De Rossi: Elégedett vagyok az igazolásainkkal

De Rossi: Elégedett vagyok az igazolásainkkal

Komoly erőpróba vár De Rossi együttesére, miután vasárnap este a Juventus vendégeként lép pályára Torinóban.

A Roma kimondottan ingyen igazolható játékosokat akar még szerződtetni? És a két új szerzemény, Manu Kone és Alexis Saelemaekers bekerülhet a csapatba erre a meccsre?

„Mindenki ott lesz a keretben, hacsak nem történik valami fennakadás az utolsó pillanatban. Mérlegelni fogjuk, hogy mennyit játszottak mostanában, emellett azt is, hogy milyen volt a felkészülési szezonjuk, de mindenki velünk lesz."

„Az átigazolásink jól sikerültek, és elégedett vagyok azzal, amit tettünk. A védelemben olyan helyzetbe kerültünk, amit nem láthattunk előre, de ezt majd helyrehozzuk. Emeltük a csapatunk színvonalát. Nagyszerű munkát végeztünk, és hoztunk néhány kiváló játékost. Elégedett vagyok."

„Nagyon elégedett vagyok Kone-val és Saelemaekersszel. Mindkét játékost nagyon kedvelem. Nem volt olyan játékosunk, mint Kone. Szerintem ő az, akire szükségünk volt, hogy egy kicsit megerősítsük a középpályánkat, hiszen az előző szezonban is azt mondtam, hogy erre van szükségünk. Ő egy gondosan megválasztott szerződtetés. Ugyanez vonatkozik Alexis Saelemaekersre és a többiekre is, akik korábban érkeztek hozzánk."

„Kicsit kevesen vagyunk a védelemben, de olyan helyzet alakult ki, amit nehéz volt kezelni és előre látni.”

Thiago Motta nagyon jókat mondott rólad. Holnap két támadó szellemű edző mérkőzése lesz. Mit tudsz kezdeni ezzel a Juventusszal?

„Thiago egy barát - nem olyan, akivel rendszeresen beszélsz, de olyan, akit mindig szívesen megölelsz, ha látod, egy korábbi csapattárs, akinek örülsz, ha nyernek vagy jól szerepelnek a bajnokságban - kivéve a tavalyi szezont, amikor ennek következtében lemaradtunk a Bl-ről -, mert megérdemlik. Ő egy kiváló edző, nem csak az eredményei miatt, és nem csak azért, ahogyan tavaly a Bolognával szerepelt, hanem azért is, mert vannak olyan edzők, akiknek zseniális érzékük van ahhoz, hogy betesznek egy játékost a pályára, és az azonnal gólt szerez, akik hihetetlen érzékkel választják ki a játékosokat, és azok briliánsan teljesítenek. Vannak edzők, akikben van valami különleges, és ő ilyen. Úgy küzdötte fel magát a csúcsra, hogy jó néhány nehéz szezonon kellett keresztülmennie. Most egy nagy klubnál aratja le a babérokat, amelynek célja a bajnokság megnyerése."

„Nehéz mérkőzés lesz. Jól kezdtek, nagyon világos játékfilozófiával. Kivételes szerződtetéseket hajtottak végre, és sok pénzt költöttek, de a fiatal játékosokkal eredményeket érnek el. Thiagóval szemben sosem lehet lazítani. Sosem tudhatod, hogy milyen csapatot választ, mert mindig képes meglepetést okozni. Olyan Juventus-csapatra készülünk, amilyenre számítunk, függetlenül attól, hogy ki játszik. Nagyon nehéz lesz, különösen azért, mert a jó rajtjuk után nagyon jó hangulatban vannak, de tudjuk, hogy képesek vagyunk nagy teljesítményre Torinóban.”

A Roma jobb csapat most, mint májusban? Mi az első benyomásod Saud Abdulhamidról?

