Daniele De  Rossi: A mély keret nagy előny

Daniele De Rossi: A mély keret nagy előny

A 23. forduló záró mérkőzésén a Roma a Ranieri vezette Cagliarit fogadja hétfő este.

A Roma ezen a héten végre csak az edzésekkel volt elfoglalva, ami nem gyakran fordul elő. Mit tudtál meg? Mit láttál a játékosoktól? Hogyan illeszkedtek be az újonnan szerződtetett játékosok?

"Ez egy sűrű hét volt - és edzőként örülök ennek. Örülünk, hogy visszatér a nemzetközi kupafutball, és szeretnénk is benne maradni egészen addig, ameddig csak lehet."

"Dolgoztunk a taktikánkon, valamint a fittségen, a hét folyamán elérhető keretek között. Nyilvánvalóan ez nem olyan, mint amikor a felkészülési időszakban tudsz sokat edzeni, de bizonyos dolgokat végre tudtunk hajtani, és ezekre a hét folyamán lehet építeni."

"Ha háromnaponta játszunk egy meccset, akkor maguk a mérkőzések is edzésként szolgálnak. Akkor a meccseken kívül extra erőfeszítéseket kell tenned azokkal a srácokkal, akik nem lépnek pályára, nem játszanak. Ezen a héten rengeteg erőfeszítést tettünk, és a játékosaim mentálisan és fizikailag is jól reagáltak."

"Ami az újonnan szerződtetett játékosokat illeti, azt hiszem, egy szó foglalja össze legjobban, hogy mit hozhatnak a csapatba: minőséget. Van minőségük - labdabirtoklásban, labdabirtokláson kívül, a megfelelő passzok kiválasztásában és általános futballtudásukban. Két kiváló játékosról beszélünk, és örülök, hogy csatlakoztak a Romához."

"Ami a beilleszkedésüket illeti, egyelőre az megvan, amit három nap után elvárhatsz. Abból, amit láttam tőlük a csapattársaikkal együtt, úgy gondolom, hogy eléggé bekapcsolódtak, és olyan jól beilleszkedtek, amennyire csak lehet ilyen rövid idő alatt."

Beszéljünk az Európa Liga-csapatról. Milyen szempontok alapján választottad ki a játékosokat?

"Nem én magam állítottam össze a teljes listát - csak három változtatást eszközöltem. Nem tudtam végigmenni és 25 játékost kiválasztani - csak három módosítást tudtam végrehajtani az Európa Liga-csapatunkból, mivel ez volt a megengedett maximális létszám."

"A prioritásom az volt, hogy minden poszton legyen egy olyan játékosállomány, amely minden poszton rendelkezik tartaléklehetőséggel. Korábban csak egy szélső csatárunk volt Paulo Dybala személyében, ezért tettem be Baldazinit, és mivel Andrea Belotti távozott, és nem tudjuk, mikor tér vissza Tammy Abraham, ezért Sardar Azmount is bevettem a keretbe."

"Az öt játékosból csak hármat tudtam betenni. Sok középhátvéd van a klubnál, így Dean Huijsen volt az a szerencsétlen, aki nem került be, és ugyanez igaz Rasmus Kristensenre is, mint szélsőhátvédre, mert itt van Mehmet Celik és Rick Karsdorp. Az utóbbi két játékos fontos számomra - ők a bajnokság korai szakaszában játszottak, és a továbbiakban is szerepet kapnak."

"Sajnos meg kellett hoznom ezeket a döntéseket - az ötből kettőt ki kellett hagynom."

Az átigazolási időszak nemrég zárult le, és úgy tűnik, hogy a Roma kiegyensúlyozott csapattal rendelkezik, ahol posztonként két játékos van. Aztán ott van az a két játékos, akik igaz nem januárban érkeztek, de még mindig nem tudnak pályára lépni: Renato Sanches és Chris Smalling. Hogyan halad a felépülésük? A portugál úgy tűnik, közelebb került a visszatéréshez.

"Megmondtad - Renato Sanches egy kicsit jobban áll, mint Chris Smalling. Mindketten a csapattal edzettek, de Chris esetében váltogattuk a terhelését - részt vett egy edzésen, majd kiülte a következőt, aztán egy könnyebb edzésen vett részt, mielőtt pihentette volna magát."

