De Rossi: A Zalewski-ügy túlmutat rajtam

De Rossi: A Zalewski-ügy túlmutat rajtam

A válogatott szünetet követően a Roma a Genoa vendégeként lép pályára vasárnap délután a Serie A 4. fordulójában.

A Romára óriási meccs vár, de először is a legfrissebb hírekről szeretnélek kérdezni. A hírek szerint Nicola Zalewski az első csapattól távol edz. Valóban így van? Egyetértesz ezzel a döntéssel? Mi áll e mögött?

„Nem hiszem, hogy ez végleges. Nem hiszem, hogy ez a helyzet - minden azzal függ össze, hogy lejár a szerződése. A klubnál felettem álló emberek hozták meg ezt a döntést - néhány nappal ezelőtt szóltak nekem erről. Minden a szerződéssel kapcsolatos. A futballban semmi sincs kőbe vésve. Ha mindkét fél egyetért a szerződésének meghosszabbításával, akkor visszatér a csapathoz. Nem tudom, olyan kérdést teszel fel, amire nem tudok válaszolni. Mindig kiálltam, amikor a futballisták döntéseire vagy a játékosok viselkedésével kapcsolatos döntésekre kellett magyarázatot adni. Ez egy olyan kérdés, ami túlmutat rajtam. Ezt Nicolával, az ügynökével és a klubbal kell megbeszélnie. A szerződésének utolsó évében van, de ha meghosszabbítja, szerintem visszatérünk a normális kerékvágásba. Legalábbis én így látom - ezt a kérdést rossz embernek tetted fel.”

A genovai vendégjáték a Marassiban mindig nehéznek ígérkezik. A Genoa kezdő tizenegyében két bizonytalanság van. Mit vársz Alberto Gilardino csapatától?

„Az ilyen híreket nem veszem sosem teljesen komolyan. Annyi más ismeretlen van, amikor ez attól függ, hogy egy játékos fittségéről van szó. Arra készülünk, hogy milyen a Genoa, amikor egy nagycsapat ellen lép pályára, és annak alapján, hogy Gila hogyan állította fel a csapatát az elmúlt szezonokban, és hogyan játszottak, egy kemény és szervezett csapatra számítunk. Ezt láthattuk az Inter elleni hazai meccsükön is - a Genoa sok gondot okozott nekik, azon túl, hogy a végén egy pontrúgással sikerült egyenlíteniük. Egy nagyon jó csapatuk van. Lehet, hogy elvesztettek néhány minőségi játékost, de van más top-emberük, mint például Junior Messias, Ruszlan Malinovszkij és Vitinha. Ott van még Andrea Pinamonti, aki mindig készen áll arra, hogy meglepetést okozzon - tisztában vagyunk a kvalitásaival. A középpályájuk tehetséges és energikus. Izgalmas helyszínen fogunk játszani, Olaszország egyik leglüktetőbb helyszínén, de nem örülök a kezdési időpontnak. Ettől függetlenül odamegyünk, és a saját játékunkat fogjuk játszani. Taktikailag és mentálisan is készen állunk”.

Mi a helyzet Mario Hermosóval és Mats Hummelsszel? Lehetséges, hogy játszani fognak? Ha pályára lépnének, változna a Roma taktikai megközelítése?

„Ők mindenképpen több lehetőséget adnak nekünk. A tapasztalatuk erősíti a csapatot - játszottak a Bajnokok Ligájában, a legmagasabb szinten. Megnéztem őket, és tetszett a futballjuk. Mielőtt aláírtak, azt mondták nekem, hogy jó formában vannak, és ez be is igazolódott abból, amit itt láttam tőlük. Ez mindig sokat számít."

„Nyilvánvalóan időre van szükségük ahhoz, hogy csúcsformába kerüljenek, és ezt minden egyes játéknapon kiértékeljük. Készen állnak a játékra, de majd meglátjuk, hogy hány percet tudnak játszani, és hogy kezdők lehetnek-e, végigjátszhatják-e a teljes 90 percet."

„A jövő héttől kezdve háromnaponta fogunk játszani. Mindenkit be kell tudnunk vetni a csapatból. Ezt mondom a játékosoknak, és ebben szilárdan hiszek. Rengeteg emberre lesz szükségünk - nem azon kell majd gondolkodni, hogy ki hány percet kap. Mindenkit be kell majd vetnünk, és ezt a lehető leghamarabb meg is tesszük.”

Szeretném, ha tisztáznád a Zalewski-helyzetet. Azt mondtad, hogy az első csapatból való kizárása a szerződésével kapcsolatos. Amikor Te futballista voltál, egyszer játszottál úgy, hogy lejáró szerződésed volt, és nem volt semmi probléma. Mint futballista, ezt igazságosnak gondolod?