„Ami a tavaly májusi Romát illeti, nehéz elemezni a jelenlegi állapotot. Akkor már hónapok munkája állt mögöttünk. Úgy gondolom, abba az irányba haladunk, amerre én szeretném, hogy haladjunk. Támogattak abban, amit kértem. Úgy gondolom, hogy jobban igazoltunk, mint az Inter, de az Inter jobb csapat, mivel magasabb szintről indult, és csak két-három játékost kell igazolnia."

„Úgy gondolom, hogy tettünk egy lépést a jó irányba. Ez alatt azt értem, hogy néhány átigazolási ablakon belül képesek leszünk úgy működni, mint az Inter: néhány kiegészítést végrehajtani, és továbbra is egy kiváló csapat maradni. Nem hajtottak végre látványos szerződtetéseket. Néhány játékossal megerősítették az amúgy is remek csapatot. Mindenkit megijesztettek a tegnap esti [Atalanta elleni] teljesítményükkel. Azt hiszem, ez az az irány, amit mi is követünk. Ha továbbra is úgy dolgozunk, ahogyan ebben az átigazolási időszakban, nem látom okát, hogy miért ne lehetnénk hamarosan a Scudettóért harcban."

„Nyilvánvalóan nem jutsz el erre a pontra egy vagy két hónap alatt, egyetlen átigazolási időszakban, egy olyan átigazolási időszakban, amikor rengeteg játékos jön és megy. Jó irányba haladunk, és ez egyre könnyebb lesz, mert nem fog nyolc vagy kilenc játékos távozni, mert kölcsönben voltak. Ha például nem vagyunk elégedettek egy kapussal, akkor kapust tudunk váltani. Ha nem vagyunk elégedettek egy csatárral, akkor csatárt tudunk váltani. Abba az irányba mentünk, amerre kellett volna, összhangban azzal, amit az elején megbeszéltünk, úgyhogy elégedett vagyok. De az átigazolásokat mindig nehéz irányítani."

„Ami Saudot illeti, két edzésen láttam, aztán visszament Szaúd-Arábiába a vízumáért. Tegnap 10 percet volt a pályán, de nem akartuk túlterhelni. Nem sokat tudtam róla, de rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyeket keresek. Beszéltem [Roberto] Mancinivel, Simone Contrannal és Antonio Gagliardival [Szaúd-Arábia technikai asszisztensei], és azt mondták, hogy szerződtetnünk kell őt. Úgy gondolják, hogy megvan benne a jövő sztárja."

„Rengeteg taktikai munkát kell végeznünk vele, és némi technikai munkát is. De van benne valami, amire szükségünk volt: egy motor, ami képes 200 mérföld/órás sebességre. Ezt még nem tudta megmutatni, mert alig edzett velünk, de valóban nagyon gyors. Meg kell tanítanunk neki néhány taktikai fogalmat, mivel a játék itt taktikusabb, mint Szaúd-Arábiában, de ő egy pozitív, mosolygós srác, aki segíthet nekünk. Segítenünk kell neki, hogy a megfelelő időben beilleszkedjen a már most is nagyszerű csapatba. Mert én mindig is azt mondtam, hogy ez egy nagyszerű csapat. Fizikailag kellett fejlődnünk, az egy az egy elleni mérkőzéseken, a párharcok megnyerésében, és ezt megtettük.”

A háromvédős felállás valós elképzelés?

„Hol hallottad ezt? Hány olyan dolgot hallottál, ami nem úgy volt, ahogyan te hallottad?”

Lehetőséged van tisztázni mindent, ami tévesen jelent meg a sajtóban. Azt akartam kérdezni, hogy ez a taktikai változtatás egy olyan játékos érkezésének köszönhető-e, mint Kevin Danso? Továbbá, hogy egy olyan játékos távozása, mint Edoardo Bove, hogyan befolyásolja a terveiteket?

