De Rossi: A továbbjutás a kemény munka elismerése lenne

De Rossi: A továbbjutás a kemény munka elismerése lenne

Amennyiben nyer a Roma, úgy biztosan továbbjut a csoportjából, melyet De Rossi a kemény munka jutalmának tulajdonítana.

Már bocsánatot kértél, de van még valami, amit a genovai esetről mondanál?

"Én voltam az első, aki beszélt róla. Sajnáltam az esetet, ennél többet nem tudok tenni. Ha visszafordíthatnám az időt, akkor megtenném. Most már csak azt tudom tenni, hogy a következő meccsekre koncentrálok, ahogy mindig teszem. A következő meccsünk ráadásul roppant fontos. Sem a csapaton, sem rajtam nem segít, ha a Genoa elleni meccsen történtekről beszélünk."

Milyen érzés volt látni a szurkolók veled kapcsolatos kiírását? Mit tudsz megígérni nekik?

"Nagyon örültem neki. Akármikor nehéz időszakon mentem keresztül, ők mindig teljesen egyértelműen kifejezték, hogy mögöttem állnak. Otthon voltam, de nagyon boldog lettem tőle. Inkább nem ígérnék meg semmit, mert a futballban nem minden csak tőled függ. Az viszont biztos, hogy a holnapi meccsen minden a kezünkben van."

A Bajnokok Ligájában eléggé tapasztaltnak számítasz. Mentálisan hogyan készülsz a holnapi meccsre?

"Igen, tapasztalt vagyok a BL-ben, de ugyanúgy készülök ezekre a meccsekre, mint bármelyik másik nagy meccsre. Nincs különbség a Derbi, és egy Milan, vagy Juve elleni meccs között. Taktikailag teljesen egyértelmű a cél, megfogni őket, és megnyerni a meccset. Ebben az évben az a stratégia, hogy minden meccshez ugyanúgy állunk, ami a képességeinket illetően hatalmas önbizalmat ad. Nem készülünk egyes meccsekre másként, mindig ugyanúgy játszunk, és idén ez az egyik legnagyobb erősségünk."

Nagyjából 16 évvel ezelőtt mutatkoztál be a Bajnokok Ligájában. Hogyan jellemeznéd a kapcsolatod a sorozattal?

"Ez az a sorozat, ami számos csodálatos estét adott nekem, de persze nem kevés csalódottság is kijutott, meg pár igazán gyenge teljesítmény. Mindig olyan módon játszottunk, ami illett a klubhoz, sajnos túl sokat nem várhatunk, mert vannak sokkal nagyobb erőforrásokkal rendelkező klubok. A holnapi meccs alapvető fontosságú. Számos alkalommal továbbjutottunk már a csoportból, de még sosem tettük azt ilyen erős négyesből. Ez egy elég jó üzenet lenne, mert kiejtenénk az Atletico Madridot, míg a Chelseanek igen komoly gondokat okoztunk. Persze most összpontosítsunk arra, hogy sikerüljön a továbbjutás, majd utána vissza lehet tekinteni erre, mint az egyik legszebb estémre a BL-ben."

Néhány hónappal ezelőtt azt mondtad, nehéz lesz pótolni Luciano Spallettit. Továbbra is kitartasz emellett?

"Igazam volt. Nehéz volt, de nem lehetetlen. Az emberek azt mondták, hogy az előző edző nem tudta, hogy mit csinál, és csak kárt okozott a Romának. Nagyon sok volt fontoskodó, az pedig különösen érdekes ügy volt, ami Tottit vette körül. Azt akartam csak elmondani, hogy milyen remek munkát végzett itt."

"Az eredmények láthatóak voltak, de szerintem az első hat hónap Di Francescóval a legjobb, amit eddig valaha tapasztaltam új edzővel. Kár, hogy előttünk néhány csapat szinte mindegyik meccsét megnyeri. Ha a tavalyi évhez hasonlóan kezdtük volna az ideit, akkor már hat hónapja az élen lennénk."

A Roma talán holnap végre megkapja az engedélyt az új stadion építésére. Az emberek azt remélték, hogy Totti még pályára lép ott, de mi a helyzet veled?

"Ez egy nagyon fontos lépés a Roma számára, de nem ez most a fő prioritás számunkra. A közvetlen jövő a holnapi meccs. 2021-ben 38 éves leszek, szóval szerintem ez nehéz lesz, habár mentálisan és fizikálisan rendben vagyok. Viszont ahhoz, hogy 38 évesen is játszani tudjál, más képességekre is szükség van, és nem tudom, hogy nekem azok megvannak-e. Most viszont az a legfontosabb, hogy bekerüljünk a BL legjobb 16 csapata közé, nem pedig az új stadion."

Mind a Románál, mind nemzetközi szinten rendkívüli pályafutást tudhatsz magadénak, de összességében legalább egy évet kihagytál eltiltások miatt. Gondolod, hogy ez a karaktered segítette, vagy éppen akadályozta a pályafutásodat?

"Ha belegondolsz, ha 16 éven keresztül minden szezonban kihagysz 2 meccset, akkor az 32 meccs összességében, ami szinte egy teljes szezon. Ha pedig 3-at is kihagysz pár szezonban, akkor össze is jön a 40. Nem hagytam ki egy egészet, a karrierem során végig jelen voltam. Tudom, hogy hatalmas a különbség abban, ha azért kapsz eltiltást, mert olyat szabálytalankodtál, vagy ha azért, mert megütötted Mauro Icardit. De nem hagytam ki egy egész évet."

"Amikor hibáztam, mindig megfizettem a következményekért. Holnap is ott leszek a pályán, vagy az öltözőben, ahogy mindig."

Diego Perottinak volt néhány szép szava veled kapcsolatban. Úgy érzed, hogy a futballisták másképpen látnak dolgokat, mint a többiek?

"Minden tisztelettel kijelenthetem, hogy mi a futballt teljesen másképpen látjuk és értjük, mint az újságírók és a szurkolók. Néhány játékosnak komoly hírneve van, de amikor az öltözőben megismerjük, a meccs előtti nyomás rájuk is ránehezedik, mint mindenki másra. Örülök annak, amiket Diego mondott. Mindenki tudta, hogy mennyire csalódott voltam, és azt is tudom, hogy tudják, jó ember vagyok, aki sosem fordítana hátat a többieknek hasonló helyzetben. Mindig kiállnék egy csapattársam, vagy stábtag mellett."

Van valami cél, amit még a pályafutásod vége előtt szeretnél elérni?

"Irreális célokat megnevezni, mert egy csomó minden nem rajtunk múlik. Mindig azt mondtam, még azelőtt szeretném befejezni, hogy már nem tudok futballozni, vagy már nem élvezem. Amikor fiatal vagy, vannak olyan szezonok, amiket nem annyira élvezel, de túl akarsz lenni rajtuk. 35 évesen már nem fogok sokáig ragaszkodni ehhez a munkához, és egy idő után utálni fogom. Ebben a szezonban jól érzem magam. Örültség lenne kijelenteni, hogy addig nem vonulok vissza, amíg Scudettót nem nyerünk. De szeretném megnyerni amint lehet, és ha azt gondolnám, hogy esélytelen, akkor már visszavonultam volna. Viszont a szememben nem lehetetlen."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Qarabag, Bajnokok Ligája