Daniele De Rossi: A Romát nem lehet visszautasítani

Daniele De Rossi: A Romát nem lehet visszautasítani

A kedden kinevezett új szakvezető megtartotta első mérkőzés előtti sajtótájékoztatóját.

Mit tervezel? Melyik Romát láttad már, és melyik Romát szeretnéd látni?

"Mosolygok, de nem a kérdés miatt, hanem mert látok néhány barátságos arcot, amiről nem gondoltam volna, hogy látni fogom. Amikor edzőt váltasz, az első néhány edzésen mindig látod, hogy a játékosok százzal mennek. Ez elkerülhetetlen. Akár egy nagyszerű edzőt váltasz, akár egy átlagos edzőt, mindig így van."

"Az első néhány edzés ad valamiféle képet. Meg kell néznünk, hogy hosszú távon fenn tudjuk-e tartani ezt az intenzitást. De hihetetlenül jó a reakció. A srácok nagyon igyekeznek. Keményen edzenek és nagyon akarnak. Úgy tűnik, hogy elfogadják azt a két-három új koncepciót, amit be akarunk vezetni - ennél többet nem, mert az elején, az első három-négy napon túl nagy zavart okozhat. Olyanok voltak, mint a szivacsok, és ezt köszönöm nekik."

Hallottál már Francesco Totti felől?

"Beszéltünk. Küldött nekem egy sok szerencsét kívánó üzenetet. Elmondta, mennyire boldog és mennyire meglepődött. Először én is így reagáltam. Az elmúlt napokban többször is beszéltünk, és megígértük, hogy találkozunk. Most Kínába utazik, ha nem tévedek."

"Hamarosan találkozunk, és együtt töltünk egy kis időt. Ezt mindig élvezzük, függetlenül a Romától, attól, hogy ki edzi a csapatot és milyen munkát végzünk."

Mi a fő probléma, amit meg kell oldanod? Mivel lennél elégedett a szezon végén?

"Boldog lennék, ha a szezon végén az első négyben lennénk. Ez a célunk. Nem lesz könnyű, de mindenképpen lehetséges."

"Amikor edzőt váltasz, mindig van néhány probléma. Én is megtapasztaltam ezt egy évvel ezelőtt: Én nem gondoltam, hogy sok probléma van, de a klub [SPAL] igen. Azt hiszem, az edző [José Mourinho] és a klub [Roma] most ugyanezt mondhatja el magáról."

"Ez nem szokatlan a futball világában. Vannak problémák, amelyeket nem fogok túl közelről megvizsgálni. Meg kell próbálnom 0-0-ról indulni, mint egy mérkőzésen. Meg kell néznem, hogy szerintem mi az, ami nem működik. Három-négy nap alatt nem lehet mindent elemezni, ezt elmondhatom."

"Szerencsés vagyok, mert szurkolóként minden Roma-meccset megnéztem. Ha egy másik klubnál lennék, a nulláról kellene kezdenem, és minden felvételt megnéznem. Ez az a csapat, amelyet a világon a legjobban ismerek, mert szurkoló vagyok. Talán ez egy kicsit csökkentette a tanulási időmet."

Ez volt a megfelelő pillanat, hogy visszatérj a Romába?

"Szerinted ez volt a megfelelő pillanat arra, hogy visszautasítsam a Romát?"

Nem hiszem.

"Tessék. Ezt viccből kérdeztem. Nem utasítod vissza a Romát. Ez egy kicsit olyan, mint ami Andrea Pirlóval történt néhány évvel ezelőtt, amikor a Juventushoz ment. Az U23-asoknál kezdett, aztán ebben a helyzetben találta magát."

"Vannak emberek, akik visszautasítanak dolgokat, és vannak emberek, akik belevetik magukat. Nem csak azért akartam visszajönni, hogy viselhessem ezt a mezt. Nem megszokásból vagy nosztalgiából. Gyorsan elemzed a csapat értékeit, és az egyetlen ok, amiért nemet mondtam volna, az az, ha úgy gondolom, hogy a csapat átlagos, vagy rossz. Nem azért jöttem volna ide, hogy megmutassam magam, ha biztos lennék benne, hogy így lesz. Szerintem ez egy nagyszerű csapat. Úgy gondolom, hogy az itt végzett munka segít lenyűgözni minket, és nekem is segíteni fog a karrierem fejlődésében. Hogy hova fog ez vezetni minket, azt majd meglátjuk néhány hónap múlva."

