bárki más."

Mi a helyzet El Shaarawyval?

"Stephant már sok éve ismerem. Rengeteget fejlődött a játékának mentális oldalán. Régebben nagyon kedves volt, puha, szinte könnyűsúlyú. Nagyon dühös lettem volna rá! Néha viccelődünk ezen, és emlékeztetem őt azokra a dolgokra, amiket a pályán mondtam neki, amikor nem csinált meg bizonyos szereléseket a pályán."

"Mostanra igazi játékossá nőtte ki magát. Megváltozott a hozzáállása. Amikor megfigyelőként figyeltem a Romát, valahányszor pályára lépett, az volt a benyomásom, hogy képes valamit megvalósítani - legyen szó gólszerzésről vagy esélyteremtésről. Ő egy olyan játékos, akit nagyon kedvelek. Kedvelem Nicola Zalewskit is - nagyon jól játszott, amikor a Cagliari ellen pályára lépett. Ők a fő játékosaink, akik magasan tudnak játszani a bal oldalon. Mindkettőjükre nagyon számítok."

"Eddig Stephant kezdettem, mert különböző okokból úgy gondoltam, hogy ő egy kicsit többet nyújt nekünk, de Nicola teljesen a fejemben van, és örülök, hogy ők ketten lesznek a két balszélsőnk."

"Ami azt illeti, hogy El Shaarawy játszani fog-e, akkor azt mondom, túl sokat kérdezel! Minden mérkőzésen meg kell választani a játékosokat, meg kell választani a stratégiát, meg kell választani, hogyan kontrázzunk. Szeretnék még egy kis időt szánni arra, hogy kitaláljam, mit fogunk csinálni, bár elég jó elképzelésem van."

"Nem tudom megmondani, hogy Stephan játszani fog-e. Azt meg tudom mondani, hogy mások játszanak-e, de ha elmondom, hogy ő játszik-e, akkor megérted a kezdőcsapatunkat."

Edoardo Bove csapatba rakása és a taktika megváltoztatása is opció, tekintettel a Feyenoord elleni közelgő mérkőzésre és az erőforrásokkal való gazdálkodás szükségességére?

"Normális dolog változtatásokat eszközölni, függetlenül a mérkőzéstől. Teljesen erre a mérkőzésre koncentrálunk. Tudjuk, hogy a következő meccsünk ugyanolyan fontos lesz - egy döntő, hiszen az egyenes kieséses szakaszban vagyunk -, de azt a csapatot fogjuk pályára küldeni, amely szerintem a legjobb, hogy legyőzzük az Intert. Ennyi."

"Az olyan játékosok, mint Bove és mások, játszani fognak ezeken a meccseken. Játszani fogják a szerepüket, ahogy mindig is tették, de nem fogunk rotálni a következő meccs miatt. Lehet, hogy gondolkodunk az utána és az előtte lévőn, figyelembe véve azokat a játékosokat, akik nem mehetnek Rotterdamba, mert nem szerepelnek az UEFA keretlistáján, de nem fogunk taktikai változtatásokat eszközölni az utána következő meccs miatt."

A Cagliari meccs után Claudio Ranieri azt mondta, nagy dolgokra vagy hivatott. Három meccsel ezelőtt még úgy tekintettek rád, mint egy szerencsejátékosra. Hogyan látod magad most edzőként?

"Nem tudom. Néhány éve olvastam cikkeket arról, hogy "sorsom" van dolgokra, de nem sokan gondolták ezt, amikor kirúgtak a SPAL-tól. És nem sokan gondoltak rám, amikor új edzőt kerestek. Sok ajtó zárva maradt, ahogy az várható volt azután a négy-öt nem túl jó hónap után.

"Mindenesetre nem hiszem, hogy létezik olyan, hogy valami "sorsszerű". Hiszem, hogy képes vagyok erre a munkára, szeretném ezt a munkát végezni, és nagyon szenvedélyes vagyok. Talán egy kicsit szerencsésen kerültem abba a munkába, amiről egész életemben álmodtam, így megpróbálok mindent beleadni anélkül, hogy a címkék miatt aggódnék, vagy amiatt, ami korábban történt és nem történt."

"Lehet, hogy volt egy kis véletlen is abban, hogy ide kerültem, de ez egy fontos jel számomra. Azt jelenti, hogy a futballnak azzal az oldalával foglalkozom, amit a legjobban ismerek, ellentétben azzal, amivel tavaly."

"Szinte jobban érzem magam itt, ahol elméletileg keményebb a helyzet, mint ahol alacsonyabb a szint, de nem gondolok címkékre vagy arra, hogy mi történhet. Egyszerre csak egy napra, egy meccsre gondolok, és csak arra koncentrálok, hogy élvezzem az utazást. Nem tudom, meddig fog ez tartani, de élvezem."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Inter, Serie A