De Rossi: A Monza nagyon jó csapat, de mi is jó formában vagyunk

De Rossi: A Monza nagyon jó csapat, de mi is jó formában vagyunk

A Roma 27. fordulóban a Monza vendégeként lép pályára szombad koraeste.

Hogy állnak a sérült játékosok? Tammy Abraham és talán Rick Karsdorp kivételével mindenki bevethető? Tekintettel arra, hogy egy héten belül három mérkőzést is játszotok majd, hogyan tervezed kezelni Paulo Dybalát?

"Karsdorp kivételével mindenki rendben van. Ő nem fog utazni, mert a térde okoz neki egy kis gondot. Semmi komoly, de még egy kis időre van szüksége. És persze Abrahamnak is."

"Könnyű a csapatot irányítani, ha sok jó játékosod van. Kiválasztod azt a csapatot, amelyikről úgy gondolod, hogy megnyerheti a meccset, tudva, hogy ha valaki elfárad, akkor a három-négy nap múlva következő meccsre lecserélheted a játékosokat anélkül, hogy a csapat színvonala csökkenne."

"Nyugodt vagyok. Olyan csapatot állítok fel, amelyről úgy gondolom, hogy segíthet megnyerni a mérkőzést. Dybala jól van. Nem tudom, hányszor játszott már 110 percet, majd három nappal később újabb 90 percet. Elégedettek lehetünk az állapotával. Szerintem ez pszichológiai kérdés is, nem csak fizikai: jó passzban van a mesterhármasa után."

"Amikor három gólt lősz, ezek a kis nyűgök kevésbé zavarnak. Elégedett vagyok azzal, ahogyan ő és a többi játékos fejlődik és regenerálódik."

Te és Raffaele Palladino a Serie A két legfiatalabb edzője, és a Monza és a Roma is jó szériában van. Gondolod, hogy Monza visszatér a háromvédős játékhoz?

"Ha két-három héttel ezelőtt megkérdezte volna tőlem valaki, azt mondtam volna, hogy 3-4-2-1-et fognak játszani, de az utóbbi meccseken kicsit változtattak a dolgokon. Volt néhány jó eredményük. Vannak kétségeink. Mint mindig az ilyen mérkőzéseken, most is többféle játéktípusra kell felkészülni."

"Készen kell állnunk egy olyan csapat ellen, amely három játékossal építkezik, hárommal védekezik, és három csatárral támad, néggyel pedig irányítja a játékot. Mindenre készen állunk, mindkét lehetőségre. De tudjuk, hogy egy nagyon jó csapatról van szó, egy olyan edzővel, akit különösen nagyra értékelek. Néhány napja beszéltünk."

"Együtt kezdtük el az UEFA Pro tanfolyamot, aztán mindketten váratlanul kerültünk ebbe a helyzetbe, ő egy kicsit előttem. Örülök neki. Megérdemli, és ő egy kiváló edző. Két kézzel ragadja meg a lehetőséget, és szerintem fényes jövő áll előtte. Holnap megpróbáljuk legyőzni őt, és a csapatát."

Alapvetően az összes játékost felhasználtad már. Ez a módja annak, hogy mindenki úgy érezze, hogy része a csapatnak? Mondhatjuk, hogy a Roma egy kicsit jobban hasonlít egy családra, mint korábban?

"Nem tudom, milyen volt korábban. Hallottam néhány dolgot, de ez nem az én dolgom."

"Próbálom ugyanúgy irányítani a csapatot, mint ahogyan a SPAL-nál tettem, de ez nem sokban különbözik attól, ahogyan kapitányként, veteránként, vagy ahogyan csak akarsz minket, idősebb játékosokat nevezni, amikor megpróbáljuk segíteni a fiatalabb srácokat, irányítottam az öltözőt."

"Természetesen ez egy más szintű felelősség, más szerep, más döntéseket kell hozni. Amikor csapatkapitány vagy, mindenki barátja vagy. Amikor edző vagy, akkor barát vagy, de minden meccsen 11, 12, 13 játékost kell kihagynod a csapatból. És tudod, hogy néhányan közülük egy kicsit megorrolnak rád. Azt mondtad, hogy "család", és ha még nem is vagyunk ott, de már biztosan közeledünk hozzá. A pályán elért eredmények nagy segítségünkre vannak."

"Magam is futballista voltam, így tudom, milyen ez. A labdarúgóknak örömmel kell jönniük az edzésekre, keményen kell dolgozniuk és keményen kell futniuk. Boldogan kell végezniük egy olyan munkát, amelynek mentálisan és fizikailag is tökéletesnek kell lennie. Mindannyian boldogok vagyunk, hogy focizhatunk, de ez egy üzlet. Mindannyian boldogan jövünk a pályára, de tegnap 7:15-től 17:30-ig, tegnap este 19:40-ig voltunk itt. Ez fárasztó. Egész nap a számítógép előtt ülsz. Fárasztó, de élvezzük. És tudniuk kell, hogy élvezni fogják. Lesz egy edzőjük és egy stábjuk, akikkel együtt dolgozhatnak, de barátokként, családi légkörben. De aztán tényleg be kell jönniük ide, és rendesen végezniük kell a munkájukat, különben megváltozik a hozzáállásunk."

