Alisson: Apró dolgokban fejlődtem

Alisson: Apró dolgokban fejlődtem

A Roma brazil kapusa úgy véli, az elmúlt időszakban az apró dolgokban fejlődött sokat.

Új szezon kezdődik és most újra Marco Savoranivel, a kapudedzővel dolgozol...

"Igen, de már tavaly is nagyon jól együttműködtünk vele, Szczesnyvel és Lobonttal. Szczesny remek szezont produkált a bajnokságban és amikor nekem is jól ment, akkor úgy éreztem, én is jó munkát végeztem. Ez persze részben köszönhető Savoraninek és az általa végzett brilliáns munkának. Mindannyian tudjuk, hogy lehetünk még ennél jobbak is és keményen dolgozunk azon, hogy így is legyen."

Mennyire láthattuk az igazi Alissont a tavalyi szezonban?

"Nem játszottam annyit, amennyit szerettem volna és amikor nem játszol sokat, akkor nehéz a legjobbadat nyújtani. Sokkal könnyebben elkapod a fonalat, amikor hétről hétre játszol. Nekem az a célom, hogy folyamatosan fejlődjek, mert mindig a maximumot akarom nyújtani."

Mit gondolsz, Francesco Totti elfogadja a vezetői pozíciót?

"Mindig jó, ha Totti velünk van. Szerintem ő képes összekötni a játékosokat a vezetőséggel, mert ismer mindenkit, rengeteg időt eltöltött velünk, sok-sok évet votl a Románál, így mindent ismer, amit ismerni kell. Nagyon sokat tudna segíteni, ráadásul egy igen jó arc is egyben."

Mik az első benyomásaid Eusebio Di Francescóról?

"Napról napra egyre jobban megismerjük egymást. Ismerjük, hogy mit ért el a Sassuolónál, tavaly is remek szezont produkált. Nekünk remekül sikerült a tavalyi szezonunk, bár voltak apró bakik, de szerintem ő képes lesz ezeket a kisebb hibákat kijavítani. Aranyos ember és ugye a Roma volt játékosa, így nagyon jól tudja, hogy hogyan kell beszélnie a többiekkel és mi kell ahhoz, hogy a legtöbbet tudja kihozni a csapatból."

Melyik az a terület, ahol a legtöbbet fejlődtél Olaszországban?

"Az apró részletekben fejlődtem nagyon sokat, a kis mozgásokban, mert ezeken nagyon sokat dolgoztunk itt Olaszországban, ez pedig segített fejlődni."

Igaz az, hogy uniós állampolgárságot kaphatsz?

"Igen, ezen dolgozunk jelenleg. A feleségemnek német és olasz felmenői vannak, ezért megpróbálunk olasz-brazil kettős állampolgárságot szerezni."

Di Francesconál a védelmi vonal eléggé fent helyezkedik el. Kapusként tetszik ez neked?

"Én úgy játszom, ahogy az edző elvárja tőlem. Az a legfontosabb, hogy folyamatosan tanuljon az ember az edzéseken és legyél kész arra, ha pályára kell lépni. A tavalyi szezonban volt pár olyan alkalom, amikor majdnem 40 méterre ki kellett jönnöm a labdáért, hogy szereljek, ez bármikor megtörténik. Oda kell figyelni, tanulni kell és jól kell kiszámolni a dolgokat."

Volt arról szó, hogy Diego Alves a Romához igazol. Mit jelentene ez számodra?

"Számomra semmi változást nem jelentene. Én csak a saját feladatommal foglalkozom. A maximumot akarom nyújtani a Romában és tiszteletben tartom, bárkivel is kelljen dolgoznom, mert a segítségemre lehet a fejlődésben és csak ez számít."

Tavaly Szczesny mögött csak tartalék voltál. Tanácsolt bármit neked?

"Nem hiszem, hogy tartalék lettem volna. A kupákban én voltam az első számú, a bajnokságban ő. Én tanultam tőle, ő tanult tőlem. Wojciech nagyon erős személyiség, aki nem hagyja, hogy a hibák zavarják. Mindig nyerni akar. Nekem elég nehéz volt, hogy nem játszhattam sokat, de ez most már nem számít, csak az előttünk álló szezon a fontos."

Másképpen edzel, ha tudod, hogy első számú kapus vagy?

"A hozzáállásomon ez nem változtat semmit. Megpróbálom mindig az abszolút maximumot nyújtani. A tavalyi szezon előtt még nem tudtuk, hogy Szczesny visszajön-e, szóval én úgy edzettem, mint aki minden meccsen pályára fog lépni. Ha a válogatottban is jól akarok szerepelni, akkor a Romában is jól kell játszanom."

Úgy tűnik, hogy ebben az évben ti kapusok kicsit kevesebbet dolgoztok lábbal.

"Ez az a terület, ahol nagyon sokat fejlődtem. Volt olyan, hogy két napot is dolgoztunk egymás után lábbal, de az edző most sokkal több hangsúlyt fektet a specifikus védekezésre és a támadó szekcióra. Amerikában még lesz arra módunk, hogy ilyen munkát végezzünk."

Gersonnak nem sikerült a tavalyi szezonban maradandót alkotnia. Mit gondolsz, mire van szüksége?

"Játszania kell, és ő nagyon szeretne játszani. Nagyon sokat tanult, a nyelvet is elsajátította. Fiatal még, de szerintem készen kell állnia a játékra és meg kell mutatnia, hogy mit tud."

Tavaly 15 meccset játszottál. Készen állsz egy egész szezonra, mint a Roma első számú kapusa?

"A kezdéskor az ember egy kicsit mindig ideges, de nem aggódom. Eljött az én időm, ez az, amire vártam már tavaly is. A maximumot fogom nyújtani a Romában."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Alisson, interjú