Egy korábbi interjúban azt mondtad, hogy nem szereted az "én futballom" kifejezést. Miről szeretnéd, ha Daniele De Rossi futballjáról emlékeznének meg?

"Az 'én futballom' elborzaszt. Néha hallom, hogy edzők mondják ezt, olyan edzők, akiket szeretek és tisztelek. Ez egy helytelen kifejezés, mert ez nem az én futballom."

"Ha Pep Guardiola azt mondaná, hogy 'az én futballom', akkor meghallgatnánk és megkérnénk, hogy magyarázza meg, mert benne van az a csipetnyi zsenialitás, ami megváltoztatta a dolgokat. Ugyanez vonatkozik Roberto De Zerbire, Diego Simeonéra vagy Antonio Contéra is. Mindannyian megváltoztattak valamit a futball világában."

"Nem hiszem, hogy az ő szintjükön vagyok. Nem tudom, hogy van-e hasonló védjegyem. Szerintem egy jó edzőt arról lehet felismerni, ahogy a csapataik játszanak."

"Vannak nagyszerű edzők, akik nem találtak fel semmit, de csukott szemmel is meg tudod mondani, melyik csapat az övék. Ha ennek az útnak a végén a Roma felismerhető lesz, és a játékosok tudják, hogy mit kell tenniük a pályán, eredményesen és szervezetten, akkor elégedett leszek vele. Úgy fognak rám emlékezni, mint valakire, aki jó játékra késztette a csapatot, és győzelemre bírta őket. Ez több mint elég nekem."

Úgy hallottuk, hogy a szerződésednek a lejárta után nincsenek feltételek, de van egy negyedik helyezést érő bónusz. Az Európa Liga is szóba került, mint cél? Volt szó arról, hogy tovább maradsz?

"Az elnökök, Dan és Ryan Friedkin nagyon egyértelműek voltak a szerződésem időtartamát és az itt töltött időmet illetően."

"Azt mondtam: 'Oké, nagyszerű. Megneveztek egy számot, és bónuszt a Bajnokok Ligája-kvalifikációért'. Nem írtam alá üres szerződést, mert valójában nem volt szerződés, de aláírtam volna bármilyen összegért, amit ők mondtak."

"Azt hiszem, ez annak köszönhető, amit itt képviselek, és annak a hatalmas lehetőségnek, amit kapok. Nyilvánvalóan nem fogom ezt tenni az egész karrierem során."

"Nincsenek feltételek. Nincsenek automatikus hosszabbítások. Nincs semmi. Ez egy hat hónapos szerződés. Azt mondtam, hogy ez nekem megfelel. Ki akartam játszani a kártyáimat. Az egyetlen dolog, amit kértem, hogy edzőként kezeljenek, és ne úgy, mint egy volt játékost vagy egy klublegendát. Nincs szükségem arra, hogy Romolóval vagy a gyerekekkel járkáljak a pályán."

"Ezzel teljes mértékben egyetértettek. Biztosak voltak benne, hogy nem lesznek félreértések. Tudták, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy megérkezett az első üzenet - amire tényleg nem számítottam -, a végsőkig harcolnék azért, hogy itt maradjak."

"Ezt megértették, és azt hiszem, elégedettek ezzel: egy edző, aki tiszta játékkal próbálja megtartani az állását, anélkül, hogy kihasználná azt, ami korábban voltam, és megpróbálja kiérdemelni a jogot, hogy itt maradhasson a pályán. Ez egy álom lenne számomra."

Tudod már, hogy három- vagy négyvédős rendszerben fogtok játszani? Van olyan taktika, amit jobban kedvelsz?

"Beleszerettem ebbe a munkába Luciano Spallettivel, majd Luis Enriquével. Az ilyen típusú edzők, akik sok embert tesznek előre, és automatikusan négyfős védelemmel játszanak, beleszerettem, inspirációt és a legjobb szezonjaimat adták."

"Ez a csapat azonban évek óta háromfős védelmet játszik. Arra épültek, hogy hárman játszanak hátul. Az utolsó pillanatig várunk a döntéssel. Mindkét megoldást kipróbáltuk már."

"Úgy gondolom, hogy az egyik felállással lehet védekezni, a másikkal pedig játékot építeni. Ezek a változtatások az elején talán kicsit nehézkesek lesznek, mert nem jönnek természetesen, de nem tartana sokáig, amíg beleivódnak az ilyen tapasztalt játékosok fejébe. Majd meglátjuk. Lehet, hogy meccs közben vagy a szezon során is váltogatni fogok. Egyes meccseken lehet, hogy három, máskor pedig négy védővel játszunk majd. Ez a játéktervünktől és attól is függ, hogy ki az ellenfelünk."