Gondolod, hogy a 3-5-2-es rendszerben játszó Dybala - ahol talán szabadabban fejtheti ki magát - csak véletlen egybeesés volt a mesterhármas? Hogy van Romelu Lukaku?

"Ami Dybala helyzetét illeti a formációnkhoz képest, szerzett egy gólt büntetőből, egyet távoli lövésből, és egy másikat a 16-oson belülre betörve. Semmi taktikai akadálya nincs annak, hogy ezeket a dolgokat megtegye, ha négy védővel játszunk, és semmi különleges nincs a háromvédős rendszerben sem, ami többet hozna ki belőle. Szerintem a múltban gyakran játszott négyvédős felállásban is, és nagyszerű dolgokat csinált."

"Ha megnézzük a gólokat, akkor is megtörténhetnének ezek, ha 5-5-0-t játszanánk. A formációváltás csak véletlen volt, amennyire én látom. Az emberek azt mondják, hogy Lukakut megkérdőjelezték, de mindenkit megkérdőjeleznek. Paulot is beleértve. Engem jobban, mint bárki mást. Minden nap hozok döntéseket, sokféle okból. Néha a teljesítménnyel kapcsolatos, néha a csapatvezetéssel. Lukaku rengetegszer játszott 90 percet, szóval ez az egyik szempont, amit talán kezelni kell. A Frosinone ellen azért vettem le, mert az első félidőben nem volt a legjobb formában, de ez teljesen normális."

"Az ő állapota olyan, mint egy játékosé, egy sztárjátékosé, aki bejön, dolgozik, fut, harcol az ellenfelekkel, gólt szerez. Ennél jobb állapotban nem is lehetne."

"Nyilvánvalóan a játékosok akkor boldogok, ha minden meccsen játszanak. De egy olyan játékos, akit lecserélnek, és a következő meccsen a kispadon kezd, majd beáll, és úgy néz ki, mint egy debütáló játékos, egy olyan játékos, akit minden edző szeretne."

Meglepő volt látni, hogy a padról állt be.

"Nem meglepő. Ez a munkája. Mit kellene tennie? Meglepő lenne, ha egy cserejátékos úgy állna be, hogy azt gondolná, hogy ő a jobbik, duzzog és nem fut."

Rengeteg ilyen játékost láttál már...

"Ebben a csapatban nem látok ilyet. Valójában egyet sem látok. Játékosként talán ez bosszantott engem mindennél jobban. Néha lehet, hogy az ember egy kicsit fel van húzva, vagy bosszús az edzőre. Most is ugyanez a helyzet. Néhányan kevésbé lesznek boldogok, és én ezt el tudom fogadni, hiszen ez a munka része. De amikor a pályára lépsz, vagy az edzésen, mindig keményen kell futnod. A mérkőzésen pedig még keményebben kell futnod. Ennek így kell lennie. Ezek nem az én szabályaim - ez minden edzőnél így van. Ebből a szempontból Romelu a tökéletes játékos."

Úgy tűnik, mintha egy buborékot hoztál volna létre itt: te és a csapat, a pályán elért eredményekkel és a mérkőzéseiddel. De körülötted a Roma úgy néz ki, mintha folyamatban lenne a munka, az embereket kirúgták, a sportigazgató távozott, és így tovább. Mint olyasvalaki, aki több mint 20 éve a Roma tagja, van az a benyomásod, hogy a dolgok szétesőben vannak?

"Nem, nincs ilyen benyomásom. Jó munkát végzünk, és a klub is jól végzi a dolgát, hogy nyugalmat biztosítson, amire szükségünk van. Az eredmények segítenek. Bizonyos értelemben egy kicsit külön terület vagyunk mindahhoz képest, ami felettünk és alattunk zajlik. Ha elmész a Manchester Cityhez és más nagy klubokhoz, az első csapat nem tudná, ha bomba robbanna az irodákban, mert ők egy másik helyen vannak."

"A nagy klubok képesek és hajlamosak arra, hogy az első csapatot ne egy buborékban tartsák, hanem ideális körülmények között, hogy a munkádra koncentráljanak. Én is ezt teszem. Nem arról van szó, hogy nem látom, mi történik körülöttem, de a szerepem keretein belül kell viszonyulnom a klubhoz."

