De Rossi: Az európai kupasikert követően nehéz meccs vár ránk

De Rossi: Az európai kupasikert követően nehéz meccs vár ránk

A csütörtöki hosszabbítást, majd tizenegyespárbajt hozó találkozót követően hétfőn a Torino ellen lép pályára a Roma.

A Feyenoord ellen nagyon kemény, fizikális és feszült meccs volt. Hogy van a csapat?

"A csapat mentális szempontból rendben van, és nagyon várják a hétfői meccset. Amikor ilyen pátosszal nyersz egy meccset, az elégedettség érzése megmarad, de persze némi fizikai megterhelés is megmarad."

"Nagyon sokat futottunk, amiért valamilyen módon meg fogunk fizetni. Néhány döntést meg kell majd hozni. Őszintén szólva, még nem tudom, mit mondjak. Tegnap nagyon keveset csináltunk. Akik nem játszottak, azok kicsit jobban hajtottak, akik pedig 120 percet játszottak, azok keveset vagy semmit sem csináltak. Ma délután majd meglátjuk, hogy ki hogy van az edzésen."

Milyen játékra számítasz a Torino ellen?

"Kemény csapat, de őket jobban értem, és ismerem, mert Juric volt az első, vagy az egyik első, akit elmentem kémkedni, nézni, az engedélyével, és nagyon kedves volt. Ő akkoriban a Veronánál volt."

"Azt hiszem, Juric torinói csapata talán a legrosszabb ellenfél, akivel 120 perc játék után kell szembenézni, de rengeteg játékosunk és minőségünk van, és ugyanolyan készen állunk majd, mint eddig. Kemény alakulat - a védekezésük szinte Bajnokok Ligája-szintű. Minőségi játékosaik vannak. Remek a kapcsolatom a segédedzőjükkel, Matteo Paróval. Egyszóval jó kihívás lesz."

Nem tartasz a csütörtöki mérkőzés utóhatásaitól? Tavaly a Roma soha nem nyert a bajnokságban azt követően, hogy a kupában továbbjutott.

"Nem tudom, mi történt tavaly. Nem is emlékszem, hogy mi volt a menetrend. Ha a meccslista szerint a Juventus vagy az Inter ellen kell játszanod, nehezebb nyerni, mintha más csapatokkal találkozol. Ha a végén azért lesz nehéz, mert rossz mentalitással megyünk bele, az azt jelenti, hogy mindent rosszul csináltam. Mindent."

"A Frosinone elleni meccs után azt mondtam, hogy taktikai kérdés és az én döntéseim okozhatták a gyenge első félidei teljesítményünket, de kétszer egymás után nem fordul elő ilyen. Holnap azt szeretném, ha a csapat a megfelelő hozzáállással, motiváltan, a győzelemért menne ki, nagy intenzitással, mert számunkra minden meccs életünk meccse."

"Rohannunk kell, nem lehet lazsálás. Ha most nyertük volna meg a kupát, és ez lenne a szezon utolsó meccse, megértenék egy kis elégedettséget. De a 16 között vagyunk, és még nagyon sok meccset kell játszanunk ahhoz, hogy továbbjussunk. Szóval, jó megünnepelni ezeket az estéket, élvezni őket, két, három, 12 órán keresztül, de aztán előre kell néznünk. Ha a csapat boldogságtól részegen megy ki a pályára, az azt jelenti, hogy az edző rossz munkát végzett az elmúlt napokban."

Mi a helyzet a rotálással?

"Mindenképpen lesz néhány változás. Nem szeretem azt a fajta rotációt, amikor 10 helyen is változtatsz, ahogy már sokszor mondtam. De van egy jelentős különbség: plusz 30 perc a pályán és a büntetők, amelyek még mindig plusz érzelmi és fizikai megterheléssel járnak."

"Ma ki fogjuk értékelni a helyzetet. Meg kell néznem, látni akarom, hogy a játékosok hogy vannak, és hogyan reagálnak. Tegnap szinte mindegyikükkel beszéltem, hogy megértsem az állapotukat, a lelkesedésen túl, amire mindannyian azt mondják majd: "Jól vagyok, jól vagyok, nem vagyok fáradt". Meg kell értenem, hogy képesek-e megbirkózni egy nagyon megterhelő mérkőzéssel, mint amilyenek az összes olyan meccsek, amelyeket Ivan Juric csapatai ellen játszunk."

Folyamatosan látom a különbséget a hozzáállásban az első és a második félidő között. Ez mentális vagy fizikai dolog? Valamint fizikai szempontból változtattál valamit? A korábbiakhoz képest ez a csapat erősen kezd, aztán a vége felé kicsit visszaesik.

"Bizonyára változtattunk néhány dolgon - minden edző hozza a saját módszertanát. De nem értek teljesen egyet ezzel - néhány mérkőzésen a második félidőben jobban teljesítettünk, mint például a Feyenoord elleni első mérkőzésen, Frosinonéban, Salernóban, a Cagliari ellen pedig a meccset irányítottuk."

"Azt hiszem, a kérdést, amit feltettél, másképp is lehet olvasni: "Az első félidőben nagyon jól játszotok, nagyon jók vagytok, mit változtattatok, hogy ilyen erősen kezdtek?". Nem lehet mindig mind a 90 percet ugyanolyan szinten játszani. A futballban mindig van ellenfeled, és lehetnek erős ellenfeleid."