Egyesek azt mondják, hogy a nyugtató hatásod miatt választottak téged. Gondolod, hogy ez igaz? Ez egy kicsit destabilizáló, vagy lehet, hogy ez extra bátorítás neked, a csapatnak, a Romának?

"Nincs szükségem további bátorításra. Egyáltalán nem destabilizáló. Nem vagyok hülye. A 'megnyugtató' egy kicsit rosszul írja le a választást."

"Amikor a vezetőségnek döntést kell hoznia arról, hogy ki váltson egy ilyen fontos és szeretett edzőt, számos tényezőt kell figyelembe vennie. Nem azt mondom, hogy abszolút én vagyok a jó választás, de ha becsukom a szemem, és arra gondolok, hogy más elérhető edzők ülnének ma itt, akkor szerintem a szurkolók reakciója rövid távon még pusztítóbb lehetett volna a csapat számára."

"Úgy gondolom, hogy a szurkolók fontos szerepet játszanak, különösen az utóbbi években. Azok a nagy tömegek, az a rengeteg szeretet, amit a csapatnak mutattak... Azt hiszem, segítettek abban, hogy pontokat szerezzünk. Nem hiszem, hogy bármelyik Roma-szurkoló egyszerre két embert tud szeretni. Nem lehet elvenni tőlük azt a szeretetet, amit Mourinho iránt éreztek és éreznek, de nem hiszem, hogy nehéz lesz nekik elkezdeni engem is szeretni. Tartsuk meg azt a szeretetet, azt a szenvedélyt és azt a zajt, amit legutóbb a stadionban láttam."

"Nyilván nem azért választottak engem, mert lenyűgözték őket a SPAL eredményei és teljesítménye. Nem vagyok hülye. Azt mondani, hogy azért, hogy megnyugtassam a dolgokat, nem szép dolog. Ez egy megalapozott döntés, ami a környezeti tényezőkön, a vezetésen... sok más dolgon alapul. Hamarosan kiderül, hogy jó döntés volt-e. Kihasználtam. Úgy gondolom, ez egy hatalmas lehetőség számomra, hogy azzá az edzővé váljak, aki lenni szeretnék."

Arra számítottál, hogy ilyen lesz a Romába való visszatérésed? Amikor beléptél az öltözőbe, érezted, hogy te vagy a Roma edzője?

"Ez nagyon hasonló az előző kérdéshez. Nem, nem számítasz arra - nem álmodsz arról -, hogy a történelem legsikeresebb edzőjét kirúgják, és téged választanak helyette."

"De tisztában voltam vele. Nem kényszerítettek. Senki nem fogott fegyvert a fejemhez, és nem mondta, hogy fogadjam el. Egy fokozatosabb folyamatra számítottam. De ha megnézzük a futballtörténelmet, rengeteg példa van arra, hogy az edzők tűzoltásként érkeztek csak, talán néhány meccsre, amíg egy másik edző szerződtetésére vártak, és végül maradtak."

"Talán a legfrissebb példa Raffaele Palladino. Nem hiszem, hogy eredetileg hosszú távra hozták volna, de jelenleg Olaszországban a két-három legjobb edző egyike. Ami velem történt, az nem olyan ritka, de én másképp képzeltem el."

"Valóban úgy érzem magam, mint a Roma edzője. Inkább az edzőpályán, mint az öltözőben, mert nem tudsz szabadulni attól az ismeretségtől, ami a legtöbb játékossal megvan - és nem is szándékozom szabadulni tőle. Szerintem akkor is lehet tisztelet, ha tudod, hogy barátok vagytok. Nem kell úgy tennem, mintha sosem jártam volna itt, vagy mintha nem állnék nagyon közel Lorenzo Pellegrinihez, Bryan Cristantehoz stb. stb. Soha nem tettettem magam itt. Soha nem tettettem magam a csapattársaim előtt, és soha nem tettettem magam a szurkolók előtt."

"Nem kell megjátszanom magam. Valaki azt javasolta, hogy ne jöjjek ide a kocsimmal, mert, tudod, talán túlságosan... Nem kell úgy tennem, mintha szegény lennék. Nem kell megjátszanom magam. Edzenem kell."

