De Rossi: Ez nagyon kellett az önbizalmunknak

De Rossi: Ez nagyon kellett az önbizalmunknak

A Roma Bryan Cristante utolsó pillanatban szerzett fejesgóljával megnyerte az Udinese elleni mérkőzést, melynek utolsó 20 percét tegnap este játszották le a csapatok.

Mindenkit megleptél egy nagyon támadó felállással. Miért döntöttél úgy, hogy ezt a taktikát választod?

„Részben taktikai, részben logikai okokból. Taktikai abból a szempontból, hogy a mérkőzés lefújása előtt sok helyet találtunk Spinazzola oldalán. Evan Ndicka ott játszott, de mivel középhátvéd, kevésbé volt hajlandó előre menni. Olyasvalakit akartunk, aki sokat tud felmenni."

„Ez azonban inkább logikai változtatás volt, mint taktikai. Megpróbáltam minél több olyan játékost pályára küldeni, aki képes gólt lőni - nem feltétlenül türelmes felépített játékkal, hanem talán egy távoli lövéssel, egy szöglet utáni fejessel vagy egy egyéni zseniális megmozdulással."

„Olyanokat hagytam ki, akiket én elsőszámú játékosoknak tartok, mint Paredes, és olyanokat tettem fel, mint Bryan és Lorenzo, akik talán szögletből vagy szabadrúgásból tudnak gólt lőni. Angelinót pedig azért tettem be, hogy keresztpasszokat tudjon adni a két csatárnak.”

Ma egy újfajta De Rossi-ünneplést is láthattunk.

„Ez egy kicsit kínos. Mindenki cikizett emiatt. De annyira boldog voltam. Amellett, hogy ezek a pontok fontosak a bajnoki pozíciónk szempontjából, a morál szempontjából is fontos volt, mert a Bologna elleni vereség kissé megingatta azt."

„Ez nagy önbizalomat és örömteli lökést jelent számunkra. És boldog vagyok a játékosok miatt is, mert ilyen jól teljesítettek. Voltak, akik úgy jöttek ide, hogy tudták, egy percet sem fognak játszani. Ők megtették az utat, és a meccs végén ünnepeltek. Mindannyian boldogok voltak."

„Tudták, hogy még csak be sem fognak jönni csereként, mert akiket be akartam hozni, már előre tudták, mégis lelkesen bemelegítettek és nagyon belelendültek. Már játékosként is szerettem az ilyesmit, de edzőként ez még jobban megfogott. Csodálatos ezt látni. Azért is örülök, mert a játék és a befejezés időpontja körüli viták miatt most ez azért boldogsággal tölt el."

„Sajnálom az udinei közönséget, akik olyan jól bántak velünk, de azt hiszem, mi vagyunk az első olasz klub, amelynek egy veretlen csapat, a német bajnok ellen kell európai elődöntőt játszania, és amelynek a szövetség egy nappal kevesebbet ad a felkészülésre. Mi mindössze két nap felkészüléssel megyünk Nápolyba, míg nekik egy teljes hét edzésük lesz. De a játékosaim ma esti reakciója megnyugtató volt. Remek srácokból álló csapatunk van."

Változtat valamit ez a győzelem és a vele járó érzés a Napolira való felkészülésben?

„Nem, megváltoztatja a hangulatot és a bajnoki tabellát, ami nem kis dolog. De számunkra nem sokat változtat. Már elkezdtük tanulmányozni a Napolit, mert ez a 20 perc az Udinese ellen nem igényelt sok taktikai felkészülést, így volt időnk a közeljövőre tekinteni."

„Tudjuk, hogy egy kiváló csapat, amely az előző szezonban nagyjából ugyanazokkal a játékosokkal fölényesen nyerte meg a bajnoki címet. Ők az egyik legjobb csapat, az Interrel és talán a Milannal együtt. Egyénileg is kiválóak. Tudjuk, hogy nagyon nehéz lesz."

„Ugyanúgy készülünk rá, mint a többi meccsre, és remélhetőleg több dolgot fogok jól csinálni, mint a Bologna ellen. Ez egy nagyon magas technikai színvonalú mérkőzés lesz."

Most vagy azonos szinten José Mourinho szezonbeli mérlegével: 29 pont 13 meccsen. De Mourinhónak 20 meccs kellett ugyanehhez az eredményhez. Ez elég meglepő statisztika. Mit tudsz erről mondani? Mi a titok?

„Mindent nézek, csak ezt a pontversenyt nem Mourinho és köztem. Egyértelmű, hogy nagyon jól állunk. Ez egyértelmű, de nem mindenki számára. Néha néhányan elfelejtik. Rengeteg pontot gyűjtünk, nagyon jól teljesítünk, és visszakerültünk egy olyan pozícióba, amely elérhetetlennek tűnt, amikor megérkeztem - nem annyira a negyedik helytől való lemaradás miatt, öt-hat pont, hanem az előttünk lévő csapatok száma miatt, amelyekhez fel kellett zárkóznunk.

„A srácok elképesztő munkát végeznek, és úgy gondolom, hogy Mourinhóval is behozhatták volna a pontokat, mert ez rajtuk múlik: hatalmas szívű játékosok, hatalmas szívű győztesek. Még ha nem is mennek jól a dolgok, és nem gyűjtesz pontokat, a győzteseknek megvan az a büszkeségérzetük, amire szükségük van ahhoz, hogy kijussanak ezekből a helyzetekből. Szerintem nélkülem is kihúzták volna magukat abból a nehéz helyzetből, amiben voltak.”

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Udinese, Ser