"És a klubom, Lina Souloukou Maurizio Lombardo, az emberek, akik itt vannak a nap 24 órájában teljes mértékben részt vesznek a munkában. Itt vannak értem. Ha felveszem a telefont, és felhívom Ryant és Dan elnököt, ők ugyanúgy. Ha az időeltolódás megengedi, mindig elérhetőek. Nem lehet panaszom. Tudom, hogy vannak változások, ahogyan az sok klubban előfordul, és lesznek is a jövőben, mert egyes pozíciók betöltetlenek, de én csak annyit tehetek, hogy a munkámra koncentrálok."

"Mint mondtad, az eredményeknek köszönhetően érzelmileg mondhatni jobb helyzetben vagyunk. De ami minden mást illeti, ez nem az én munkám, nem az én területem, nem az én dolgom, hogy beleszóljak, és nem gyakorolok hatalmat. A futballra koncentrálni a legjobb dolog, amit tehetek. Mindezek után a légkör nagyon jónak tűnik. Nem tudom, hogy pontosan mi történik, de nem hiszem, hogy sokban különbözik attól, ami sok más klubnál történik."

Chris Smalling bármelyik poszton képes játszani. Most már teljesen visszatért? Tud játszani négyvédős rendszerben, vagy még egy kis időre van szüksége?

"Mostanra már kezdi elérni ezt a szintet. Lehet, hogy feleslegesen óvatos voltam, és még jobban teljesített volna, ha négyvédős rendszerben játszik. Nem tudjuk. De ha ilyen hosszú ideje nem játszottál, a térded rendben van, és jól érzed magad, de talán az izmaid nincsenek hozzászokva a sprintekhez, a távolságokhoz, a dinamikához, amit egy mérkőzésen tapasztalsz. Az edzésen erősnek tűnsz, de ez más szintű terhelést jelent a testednek, mint a sprintelés egy mérkőzésen, vagy az ellenféllel való fizikai kontaktus. Az én ötletem az volt, hogy mindkét oldalára lényegében egy-egy őrt állítottam, hogy kevesebb területet kelljen bejárnia. De ez nem jelenti azt, hogy nem tudna többet tenni. Azért játszik, mert az egész stáb dolgozott vele. Látták őt rövid és hosszú távokat, sprinteket futni. Ez egy csapatmunka. És én vagyok az utolsó darab. Úgy döntöttem, hogy így csinálom, hogy könnyebb legyen neki, de most már a végéhez közeledik."

"A Frosinone ellen is ugyanígy gondolkodtunk. Nem akartam őt rögtön az első adandó alkalommal a kezdőcsapatba dobni. Szerettem volna adni neki egy kis ízelítőt, hiszen kilenc hónapja nem játszott."

"Ugyanígy voltam akkor is, amikor visszatértünk a nyárról. Elkezdted az előszezont, és az első másfél órában még a labdát sem tudtad rendesen passzolni. Gondolom, egy kis érzelmet, örömöt érzett, és próbáltam védeni őt, de a továbbiakban nagyon fontos játékos lesz számunkra, függetlenül attól, hogy milyen felállásban játszunk."

Hogy van Leo Paredes?

"Paredes javítja azokat a dolgokat, amiket kérek tőle, hogy javuljon. Nem vesztegetjük az időt arra, hogy a labdakezeléséről beszéljünk, bár van néhány dolog, amit ott is másképp kellene csinálnia - egy kicsit közvetlenebb, függőlegesebb, gyorsabb -, és ezt nagyon jól csinálja. Mindent megért és megfogad, mert ő egy nagyon intelligens futballista."

"A labda nélkül is intelligens, de néha egy kicsit ösztönös. Egy középpályásnak reflektívnek kell lennie. Egy igazán jó középpályás lehetővé teszi a körülötte lévő csapattársak számára, hogy megkapják a labdát."

"Sok csapattársam volt, akiket azért dicsértek, mert minden meccsen tíz becsúszó szerelést csináltak, és négyszer nyerték meg a párharcot, míg én talán egyet csináltam, a többi kilenc alkalommal pedig tartottam a pozíciómat, hogy valamelyik csapattársam megszerezze a labdát. Középpályásként rengeteg munkát kell végezned."

"Nagyszerű, ha van egy energikus, szívós játékosunk, aki beront és ellopja a labdát, de egy olyan középpályás, aki csak ezt teszi, veszélyes. Egy olyan középpályás, aki mindig előre rohan, veszélyes. Egy olyan középpályás, aki mindig rohan, veszélyes. A labdarúgásban nagyon fontos, hogy tudd, mikor kell megtartani a pozíciódat. Leo megérti ezt, és nagyon jól csinálja. És van futballista esze. Tudja, hol kell helyezkednie. Tudja, hol fog kikötni a labda. Hol fog pattogni. Okos az egy az egy elleni párharcoknál. Igazi argentin."

