A-tól Z-ig Francesco Totti

A-tól Z-ig Francesco Totti

Betűrendi visszatekintés a Roma ikonjának illusztris pályafutására.

Miután hivatalossá vált, hogy Totti további egy évet játszani fog, a klub honlapja betűrendbe szedte a játékos eddigi kiváló pályafutását.

A, mint Aalst

Totti első nemzetközi gólját a belga SC Eendracht Aalst ellen szerezte hazai pályán 1995. október 17-én az UEFA Kupában.

B, mint Brescia

Totti a 2:0-ás római sikerrel végződött mérkőzésen mutatkozott be a Stadio Rigamontiban 1993. március 28-án. A fiatal játékos Ruggiero Rizzitellit váltotta Vujadin Boskov utasítására. "Amikor az öreg odaszólt, hogy melegítsek, először azt hittem, hogy a mellettem ülő Roberto Muzzihoz beszél. Aztán kiderült, hogy rám gondolt! Nem hittem el, leírhatatlan érzés volt."

C, mint Cristian és Chanel

Francesco első két gyermeke Ilarytól. Ahogy ő mondta: "Ők ketten jelentik az örömöt az életemben."

D, mint derbi

Totti a bajnokságban elért gólok számát tekintve a derbik királya a maga 11 találatával. Ezeket a különleges gólokat rendszerint az alkalomra készített pólókban ünnepelte, az egyikre, amin a 'Újra megtisztítottalak benneteket' felirat állt, biztosan hosszú ideig emlékezni fognak a szurkolók.

E, mint Euro2000

Ezen a tornán került fel a neve a nemzetközi térképre, ahol a Roma szupersztárja az egész világnak megmutatta tehetségét és tudását. A 20-as mezben játszó Totti számos kulcsfontosságú góllal és remek teljesítménnyel egészen a döntőig vezette a Dino Zoff által irányított olasz válogatottat. A franciáktól elszenvedett vereség ellenére őt választották a döntő legjobb játékosának. Az olaszok már szinte a tenyerükben érezték a győzelmet, amikor a meccs vége előtt Sylvain Wiltord kiegyenlített, kiharcolva ezzel a hosszabbítást, majd David Trezeguet gólja végül a franciák győzelmét eredményezte.

F, mint Fortitudo Luditor

A Fortitudo Luditor volt az első csapat, amelynek a mezét viselte a Róma San Giovanni részében nevelkedett srác. Totti 7 évesen kezdte a szárnyai bontogatását a Luditorban.

G, mint 'Game over'

Ez az üzenet állt Totti pólóján a 2015. május 25-i Lazio-Roma meccs után, amit a Roma nyert 2:1-re. A Roma góljait Juan Manuel Iturbe és Mapou Yanga-Mbiwa szerezték. "Biztos nagyon fáj, amikor azt olvasod, hogy 'Game over', mert tudod, hogy semmit nem tudsz tenni." És pontosan ez volt a helyzet Stefano Pioli csapatával.

H, mint Hannover

Ebben a német városban tért vissza a válogatottba Totti a 2006 februári bokasérülését követően. Marcello Lippi kezdőként számított rá a Ghana elleni világbajnoki csoportmeccsen 2006. június 12-én. Az olaszok végül Andrea Pirlo és Vincenzo Iaquinta góljaival 2:0-ra nyertek és ez volt az első győzelem a végső sikerrel végződött világbajnokságon.

I, mint Ilary (és Isabel)

Francesco felesége és harmadik, 2016-ban született lánya. Ilaryval 2005-ben házasodtak össze és neki címezte azt az üzenetet, amit az egyik derbin szerzett gólját követően lehetett olvasni: 'Te vagy az egyetlen számomra. Egy csodálatos ember és még jobb anya!'

J, mint Julio Cesar

Az 1979-ben született brazil kapus szerencsétlenségére éppen ő állt a kapuban akkor, amikor Totti pályafutása legszebb gólját szerezte egy félpályás futást követően. Francesco dacolva a tudománnyal és az ésszerű logikával fogta, és átemelte a kapust, hozzásegítve a Romát a 3:2-es végső sikerhez az Inter ellen idegenben. Ez a győzelem volt 20 év után az első. "Az a gól Milánóban kétségtelenül életem egyik legszebb gólja."

K, mint Kaiserslautern

A város, ahol Totti a győztes tizenegyest értékesítette 2006. június 26-án Ausztrália ellen a németországi világbajnokság nyolcaddöntőjében. Francesco jéghideg végrehajtással mattolta Mark Schwarzert, továbbjuttatva ezzel Olaszországot. Ezzel a győzelemmel az olaszok egy lépéssel közelebb kerültek a végső, 4. világbajnoki győzelmükhöz.

L, mint Walter Lapini

Az első játékos, aki beállt csereként Totti helyett bajnokin, vagy kupameccsen. Francesco, aki alig múlt 17 éves, kezdő volt a Sampdoria elleni Olasz Kupa mérkőzésen 1993. december 16-án. A Roma végül tizenegyesekkel elvesztette a mérkőzést, de a srác teljesítményét megtapsolta a közönség. A kispadhoz visszatérve a csapattársai is mind gratuláltak Tottinak. A cseréje, Lapini szintén nagy ígéret volt, azonban a fiatal tehetségnek nem sikerült hasonló karriert befutnia, mint Francescónak.

