AS Roma - Torino összefoglaló

AS Roma - Torino összefoglaló

Úgy készültünk a Torino ellen, hogy tudtuk, Veretout eltiltása és a Cristante-Villar kettős koronavírus fertőzése miatt nagyon vékony lesz a közepe. Ehhez képest sikerült végre egy végtelenül unalmas meccsen nyerni, amiért azonban Pellegrini sérülése miatt nagy árat kellett fizetni.

A találkozó előtt az volt a kérdés, tudjuk-e folytatni a Genoa és a Zorja ellen megkezdett győzelmi (valamint kapott gól nélküli) sorozatot és magabiztosan készülünk-e az Inter elleni szombati rangadóra. A forduló többi eredménye miatt ráadásul tovább nőtt a tét, riválisaink egymás elleni meccsei (Juventus-Atalanta, Napoli-Lazio) és a Fiorentina-Milan duó vereségével a hétvége egyik nyertesévé léphettünk elő a 3 pont megszerzésével.

Mourinho a Bodø/Glimt elleni égés utáni hetekben néhány játékost a lelátóra száműzött, ekkor azt hihettük, a „bűnbakok” csak perceket kapnak ezek után nála. Úgy tűnik utólag, hogy tanító jelleggel küldte fel a fiúkat José, mert most, hogy a sérüléshullám és az eltiltások miatt nincs már lassan kihez nyúlni, újra elkezdte használni ezeket a játékosokat is. Ennek eredményeként Kumbulla az utóbbi négy mérkőzésen háromszor volt kezdő, most pedig Diawarát is rehabilitálta.

A meccs úgy kezdődött, ahogy idén a Roma-meccsek szoktak: kivárás, visszahúzódás, néhány gyenge kontra. A bajnokságban szerzett 24 gólunkból mindösszesen egyet lőttünk az első 30 percben, ennek növelésére tegnap sem volt sok esélyünk. A mérkőzés elejétől meglévő, ugyanakkor meddő Toro-fölény jellemezte állóvizet kavarta fel Lorenzo Pellegrini sérülése. Csapatkapitányunk hetek óta félig-meddig sérülten játszott (a válogatottból is hazaküldték emiatt), és ha az első hírek igazak, több hétig nem számíthatunk rá combizom-húzódás miatt.

Időzített bombaként ketyegett egyébként is egy kulcsjátékos sérülése, többeknek (Mancini, Karsdorp, Ibanez vagy Abraham) 1500 perc körüli játékidő van a lábában már most, alternatíva hiányában pedig csapágyasra kénytelen hajtani őket José, itt az eredménye sajnos…

Pellegrini kiválásával érezhetően meggyengült az addig sem túl acélos támadójáték, ebben az időszakban a vendég gól is a levegőben lógott, főleg a jobb oldalon Singoval és Praettal többször jutott el veszélyes szituációkig a Torino. A lehető legjobbkor jött viszont Zaniolo zsenije, előbb 3-4 ember közül játszotta ki a labdát, majd Mkhitaryan gólpasszánál is villantott egy átlépést, Abraham pedig végre igazi centerhez méltóan ki is használta a ziccert. Úgy tűnik, kell mellé egy társ, mert mióta két csatárral játszunk, az angol 4 meccsen 4 gólt lőtt.

Ezt követően lendületben maradtunk, El Shaarawy buktatásáért pedig befújt Chiffi egy büntetőt, amit rekordhosszú (több mint 5 perc) videózás után, a fent látható „les” miatt végül elvettek. Bárcsak pár órával korábban is ilyen aprólékosan dolgoztak volna a VAR-szobában, amikor Theo Hernandezt kellett volna második sárgával kiállítani. Az utolsó patront egy szöglet utáni Abraham-fejes jelentette, Milinkovics-Szavics (Vanja, nem Szergej) egyetlen védése volt ez, többször nem tettük próbára a képességeit.  

A második félidőben már nem volt kaput eltaláló kísérletünk, a labdakihozatalokban kiemelt fontosságú játékosaink (Pellegrini, Veretout, Cristante) hiányában pedig többnyire a védekezésre koncentráltunk, legtöbbször Zaniolora és Tammyra rúgdostuk fel a labdákat, kevés sikerrel.

Hiába birtokolta a labdát több mint kétszer annyit a Torino (69-31% lett a végére), valódi helyzetig nem jutottak el, így végre egy igazi Mourinho-féle győzelemmel (összesen 206 passzt teljesítettünk, a Torino 504-et) továbbra is tapadunk a negyedik helyre. Hétközben irány Bologna, Arnautovicsék ellen ez kevés lesz.

Pontozás:

Rui Patrício 7 – A kötelező védéseket magabiztosan hozta tegnap is, bravúrra nem volt szükség.

Ibanez 6 – A középhátvédek közül ő lépett fel legtöbbet (Mkhitaryan is tőle kapta a passzt a gól előtt), sokat tisztult a játéka, de a saját tizenhatosunknál eladott labdája és a brutális belépője Singoval szemben még mindig szívrohamot tud okozni.

Smalling 7 – Belottival meggyűlt a baja kezdetben, de ahogy bemelegedett, nem volt kérdés, újra tanárian irányította a védelmet, fejjátéka továbbra is kiemelkedő.

Mancini 7 – Tette a dolgát, sokkal higgadtabban, mint szokta, lehet, hogy Smalling jelenléte van rá nyugtató hatással.

El Shaarawy 7 – Féltem, hogy Singoval nem fog tudni mit kezdeni, de megoldotta, ráadásul kiharcolt egy „tizit” is. Az új felállás egyik haszonélvezője, hetek óta stabilan jó teljesítményt hoz.

Mhkitaryan 7 – Gólpassz, sok futás, labdabiztosság, Pellegrini hiányában pedig egyedül vitte a középpálya (nem létező) előrejátékát.

Diawara 6 – Rengeteget futott, küzdött, de sokszor volt „úton”, a meccshiány látszik rajta.

Pellegrini – Az utóbbi hetekben el-elmaradoztak tőle a gólok, gólpasszok is, reméljük hamar felépül és újra vezére lesz a csapatnak.

Perez 6 – Egy számára idegen poszton kellett legtöbbször védekeznie, kevés alkalommal tudott így csatlakozni a támadókhoz.

Karsdorp 6 – Önmagához képest kevésszer láttuk a támadó harmadban, viszont talán emiatt hátul most kevésbé volt bizonytalan.

Abraham 7 – Kihasználta a mérkőzés egyetlen ziccerét, de nem derült ki, hogy ő lesz-e az új tizenegyes-rúgónk. Megy neki a Roma-himnusz már olaszul is.

Zaniolo 8 – Új poszton dobta be José, motiváltan is játszott, villantott valamit a sérülések előtti formájából. „Gólpassz” Abrahamnek, a tizi előtt a Fáraónak is ő passzolt, végig a fizikai párharcokat kereste. Ha megtanul 2-3 ütemmel előbb szabadulni a labdától, jók leszünk.  

Vina – Örülünk, hogy újra van egészséges balbekk a keretben.

Kumbulla – Időhúzó cserének jött, de azért beíratta magát a jegyzőkönyvbe egy sárgával.

Forrás: https://asroma.hu

Címkék: AS Roma, Torino, Serie A, összefoglaló