"Renato viszont a teljes edzésen részt vett. Az első napon hasonló tervet követett, mint Smalling, de aztán elhagytuk azt a tervet, ami a felépüléséhez igazodott, és most a szokásos módon edz a többi sráccal együtt. Továbbra is óvatosan kell bánnunk vele, tekintve, hogy néhány hétig nem volt bevethető. Renato közelebb áll a visszatéréshez, mint Chris, és hamarosan bevethető lesz, míg Chris valószínűleg az Inter vagy a Feyenoord ellen térhet vissza. Egyszóval a visszatérése a küszöbön áll."

A fent említetteken kívül Renato Sanchesszel egy klubpszichológus is dolgozott. Azt mondták, hogy a problémái nem csak izomproblémák voltak.

"Nem tudok a múltról. Amikor orvoshoz mész, azt kérdezi, hogy vagy, nem azt, hogy voltál. Abból, amit látok, úgy tűnik, hogy mentális szempontból jól van. Arról azonban nem tudok nyilatkozni, hogy mi volt előtte. Nehéz időszakon ment keresztül a múltban a sérülésekkel és a kondíciójával kapcsolatban az elmúlt egy évben."

"Nagyon lelkes volt, és a személyzet nyilvánvalóan kezelte őt, mielőtt megérkeztem. Amint készen állt, azonnal rendelkezésre állt. Ahogy látom, nyugodtnak tűnik, de semmi másról nem tudok nyilatkozni, beleértve azt is, hogy mi történt az én időm előtt."

"Minden csapatom tagjait pszichológiailag menedzselem - mindannyiuknak szüksége van erre. A gyakran kezdő és a ritkán játszó játékosoknak más-más igényeik vannak, és egy jó edző tudja, hogy mit kell tennie, és hogy mikor kell bizonyos lépéseket megtennie."

Hétfőn ismét keresztezi az utad Claudio Ranieri. Voltak már nagy pillanataitok együtt - a 2009-10-es szezon izgalmai, a híres derbi, ahol lecserélt, és az, hogy ő volt az edző a 2019-es búcsúztatásodkor. Milyen emlékek, érzések és kötelékek fűznek Claudióhoz?

"Gyönyörű kötelék van köztünk. Roma-játékosként a két legérzelmesebb pillanatomat osztottam meg vele - azt a szezont, amelyben olyan közel kerültünk a bajnokság megnyeréséhez, és az utolsó néhány hónapomat Roma-játékosként, amikor ő vette át Eusebio Di Francesco helyét. Együtt éltük meg az utolsó napjainkat a Roma edzőjeként és játékosaként."

"Mindig pozitív dolog érzelmes pillanatokat tölteni egy olyan emberrel, mint ő. Elegáns és jellegzetes római modorával, valamint éles intelligenciájával mindig képes betekintést nyújtani egy olyan fogalomba, amelyet talán nem fogtunk fel. Az ember úgy távozik a Claudióval folytatott beszélgetésből, hogy gazdagabbnak érzi magát. Öröm lesz összejönni, és találkozni vele újra. Jó lesz újra összecsapni, ahogyan az elmúlt szezonban Cagliariban tettem a SPAL-lal. Még nagyobb öröm lesz, ha ezúttal nyerünk. Az edzőként iránta érzett tiszteletemen túl, mélyen tisztelem őt, mint embert is."

A Cagliari elleni összecsapás előtt a középpálya kiválasztása okozhat fejtörést - Leandro Paredes mélyen visszahúzódó játékmesterként szerepelhet, Bryan Cristante kihagyhatatlan, Lorenzo Pellegrini a csapatkapitány, míg Edoardo Bove a tempójával és agresszivitásával valami mást kínál. Hogyan értékelted a dolgokat? Milyen következtetésekre jutottál?

"Ott van még Renato Sanches, aki nyilvánvalóan nem fog kezdeni, tekintve, hogy egy ideje már nem játszik, és Houssem Aouar, aki elől és középpályásként is tud játszani."