"Tetszik, ahogyan végzi a munkát, amit kértem tőle. Nem mintha teljesen más dolgokat kértem volna tőle, csak egy kicsit más dolgokat, ahogyan másoktól is. De a középső középpályásoknak adok még néhány támpontot."

A sok rotáció miatt arra gondoltam, hogy az is egy lehetőség, hogy a Roma két középhátvéddel plusz Gianluca Mancinivel játszik, ami hasonlíthatna Luciano Spalletti híres "három és fél" rendszerére, amit jól ismersz.

"Igen, miért ne? Működhetne. Azért is, mert rá is ugyanaz vonatkozik, mint Paredesre: a fejébe beivódott a futball. Érti, hogy mit kell tennie védekezésben. Tudja, mikor kell előre nyomulnia, és ő egyike azoknak a játékosoknak, akik a visszavonulásom óta középső középpályásként is játszanak."

"Úgy gondoltam, hogy Paulo Fonseca alatt néhány kivételes teljesítményt nyújtott a középpályán, ami lenyűgözött engem. Mindenből tud egy kicsit, és jól csinálja. Nagyon elégedett vagyok vele. Ez inkább taktikai vita kellene, hogy legyen, mint személyválasztás, mert három nagyon erős jobbhátvédünk van. Véleményem szerint Angelino játszhatna a jobb oldalon is, nyilván más feladatokkal, hajlamos lenne befelé mozogni, ami egy kicsit más, mint egy hagyományos hátvédé."

"De Mancini ezt is meg tudja csinálni, és mást is tud. Ha van egy olyan hátvéded, aki inkább középhátvéd, mint szélső védő, akkor talán az lenne az ideális, ha lenne előtte egy másik játékos, aki szélsőként is jól tud játszani. Ezen a poszton van Tommaso Baldanzi és Dybala, akik inkább támadó középpályások."

"A másik oldalon ott van Stephan El Shaarawy, és azon is elgondolkodhatunk, hogy egy középső védő a bal szélen játsszon."

"De ezek mind olyan megoldások, amelyeket aztán meccsről meccsre választunk. A világ legjobb edzője úgy jut el a Bajnokok Ligája döntőjébe, hogy középhátvédek vannak a szélen. Guardiola sok meccset játszott olyan középső védőkkel, akiket szélső védőként vetettek be. Akkor miért ne? Ez egy olyan megoldás, amit a játékstratégiánk alapján megfontolnánk. Nem azért, mert nem bízunk a hátvédjeinkben. Valójában rengeteg jó védőnk van."

Milyen ellenfél lesz a Monza a Torino és a Feyenoord után? Ebben a szezonban mindenkinek megnehezítették az életét, és a széleken nagyon erősek. A Roma rengeteg gólt kapott már szélekről beívelt labdákból. Milyen lesz a megközelítés a Monza ellen?

"Minden körülmények között nehéz ellenük játszani. Az első mérkőzésen megnehezítették a Roma dolgát, és még akkor is erős teljesítményt nyújtottak, amikor tíz emberre fogyatkoztak."

"Nemrég legyőzték az AC Milant, így a topcsapatok ellen is képesek eredményeket elérni. Tudják, hogyan kell focizni. Szerintem kevésbé agresszívak, mint az Atalanta és a Torino, annak ellenére, hogy ugyanabból a futballiskolából érkeztek. Nincs meg bennük az az agresszió, mint a Torinóban. Talán ellenünk többet fognak belőle csinálni, mert látták, hogy milyen nehéz dolgunk volt az első félidőben a Torino ellen. Ezek olyan hipotézisek, amiket mi képzelünk."

"Ami a keresztpasszokat illeti, fontos, hogy jól jelezzük, amikor keresztpasszok érkeznek a mezőnybe, de az is fontos, hogy kezeljük a keresztpasszokat. Úgy gondolom, hogy azt a keresztlabdát jobban is lehetett volna kezelni, mielőtt bejutottak volna a kapunk előterébe. Azért beszélek Zapata góljáról, mert a területen belüli védekezésünk jó volt. Amikor egy játékos ilyen magasra ugrik, és gólt szerez, akkor úgy tűnhet, hogy hibáztunk a büntetőterületen belül, de néha csak gratulálni kell az ellenfélnek, ahogy ők is gratuláltak Paulónak Dybala góljánál, amikor 30 méterről betalált."

"Talán Angelinónak több támogatásra volt szüksége Bellanovával szemben. Ennek tudatában készültünk a mérkőzésre. Segíthettünk volna neki azzal, hogy duplázunk, hogy jobban beálljunk, mert ez segített volna abban, hogy ne engedjük be a keresztpasszokat. A Torino ellen is figyeltünk erre, és a Monza ellen is így fogunk tenni. A keresztpasszok a futball részei."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Monza, Serie A