M, mint Mancini, Franco

Az első kapus, aki gólt kapott Tottitól a bajnokságban 1994. szeptember 4-én a Roma-Foggia mérkőzésen. Azon a meccsen Totti a 9-es mezt viselte és góljával meghálálta a szintén római Carlo Mazzone bizalmát.

N, mint Nordahl

Gunnar Nordahlt előzte meg utoljára Totti a Serie A örök góllövőlistáján és már csak Silvio Piola van előtte a sorban. A svéd csatár 2013. március 17-ig állt a második helyen, amikor Totti gólt szerzett a Parma ellen. A gólt követően, ami a 226. volt, az egész stadion szinte felrobbant és spontán ováció tört ki, ami percekig eltartott. Gyermekei, Cristian és Chanel a lefújást követően berohantak a pályára, hogy az édesapjukkal ünnepeljék ezt a különös alkalmat, Totti pedig átölelve őket könnyekre fakadt.

O, mint Olimpico

A Stadio Olimpico a helyszíne Totti varázslásának évről évre, hétvégéről hétvégére most már több mint 20 éve. Az első gólját 1994. augusztus 21-én szerezte hazai pályán a Valencia elleni felkészülési mérkőzésen, amit a Roma a 17 éves Totti góljával 1:0-ra nyert meg.

P, mint Parma

2001. június 17-én Totti kezdte meg a gólgyártást a Parma ellen azon a meccsen, amely végül a bajnoki címet eredményezte a Romának. A meccsen, melynek végeredménye 3:1 lett, Totti játszotta a főszerepet. Később a gólját a következőképpen írta le: 'a legfontosabb, amit a pályafutásom során lőttem'. Szintén a Parma az a csapat, amelyik ellen a legtöbb gólt szerezte Totti, számszerűen 20-at.

Q, mint Quim

Az 1975-ben született portugál kapus volt az első, aki gólt kapott válogatott meccsen Tottitól. 2000. április 26-án Olaszország 2:0-ra legyőzte Portugáliát barátságos meccsen. A másik gólt Mark Iuliano szerezte.

R, mint Roma

Az egyetlen klub, amit Totti profi pályafutása során képviselt 1993 óta. A klub legendája így látja: "Elmehettem volna a Real Madridba, vagy a Barcelonába, de én életem végéig Roma játékos akartam lenni. Itt bajnoki címet nyerni leírhatatlan érzés, nem lehet szavakba önteni. A szeretet, amit a szurkolók iránt érzek sokkal többet ér, mint bármilyen siker, vagy díj, amit valaha nyertem."

S, mint Scala

Vito Scala - barát, 'testvér', de mindenek felett fitness edző. Ennek az embernek köszönhetjük azt, hogy Totti közel a 40-hez is képes magas színvonalon játszani Olaszországban és a nemzetközi színtéren is. Természetes, hogy meg kell említeni a nevét.

U, mint UEFA Bajnokok Ligája

Totti a legidősebb játékos, aki gólt szerzett Európa legfontosabb sorozatában. Amikor betalált a CSZKA Moszkva ellen a 2014-15-ös idényben, Totti 38 éves és 59 napos volt, megdöntve ezzel a walesi Ryan Giggs addigi rekordját, ami 37 év és 295 nap volt.

V, mint Van der Sar

A holland kapus állt a kapuban a 2000-es Európa bajnokság elődöntőjében a Hollandia-Olaszország mérkőzésen. A mérkőzés büntetőpárbajhoz vezetett és Totti is magára vállalt egyet. Pillanatokkal azelőtt, hogy a tizenegyes ponthoz gyalogolt volna, bizalmasan a következőt mondta Luigi Di Biagiónak: "Alá fogok nyesni a labdának." Megtartva szavát, pontosan ezt tette. Ez volt az a pillanat, ami Tottit globális szupersztárrá tette.

W, mint World Economic Forum

Az esemény, ahol a másik futball legenda Tottit a 'világ legjobb játékosának' nevezte. Egy ilyen hiteles személytől kapott dicsérő szavakat Totti sosem fog elfelejteni.

X, mint X

A római számjele a 10-nek, a meznek, ami Francesco Totti szinonimája lett.

Y, mint YouTube

Csak be kell gépelni a videómegosztó oldalon azt, hogy 'Francesco Totti', majd hátra kell dőlni és élvezni a nagyszerű játékos munkáját. Leírni a hőstetteit és beszélni róla az egy dolog, de teljesen más kávéház nézni őt akció közben.

Z, mint Zdenek Zeman

A cseh-olasz szakember mindenki másnál többet segítette Tottit a karrierje kezdetén, fényesítve a taktikai és fizikai tudását. Ő volt szinén az első, aki 1998. október 31-én az Udinese elleni bajnokin először rábízta a csapatkapitányi karszalagot. Azóta a szalag nem nagyon ritkán hagyta el a karját és a Roma szurkolóinak mindig csak egy IGAZI KAPITÁNY lesz.

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Totti