De Rossi: Én is Roma szurkoló vagyok

De Rossi: Én is Roma szurkoló vagyok

A Roma csapatkapitánya az Il Romanista-nak adott interjúban beszélt a klubhoz fűződő kötődéséről.

"Tudjátok mit jelent a Roma talizmánjának lenni? Azt jelenti, hogy folyamatosan hatalmas terhet cipelsz a válladon, amivel kapcsolatban nincs választásod. Régen, amikor a csapatnak nagyon nem ment, és amikor az összeomlás szélén volt a klub, voltak ajánlataim, de nem volt könnyű ezekre válaszolnom, mert én a Romához tartozom, ami azt jelenti, hogy a klub és a szurkolók tulajdona vagyok. Én, Daniele De Rossi a Roma szurkolóihoz tartozom, a klub történelméhez tartozom, ahogy Francesco Totti is. Ez azt jelenti, hogy nem tudsz szabadon döntést hozni a saját szakmai pályafutásoddal kapcsolatban, mert valakit és valamit képviselsz. Könnyen megbánthatod a szurkolókat. Most, 35 évesen ha elmennék 2 évre Amerikába, akkor már nem érezném, hogy áruló vagyok, sokkal inkább egy sz*rnak éreztem volna magam két évvel ezelőtt, ha akkor egy másik olasz csapathoz igazolok."

Mit jelent a Roma?

"Legalább egy órára lenne szükségem, vagy még annál is többre ahhoz, hogy ezt kifejtsem. Mindenki azt mondja nekem: 'Te egy szurkoló vagy.' Ami igaz is, mert a Roma szurkolója vagyok, de egyben futballista is. Nem tudok pontos definícióval szolgálni. A Roma kikaphat miattam, de akár nyerhet is nekem köszönhetően. Ez pedig hatalmas felelősség. Ez valami olyan, ami iszonyat teherként nyomja a vállaimat. A klub iránti imádatom leírhatatlan, és az évek során csak nőtt annak ellenére, hogy ezerszer gondoltam arra, hogy legszívesebben mindenkit elküldenék a p*csába."

Nem vett túl sok játékost a Roma, és nem küldött el túl sokat? Újabb kapcsolatokat kell kiépíteni?

"A kapcsolatok már kialakultak. Igaz, hogy sokan érkeztek, de nagyon jól beilleszkedtek. Ez egy jó csapat, akik segítik az újakat, felkarolja őket. Ha rajtam múlna, én megtartottam volna mindenkit, mert mindenkit nagyon megszerettem, és mindig szomorú vagyok, mikor valaki távozik. De az elnöknek, a sportigazgatónak és az edzőnek vannak ötletei, amik szintén számítanak. Sok dologról nem tudok, ami talán jobb is. Azt viszont tudom, hogy ez a csapat erős, jó játékosok érkeztek."

Kár, hogy Robin Olsennek nincs önbizalma...

"Ezt meg honnan veszitek. Én egy olyan kapust látok, aki jól végzi a dolgát, és én nem látok a kapusposzton semmilyen hiányosságot. Engem Olsen Kevin Strootmanra emlékeztet, aki amikor megérkezett, mindjárt olaszul akart velünk beszélni, mert számára nagyon fontos volt, hogy kommunikálni tudjon velünk."

A Roma-Liverpool meccsen nem gondoltál Agostino Di Bartolomeire?

"Az egész Liverpool és Di Bartolomei történet eléggé érzékeny téma. Még nem voltam szurkoló, mikor ő volt a csapatkapitány, de ami a híres személyre szabott csapatkapitányi karszalagot illeti, szerettem volna valami egyszerű, ámbár diszkrét dolgot, amilyen az övé is volt, egy egyszerű fehér a Roma mezen. Ha nem dobtam volna ki a közönségnek, senkinek nem tűnt volna fel. Két évig az állt rajta, hogy: 'Sei tu l unica mia sposa' (Te vagy az egyetlen hitvesem). A fiamat Agostinonak akartam hívni."

Nemrég hunyt el Maria Sensi, a klub volt elnökének, Franco Sensinek az özvegye.

"Ez a hír nagyon ledöbbentett, és iszonyú szomorú lettem tőle. Maria Sensi végignézte, ahogy felnőttem Trigoriában, és az évek során mindvégig támogatott és kimutatta szeretetét. Ő egy igazi szurkoló volt. Őszinte részvétet nyilvánítottam Rosellának és a testvérének."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, interjú