"A Feyenoord erős csapat, akárcsak az Inter. Ott az első félidőt jobban játszottuk, mint a másodikat, de nem lehet így végigjátszani a 90 percet. A második félidőben aztáb az Inter jött és úgy döntött, hogy most már játszani fognak. Vannak csapatok, akik ezt csinálják. Ez megtörténhet, de nem kell megtörténnie - nekünk javulnunk kell. Nem hiszem, hogy ez egy fizikai dolog. A 120. percben volt egy lehetőségünk a Feyenoord ellen, aztán biztos voltak olyan pillanatok, amikor a Feyenoord egy kicsit nyomott."

"De az első félidőben nagyon jók voltunk. Az az álmom, hogy minden meccsen úgy játsszunk, mint az Inter, a Feyenoord és a Cagliari elleni első félidőkben. De ehhez munka kell, idő kell, sok minőség kell az edzőtől és a játékosoktól. Talán egy nap a jövőben eljutunk oda."

"Ahogy ma állunk, 40 nap munka után, nem aggódom. És nem aggódom a munka módszertana miatt sem, mert fizikailag rendben vagyunk. Van valamink, ami neked nincs: megvannak a számok, a teljesítmény részletei. Megvan a kondíciójuk, a gyorsítások száma, a nagy intenzitású sprintek száma, a megtett távolság, és véleményem szerint nincs miért aggódni."

Hogy van Chris Smalling? Emellett az Európa Liga sorsolásáról is szerettem volna kérdezni - Roberto De Zerbi Brightonjával fogtok találkozni. Ő az az edző, akit tisztelsz.

"Smalling jól van - tudjuk, hogy nem bír 90 percet. Próbáljuk kitalálni, hogy becseréljük-e, vagy kezdjük, és X perc után lehozzuk. Ezt kiértékeljük. De jól van, a többiekkel edz, a mozgása rendben van - a következő néhány órában fogjuk kiértékelni a helyzetét."

"A sorsolással kapcsolatban a minap megkérdezték tőlem: "Kit nem akarsz?", és én a Brightont mondtam. Mert nehéz felkészülni - ez egy nyílt meccs, és egy erős csapat ellen fogunk játszani, amely sok nagy csapatnak okoz gondot a Premier League-ben, a világ legkeményebb bajnokságában."

"Ő egy olyan edző, akit tisztelek és szeretek. Olyan volt velem, mint egy nyitott könyv, és nem én vagyok az egyetlen. Adott nekem adatokat, tudást, még egy vigasztaló szót is mondott, amikor kirúgtak. Ott van az is, hogy a lányaink Londonban találkoztak, és jó barátnők lettek. Sokszor találkoznak a londoni kocsmákban és Roma klubokban, hogy elmenjenek megnézni a Romát. Együtt mennek és együtt nézik a meccset. Gondolom, a lánya a következő meccsen nem lesz ott Roma-sálban, mert Elisabetta biztosan a Brightonnak fog szurkolni, de ez a dolog kétségkívül még jobban összeköt minket. Túl az emberi kapcsolaton, túl a támogatásán, edzőként egy zseni."

"Lehet szeretni őt, lehet nem szeretni, mert biztosan hozott valami újat. Valami teljesen újat hozni csak zseniális edzők képesek."

"Ő olyasvalaki, akit próbálok követni, de nem túlságosan, mert az sem jó, ha valakit túlságosan utánozni próbálsz. De őt azon nagyon kevés edzők egyikének tartom, akik megváltoztattak valamit, és akiket mindenki más megpróbál utánozni. A szakmai tiszteletem iránta abszolút, túlmutat a barátságon."

Az egyik játékos, aki csütörtökön végigjátszotta a mérkőzést, Romelu Lukaku. Holnap az első perctől kezdve kezdhet? Lehet jobb lenne kicsit pihentetni? A holnapi napra gondolva, lehet Lukaku mellett Tammy Abraham is egy lehetséges megoldás?

"Az utolsó résszel kezdeném. Aznap, amikor idejöttem és bemutatkoztam a játékosoknak, megláttam Lukakut és Abrahamot egymás mellett, és azt mondtam: "Szeretném őket együtt játszatni". Szóval ez egy ötlet. De egy ötletről beszélünk, amit edzeni, tanulni kell. Egy olyan időszakba lépünk, amikor nem tudom, hogy Tammy Abraham hogyan fog szerepelni a többi játékoshoz képest, akik nem hagytak ki annyi hónapot, mint ő."

"Ez egy olyan elképzelés, ami tetszhet, de semmi sem biztos. Ugyanez vonatkozik arra is, amikor csak Sardar Azmoun van tartalékcsatárként, különben megtartottuk volna Belottit is, aki szintén nagyon fontos játékos."

"Az én elképzelésem az, hogy egy csatárral játszunk, és többet teszünk azért, hogy kihasználjuk a csatár mögötti teret és a szélső oldalakat.

"Lukaku? Ez a pillanat nagy öröm számára - ő volt az első, aki Mile Svilarral együtt futott át a szurkolókhoz. Nem is foglalkoztunk a kihagyott büntetőjével, mert van ilyen, hogy kimarad egy büntető. Azt azonban kielemeztük, hogy a 120. percben 50 méteres sprintet végzett, elvitte a labdát egy ellenfél mellett, jobb lábbal lőtt, és majdnem gólt szerzett."

"Ha ezt elemezzük, akkor ez egy jó teljesítmény volt, még gól nélkül is - el fog jutni azokhoz a pillanatokhoz, amelyeket mindig is átélt. Nagyon nyugodt, nagyon higgadt, aztán ott van az a narratíva, hogy ha a csatárok pár meccsen keresztül nem lőnek gólt, akkor elcsüggednek. De a Feyenoord ellen továbbjutottunk, az első meccsen 1-1-es döntetlent értünk el az ő góljának köszönhetően. Nem is lehetnék boldogabb."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Torino, Serie A