De Rossi: Büszke vagyok a srácokra

De Rossi: Büszke vagyok a srácokra

A Roma mindent megtett annak érdekében, hogy megnehezítse a listavezető Inter dolgát, ami végül össze is jött, de így is kikapott a csapat.

Az a legfontosabb tanulság ebből a meccsből, hogy a Roma jó focit akar játszani?

"Igen, valóban jó futballt akarunk játszani. Úgy gondolom, hogy sok pozitívumot láttunk ezen a meccsen, de néhány dolgot meg kell tanulnunk még, mert ha fel akarjuk venni a versenyt ezekkel a topcsapatokkal, nem engedhetjük meg magunknak, hogy bizonyos időszakokban ennyire visszaessünk - mert a top klubok ezt azonnal megbüntetik."

"Úgy gondolom, hogy a mérkőzés nagy részében elég kiegyenlített volt a játék, volt néhány időszak, amikor ők voltak fölényben, főleg a második félidő elején, és néhány időszak, amikor mi voltunk jobbak. Mindenesetre büszke vagyok a játékosaim hozzáállására. Mindent beleadtak, és ezt a közönség is elismerte. Amikor a szurkolók elismerik az erőfeszítéseidet, az jelent valamit - nem csak azért teszik, hogy megveregessék a válladat."

"Büszke vagyok a fiúkra, mert igazi csapatként játszottak nagyon jó ellenféllel szemben. Azt hiszem, jó úton járunk."

Mennyire számítottak az egyéniségek? Ott volt az a negyedóra, amikor Marcus Thuram megfordította a meccset, és az a két lehetőség Romelu Lukaku számára.

"Könnyű rámutatni a negatívumokra, és könnyű ujjal mutogatni egyetlen játékosra. Szerintem a futball a pillanatokról szól. Csapatként nyerünk és veszítünk meccseket. Tizenegy játékos - és én is - a második félidő elején kicsit kiengedett. Ha ezt teszed a Verona vagy a Salernitana ellen, akkor megnyerheted a meccset, mert jobb vagy, mint az ellenfeled. Ha ezt az Inter ellen csinálod, elveszítheted a meccset."

"Nem szeretem azt, hogy keresünk valakit, akit hibáztathatunk. Nem szerettem, amikor játékos voltam, és most sem szeretem. Mindenki megtette a magáét. És ha a Roma jól játszott, ahogy szerintem így volt, az mindenkinek köszönhető. Ha pedig kikaptunk, az azért van, mert mindenki gyengébb volt, mint az Inter, bár nem sokkal."

A Roma erősen kezdett, és kétszer is sikerült betalálnia egy olyan csapat ellen, amely 22 meccsen csak tíz gólt kapott. A játékterv az volt, hogy Angelinot kicsit szűkebbre fogod, Stephan El Shaarawy pedig kicsit mélyebben játszott. Az első félidőben kiválóan játszott, védekezett és a határozottan tört előre.

"Úgy döntöttünk, hogy öt védővel kezdünk, hogy tükrözzük az ellenfelünket, részben az irántuk érzett tiszteletből, mert tudtuk, milyen jók, és nem akartuk megengedni nekik azt a szélességet, amit Lautaro Martinez leosztásaival és a labdajáratásokkal kapnak. Ezért úgy döntöttünk, hogy öt védővel védekezünk."

"Az egyetlen kockázat az volt, hogy Angelino nem rendelkezik a bal oldali középhátvédek tipikus fizikumával, de ki akartuk használni a képességét, hogy nyomás alatt is tud játszani, és azt hiszem, ez bizonyos mértékig működött is."

"Jól teljesítettünk. Stephan jól játszott. Tudtuk, hogy kontráznunk kell, hogy bátornak kell lennünk, és hogy lesznek olyan időszakok, amikor szorításban leszünk, és kontrákra kell játszanunk, 'mint egy kiscsapat', mert ez egy másik módja annak, hogy meccseket nyerjünk."

Mit vonsz le ebből a vereségből?

"Egy mérkőzésről van szó, amit elemezni kell. Elemezzük a kondíciónkat, a játékunkat és a döntéseinket."

"Luciano Spalletti tanítványa vagyok. Amikor az emberek dicsértek minket, mert kikaptunk, de jól játszottunk, azt mondta: 'Nincs mit dicsérni. Otthon vesztettetek, és dolgoznotok kell a dolgokon'.

"Ritkán mondhatod, hogy egy vereség teljesen érdemtelen volt. Ez nem volt érdemtelen. Az Inter megérdemelte a győzelmet. Lehet, hogy döntetlen is lehetett volna a vége, de az Inter nem érdemtelenül nyert. Ha fel akarjuk venni a versenyt egy olyan csapattal, mint az Inter, egy kiváló csapattal, akkor a vereséget elemezve kell végigmennünk a játékunkon és tökéletessé válnunk."

"Ha 'boldogan' távozunk, mert jól játszottunk, de kikaptunk, az a középszerűség receptje, és mi nem ezt akarjuk."

Eléggé hasonlított a veronai meccshez abban, hogy a második félidőt kicsit mélyebben kezdtétek, és az ellenfél rátok jött, majd a másik félidőben újra az ellenfél térfelén játsszva fejeztétek be a meccset. Miért ez az ingadozó mentalitás? Fejlődni kell az ilyen meccsek kezelésében a játékon belül?

"Igen, javulnunk kell. Nekem is fejlődnöm kell. Nyilvánvalóan nem a megfelelő gombokat nyomtuk meg a félidőben. Úgy készültünk a mérkőzésre, hogy tudtuk, hogy sok különböző játékszakasz lesz a mérkőzésen belül."

"Ha úgy mentél bele ebbe az Inter elleni meccsbe, hogy nem gondoltál arra, hogy valamikor vissza kell majd állnod, hogy lesznek ilyen szakaszok a 90 perc alatt, akkor álomországban élnél. A dolgok jelenlegi állása szerint mindenképpen. De úgy gondolom, hogy amikor eljönnek azok a pillanatok, amikor be kell ásnod magad, akkor tovább kell dolgoznod, folyamatosan nyomást kell gyakorolnod a labdát birtokló játékosra, soha nem szabad neki szabadságot adni, mert különben elkezdik körbepasszolni a labdát, és te soha nem látod azt."

"Nekünk magunknak is tökéletesnek kell lennünk. A védekező mozgásunk egész meccsen jó volt, de aztán Angelino öngóljánál összekeveredtünk. A vége az lett, hogy Paulo Dybala 70 métert sprintelt, hogy kivédekezzen egy keresztlabdát. Ez egy olyan apróság, amin még dolgoznunk kell. Az ilyen csapatok ellen tökéletesnek kell lenned, különben gólt fognak lőni ellened."

Az Európa Liga prioritás számodra? Úgy gondolod, hogy képes vagy rá?

"Mindenre képesnek kell lennünk. Nem vagyunk alárendelve senkinek. Ha megnézzük az Európa Ligában szereplő csapatokat, vannak nagy nevek, vannak klubok nagyszerű csapatokkal, de mi is ugyanolyan jók vagyunk. Tovább kell dolgoznunk."

"Nem kell mindenkivel játszanunk, csak meg kell vernünk a Feyenoordot. Ez a célunk. Két meccsünk van, az első egy fantasztikus stadionban lesz. Fizikailag és mentálisan is készen kell állnunk rá, mert kemény lesz."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Inter, Serie A