De Rossi: Dybala hatalmas összegeket utasított vissza

De Rossi: Dybala hatalmas összegeket utasított vissza

Vasárnap este a Roma hazai pályán fogadja a tavaly a kiesés elől éppen megmenekülő Empolit.

A Paulo Dybala-saga meglepő véget ért, hiszen végül nem távozott. Mekkora lökést ad, hogy most mégis marad? És mennyire van még messze a Roma attól, hogy teljessé tegye a kezdőcsapatát?

„Egy hétre vagyunk a teljességtől, hét napra, és lesz még bőven időnk beszélni róla. Jelenleg még túl korai lenne bármilyen következtetést levonni. Paulo helyzete egy kicsit érzelmi hullámvasút volt. Biztos vagyok benne, hogy holnap minden szurkoló mögöttünk fog állni, és ettől függetlenül is mögöttünk álltak volna, mert nagyon sokan közülük megújították a bérletüket, mielőtt ez a helyzet kirobbant. A szurkolók mindig mellettünk álltak."

„Láttuk a reakciókat Paulo választása után. Hatalmas összegeket utasított vissza, és ez manapság nem túl gyakran fordul elő a futballban. A lelkesedés amúgy is nagy lett volna, de most amellett, hogy az egyik legjobb játékosunk a Roma szurkolóinak és a csapat iránt érzett szeretete alapján hozta meg döntését, nos ez így egy szép történet, ami nem túl gyakori a futballban, úgyhogy szerintem büszkék lehetnek rá. Büszkék lehetnek, mert gyakran az ilyen döntések annak a szeretetnek az eredményei, amit a szurkolók mutatnak a hőseiknek.”

Az Empoli más csapat, mint az előző szezonban. Először is, Ola Solbakken oda igazolt, plusz az edző is új. Talán nehezebb volt őket tanulmányozni ebben a korai szakaszban. Milyen ellenfélre számítasz?

„Miért nehezebb őket tanulmányozni?”

 

Mert edzőt váltottak és több új játékosuk is van.

„Soha nem könnyű tanulmányozni az ellenfeleket, mert mindig változtathatnak dolgokat a meccs közben. Nincs sok meccs, de ismerjük Roberto D'Aversát - nem csak két meccs óta edzősködik. Tudjuk, hogy mit akar a csapataitól. Az Empoli egy tehetséges csapat, és én nem venném példának a legutóbbi meccsüket mindenféle okokból. Nehéz mérkőzésre számítok."

„Ami a legkiábrándítóbb volt az elmúlt hetekben az az, hogy soha nem beszéltünk a lejátszott meccsekről. Sikerült valamelyest elszigetelnünk magunkat a futballbuborékunkban, de ez nem volt könnyű. Biztos vagyok benne, hogy ha holnap 6, 7 vagy 8 órakor elkezdenénk az Empolira gondolni, akkor már túl késő lenne. Tudjuk, hogy nagyon nehéz meccs lesz. Más, mint a tavalyi szezonban, de nem annyira más. Remélhetőleg az eredmény is más lesz, mint legutóbb.”

Hogyan fog mostantól kinézni a 4-3-3? A két dél-amerikai Artem Dovbyk mögött? És ha Dybala marad, akkor is keresni fogod a kért tempós szélsőt?

„A két dél-amerikai a csatár mögött inkább 4-2-3-1 lesz. A 4-3-3 egy kicsit más, mint ahogy én látom, a szélsőkkel az oldalvonalat uralva, de ez nem éppen Paulo játékstílusa. Lehet, hogy változtatnunk kell majd rajta, ha játszik. És Matiast is meg kell majd kérnünk, hogy valami mást csináljon, de igen, együtt játszhatnak. Mindig is mondtuk, hogy tudnak."

„Nem zárnék ki semmit. A jó labdarúgók tudnak együtt játszani. Néha az egyikük játszik, néha egyikük sem. Mindketten nagyon tehetséges játékosok, ahogy a többi játékosunk is nagyon tehetséges. Különböző tehetséggel rendelkeznek. Ami néhány futballszurkolónak talán kevésbé tetszik. Egyes játékosok jól bánnak a labdával, mások labda nélkül jók, néhányan kiegyensúlyozottá teszik a csapatot. Minden meccsre azokat a játékosokat választom ki, akiket a legjobbnak érzek.”

Lesz új szélső játékos?

„Két másik szélső játékosunk is van Paolón és Matiason kívül: Niko és Stephan. Meglátjuk, mi történik a következő napokban. Van még Joao Costa, egy olyan játékosunk, akinek biztosan nagy jövője lesz, és ki kell találnunk, hogy mit kezdjünk vele. Van Tommaso Baldanzi, aki egy kicsit középen játszik. Szerintem ő egy jó box-to-box középpályás, és tetszik, ahogy központibb pozícióban játszik."