"Amint elhagytuk az öltözőt, és kimentünk a pályára - akkor éreztem magam edzőnek. Mert rám néznek, hallgatnak rám, és azt teszik, amit mondok. Az első napok óta az a benyomásom, hogy tetszik nekik, amit hallanak. Ettől még nem leszel jó edző, de talán az vagy, ha az ötleteiddel és azzal, amit csinálsz, pontokat szerzel."

Mourinhónak elege lett a Romából? Beszéltek egymással?

"Küldtem neki egy üzenetet - nem azért, mert muszáj volt, hanem mert nagyon akartam. Ő volt az elsők között, aki írt nekem, amikor a SPAL-hoz szerződtem. Ez volt a helyes dolog."

"Nem tudom, hogy elege lett-e belőle. Ezt tőle kellene megkérdezni. Nem tudnám megmondani, és minden tiszteletem ellenére nem is érdekel annyira. Csak arra kell koncentrálnom, ami előttem áll, arra, hogy min tudok változtatni, min tudok javítani, mit tudok tenni, mit kell tennem. És ebben a négy napban a futballon kívül sok mindenről kellett beszélnem: szerződés, felszerelés, stb. Alig várom, hogy belerázódjak a normalitásba, hogy az időmet a futball nézésével, tanulásával és a futballról való gondolkodással tölthessem."

Azt mondtad, hogy a Roma egy nagyszerű csapat. Van elképzelésed arról, hogy mik lehetnek a fő problémák? Lehet, hogy két és fél év után ugyanazzal az edzővel a motiváció hiánya? Vagy taktikai problémák? És meglepett-e valaki konkrétan ebben a négy napban?

"Láttam néhány problémát, miközben meccseket néztem. Nem hiszem, hogy a Roma rosszul játszott volna, ahogy egyesek mondták. Szerintem néhány meccs nagyon rossz volt, mások pedig nagyon jók. Ezek a hullámvölgyek az okai annak, hogy lemaradtunk a bajnokságban. De a Roma kiválóan játszott az Atalanta ellen - ezt láttam. A Napoli ellen is, ott voltam a stadionban."

"Tehát a csapatnak nincsenek hatalmas problémái a futballozással. Nem edzettek rosszul. Voltak problémáik és néhány következetlen teljesítményük."

"Vannak ötleteink és okaink, kérdéseket teszünk fel magunknak, de nem fogok az okokról beszélni egy sajtótájékoztatón, mert az tiszteletlen lenne."

"Tudtam, hogy ez egy nagyszerű csapat. Aztán amikor az ember személyesen látja ezeket a labdarúgókat, nem tud nem lenyűgözni. Hozzászoktam, hogy nagyszerű játékosok mellett játszom. De amikor elég hosszú idő után újra látod őket az edzésen, és újra ilyen szintű labdarúgókkal dolgozol együtt, amikor olyanokat látsz, mint Paulo Dybala, Romelu Lukaku, Pellegrini a labdával, akkor lenyűgöznek."

"Ki lepett meg engem? Bevallom, nem ismertem túl jól Niccolo Pisillit, de ő egy nagyon jó játékos - jobb, mint gondoltam. Még gyerek, de lenyűgözött. Bevallom, nem ismertem őt, és amikor láttam őt akcióban, meglepődtem."

Mit nem szabad alábecsülni a holnapi, Verona elleni mérkőzésen?

"Sok mindent. Mindenekelőtt a Veronát. Ők egy stabil csapat, egy olyan edzővel, akit nagyon nagyra értékelek. Stabilan tartotta a hajót egy olyan időszakban, amikor Veronában mindenféle más dologról beszéltek - átigazolások, eladások, klubszintű problémák stb. Klasszis, és hatalmas győzelmet aratott az Empoli ellen, szóval nagyon nagyra értékelem őt."

"A Verona egy masszív csapat, nagyon fizikális játékosokkal. Látszik, hogy hogyan akarnak játszani, és képesek jól játszani."

"Arra is figyelnünk kell, hogy ne hagyjuk, hogy az első meccsen az idegek eluralkodjanak rajtunk. Magamról beszélek - bár elég nyugodt vagyok -, de a srácokról is. Változás történt, és remélem, hogy nem ez a helyzet, de lehet, hogy lesz némi nyugtalanság."

"Mindannyiunknak nagyon szenvedélyesnek kell lennünk. Nekem a kispadon, a srácoknak a pályán és a szurkolóknak a lelátón."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Hellas Verona, Ser