„Még egyszer mondom, rossz embert kérdezel. Én is meghoztam a saját labdarúgó döntéseimet Nicola helyzetével kapcsolatban. Májusban azt mondtam, hogy távozhat, mert nem azt láttam tőle, amit szerettem volna. Az előszezon azonban teljesen más volt ebből a szempontból. Nemcsak a futballját, hanem a mentalitását tekintve is. Sokkal inkább készen állt arra, hogy vállalja a felelősséget. Hagytam őt játszani, az egyik fontos játékosunknak tekintettem."

„Ami azt illeti, hogy a döntés igazságos-e vagy sem, mivel semmi közöm hozzá, nem szabad a nyakamat rátennem. Ugyanez volt a helyzet velem is - én csak egy játékos voltam, és nem szabtak határt a csapatban való szerepvállalásomnak, így továbbra is játszottam. Szerintem ő is így tett. Várjuk meg, hogy hogyan alakul ez a helyzet.”

Hogy van Artem Dovbyk? Készen áll a játékra?

„Készen áll a játékra, és játszani fog - ő egy nagyon fontos játékos számunkra. Ő a csatárunk, és nagyon bízunk benne. Csak annyit tehetünk, hogy elemezzük az ő és a csapat teljesítményét. Jól játszottunk Torinóban, de különbség van aközött, hogy azt mondjuk, örülünk, hogy jól játszottunk, és aközött, hogy tényleg ünnepeljük ezt a tényt. Ugyanezt mondtam Leverkusenben is az elmúlt szezonban. Számomra a nagy meccsek teljesen más tészta. Biztosan nem csak Dovbykon múlik minden."

„Ha egy játékost egész meccsen két védő fog, az azt jelenti, hogy valaki más szabadabban lőhet helyette gólt vagy alakíthat ki gólhelyzetet. Ebben kell segítenünk neki, hogy kevésbé legyen kizárva a játékból, és ne kelljen olyan gyakran két védővel foglalkoznia. Ha egyszer megtalálja a formáját, akkor nem lesz megállás.”


A három védővel, akik hátulról építik fel a játékot, mennyire van még szükség egy mélyen játszó irányítóra? Egy olyan játékos, mint Manu Kone bevethető elöl?

„Kone szerződtetése mellett a tulajdonságai alapján döntöttünk, nem csak a pozíciója alapján. Jobb és bal oldali középpályásként és a védelem előtt is játszott a válogatottban az olimpián - minden meccsen figyeltem őt. Megvan benne az a képességkészlet, amit kerestünk. Ő az a fajta játékos, aki felszabadítja a többieket. Felszabadítja, hogy még több támadó szellemű játékossal játszhassunk a középpályán, és számomra ez fontos. Ne feledjük, hogy Kone nélkül az előző szezonban sok meccset megnyertünk. Paredes, Cristante és Pellegrini néha kevesebb tiszteletet kapnak ebben a városban, mint amennyit megérdemelnének."

„Az elmúlt hat hónapban átlagosan két pontot szereztünk meccsenként a Serie A-ban. Ez nem az, amiről álmodtunk, de ez az, amit abban a pillanatban megcéloztunk, egy olyan csapattal, amelyben Paredes, Cristante és Pellegrini, valamint Bove, Aouar, Renato Sanches és a többiek voltak. Paredes, Cristante és Pellegrini fontos játékosok, és sokat fognak hozzátenni ehhez a csapathoz."

„Nagyon szerettem volna szerződtetni Kone-t, és ő egy hatalmas játékos lesz számunkra, de addig is tiszteljük azokat, akik már sok szezon óta itt dolgoznak. Voltak rossz napjaik, de sokszor nagyon jól teljesítettek. Aztán ott van még az is, hogy mindenkinek megvannak a maga kedvencei és ízlése. Tegyünk azért, hogy a játékosaink érezzék, hogy szeretik őket. Ami a statisztikákat illeti, azok arra utalnak, hogy csapatként az elmúlt szezonokban keveset tettünk, hiszen mindig a hatodik helyen végeztünk, de a gólok és a pályán megtett távolságok tekintetében mindig jól teljesítettünk. Vannak olyan számok, amelyeket nem mindenki ismer. Az emberek azt mondják, hogy 'ez a srác nem fut, az a srác lassú', de meg kellene nézni a GPS-adatokat, hogy kiderüljön, ki az, aki tényleg fut, és ki az, aki nem fut.”