„Meglátjuk, mi történik, de így vannak ezzel más csapatok is. Ha új játékosokat akarsz vásárolni, helyet kell csinálnod - néha létszámban, néha pedig anyagilag. A Juventusnak el kellett adnia Soule-t, hogy másokat vehessen. Jövő héttől már nem fogom azt mondani, hogy 'majd meglátjuk'. Nem lesz több időnk. És tisztább képünk lesz arról, hogy kikre számíthatunk. A probléma a múlté lesz."

„Az átigazolási időszak összekuszálja az első néhány meccset. Zavart okoz, és magát az átigazolási piacot is összekuszálja, mert az első néhány meccsen az emberek kihasználják a piacot, vagy a piac miatt taktikai megoldásokkal próbálják a játékosokat kényszeríteni. Ez egy zűrzavar. Az első néhány hét egy zűrzavar."

„Mindössze annyit kell tennünk, hogy megegyezünk. Csak azt kell felismernünk, hogy az átigazolási ablak két héttel korábban is bezárulhatna, és nem lenne nagy különbség. Nem hiszem, hogy bármelyik edző, sportigazgató vagy elnök nem értene egyet egy ilyen javaslattal, mert ez nem az én problémám - ez mindenki számára kellemetlen.”

Ha már az átigazolásoknál tartunk, Te és a klub úgy döntött, hogy néhány játékos nem lesz a keretben, mert távozik. Mi a helyzet Rick Karsdorppal? Őt miért zárták ki a csapatból?

„A klub soha nem kért meg arra, hogy bárkit is kihagyjak. Vasárnap sem fogunk ilyet tenni. Nem veszünk be olyan játékosokat az edzésekre vagy a mérkőzésekre, akikről tudjuk, hogy távozni fognak - hacsak nem változik valami. Csak ezt tesszük, hogy biztosak legyünk abban, hogy egy már megkötött szerződést ne nehezítsen meg egy edzésen bekövetkező sérülés. Soha nem kaptam ilyen utasítást."

„Ami azokat a játékosokat illeti, akik kölcsönből jöttek vissza, és újra távoztak - a pályán végzett munkájukkal és a hozzáállásukkal érdemelték ki. Olyan játékosok, mint Belotti, Solbakken, Ebrima Darboe... Ezek a srácok megérdemelték, hogy jól bánjanak velük, így időben távoztak. Mert van egy technikai szempont is, amit figyelembe kell venni. Néha lenyűgözhet egy olyan játékos, akit még sosem edzettél. Nem tagadhatom, hogy Ola és Marash Kumbulla kiváló előszezont futott, de nyilvánvalóan itt nem sok lehetőséget kaptak volna, így ez volt a legjobb."

„Ami Ricket illeti, ő nem szerepelt a terveim között, és nem hiszem, hogy ez változni fog. Aztán persze ott van a klub, és ők egyetértenek a döntéseimmel, és támogattak engem. Rick egy korábbi csapattársam és barátom, de mindenféle okból kifolyólag nem volt helyes, hogy velünk folytassa. Remélem, máshol talál helyet, mert jó játékos, és megérdemli.”

Mi lenne, ha a klub megkérné, hogy hozza vissza a csapatba?

„Ha a klub arra kérne, hogy a csapat többi tagjával edzhessen, akkor ez lenne, mert nem követett el semmi különösen obszcén vagy súlyos dolgot; csak apró taktikai, technikai és viselkedési apróságok vezettek a döntésemhez, és teljes felelősséget vállalok érte. A klub, mint mindig, most is támogatott, és mi így döntöttünk. Meglátjuk, mi fog történni. Ez egy közös döntés. Ő egy jó játékos, és megérdemli, hogy máshol lehetőséget kapjon.”

 

Ha már szóba került Dybala, változott egyáltalán a megítélésed vele kapcsolatban?

„Paulo tudja, mit gondolok, mert mielőtt bármi is kiderült volna, többször beszéltünk. Megbeszéltük az ő elképzeléseit, az én elképzeléseimet, hogy mit szeretnék vele csinálni, mi tetszik, mi nem tetszik. Mert ez az, amit szeretek csinálni - szemtől szemben beszélgetni az emberekkel. Mindig ezt tettem, amikor én is játékos voltam. Elmentem és elmondtam a csapattársaimnak és az edzőknek, hogy mit gondolok. Ez nem jelenti azt, hogy mindig igazam van, de a lelkiismeretem tiszta, mert ha valaki más forrásból megtud valamit, az azt jelenti, hogy nem voltam tiszta. És én szeretek tiszta lenni a játékosaimmal, Paulóval, mindenkivel. Néha meggondolhatom magam - ez megtörténhet -, de amikor azt mondtam, hogy „tudja, mit gondolok”, akkor úgy értettem, hogy „tudja, mit gondolok” az adott döntésről. Nem lepődött meg. Többször is beszéltünk erről. Én az én álláspontomról, ő pedig az övéről”.

