Azmoun: Csodálatosak ezek a szurkolók

Azmoun: Csodálatosak ezek a szurkolók

Sardar Azmoun a pályán ügyes, sokoldalú csatár, a pályán kívül pedig kedves, méltóságteljes személyiség. Könnyedén beilleszkedett a csapatba, és olyan, mintha már évek óta Rómában játszana.

Fáradt vagy?

"Egy kicsit, igen. Amint látod, még mindig rövidnadrágban vagyok. Még csak most fejeztük be az edzést. De örülök, hogy jelenleg jól mennek a dolgaink."

Úgy tűnik, mostanra már nagyon jól beilleszkedtél a csapatba. Mindig mindenkivel viccelődsz - a való életben és a közösségi médiában is.

"Igen, otthon érzem magam itt. Mindenkivel jól kijövök. Az öltözőnkben világbajnokok és világklasszis játékosok vannak, de mindenki a földön jár. Könnyű kijönni a többiekkel."

Mennyire segített a kapitány, Lorenzo Pellegrini a beilleszkedésben az elején?

"Rengeteget. Ő egy nagyszerű srác, aki mindig segít mindenkinek. Lorenzo egy nagyszerű kapitány, nem csak egy fantasztikus focista."

A Torino ellen voltál először kezdő az Olimpicóban. Milyen volt?

"Néztem azt a sok embert a stadionban hétfőn este fél hétkor, és elgondolkodtam, vajon milyen munkát végeznek! De igazából azt hiszem, az időpont mellékes részlet. Akkor is ugyanannyi szurkolónk lett volna, ha reggel 8-kor lett volna a meccs.”

"Őszintén szólva, az itteni szurkolók hihetetlenek. Minden meccsen megtöltik a stadiont, legyen az Inter, Torino vagy akárki az ellenfél, teljesen mindegy. Mindig mögöttünk állnak. Csak annyit tehetünk, hogy megköszönjük nekik, és reméljük, hogy soha nem hagyják abba. Nagyon fontosak számunkra."

Mit kért tőled az edző, Daniele De Rossi a torinói meccs előtt? Utána rengeteg dicséretet mondott neked.

"Amikor a meccselemzővel megnézzük a meccset, a főnök ad néhány taktikai tanácsot. Rajtunk múlik, hogy ezeket megfogadjuk és a gyakorlatba ültetjük a meccs során. Ez most jól sikerült. Megnyertük a mérkőzést és megszereztük a három pontot."

Ha már a meccselemzőkről van szó, az olasz bajnokság az egyik legtaktikusabb. Játszottál Oroszországban, Németországban és most a Serie A-ban. Milyen különbségeket vettél észre a különböző bajnokságok között?

"A Serie A és a Bundesliga nagyon versenyképes. Lehetnek különbségek a fizikalitás vagy a sebesség tekintetében, ezért egyes játékosok talán jobban teljesítenek egyikben vagy másikban, de mindkettő csúcsszintű."

Találkoztál valaha Rudi Völlerrel, amíg a Bayer Leverkusenben játszottál? Ő egy Roma-legenda, és De Rossinak gyerekkorában ő volt a példaképe.

"Igen, láttam őt néhányszor. Nagyszerű ember és kiváló futballigazgató, amellett, hogy fantasztikus játékos is volt annak idején. Németországgal 1990-ben megnyerte a világbajnokságot."

Azt mondtad, hogy gyerekkorodban Iránban a tévében nézted a Roma meccseit. Francesco Totti és De Rossi mellett kik voltak a kedvenc játékosaid?

"Totti és De Rossi, kik mások! Még anyukám is ismeri őket, és tudja, hogy hatalmas Roma-legendák voltak. De Mirko Vucinicet is nagyon kedveltem."

Ő hasonló típusú csatár volt, mint te - gyors és ügyes.

"Hmm, ő jobb volt..."

Majd meglátjuk. Van még valaki?

"A figyelmem mindig a csatárok felé irányult, hiszen azon a poszton játszom. Edin Dzeko és Gabriel Batistuta, bár nyilvánvalóan más korszakból, de két olyan játékos volt, akit nagyon csodáltam."

És milyen érzés, hogy De Rossi, egy másik Roma-legenda, mint mondtad, az edződ?

"Ami a legjobban meglep De Rossival kapcsolatban, az az, hogy ha kívülről nézed, játékosként egy harcost láttál, aki képes volt vért köpni a pályán.”

"Amikor a mindennapokban látod őt, kedves, udvarias, jóindulatú. Jó látni, és még jobb, ha egy ilyen ember az edzője. Ő volt a megfelelő választás. Tetszik az az általános hangulat is, ami itt kialakult."

Hogy érted ezt?

"Az egység érzése. A tulajdonosok, Lina Souloukou és a vezetőség mindig nagyon közel áll a csapathoz. Ez sokat segít, és megkönnyíti számunkra, hogy olyan eredményeket érjünk el, amilyeneket most elérünk."

Láttuk, ahogy Ryan Friedkin leszállt a buszról az Olimpicóban a Feyenoord elleni meccs előtt.

"Ez igaz, de máskor is megtörtént, például a Torino ellen. Ez tényleg nagyon szép. Szeretnénk ugyanezzel a szellemiséggel folytatni. Még rengeteg munka vár ránk, mind a Serie A-ban, mind az Európa Ligában. Egyszerre csak egy lépést kell tennünk, mindig csak a következő feladattal szabad foglalkoznunk. Például a szombati, Monza elleni meccsel. Erre készülünk az edzéseken, és most csak erre gondolunk."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Azmoun