A Roma az első három meccsen nem produkált túl sok mindent támadásban. Dolgoznak valamilyen konkrét taktikán, esetleg azon, hogy Dovbyk több lehetőséget kapjon a tizenhatoson belül?

„Még jobban próbálkozunk valamivel, amit már korábban is próbáltunk, de nem sikerült jól. Nem hiszem, hogy ez Dovbykon, a felálláson vagy a játékrendszerünkön múlik. Először is, több olyan játékosunk is van, akik még csak most csatlakoztak, és még össze kell szoknunk. Meg kell ismerniük egymást, tudniuk kell, hogy mikor és hogyan szeretik a csapattársaik a labdát megkapni. Kell néhány meccs, hogy beilleszkedjenek."

„Az előszezonban sokat dolgoztunk a védekezésen, próbáltunk egy kicsit kompaktabbak lenni, próbáltunk egységesen védekezni, és készen állni arra, hogy egy kicsit csapatként védekezzünk, amikor elveszítjük a labdát, miközben mozgásokat építünk. Az adatok azt mondták, hogy a labdavesztés utáni pillanatokban kaptunk lövéseket az ellenféltől, és ez nem fordulhat elő. Nem hiszem, hogy ez hatással volt arra, hogy nem lőttünk sok gólt. Néha annak ellenére sem lősz sok gólt, hogy két meccsen négyszer-ötször eltalálod mondjuk a kapufát. Néha centiméterek kérdése lehet, és amikor ezek a centiméterek elkezdenek a mi irányunkba menni, akkor még mindig ugyanolyan kompaktak leszünk, de többet is fogunk gólt szerezni."

„Ami Dovbykot illeti, visszatérünk ahhoz, amit korábban mondtam: több embert kell a tizenhatoson belülre juttatnunk, hogy az ellenfeleink ne csak őt fogják, hanem a többiekre is figyeljenek. Ezt kértük a srácoktól a Juve ellen is. De nem könnyű bizonyos dolgokat csinálni és megvalósítani azt. Majd eljutunk odáig.”

A Roma úgy megy Genovába, hogy szeretné átvenni a meccs irányítását, vagy hagyja, hogy az ellenfélnél legyen a labda? Amikor a Genoa 50%-nál többet birtokolta a labdát, akkor kikapott otthon a Verona ellen. Amikor alig több mint 30%-os labdabirtoklással rendelkeztek, akkor két meccsből négy pontot szereztek. Lehetséges, hogy ugyanazt a formációt, mint ők, a 3-5-2-t játszátok majd?

„Ugyanúgy játszani, mint egy papíron gyengébb csapat, nem mindig opció. Mert néha a papíron gyengébb csapatoknak erősebb a motivációjuk. És minél inkább lemásolod őket, annál inkább egyenes csatára kerül sor a szemtől-szembeni párharcokban. Viszont játszhatod ugyanazt a felállást és keverheted, hogy megnehezítsd a közvetlen ellenfeled dolgát."

„Ami a labdabirtoklást illeti, tudjuk, hogy a Genoa nem az a csapat, amelyik megszállottan tartja a labdát, de mi sem. Az Inter ellen a legvégén egyenlítettek, miután az Inter dominált és birtokolta a labdát a meccs nagy részében. Minden csapat úgy készül fel a mérkőzésre, ahogyan az adott pillanatban a legjobbnak tartja. Meg kell próbálnunk egy kicsit klinikusabbnak lenni támadásban, és segítenünk kell a középcsatárunkat, mert egy kicsit túlságosan elszigetelt volt. Azt hiszem, ezt jobban meg tudjuk csinálni, ha nálunk van a labda."

„Gyakran kérjük a csapatot, hogy gyorsan játsszák előre a labdát. Az Empoli ellen 10 perc után Artemet kétszer is átjátszották - és ez azért van, mert igyekszünk gyorsabban előrevinni a labdát."

„Szerintem nem az számít, hogy mennyit van nálad a labda, hanem az, hogy mit kezdesz vele, amikor megkapod. Mindig is azt kértem a csapataimtól, hogy vegyék át a meccsek irányítását, és ez mindig is így lesz. De az irányítás átvétele azt is jelentheti, hogy hagyod az ellenfélnél a labdát, és inkább a kontrákra játszol, közvetlen futásokkal és előre passzokkal. Nincs semmi baj azzal, ahogy a Genoa játszik. Néha nagyon hasznos lehet. Csak meg kell választani, hogy mit akarsz csinálni, milyen játékot akarsz játszani, és hogyan akarsz gólt szerezni az ellenfeled ellen.”

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Genoa, Ser