„Mindig három védővel építjük fel a játékot. És igen, Dansót biztosan elképzeltem ebben a védelemben, és beszéltem is vele erről. Három védővel építkezni, úgy, hogy a hátvédek feljebb tolódnak, vagy a három középső védő statikusabb marad, nem sokban különbözik. Mi szinte mindig így építkezünk. Néha három plusz kettővel, néha rombusszal. Attól függ."

„Tavaly gyakran előfordult, hogy egy hátvédünk mélyebben helyezkedett, ilyenkor is három védővel játszottunk, és nem vetted észre. Máskor három középhátvéddel játszottunk, és azt hitted, hogy ez a probléma. De nem, ez egy lehetőség."

„Sok csapat támad öt játékossal, mint mi. Mi nem találtunk ki semmi újat. Láttam, hogy Roberto Mancini is ezt csinálta, és mások is, amikor megnyertük az Eb-t. És nagyon tetszett. Sok csapat támad öt támadó játékossal. Vagy jól kell kezelned az átmenetet egy négyfős védelemmel, vagy mélyről kell előre tolnod egy plusz játékost, ahogy Thiago gyakran teszi [Khephren] Thurammal és más meccseken [Manuel] Locatellivel. Ez nem sokat változtat. Lehet, hogy ez badarságnak hangzik, de igaz. A játékosoktól függ."

„Azt hiszem, edzőként az átigazolásokat a taktikai elképzeléseid alapján kell menedzselned, majd adaptálnod kell őket attól függően, hogy milyen okból nem tudod megtenni."

„Ami Edoardót illeti, nagyon sajnálom, hogy távozik, de nem tartottam vissza. Nem mondtam neki, hogy mindenáron maradjon. Őszinte voltam vele. Vele, Bryannel, Lorenzoval, és Leoval. Mindannyiuknak elmondtam, hogy tervezem, hogy hozok néhány középpályást, akik kicsit dinamikusabbak, gyorsabbak. Így valószínűleg kevesebb lett volna a játékidő, és az a játékidő, amit tavaly kapott, nem volt elég neki."

„Igaza van. Kevesebbet játszott nálam, mint Mourinho alatt. Eljött hozzám, és azt mondta, hogy többet akar játszani, én pedig nem tudtam garantálni, hogy megkapja ezt az időt, ezért elment, és más megoldást keresett. Sajnálom, mert ő egy nagyszerű játékos és egy pozitív, udvarias srác, aki szereti a Romát. Ez mindig szégyen, de a nap végén döntéseket kell hoznom. Nem gondolkozhatok azon, hogy kedvelek-e egy játékost vagy sem, vagy hogy esetleg fantasztikus játékos lesz belőle, mint Calafioriból és Frattesiből."

„Felelősséget kell vállalnom. Ebben az esetben szinte remélem, hogy hibáztam, mert Edoardo megérdemli, hogy olasz válogatott játékos legyen, mint mások előtte. Kölcsönben van, szóval ez nem végleges. Nem fogom elfelejteni az ölelést, amit egymásnak adtunk. Azt hiszem és remélem, hogy ez a kölcsönös tisztelet mindig megmarad. Paulo Dybala esetében is így volt ez néhány nappal ezelőtt."

„Tudom, hogy az emberek dühösek és szomorúak lesznek. Ha az a vitathatatlan bálvány akartam volna maradni, aki voltam, akkor nem jöttem volna vissza, és nem tettem volna kockára a hírnevemet, vagy talán inkább a közvéleményt követtem volna. Az alapján kell kiindulnom, amit a pályán látok, és látnom kell, hogy a játékosok mit tesznek, amikor azt mondom nekik, hogy „box-to-boxot akarok”, vagy egy bizonyos típusú játékost akarok. Néhányan azt mondják, hogy oké, mások pedig azt, hogy többet kell játszaniuk, mert 22 évesek. Ezt tiszteletben kell tartanom. Tisztelnem kell Edoardót, mint embert, és tiszteletben kell tartanom a vágyát, hogy új lehetőségeket keressen.”

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Juventus, Ser