Tervezed, hogy fittségi szempontból másképp kezeled őt, vagy ő lesz a főszereplő, mint az előző szezonokban?

„Számomra mindannyian főszereplők. A fittségétől függően fogom menedzselni őt, ahogy az összes többit is. Ha nem fittek, ha nincsenek formában, ha nem edzenek jól, ez mind számít a játékosok kiválasztásánál. Az előszezon kezdete óta egyetlen edzést sem hagyott ki, kivéve, amikor megnősült. És mindig keményen edzett. Ebből a szempontból a klub és én is tudtuk, hogy nagyon jól edz. Úgyhogy úgy fogjuk kezelni őt, mint a többieket. Ami függhet az ellenféltől, a mérkőzéstől, a nehézségektől, az ellenfél taktikájától, vagy attól, hogy milyen játékra számítunk. A szokásos módon fogjuk kezelni őt is, mint a többi játékost."

„Nagyobb feltűnést fog kelteni, ha a kispadon ül, mert ő egy top játékos. De nyilvánvalóan a következő meccs alapján kell eldöntenem, hogy mi a helyes. Minden a Roma érdekében történik”.

Miért tart ilyen sokáig egy jobbhátvéd szerződtetése? Jelenleg ott van Zeki Celik és Buba Sangare - egyébként mi a véleményed róla? Arra számítasz, hogy egy állandó kezdőjátékost szerződtetsz, vagy olyasvalakit, aki versenybe szállhat Celikkel a kezdőcsapatba kerülésért?

„Celik kezdte a legizgalmasabb meccseket, amikor az előző szezonban én voltam a csapat vezetőedzője. Ő egy török válogatott játékos. Néhány szezonnal ezelőtt megnyerte a francia bajnokságot a Lille-lel. Sok időt szánok rá, mint emberre és mint labdarúgóra is."

„Ha szerződtetünk egy másik játékost, akkor Celikkel fog harcolni a kezdő pozícióért. Ha nem, akkor ott van Buba, aki előtt fényes jövő áll, de még csak 17 éves. Óvatosan kell őt bevetnünk, és nem szabad elsietnünk a dolgokat. Ő biztosan a csapatunk tagja marad, mert én is ezt akarom, és szerintem Buba is ezt akarja, még akkor is, ha tudja, hogy megpróbáltunk egy másik játékost szerezni, és valószínűleg fogunk is hozni valakit.”

 

Mi alapján szerződtettétek az új játékosokat? Ők a „te” vagy Florent Ghisolfi játékosai? Például Samuel Dahl és Sangare...

„Ők Florent szerződtetései. Én nem ismertem őket. Megmutatják nekem a játékosokat, és véleményt mondok a technikai képességeikről és arról, hogy mennyire illeszkedhetnek be a csapatunkba a többi játékossal együtt. A labdarúgókról való tudásom nyilván nem olyan széleskörű, mint egy sportigazgatóé. Sok játékost ismerek, de egy sportigazgató, aki évek óta dolgozik, a felderítőivel és a kapcsolataival sokkal többet tud, így ezek olyan játékosok, akiket Florent javasolt nekem."

„Ismertem Soule-t és ismertem Dovbykot, mivel ők egy kicsit híresebbek. De ebben rejlik egy sportigazgató képessége - abban, hogy ismeri a tehetséges játékosokat, és olyan játékosokat szerződtet, akik nagyszerűek lehetnek a Roma jövője szempontjából.”

És hány játékosjavaslata van még?

„Nem igazán értem a kérdést, de a sportigazgató posztonként talán 15-20-at sorol fel, aztán közösen döntünk. 'Tetszik ez a játékos, de túl drága. Tetszik ez a másik, de nem érdekel. Nekem ez a játékos tetszik, és ő szeretne is jönni. Szerezzük meg őt. Normális módon szűrjük a lehetőségeket. Néha sikerül megszerezned az első választást, néha a másodikat, néha meggondolod magad. Ez mind teljesen normális. De az általa javasolt játékosokat megnéztem, és úgy gondoltam, hogy nagyon jó játékosok”.

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Empoli, Serie A