"Nyilvánvalóan előny, hogy nagyszerű játékosok vannak a keretben. Az Inter például az egyik legjobb csapat, miközben Davide Frattesi és Kristjan Asllani nem kerülnek be a csapatba, pedig ők minden más Serie A-s csapatban kezdők lennének."

"Előny, hogy választhatunk közülük és rotálhatunk. A választásokat az határozza meg, hogy ki ellen játszunk, és milyen a munkaterhelésünk - a következő mérkőzésünk kezdőcsapatának összeállítása az azt követő mérkőzésekre is hatással van. Néha a választások pusztán a következő mérkőzésen alapulnak. Ez egy szép kihívás, de nem szép dolog kihagyni játékosokat. Ez olyan játékosokra is vonatkozik, mint Nicola Zalewski, aki rendszeresen szerepelt, de amióta én a csapathoz kerültem, nem sokszor lépett pályára."

"Ez nem egy szép és hálás feladat. Tudom azonban, hogy remek tartalékaink vannak, akikre számíthatok. A topcsapatoknak mindig sok topjátékosuk van - egy erős kezdő tizeneggyel meccseket lehet nyerni, de egy mély kerettel hosszú távon is képes vagy elérni dolgokat. Azonban csak tizenegy játékost tudsz pályára küldeni, így szükség van a rotációra."

"Az is pozitívum, hogy a játékosaim különböző dolgokat nyújtanak. Mindannyian létfontosságúak, de mivel nem tudjuk mindannyiukat szerepeltetni minden mérkőzésen, reméljük, hogy jól döntünk, amikor bizonyos egyéneket kihagyunk."

Dybalának a pályán való helyezkedéséről akartam kérdezni. Salernóban mélyen a középpályára húzódott vissza, hogy megteremtse a lehetőségeket, ami az egyik védjegye. Ha megnézzük a Roma második gólját azon a meccsen, láthatjuk, hogy mennyire létfontosságú a csapat számára. Milyen szerepet szánsz neki?

"Vannak bizonyos játékosok, akiknek megvan az a tehetségük és képességük, hogy olvassák, mi történik ott és akkor egy mérkőzésen. Az ilyen játékosoknak nagyobb szabadságot kell adni. Ha megakadályozod, hogy Dybala visszaálljon, ha azt mondod neki, hogy ezt nem teheti meg, akkor talán kihagysz egy olyan helyzetet, amikor a középpályán találja magát - még akkor is, ha szerinted jobb lenne, ha elöl maradna -, és aztán elindít egy olyan mozdulatot, amely egy olyan csapattárs góljához vezet, aki a pályán feljebb van."

"Az a fontos, hogy ha a középpályára visszajön, akkor valaki másnak kell feljebb tolódnia, hogy elfoglalja a helyét. A futballban nem tartom tárgyalhatatlan dolognak a helyek elfoglalását - az a lényeg, hogy valaki ott legyen, még akkor is, ha ez nem az ő pozíciója, önmagában."

"Nyilvánvalóan az a célunk, hogy jól elfoglaljuk a tereket, kikerüljünk a presszingből és a büntetőterület közelébe juttassuk a labdát, hogy Paulo olyan helyzetbe kerüljön, mint amilyenben a Salernitana elleni második gólunknál volt. Ettől eltekintve - és bizonyos utasításoktól, amelyeket adunk neki - szabadon improvizálhat. Amikor a legtöbb játékos 20 méteren belül van a kaputól, akkor két-három érintés kell neki - csak akkor képes megoldást találni. A játékosoknak hajlandónak és képesnek kell lenniük arra, hogy kövessék az íratlan szabályokat, és inkább az ösztöneikre hagyatkozzanak, mint arra, amit az edző mond nekik."

"Húsz évig voltam Francesco Totti csapattársa, és senki nem mondta neki, hogy hova menjen, vagy mit kell tennie a támadóharmadban. Csak azt tudtuk, hogy arra kell koncentrálnunk, hogy jó helyzetbe kerüljünk a kapu előtt, hogy ő fel tudjon minket építeni. Ha látod, hogy van egy ilyen típusú, ilyen tehetségű játékosod, amivel Paulo is rendelkezik, akkor ki kell hoznod belőle a legtöbbet."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Cagliari, Ser